Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Средновековие, тамян?

Featured Replies

Може ли някой да ми помогне по този въпрос - Защо Средновековието мирише на тамян? Благодаря предварително.

Може ли някой да ми помогне по този въпрос - Защо Средновековието мирише на тамян? Благодаря предварително.

Това е символ. Искаш някой да ти го ратълкува? Или си играеш на риторични въпроси? Какво трябва да пишеш есе или що ли?

• Автор

Не си играя на риторични въпроси, просто искам малко информация. Мога да си го разтълкувам. Ще правя входно и е възможно това да е темата.

Ами замисли се просто,Църквата,инквизицията,тамяна каква връзка имат със средновековието :whist:

Ако ти се падне с няколко изрречения можеш да изчерпиш темата -Средновековие -> "Златните векове" на Църквата (католическата ),всевъзможни ордени и тъй натък :)

Ами замисли се просто,Църквата,инквизицията,тамяна каква връзка имат със средновековието ;)

Морфейски, не така еднопосочно :) Ти поне, не би трябвало да го казваш по този начин. Все пак в мазетата на Брат Торквемада не е миришело на тамян. По-скоро е воняло на пот, на дим, на горещо желязо, изгорена и гниеща плът, на урината и екскрементите изпуснати от "подтикваните" към разкаяние. Така, че махни инквизицията от списъка, и остави apokalipsisf да каже най-накрая каква информация иска по-специално и за какво му е, след като може да си разтълкува символа. Какво не му достига ;)

Морфейски, не така еднопосочно :) Ти поне, не би трябвало да го казваш по този начин. Все пак в мазетата на Брат Торквемада не е миришело на тамян. По-скоро е воняло на пот, на дим, на горещо желязо, изгорена и гниеща плът, на урината и екскрементите изпуснати от "подтикваните" към разкаяние. Така, че махни инквизицията от списъка, и остави apokalipsisf да каже най-накрая каква информация иска по-специално и за какво му е, след като може да си разтълкува символа. Какво не му достига ;)

Ами дарктерминалски,просто средните векове неможеш да не свържеш с Църквата и нейната най вярна защита-Инквизицията.Това че е миришело на споменатото от теб, се е дължало на мириса на тамян на други места ;) Тоест свързани са в неделимо цяло. Просто е немислимо да разгледаш тамяна,Църквата,и Инквизицията разделени едно от друго.Това имах предвид ;)

А нашия потребител,пита защо средните векове се асоциират с тамян,просто доктор Уотсън,заради църквата с всичките и плюсове и минуси(май минусите са повече ;) )

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Съгласна съм, че основната асоциация за тамян е църква и църковни обреди и порядки, а стигнем ли до там веднага се сещаме как го наричат "тъмното средновековие", точно заради тъмните дела на Инквизицията в този период.

Източник bible.netbg.com/bible/library/docs/History/halkedon.htm

"През цялото средновековие църквата е отстоявала своята позиция в обществото, стремейки се да я съгласува с царете и императорите. Реформацията възстава срещу извращенията в католицизма, защото в по-късното средновековие църквата от коректив на светската власт и христов посланик на земята, се изражда в огромна централизирана институция, репресираща всяко мислене и действие, противни на нейните собствени възгледи. Папите са започнали да виждат себе си, като упражняващи цялата власт на Исус на земята, като земни заместници на самият Господ, раздаващи ”правосъдие” и на земята вместо Негово. Гражданското общество появило се в следствие на Реформацията издига тезата, че отделните институции, били те светски или религиозни, получават властта си от Бог и е недопустимо един човек, бил той папата или светски монарх, да застане на върха на пирамидата на властта, без да има някакъв коректив на властта му, с който да се съобразява. Идеята за абсолютната монархия, като земно отражение на небесната йерархия е отречена и от самата Библия, както в структурата на властта в Мойсеевия закон, така и в по-лошият вариант при царете, когато свещениците и пророците си остават пряко подотчетни за своите правомощия само на Бог и, разбира се, най-вече в структурата на новозаветната църква и Христовото разбиране за властта като служене на другите."

Даже още по-добро заглавие е Средновековието вони на тамян biggrin.gif Смея се, sad.gif но не ми се иска да съм живяла по това време, тамянът да е влизал в очите, в ушите, в устата - гаден, задушлив дим от запален тамян, обсебващ и натрапващ се - ей това ми е асоциацийката, ако на тази игра си играем :)

Съгласна съм, че основната асоциация за тамян е църква и църковни обреди и порядки, а стигнем ли до там веднага се сещаме как го наричат "тъмното средновековие", точно заради тъмните дела на Инквизицията в този период.

Източник bible.netbg.com/bible/library/docs/History/halkedon.htm

"През цялото средновековие църквата е отстоявала своята позиция в обществото, стремейки се да я съгласува с царете и императорите. Реформацията възстава срещу извращенията в католицизма, защото в по-късното средновековие църквата от коректив на светската власт и христов посланик на земята, се изражда в огромна централизирана институция, репресираща всяко мислене и действие, противни на нейните собствени възгледи. Папите са започнали да виждат себе си, като упражняващи цялата власт на Исус на земята, като земни заместници на самият Господ, раздаващи ”правосъдие” и на земята вместо Негово. Гражданското общество появило се в следствие на Реформацията издига тезата, че отделните институции, били те светски или религиозни, получават властта си от Бог и е недопустимо един човек, бил той папата или светски монарх, да застане на върха на пирамидата на властта, без да има някакъв коректив на властта му, с който да се съобразява. Идеята за абсолютната монархия, като земно отражение на небесната йерархия е отречена и от самата Библия, както в структурата на властта в Мойсеевия закон, така и в по-лошият вариант при царете, когато свещениците и пророците си остават пряко подотчетни за своите правомощия само на Бог и, разбира се, най-вече в структурата на новозаветната църква и Христовото разбиране за властта като служене на другите."

Даже още по-добро заглавие е Средновековието вони на тамян

Папите всъщност са заместници на Свети Петър на земята, а не на Господ. И когато се говори за средновековна църква, като институция е редно да спомене и приноса и в живописта, архитектурата, музициране, литературата, философията, медицината и ... светската наука. Да не говорим че е играла ролята на арбитър в политическата сцена на средновековието. Ето още няколко аспекта по които да се замисли човек, но няма да се задълбочавам повече. 'Щото много сериозно съм го карал...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Даже още по-добро заглавие е Средновековието вони на тамян biggrin.gif Смея се, sad.gif но не ми се иска да съм живяла по това време, тамянът да е влизал в очите, в ушите, в устата - гаден, задушлив дим от запален тамян, обсебващ и натрапващ се - ей това ми е асоциацийката, ако на тази игра си играем :)

Вони я...

Думата тамян означава горене на благоуханно вещество или ливан, т.е. благоуханна смола от дърво, което расте в Ливан. В наше време се изработват най-различни смеси за кадене. Смесите могат да включват както смоли така и благовонни масла (розово, от лавандула и др.). Тамянът може да се ароматизира със синтетични аромати. Естественият тамян бива различни качества. Качеството определя неговия аромат, продължителността на отдаване на аромата и т.н. Всеобща заблуда е, че при каденето тамянът трябва да гори. Най-добър аромат се извлича когато тамянът се топи, но не гори. Благодатната миризма на тамяна ни напомня непрестанно, че ние трябва да издигаме своите дела и мисли като благоуханен жертвен тамян пред всеблагия Бог.

Нещо са пропуснали обаче...тамяна не е приоритет единствено на християнството.

А средновековието на мен повече на кръв ми намирисва...

С едно изречение:

Защото тамяна е бил привнесен от изтока (по-специално от Етиопия, май ;) ?) от римляните като ритуално благоухание на новата им религия - християнството, и се е запазил като такова до Средновековието, когато Църквата е била доминантата в Европа.

Върху това вече можеш да си разтегляш локуми каквито искаш (е, стига да са свързани с тамян, Средновековие, Църква и християнство, де ;) ) и колкото ти трябват ;) !

P.S.: Вие го обърнахте на теологически и философски факултет тука laugh.gif ! Човека е пуснал темата, за да си изкара (евентуалното) входно ниво, почнете си ваша темичка, например "Тъмната страна на Църквата" и си пишете там :)cool.gif !

P.P.S.: Мисля, че пренебрегването на другите употреби на тамяна (пак като благоухание, де) е уместно, като се има предвид, че става дума за входно ниво, най-вероятно върху материала по история за 8-ми клас, в който под "Средновековие" се разбира "средновековна Европа" ;) ...

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Ами дарктерминалски,просто средните векове неможеш да не свържеш с Църквата и нейната най вярна защита-Инквизицията.Това че е миришело на споменатото от теб, се е дължало на мириса на тамян на други места ;) Тоест свързани са в неделимо цяло. Просто е немислимо да разгледаш тамяна,Църквата,и Инквизицията разделени едно от друго.Това имах предвид :)

А нашия потребител,пита защо средните векове се асоциират с тамян,просто доктор Уотсън,заради църквата с всичките и плюсове и минуси(май минусите са повече ;) )

Връзката между инквизицията и църквата е малко хлабава. Инквизицията е била силов инструмент в политическия живот на църквата. Колко дълго е просъществувала и в кои страни? Отговори си и ще разбереш, че християнската църква не е свързана в неделимо цяло с инквизицията. Все едно да кажеш че безобразията в затворите на някоя мюсюлманска теократска държава са част от исляма - е не са! От друга страна тези, които са имали нужда от силов орган са щяли да си го създадат в друга форма, така че инквизицията не мирише на тамян, а на политика. Много пъти си ревал срещу това, не е редно да постъпваш и ти така ;)

А средновековието на мен повече на кръв ми намирисва...

Май сегашните времена са по-кървави...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Връзката между инквизицията и църквата е малко хлабава. Инквизицията е била силов инструмент в политическия живот на църквата. Колко дълго е просъществувала и в кои страни? Отговори си и ще разбереш, че християнската църква не е свързана в неделимо цяло с инквизицията. Все едно да кажеш че безобразията в затворите на някоя мюсюлманска теократска държава са част от исляма - е не са! От друга страна тези, които са имали нужда от силов орган са щяли да си го създадат в друга форма, така че инквизицията не мирише на тамян, а на политика. Много пъти си ревал срещу това, не е редно да постъпваш и ти така :)

Май сегашните времена са по-кървави...

Е, щом тука ще спорим...

Искам само да изтъкна, че инквизицията си е имала (в Средновековието) бая общо с католическата църква! Това, че примерно в Библията не пише "изгорете на кладата неудобните вам", не значи, че не е било прочетено така от някого, на когото така му е изнасяло! Иначе като концепция дори инквизицията си противоречи с израза "подложи и другата буза"! Пък и затворите в мюсюлманските държави са държавни (светски) органи, за разлика от инквизицията! И май всеки си мисли, че живее в най-поквареното, кърваво и мизерно време! Ако гледаме в проценти от населението на света, тогава насилствено са умирали повече хора.

Е, щом тука ще спорим...

Искам само да изтъкна, че инквизицията си е имала (в Средновековието) бая общо с католическата църква! Това, че примерно в Библията не пише "изгорете на кладата неудобните вам", не значи, че не е било прочетено така от някого, на когото така му е изнасяло! Иначе като концепция дори инквизицията си противоречи с израза "подложи и другата буза"! Пък и затворите в мюсюлманските държави са държавни (светски) органи, за разлика от инквизицията! И май всеки си мисли, че живее в най-поквареното, кърваво и мизерно време! Ако гледаме в проценти от населението на света, тогава насилствено са умирали повече хора.

Е, така е на християнската църкава не е само католичека, нали! Това като за начало. Макар, че ти за инквизиция в Австрия да си чувал? Или в Швеция? Там са се клали на друго основание. Класически пример за политическата роля на инквизицята е ликвидирането на Тамплиерския Орден във франция от Филип Хубавия. Осигурява си жури от инквизитори и след това им бие шута. Елегантен политически ход. Това, което аз казвам е, че инквизицията и християството са свързани колко дупето и веждите. Имат връжка - ма далечна.

Аз умишлено посочих определението "теократска" за държавата - т.е. с религиозно управление.

В проценти незнам, погледни в бройка.

Е, така е на християнската църкава не е само католичека, нали! Това като за начало. Макар, че ти за инквизиция в Австрия да си чувал? Или в Швеция? Там са се клали на друго основание. Класически пример за политическата роля на инквизицята е ликвидирането на Тамплиерския Орден във франция от Филип Хубавия. Осигурява си жури от инквизитори и след това им бие шута. Елегантен политически ход. Това, което аз казвам е, че инквизицията и християството са свързани колко дупето и веждите. Имат връжка - ма далечна.

Аз умишлено посочих определението "теократска" за държавата - т.е. с религиозно управление.

В проценти незнам, погледни в бройка.

Църквата не е само католическа, аз не съм споменавал подобно нещо, вие и двамата с Morfey_A говорехте за християнската по принцип, а аз за католическата в частност! Това като за начало. ;) Навсякъде са се "клали", както ти се изразяваш, или по политически, или по "религиозни" (леко ;) фанатични) причини! А хода на Филип Хубавеца (или Хубавий biggrin.gif ) е бил по-скоро икономически, ама е останал с пръст в уста :hush: ! Християнството е философия (поне аз така разбирам повечето религии), а църквата (в случая католическата) е социум, общество от хора, което в частност е съдържало и инквизицията, която, както съм казал, според мен няма много общо (да не кажа почти нищо) с Христос и неговото учение (философия)!

"Теократска", ама хора я управляват, а не Аллах или Мохамед примерно, нали :nono: (между другото, мерси, че ми разясни термина :P )?!

Ама защо в бройка? Статистиката казва в проценти да се гледа! То по твоята логика всяка величина, свързана с броя на хората, е многократно увеличена оттогава насам (например и броя на нахранените хора)!

Църквата не е само католическа, аз не съм споменавал подобно нещо, вие и двамата с Morfey_A говорехте за християнската по принцип, а аз за католическата в частност! Това като за начало. ;) Навсякъде са се "клали", както ти се изразяваш, или по политически, или по "религиозни" (леко ;) фанатични) причини! А хода на Филип Хубавеца (или Хубавий biggrin.gif ) е бил по-скоро икономически, ама е останал с пръст в уста :hush: ! Християнството е философия (поне аз така разбирам повечето религии), а църквата (в случая католическата) е социум, общество от хора, което в частност е съдържало и инквизицията, която, както съм казал, според мен няма много общо (да не кажа почти нищо) с Христос и неговото учение (философия)!

Тука виждам няма за какво да спорим. Извода от писаното от теб съвпада с писаното от мен. Може само да поспорим за "й" в края на прозвището на Филип IV, но това няма да промени нещата :P

"Теократска", ама хора я управляват, а не Аллах или Мохамед примерно, нали :nono: (между другото, мерси, че ми разясни термина ;) )?!

Абе и инквизицията е управлявана от хора ама на спрягат я за какви ли не глупости, ама ей на църквата била виновна. Нали и аз това казвам, да не се смесват нещата. Затворите бяха пример в тази посока, виждам стигнал си до същите изводи.

Ама защо в бройка? Статистиката казва в проценти да се гледа! То по твоята логика всяка величина, свързана с броя на хората, е многократно увеличена оттогава насам (например и броя на нахранените хора)!

Свързана е и увеличения размер на популацията е свързана, и серийните убийства, и изперкалите по улиците, и децата с автоматите в училище, и убитите по време на война, и какво ли не. Май само епидемиите взимат по-малко жертви, ама знам ли. Всъщност истината е, че няма как да бъде направена тази статистика. Иначе щяхме да знаем, кой крив, кой прав.

Тука виждам няма за какво да спорим. Извода от писаното от теб съвпада с писаното от мен. Може само да поспорим за "й" в края на прозвището на Филип IV, но това няма да промени нещата ;)

"Хубавий" беше майтап ;) , така че няма и за това да спорим (йезък :P )!

Абе и инквизицията е управлявана от хора ама на спрягат я за какви ли не глупости, ама ей на църквата била виновна. Нали и аз това казвам, да не се смесват нещата. Затворите бяха пример в тази посока, виждам стигнал си до същите изводи.

"Никоя война не е свещена!" ;) Според мен нито Корана, нито Библията подтикват към джихад и кръстоносни походи съответно! Само някои хора така са си го интерпретирали (а някои и сега го правят sad.gif ), понеже е съвпадало с икономическите им интереси! Просто се появява да речем един "благочестив" и "богобоязлив" свещеник и казва: "Видите ли, нашият бог иска да се трепем (и изтребим, по възможност :nono: ) с друговерците!" angry.gif ! И айде юруш - на оружие! Важното е да не се подлъгваме по такъв елементарен начин! Защото всеки може да обяви, че прави нещо си (често иначе осъждано от обществото) в името на Бог и не само да му се размине, ами и да повлече други след себе си (каква реч му дръпнах, 'се едно съм на мегдана :hush: )!

Свързана е и увеличения размер на популацията е свързана, и серийните убийства, и изперкалите по улиците, и децата с автоматите в училище, и убитите по време на война, и какво ли не. Май само епидемиите взимат по-малко жертви, ама знам ли. Всъщност истината е, че няма как да бъде направена тази статистика. Иначе щяхме да знаем, кой крив, кой прав.

А бе така е, ама на всяка "лоша" (негативна) статистика може да се противопостави по една положителна! А, и освен това, през Средновековието са нямали автомати (и слава Богу ;) ), пък и училища ;) !

"Хубавий" беше майтап ;) , така че няма и за това да спорим (йезък :P )!

"Никоя война не е свещена!" ;) Според мен нито Корана, нито Библията подтикват към джихад и кръстоносни походи съответно! Само някои хора така са си го интерпретирали (а някои и сега го правят sad.gif ), понеже е съвпадало с икономическите им интереси! Просто се появява да речем един "благочестив" и "богобоязлив" свещеник и казва: "Видите ли, нашият бог иска да се трепем (и изтребим, по възможност :nono: ) с друговерците!" angry.gif ! И айде юруш - на оружие! Важното е да не се подлъгваме по такъв елементарен начин! Защото всеки може да обяви, че прави нещо си (често иначе осъждано от обществото) в името на Бог и не само да му се размине, ами и да повлече други след себе си (каква реч му дръпнах, 'се едно съм на мегдана :hush: )!

А бе така е, ама на всяка "лоша" (негативна) статистика може да се противопостави по една положителна! А, и освен това, през Средновековието са нямали автомати (и слава Богу ;) ), пък и училища ;) !

Бе то се е видяло, че няма за какво да спорим, ами дай да си направим тема manged vs. strict programming (гледам, че си фен на C++) ;)

Дарктерминал, наистина ли веднага като чу думите "средновековие" и "тамян" се сети за благотворното влияние на църквата върху много сфери на живота, а не за тъмната и задушлива част от Средновековието, свързана с Инквизицията. Наистина или моментално свърза тамяна с нещо прекрасно и процъфтяващо, колкото и странно да ми се стурва, или след първоначалната асоциация отиде на втората с разцвета, само и само да поспориш малко ;) Все пак думите не са Средновековие и църква, а е използвана точно думата тамян, която стеснява кръга към нещо мрачно и задушливо, поне повечето хора асоциират тамяна с това - ти явно не.

Думата тамян означава горене на благоуханно вещество или ливан, т.е. благоуханна смола от дърво, което расте в Ливан. В наше време се изработват най-различни смеси за кадене. Смесите могат да включват както смоли така и благовонни масла (розово, от лавандула и др.). Тамянът може да се ароматизира със синтетични аромати. Естественият тамян бива различни качества. Качеството определя неговия аромат, продължителността на отдаване на аромата и т.н. Всеобща заблуда е, че при каденето тамянът трябва да гори. Най-добър аромат се извлича когато тамянът се топи, но не гори. Благодатната миризма на тамяна ни напомня непрестанно, че ние трябва да издигаме своите дела и мисли като благоуханен жертвен тамян пред всеблагия Бог.

Точно така е! Ако трябва да сме точни, който е написал темата, няма никаква представа какво представлява тамяна! Ходих в Света Гора и там тамяна мирише направо невероятно, наистина благоухание приижда от дима или от субстанцията преди да има допир с топло!

Правилната тема е Тъмните векове!! С това се харектеризира в негативна гледна точка Средновековието!

А често за Средновековието се говори и в положителен смисъл!

За съжаление учител, който е неграмотен и се опитва да учи ученици, ами какъв искаме да е резултата тогава от младото поколение! Писна ми от висшисти - неграмотници! Съжалявам че съм толкова груб!

Нека момчето да си пише по темата, ако му се падне! - Като може би по - висока оценка би имал ако пише за негативите на Средновековието погледнати през погледа на съвремието ни и днешния морал!

А пък аз, пак искам да изкажа възмущението си от такива " народни будители " !!!!!! ;)angry.gifangry.gifangry.gif

И аз не свързвам тамяна с "нещо мрачно и задушливо".Асоциацията ми е с възвишено,ангелски хор,стенописи,икони,великолепна архитектура,ритуали,мистика,свирене на орган......

А Средновековието е епохата на стремежа на Човека към Бога.Стремежът към нравствено и духовно съвършенство.Както класическата епоха е свързана с стремежа към физическото съвършенство,така последвалото средновековие е към духовното.

Всичко,целият обществен мир е бил насочен към това.Дори и омразната ви инквизиция.И тя първоначално е била насочена срещу извращенията и низостите.Впоследствие се е превърнала в чудовище.

но защо говорите само за католиците и тяхната инквизиция.Забравяте ли България?Забравяте ли ослепените богомили,набучените на кол и отрязаните глави на еретици по бойниците на Търновград?

Но Средновековието не е само това.То е и много други неща.Това са църквите,манастиритте,Света гора,патриарх Евтимий,исихазма.Това са и златните покриви на Константинопол,"Света София",голямата джамия в Мека....

Възвишаването ,стремежа към Бога-и на Изток,и на Запад,и при християни,и при мюсюлмани.....това е средновековието.

Векове с мирис на тямян.....

Незнам дали сте наясно за произхода на тамяна ако погледнете по назат в историята в Библията четем, че тамяна се е използвал още в Стария Завет а също така там много добре е посочено неговото употребление и произход

Редактирано от jeny (преглед на промените)

Незнам дали сте наясно за произхода на тамяна ако погледнете по назат в историята в Библията четем, че тамяна се е използвал още в Стария Завет а също така там много добре е посочено неговото употребление и произход

Относно тамяна:

Думата тамян означава горене на благоуханно вещество или ливан, т.е. благоуханна смола от дърво, което расте в Ливан. В наше време се изработват най-различни смеси за кадене. Смесите могат да включват както смоли така и благовонни масла (розово, от лавандула и др.). Тамянът може да се ароматизира със синтетични аромати. Естественият тамян бива различни качества. Качеството определя неговия аромат, продължителността на отдаване на аромата и т.н. Всеобща заблуда е, че при каденето тамянът трябва да гори. Най-добър аромат се извлича когато тамянът се топи, но не гори.

Съдържанието на свещения тамян е описано в Стария Завет. В "Изход" са изброени нейните съставки: галван (смола), получена от растение, което вирее в Персия и е познато в Месопотамия от към 3000 г. преди Христа; класическия ливан - най-бялата от всички смоли, използвани за тамян - тя се получава от дървета в Южна Арабия и Сомалия, като се доставя главно от търговци по Арабско-Дамаския път на благовонията. Ливан се изгаря заедно с други съставки по време на хлебния принос. Другите съставки са оних (вероятно получен от мекотели) и стакта или смирна.

изт.цък и цък и цък :speak:

Точно така е! Ако трябва да сме точни, който е написал темата, няма никаква представа какво представлява тамяна! Ходих в Света Гора и там тамяна мирише направо невероятно, наистина благоухание приижда от дима или от субстанцията преди да има допир с топло!

Правилната тема е Тъмните векове!! С това се харектеризира в негативна гледна точка Средновековието!

А често за Средновековието се говори и в положителен смисъл!

За съжаление учител, който е неграмотен и се опитва да учи ученици, ами какъв искаме да е резултата тогава от младото поколение! Писна ми от висшисти - неграмотници! Съжалявам че съм толкова груб!

Нека момчето да си пише по темата, ако му се падне! - Като може би по - висока оценка би имал ако пише за негативите на Средновековието погледнати през погледа на съвремието ни и днешния морал!

А пък аз, пак искам да изкажа възмущението си от такива " народни будители " !!!!!! :angry:angry.gifangry.gifangry.gif

Мисля, че се палиш без да имаш за какво! Кой е казал, че темата (ако става дума за входното ниво, а не за тази тук) я е "написал" някой?! Това е вероятно заглавие на входното ниво, а не развита по начина на тази тема тук и преподавана от учителя тема! Как позна, че учителя е искал точно това да прочете ohmy.gif ?! Да не се познавате случайно с него :help: ?

А иначе и според мен тамяна неслучайно е благоухание, иначе щяха да го наричат "задушлив газ" :ph34r: ! За разсъжденията в тази тема наистина е по-точно заглавието "Тъмните векове" (макар, че може да се обърка човек с тези в античността) или предложеното от мен "Тъмната страна на Църквата"...

И извинявай, ама от морала на което и време да го погледнеш, да вършиш това, което инквизицията е правела, си е на ръба да "счупи" скалата на негативността!

А колкото до конкретната тема за входното ниво, съгласен съм, с поста на jeny: "Незнам дали сте наясно за произхода на тамяна ако погледнете по назат в историята в Библията четем, че тамяна се е използвал още в Стария Завет а също така там много добре е посочено неговото употребление и произход"! Не трябва темата да се ограничава само до Средновековието, ами и да се включи малко информация за тамяна по принцип!

И аз не свързвам тамяна с "нещо мрачно и задушливо".Асоциацията ми е с възвишено,ангелски хор,стенописи,икони,великолепна архитектура,ритуали,мистика,свирене на орган......

А Средновековието е епохата на стремежа на Човека към Бога.Стремежът към нравствено и духовно съвършенство.Както класическата епоха е свързана с стремежа към физическото съвършенство,така последвалото средновековие е към духовното.

Всичко,целият обществен мир е бил насочен към това.Дори и омразната ви инквизиция.И тя първоначално е била насочена срещу извращенията и низостите.Впоследствие се е превърнала в чудовище.

но защо говорите само за католиците и тяхната инквизиция.Забравяте ли България?Забравяте ли ослепените богомили,набучените на кол и отрязаните глави на еретици по бойниците на Търновград?

Но Средновековието не е само това.То е и много други неща.Това са църквите,манастиритте,Света гора,патриарх Евтимий,исихазма.Това са и златните покриви на Константинопол,"Света София",голямата джамия в Мека....

Възвишаването ,стремежа към Бога-и на Изток,и на Запад,и при християни,и при мюсюлмани.....това е средновековието.

Векове с мирис на тямян.....

Да се включа в играта!

Моята асоциация с тамяна е по-скоро ритуал, свещенодействие от по-ранната история на християнството (най-ранната даже). А с "тамян" и "Средновековие" е почти същата - с тази разлика, че помещението е по-импозантно (широчко)...

Инквизицията е била по начало нещо добро за "нормалните" миряни, ама се е извратила, а ;) ? Е, има деградация, но според мен (както писах вече) концепцията за инквизиция по начало е доста "нетолерантна" (меко казано). Христос не е искал да се убиват свърналите от правия път, а да се върнат в него, затова и се е обграждал с грешници, защото праведните нямат нужда от спасение!

Аз лично говорих само за католическата църква и инквизицията й, понеже неправилно се обобщаваше за християнството по принцип, а то не е такова (нито изтезания, нито горене на кладата, нито набиване на кол, нито рязане на глави). Българите през Средновековието според мен не са се били съвсем "отърсили" от езическото си минало, понеже християнството им е било "сервирано" от княз Борис I пред свършен факт. Ние не сме били готови да изповядваме православието и поради това, може да се каже закономерно, сме се придържали към "добрите стари" методи, споменати от теб!

Наистина, Средновековието не е само тези неприятни неща, но те са голяма част от него!

"Възвишаването ,стремежа към Бога-и на Изток,и на Запад,и при християни,и при мюсюлмани.....това е средновековието.

Векове с мирис на тямян....."

Много добре казано според мен!

хахаха това дето стигнахте до там, че да обвинявате бг оразованието и даскалите за някаква тема, която дори автора не написа какво се има предвид е готино изхвърляне biggrin.gif

Ние тука просто играем на асоциации, някои твърдят, че първата им асоциация с тамян е нещо благоуханнно и хубаво и се сещат за благотворното влияние на църквата през Средновековието, други твърдят, че тамянът им вони и навява мрачни помисли и затова се сещат за мрачната страна на Средновековието.

Аз не отричам направеното под влиянието на църквата - може би най-точното и обощаващо ще е да се говори за пълната власт на църквата над всички сфери на живота - като това е имало и негативна и позитивна страна. Заради тази абсолютна власт Средновековието е пропито от тамян, айде от мен да мине ще забравя за вонята. Може би тук пак опираме до това кой какво мисли за църквата като цяло и досега - на мен просто оттам ми вони. biggrin.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.