Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на 2 климатика за отопление за 2+1 стаи

Featured Replies

Здравейте,

Закупих апартамент в тухлен блок, строен някъде преди 50-на години. Изолация на таваните и на вътрешна такава на външните стени.

Идеята ми е да отоплявам 3 помещения с 2 климатика:

• самостоятелна спалня с една външна стена
  • хол с две въшни стени + кухня с една външна стена под формата на отворен остъклен балкон - тук идеята е помещенията да са отворени едно към друго през по-голямата част от времето, климатикът да е позициониран в хола и от там топлото да преминава в кухнята в достатъчна степен (ако е възможно, затова съм тук да питам). В момента холът и кухнята са разделени от стандартна врата, която би могла да се разшири за по-добра циркулация, но някак ми се ще да остане, така че като не ми трябва да отоплявам кухнята, да мога да изолирам само хола. Но според възможностите, ако трябва ще разширяваме.

Към момента съм се насочил към 2 подови климатика на Mitsubishi, съответно големият за хола и кухнята, по-малкия за спалнята.
https://nicemag.bg/product/podov-klimatik-mitsubishi-heavy-srf35zs-w-src35zs-w2-premium-12-000-btu-klas-a-a-29-db-freon-r32/1666/bg
https://nicemag.bg/product/podov-klimatik-mitsubishi-heavy-srf25zs-w-src25zs-w2-premium-9-000-btu-klas-a-a-25-db-freon-r32/1665/bg

Като че ли подовите климатици са моя избор, тъй като ми се ще циркулацията да е максимално ненатрапчива, а доколкото чета при тях това е основното предимство. Отделно и уж били по-добри за отопление, въпреки по-ниските показатели.
Бюджетът може да скочи до към 6 000 лева за двата, ако има смисъл. Вариант е да направя нещата и с 3 климатика, стига да се вместя в бюджета. 

Понеже съм лаик по темата, реших да се допитам до по-опитни от мен и предварително благодаря за отговорите. Оставам на разположение и следя темата с интерес.

За повече информация: 

Untitled.png

Принципно изглеждат правилно нещата. Ако кухнята не се ползва много, освен за готвене, 12-ката ще успее да отоплява двете стаи. Ако обаче откритите стени са северни, може да помислиш за по-голям за спалнята. 9-ка е на ръба на капацитета си, и при по-студено време ще се претоварва.

• Автор
преди 5 минути, Rudy M. написа:

Принципно изглеждат правилно нещата. Ако кухнята не се ползва много, освен за готвене, 12-ката ще успее да отоплява двете стаи. Ако обаче откритите стени са северни, може да помислиш за по-голям за спалнята. 9-ка е на ръба на капацитета си, и при по-студено време ще се претоварва.

Северо-източни стени откъм кухнята, юго-източни откъм спалнята. Пропуснах тази информация, добавям в основния пост. 

Кухнята ще е основно за готвене и ядене, но няма да се заседяваме, там не търся особен температурен комфорт.

преди 25 минути, iLDiavolo написа:

Бюджетът може да скочи до към 6 000 лева за двата, ако има смисъл. Вариант е да направя нещата и с 3 климатика, стига да се вместя в бюджета. 

Няма никакъв смисъл от 3 климатика при посочените условия, а тези климатици, които си посочил ще покрият  идеално нуждите ви.А мицубишитата са климатици с най-висока надежност и качество.

преди 21 минути, Rudy M. написа:

9-ка е на ръба на капацитета си, и при по-студено време ще се претоварва.

В общи линии е така, но е посочено, че спалнята има само една външна стена при това с изолация, като изолиран е и тавана.При това положение да се претовари е изключено, особено пък мицубишито. 

преди 1 час, iLDiavolo написа:

Към момента съм се насочил към 2 подови климатика на Mitsubishi,

презастраховай се , вземи ги и 2та 12ки

все пак е инвестиция 10+години ...

преди 1 час, badr написа:

В общи линии е така, но е посочено, че спалнята има само една външна стена при това с изолация, като изолиран е и тавана. При това положение да се претовари е изключено, особено пък мицубишито. 

Mitsubishi-тата са здрави машини, вярно е. Щом стаята няма северно изложение, едва ли ще има проблеми.

Но все пак, след като не е посочен допълнителен източник на отопление, и ще се разчита само на климатика, добре е да има запас. Помня някои зими е имало температури от порядъка на -20/-25 градуса. Трябва да се предвиди и такъв случай.

• Автор
преди 1 час, Rudy M. написа:

Но все пак, след като не е посочен допълнителен източник на отопление, и ще се разчита само на климатика, добре е да има запас. Помня някои зими е имало температури от порядъка на -20/-25 градуса. Трябва да се предвиди и такъв случай.

За подобни екстремни ситуации ще държа един конвектор в някой шкаф. Пък като няма ток (в провинцията съм и се случва по-често от София и за по-дълго време), съм решил да сложа една малка камина на дърва в кухнята, колкото да не умирам от студ в екстремни ситуации.

Та по-скоро остава вариантът 12+9, с разликата в цената между втора 12-ка и 9-ка за спалнята, ще пускам конвектора като хептен застудее години напред. Да не звучи наивно, но зимите не са това, което бяха.

От друга страна пък, с две 12-ки ще отворя спокойно и коридора, че и банята ще поема някаква топлина, ако съм отворил навсякъде. Което си е идея. Благодаря на всички за отговорите до момента :)

Гледам, че на места 12-ката я дават да отоплява до -15 градуса. Има ли нещо подобно, което грее и при по-ниски температури? Вероятно лаишки въпрос, но за пръв път ще се отполявам с климатици.

преди 1 час, iLDiavolo написа:

Гледам, че на места 12-ката я дават да отоплява до -15 градуса. Има ли нещо подобно, което грее и при по-ниски температури? Вероятно лаишки въпрос, но за пръв път ще се отполявам с климатици.

Има Нордик версии при някои марки климатици.Мицубиши електрик имат модели зубадан - това е технология флаш инжектор.

Но не се вживявай в тези подробности.Къде са тези по ниски от - 15*

преди 3 часа, badr написа:

Къде са тези по ниски от - 15*

Бяха навремето - '95-'97 и по-надолу слизаха(помня пик от -27С). Но вече...

и аз като взимах за вкъщи климатици, гледах и такива които са ефективни и при - 30-50

и след това си викам - в Бургас дори и сняг рядко пада, защо изобщо ги гледам

• Автор

Ще ползвам темата за още един въпрос
image.png.af0f757d87a10935b416095d9e5f030e.png
В зелено съм отбелязал желаното разположение на вътрешните тела на климатиците. Цялата югоизточна страна е балкон, та там вероятно ще е най-добре да са разположени външните тела.

Въпросът е дали някой може да ме ориентира как стои въпросът с тръбата свързваща външното и вътрешното тяло, най-вече къде се намира на вътрешното тяло (предполагам на гърба, но по-конкретно)? 

Питането ми е свързано с това, че още съм на етап основен ремонт, като стените не са започнати. Идеята ми е да заложа необходимите дупки/отвори за вътрешните тела, така че след това да бъдат инсталирани на готова стена и по възможност да не са нужни допълнителни корекции по нея.

Разбирам, че вероятно това е труднопостижимо, но все пак реших да пробвам. Или ще трябва да се инсталират, след което да се довършват стените?

п.п. Вероятно ще кажете, че е добре да са на външните стени под прозорците, ама там жената иска големи завеси, та ще се обезмисли да духат под тези завеси, когато са дръпанти.

Какво значи "стените не са започнати"? Как са в момента - боя, шпакловка/гипскартон, мазилка, тухла/бетон?... 

По-добре си довърши стените. Монтажниците ще пробият по една дупка за вътрешното тяло. Тя няма да се вижда, тръбите също. Обаче след като сложат климатика, ще е зор да мажеш/шпакловаш/боядисваш около него. Така че - приготви първо стената, климатика после. И не забравяй да докараш наблизо кабел/контакт за захранването. 

И още нещо. Избирането на точните климатици е важно нещо. Но още по-важното е избирането на свястна фирма за монтаж и поддръжка. А не някои некадърници да си оставят ръцете, и да имаш сума ти проблеми след това.

преди 1 час, Rudy M. написа:

Но още по-важното е избирането на свястна фирма за монтаж и поддръжка. А не някои некадърници да си оставят ръцете, и да имаш сума ти проблеми след това.

абсолютно вярно !

на 20.12.2024 г. в 13:21, iLDiavolo написа:

Разбирам, че вероятно това е труднопостижимо, но все пак реших да пробвам. Или ще трябва да се инсталират, след което да се довършват стените?

Напротив напълно постижимо е, а и се практикува.Монтажниците могат да положат предварително тръби, след което да се довършват стените и едва тогава монтажа.Конкретните разстояния зависят от конкретния модел.Ей така с приказки не става.

на 20.12.2024 г. в 13:21, iLDiavolo написа:

Вероятно ще кажете, че е добре да са на външните стени под прозорците, ама там жената иска големи завеси, та ще се обезмисли да духат под тези завеси, когато са дръпанти.

Ще кажа, че въпроса е крайно неясен.Кое да бъде на външните стени и какво общо имат тук завесите.Все пак завесите са вътре, а не на външните стени.

Тези климатици имат много лошо управление на турбината, обдухват силно и когато са оф-нали, създава се усещането за студено. Проблема е решим като се добави стенно дистанционно управление, тогава от него може да се настрои при достигане на температурата и влез в оф да не върти вентилатора. Скъпи са стенните управления.

Ако бюджета позволява много по комфортни са подовите на Дайкин. 7-ца за спалнята  и 9-ка за дневната са напълно достатъчни за твоите нужди.

на 12.12.2024 г. в 10:26, iLDiavolo написа:

Вариант е да направя нещата и с 3 климатика

като спрат тока каво ще стане

задължително печка   на дърва 

• Автор
на 27.12.2024 г. в 16:44, Banesc написа:

като спрат тока каво ще стане

задължително печка   на дърва 

В кухнята е предвидена камина за подобни ситуации. Но надеждата е да се ползва максимално по-рядко.

на 27.12.2024 г. в 16:37, bobivg написа:

Тези климатици имат много лошо управление на турбината, обдухват силно и когато са оф-нали, създава се усещането за студено. Проблема е решим като се добави стенно дистанционно управление, тогава от него може да се настрои при достигане на температурата и влез в оф да не върти вентилатора. Скъпи са стенните управления.

Ако бюджета позволява много по комфортни са подовите на Дайкин. 7-ца за спалнята  и 9-ка за дневната са напълно достатъчни за твоите нужди.

Благодаря за информацията. Можете ли да препоръчате нещо до ценовия диапазон на мицубишитата, което да няма подобни проблеми с турбината? Границата на бюджета ми е за мицубишитата и мислех, че съм открил най-доброто за цената, но с подобен проблем, изглежда не съм.

• 2 седмици по-късно...

На къщата имаме мицубиши 6 стаи с два климатика лятото е супер. за топло обаче не сме ги ползвали имаме термопомпа

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.