Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползи и вреди за българите от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година

Featured Replies

• Автор
преди 4 минути, jhoro написа:

Те и руските войници са били повечето крепостни селяни, ама са освобождавали хора - със собствени къщи и имоти.

Пп. Защо император Александър II е наречен Освободител?

Вече крепостното право е било отменено, ама не съвсем. Това е бил продължителен период. "През 1859 – 1960 г. е значително охлабен режимът за пребиваване на евреи отвъд Линията на уседналост."  "Най-важната от всички тези реформи е отмяната на крепостното право, понеже най-опасният и потенциално революционен вътрешен фактор в руската история е крепостното селячество. По тази причина, Александър II e наречен и Цар Освободител."  

https://bg.wikipedia.org/wiki/Реформи_на_Александър_II

• Отговори 84
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мечо Хубавеца
    Мечо Хубавеца

Я вземи се наплискай с вода и помисли.  https://bg.wikipedia.org/wiki/Кресненско-Разложко_въстание    Ако България не е била освободена, щеше ли да го има? Щеше ли да има Съединение и Сръбско-българск

• Емил Костов
    Емил Костов

Заради Руско-Турската война през 1978 година има въстание?! Тук трябва да се гръмнеш или да не се наричаш българин, който ти не си. Заради, кой загиват толкоз българи?! Кой ги е клал?! Много искам да

• Емил Костов
    Емил Костов

Не желая даже да го коментирам тоя субект. Такива като него са хвърляли камъни срещу четата на Бенковски. Такива като него са се криели, когато Христо Ботев е дошъл да вдига българите за освобождение

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:

Че и осигуровки плащаме...давай да връщаме султана.... 

между другото  само частния бизнес плаща осигуровки 

пенсионерите безработните и държавните служители не плащат осигуровки 

• Автор
преди 3 минути, Banesc написа:

аз не плащам

ама султана да си дойде 

сега не се знае кой носи отговорност

боко ли е султан шиши ли е султан  или дрога каналите 

Най-добре е аз да стана, но да си остана християнин.  Обещавам каквото взема, половината да върна на народа, а не както сегашните... Само че при мен няма да има лабаво, който не си плаща в зандана...

• Автор
преди 1 минута, Banesc написа:

между другото  само частния бизнес плаща осигуровки 

Почти си прав, ама не съвсем....Държавата плаща някакви малки суми здравни за първите и осигуровки за третите. 

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Свободата има висока цена.

Да, и??? 

Все пак да ти припомня, че сегашната Турция е благодарение на глупостта на един гръцки крал. ;) 

преди 2 часа, Гост написа:

Благодаря за вниманието!

Благодаря,че затри профила си. 😉 Съвсем забравяте за си пиете "витамините".

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

преди 55 минути, Banesc написа:

преди 52 минути, Мечо Хубавеца написа:

Почти си прав, ама не съвсем....Държавата плаща някакви малки суми здравни за първите и осигуровки за третите. 

Работещите пенсионери си плащат здравни, а по желание - и ДОО за увеличаване на пенсията.

На безработните с право на ПОБ - от бюджета се внасят здравни и ДОО, а за държавните служители - всичко.

...ползите се виждат...

...вредите-само в мътното междоушие на някой либерал с психични отклонения...

...да бЕга бърже при доктор Цветеслава Гълъбова да му даде 'апче на визитацията...

• Автор
преди 51 минути, jhoro написа:

Работещите пенсионери си плащат здравни, а по желание - и ДОО за увеличаване на пенсията.

На безработните с право на ПОБ - от бюджета се внасят здравни и ДОО, а за държавните служители - всичко.

Тия пенсионери, не са само пенсионери. Имах предвид тия безработни без право на ПОБ.

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Той твърди, че след войната са ни накарали да плащаме. Обясних му, че е имало за какво. 

По- точно, мислиш си че си му обяснил, а всъщност си написал пълни глупости :D 

Окупационния дълг няма нищо общо с жертвите от войната. След войната, до встъпване в длъжност на новия Княз и влизане в сила на Конституцията, Княжеството се управлява от временно руско управляние, което е подпомогнато от руска имперска войска, която трябва да съблюдава за спазването на реда в страната, защото пък осанските сили се изтеглят, и няма как да се остави територията без такива структури. В Берлиски договор си пише, че това е за сметка на приемника, тоест Княжество България. Води се окупация, защото реално си е окупация. Преди войната това е територия на Османската империя, след войната Княжеството е васално на Османската империя и реално суверен до 1908 година е султана, дори и на въодъжените сили, полиция... Така че, руска армия на Османска територия си е формално окупационна армия.

Опитах за като за Мечо Хубавеца да го обясня :D 

• Автор
преди 1 час, Michigan111 написа:

По- точно, мислиш си че си му обяснил, а всъщност си написал пълни глупости :D 

Окупационния дълг няма нищо общо с жертвите от войната. След войната, до встъпване в длъжност на новия Княз и влизане в сила на Конституцията, Княжеството се управлява от временно руско управляние, което е подпомогнато от руска имперска войска, която трябва да съблюдава за спазването на реда в страната, защото пък осанските сили се изтеглят, и няма как да се остави територията без такива структури. В Берлиски договор си пише, че това е за сметка на приемника, тоест Княжество България. Води се окупация, защото реално си е окупация. Преди войната това е територия на Османската империя, след войната Княжеството е васално на Османската империя и реално суверен до 1908 година е султана, дори и на въодъжените сили, полиция... Така че, руска армия на Османска територия си е формално окупационна армия.

Опитах за като за Мечо Хубавеца да го обясня :D 

Не четеш...Тия окупационни войски са ни пазили. Това му написах. Идват наритват османците давайки жертви и ни окупират, но от тази окупация имаме полза. Иначе турците ще се върнат. Обучават и наши офицери до 1885 г. Обясних като за Мичиган...Дано да си ме разбрал.

преди 33 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не четеш...Тия окупационни войски са ни пазили. Това му написах. Идват наритват османците давайки жертви и ни окупират, но от тази окупация имаме полза. Иначе турците ще се върнат. Обучават и наши офицери до 1885 г. Обясних като за Мичиган...Дано да си ме разбрал.

Дурже, опитваш се да разсъждаваш по теми, които са далеч над твоите интелектуални способности. Окупационната армия и Армията спечелила войната 1877-78 са две различни неща. Първата е сформирана по клауза от Берлинския договор, който е подписан след като войната вече е свършила. Вероятно имаш обяснение как е участвала в минали събития, машина на времето вероятно. Освен това, срока на временното руско управление е до 2 години, и средата на 1879 година се изтеглят. Обучението на български офицери е нещо съвсем различно и няма нищо общо нито с окупационната армия, нито с временното руско управление. Мешаш нещата, все едно правиш омлет и се надяваш да съм те разбрал, то сигурно ти сам не си се разбрал :D 

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Май баща ти като те е правил не е бил на кеф... Първото е следствие на второто, а третото е следствие на първото...Абе кво да ти обяснявам, няма да ме разбереш, питай баща си по оня въпрос,  дано ти отговори...Намери си други теми в които да пишеш, в които да се излагаш по -малко...

Ей мърльо, мери си приказките. Това, че си куха лейка и нямаш хабер от света си е твой проблем. Но като говориш с хора, които не познаваш внимавай с тона и изразите, че току виж си повярваш.

преди 33 минути, Мечо Хубавеца написа:

Разбрах, не си пиеш хапчетата, което е лошо. Явно майка ти е забегнала с някой и не се грижи за теб. 

П.П. По-добре да те гони мечка в гората, отколкото да те причака Мечо в тъмнината. Така се говореше за мен навремето. Ама ти недей се плаши, тук в нета е безопасно...

Ясно, клавиатурна нинджа си. :D  В нета всички сте мечки, а навън сте най- посраните. Само като ти видя стила на изразяване ми е ясно с какъв малоумник общувам. И най- лошото е, че ти слизам на нивото на прост плебей. Поради това няма да споменавам повече майка ти, едно че ми е под нивото, и второ - тя женицата едва ли е виновна че си се пръкнал такова тъпо парче.

П.П. Но ти и прати много поздрави, добре си прекарахме все пак.

• Автор
преди 8 часа, Michigan111 написа:

Ясно, клавиатурна нинджа си. :D  В нета всички сте мечки, а навън сте най- посраните. Само като ти видя стила на изразяване ми е ясно с какъв малоумник общувам. И най- лошото е, че ти слизам на нивото на прост плебей. Поради това няма да споменавам повече майка ти, едно че ми е под нивото, и второ - тя женицата едва ли е виновна че си се пръкнал такова тъпо парче.

П.П. Но ти и прати много поздрави, добре си прекарахме все пак.

Най - лошото е, че ми наводни темата с простотии и фантазии, а админите те търпят. Ако беше в реалният живот, щеше да си по-нисък от тревата, но тук се правиш на мъж. Стига вече, вземи поиграй с това между краката ти и гледай някой филм за възрастни...

• Автор
преди 2 часа, цър-вул написа:

Ко? Нье! Те са присъствали, не са ни поробили...

Османците са вярвали, че светът принадлежи на султана, който е наместник на Аллах. Демек те са дошли да приберат нещо, което е на султана и да разпространяват исляма. 

преди 2 часа, цър-вул написа:

Ко? Нье! Те са присъствали, не са ни поробили...

Въпрос на терминология и тълкуване!

Един въпрос:
- Защо османците бързо завземат територията на България?!
- Защото централна власт няма - има 3 отделни държави. Пък на местните им е било все тая, кой ще ги управлява - Търново, Видин, Калиакра или Одрин.

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Османците са вярвали, че светът принадлежи на султана, който е наместник на Аллах. Демек те са дошли да приберат нещо, което е на султана и да разпространяват исляма. 

Не - почти през цялото време е имало много голяма верска търпимост!

Факта, че в Цариград има Вселенска патриаршия и Арменска църква е достатъчен.

преди 54 минути, Мечо Хубавеца написа:

Най - лошото е, че ми наводни темата с простотии и фантазии, а админите те търпят. Ако беше в реалният живот, щеше да си по-нисък от тревата, но тук се правиш на мъж. Стига вече, вземи поиграй с това между краката ти и гледай някой филм за възрастни...

А ти що си мислиш, че темата е твоя бе :D Ти единствено задника си притежаваш, като и това е съмнително. 

Пиша където си искам и пиша по темата, най- малко ти можеш да ми казваш къде да пиша и къде не. Това, че не знаеш, не разбираш и не искаш да научиш си е твой проблем. 

В един форум, или говориш с факти и аргументи, или почваш с обиди и опити да се правиш на остроумен. Ти избра второто, щото толкова ти е акъла. И продължаваш с в същия дух. Твоя воля.

• Автор
преди 8 минути, Michigan111 написа:

А ти що си мислиш, че темата е твоя бе :D Ти единствено задника си притежаваш, като и това е съмнително. 

Пиша където си искам и пиша по темата, най- малко ти можеш да ми казваш къде да пиша и къде не. Това, че не знаеш, не разбираш и не искаш да научиш си е твой проблем. 

В един форум, или говориш с факти и аргументи, или почваш с обиди и опити да се правиш на остроумен. Ти избра второто, щото толкова ти е акъла. И продължаваш с в същия дух. Твоя воля.

Аз съм я създал, а ти я напълни с простотии, които не са по темата. А дано админите се усетят и ти дадат почивка. Написах ти аргументи, но ти не можеш да ги осмислиш. Едно нещо е следствие на друго нещо. За причинно- следствена връзка чувал ли си? Ако нямаше война, нямаше да има и окупационен корпус и т.н. Писах ти имаш си ...., ако не си се родил без нея или  не са ти я отрязали, играй си с нея и не ми разводнявай темата...

преди 9 минути, jhoro написа:

Един въпрос:
- Защото централна власт няма - има 3 отделни държави. Пък на местните им е било все тая, кой ще ги управлява - Търново, Видин, Калиакра или Одрин.

Всъщност, изобщо не е бързо. Повече от 50 години продължава съпротивата. Реално, Видинското царство продължава да съществува с известна самостоятелност до края на първото десетилетие на 15 век.

Йоан Шишман нито веднъж не изпълнява ангажиментите си като васал на османците, и нито веднъж не им оказва военна помощ и реално това е причината да бъде завладяна държавата, като това изобщо не става лесно. Самите османци казват, че българските крепости са яки и не се предават, а се бият. Ако беше послушен като сърбите, можеше спокойно да отикат, той и наследниците му, до средата на 15 век.

• Автор
преди 15 минути, jhoro написа:

Въпрос на терминология и тълкуване!

Един въпрос:

Не - почти през цялото време е имало много голяма верска търпимост!

Факта, че в Цариград има Вселенска патриаршия и Арменска църква е достатъчен.

Писах разпространяват исляма, не налагат. 

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Аз съм я създал, а ти я напълни с простотии, които не са по темата. А дано админите се усетят и ти дадат почивка. Написах ти аргументи, но ти не можеш да ги осмислиш. Едно нещо е следствие на друго нещо. За причинно- следствена връзка чувал ли си? Ако нямаше война, нямаше да има и окупационен корпус и т.н. Писах ти имаш си ...., ако не си се родил без нея или  не са ти я отрязали, играй си с нея и не ми разводнявай темата...

Абе шматка, ти какво си писал и колко е адекватно са 2 различни неща. Българина по принцип си мисли, че всичко знае, после се оказва, че то не било баш така, чеше се празната кратуна, гледа умно и се чуди какво става. Твоята работа е същата.

То е ясно, че ако я няма войната, няма да го има окупационния корпус и временното руско управляние. Но разговора май тръгна от друго място. Не твърдеше ли ти, че този дълг бил заради жертвите от войната? Май така твърдеше. Аз просто ти казах, че не е вярно, и че дълга е за нещо съвсем различно. Което е така. И не знам къде ти е драмата в случая, вместо да си вземеш поука и да научиш нещо ново, ти почваш да се пениш и да обиждаш. Научи се да водиш градивен диалог, с циврене и обиди не става.

преди 2 минути, Michigan111 написа:

Всъщност, изобщо не е бързо. Повече от 50 години продължава съпротивата. Реално, Видинското царство продължава да съществува с известна самостоятелност до края на първото десетилетие на 15 век.

Йоан Шишман нито веднъж не изпълнява ангажиментите си като васал на османците, и нито веднъж не им оказва военна помощ и реално това е причината да бъде завладяна държавата, като това изобщо не става лесно. Самите османци казват, че българските крепости са яки и не се предават, а се бият. Ако беше послушен като сърбите, можеше спокойно да отикат, той и наследниците му, до средата на 15 век.

Прав си, но ... Ти говориш за центровете на властта - не за отдалечените територии!

Кога е превзет Константинопол - на 30 май 1453 г. - много след завземането на другите райони.

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Писах разпространяват исляма, не налагат. 

Това се прави с проповедници - не с армия!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.