Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тютюнопушене. Психическа зависимост и психология на отказването

Featured Replies

• Автор

Да си създавам трудности при пътя към пушенето е част от борбата. Кутията и запалката са ми на различни места. Излизам на балкона, дори като е студено и сядам на сгъваем стол, който задължително сгъвам след това. След всяко, си изхвърлям пепелника.

Сега, това може да се възприеме като удължаване предвкусването и незаангажираността с работа, но си мисля в посока затруднение. Като пуших лула, това с тъпкането, чистенето, гадостта на катрана не е баш удоволствие, напротив. Зная хора, които зарязаха лулата заради приготовленията. Оная е много по- бърза: вадидиш и палиш.

ПП А, приписвам им и негативни имена "пирон в ковчега", "отрова", "ла-нарник" или "кенеф", такива.

Зная, че това са дребни работи, които са чужди на привържениците на волевото решение, но те са за други хора.

• Отговори 85
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Пропуших по социални причини- приятел ме черпеше в почивките. Отказах ги по соцални причини- съпругата ми каза, че не иска да целува пепелник. Ползвах табекс. Пропуших отново когато гледах стара, деме

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

За отказването най-много пречат именно тези ежедневни ситуацийки, които човек свързва с цигарите - кафето сутрин преди работа, чакането на спирката, междучасието, на маса с компанията, превърнали се в

• кои сте ВИЕ - дето ще "видите"? И се научи да пишеш. Може би и ти си някакъв българин от САЩ, дето вече не са сигурни откъде са и какви са... Поне все още отделяш изреченията, макар че си почнал да не

преди 3 часа, _ramus_ написа:

Да НЕ измениш на думи, които си изрекъл и да НЕ се отвърнеш от обещания, които си дал (независимо какви, на кого) е характерова черта на определен психологичен типаж...

На фанатиците! :) 

Да замениш страха си с фанатизъм е още по-опасно! :) 

преди 16 часа, (:IdioibI:) написа:

Паник атаката не е болест, а симптом

Което ще рече, че не сте се изследвали. Дори не сте се замислели, а сте взели превантивна мярка. 

Помня кога последно изпитах такова чувства = Бе след като отказах цигарите за 10 месеца. Един месец разсъждавах по въпроса! Бях на 21! => Тук не ще споделя размислите, т.е. в някакъв аспект ще изтъкна вид аналогия:

=> би следвало да разберете в какъв аспект! 

НО, да, при паника човек по-скоро допуска грешки, т.е. вцепенява се! 

"Страхът" е лош учител! - В индивида се наслагва и започва да довежда до параноични състояния! А, всяка параноя е много по-опасна! 

Има обаче "истина" в словата Ви, т.е. в какъв аспект: Българите са медицинско невежи и нехаят за своето здраве, а то се базира на народо-психологията, че можем сами да се справим при всякакви опасности. Все считаме, че може да се себе-лекуваме! 

+ Демократичното в здравеопазването = клишето: "Абе като знак какъв съм инженер, то за какво да ходя на доктор!?" :)

Всякакви профилактични прегледи вече не са задължителни! 

По-общо:  Хипохондрията в днешно време "зенит". Тя отклонява вниманието на обществото от съществения проблем = лошата система на управление на социалните нужди. Тя в момента са на ниво "първобитно общество". В какъв смисъл: Има жреци, знахари, но няма вещи! 

= Това по-прилича на гоненията съществували при "Инквизицията"! И по-опасното е, че тази зараза е сред светското управление!  + Борбата в религиите = "Апокалипсис сега". Но не в "откровенията сега" е проблем, а в заличаване на определени култури за сметка на разпространяване на други! 

Масово из света вече културата е на заден план. + стреса в ежедневието = не качествено поколение! 

Ето отново едно циганско колело за @Търсещ истини:masquerade2: 

аз отключих атаките с вдигане на кръвно! просто ряско го дигнах като изпих много айяран,кола,бира и за капак един шоколад тайкато преди това бях с ниско кръвно налягане и ми казаха да пия едно от тези неща но аз съвсем се олях и го вдигнах ряско,силно се оплаших и затова получих тези атаки,заради който отказах цигарите! и да вметна не съм се лекувал с лекарста! Психиката ме излекува!

преди 5 часа, Pecataa написа:

аз отключих атаките с вдигане на кръвно! просто ряско го дигнах като изпих много айяран,кола,бира и за капак един шоколад тайкато преди това бях с ниско кръвно налягане и ми казаха да пия едно от тези неща но аз съвсем се олях и го вдигнах ряско,силно се оплаших и затова получих тези атаки,заради който отказах цигарите! и да вметна не съм се лекувал с лекарста! Психиката ме излекува!

Разбирам! Довели сте организма Ви до шоково състояние и в следващия момент Ви е обхванало страх за живота си. 

Да, спира се от раз, и, да, в рамките на 10 до 14 дни навика "изчезва"! По-важното е: Имали сте воля!

Успех!

Прегледах мненията. Това

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Да си създавам трудности при пътя към пушенето е част от борбата.

е противопоказно

Не се "лекува" резултата, а причината! 

В друга тема споделихте, че не анализирайки причинно следствените деяние резултатите ще са временни. 

Тютюнопушенето е причинено в следствие на психо фактор, а не от потребност! Никой волево не е запалил първата си цигара! 

Трябва да подчертая: При мен пушенето е волеви акт! Анализа ми не е в унисон с темата и поради това не го споделям! 

на 30.03.2025 г. в 19:18, lebel написа:

Няма общовалидни правила. Независимо от броя на статиите, темите, видеоматериалите, съветите, чудодейните средства... и прочее.

Бивш (от 5 години) пушач, с 50 години стаж по специалността. Стигал съм и до 2 кутии.  Не ми пука дали около мен се пуши, но да, повечето бивши (каквото и да ви разправя Диода, бивши има) пушачи са непримирими борци (*) срещу тютюнопушенето.

Именно такива (*) "бивши" са "токсични" хора и директно им "завъртам един цигански шамар", защото, не са осъзнали основното: С анти-психология навик не се маха! Трябва да се изходи с факти! Тръгнат ли да се позовават на техни правила, статистика и прочие, то афекта ще е обратен = в теб ще се формира вътрешен антагонизъм! 

Разберете го правилно: Човек може да се възпре заради друг, а не заради себе си! Спомнете си: "Защо сте запалели първата си цигара?" Защото самото деяние е вторична потребност! Да, после е навик, т.е. става несъзнателно. При определени условия посягате към запалване на цигара. 

И, да, мнозина го правят на късен етап в живота си, защото инстинкта за самосъхранение в даден момент взима превес. 

Моя опит: Русе, хотела от соца, на терасата, пуша след закуска. До мен седна един Отец. Зададе ми елементарен въпрос: - Защо пуша?! Уви имах готов отговор. Той само наведи глава и други въпроси не зададе, защото разбра довода ми. 

Моето собствено мнение: Всеки може да си направи психоанализа! Сам да се "гмурне" и изнамери психо факторите които играят роля за навиците му. 

Простичко изказано: Отсейте волевите си и неволевите си деяния.  И, нека волята да е във Вас, а не силата! Тръгнете ли сами да се борите с този порок, то ще загубите! Важното е да имате човек до себе си, който мисловно, а не вербално да ви подкрепя! 

Аз казах, а кой разбрал и кой не, то по-важно е да схванете наличието на психо факторите (а те винаги са извън вас) и не да се "опълчвате" срещу тях, а проявите когнитивна емпатия, т.е. подходите с обективно разбиране към другия който злоупотребява с "вреден" навик! 

Малцина "непушачи" умеят обективно без да имат въпросния навик да са обективни. Те въвеждат правила из териториите които са техни, но оставят свободната воля на другия. Всеки опит да се повлияе на въпросната е обречен на провал. = Това генерира сепарация в един социум! Всяка сепарация довежда до дискредитиране, а то от своя страна довежда до корупция (повреда) на едно общество. 

Образно: Аз съм пушач и съм за налагане на по-висок акциз върху тютюневите изделия. На всякакъв вид! (Това не е парадокс, а обективно мислене, т.е. абстрахирам се от моята мотивация за употребата на тютюневи изделия). {Преди да съм пушач съм бил непушач}. Средствата от въпросния фонд изцяло да е под юрисдикцията на Здравното министерство! Това е правилното: "Вредата" директно да се насочи към "ползата"! Не трябва средствата от този акциз да отива в общия бюджет! => Това обаче е вече "политическа воля"! А, именно тя управлява обществото! Всичко останало е спекулация и псевдо-законност! 

п.п. Някой от вас знае ли колко цигари изпуших докато напиша въпросния пост?! То, моето пушене, навреди ли Ви?! :) 

преди 18 часа, _ramus_ написа:

Няма рецепти в това. Но дори в думичките горе, изкристализира един много важен момент - тежестта на личното решение, на личните думи да се приемат за важни и окончателни...

И хората, които познавам и го направиха "от-раз и край" са точно такива хора - верни на думите и последователни в решенията си. Да НЕ измениш на думи, които си изрекъл и да НЕ се отвърнеш от обещания, които си дал (независимо какви, на кого) е характерова черта на определен психологичен типаж...

Тия хора независимо от това дали обещанието им е към себе си или се отнася до околните - са готови на всичко, само и само онова, което са казали или обещали да го реализират. И са готови да преодолеят всякакви съпротиви в това, чрез твърдата си решимост. Ето защо те успяват и да са изпаднали до зависимост - все едно дали към цигари, алкохол - те именно така намират отново пътя да изплуват.

Пиша и всичко това и като от личен опит... макар да не се съотнася точно до цигари, алкохол или другите широки социални форми на пристрастяване... Но принципът го изведох първо за себе си и после започнах да се оглеждам дали е валиден и спрямо други хора, за техните си пропадания, кризи и подхлъзвания.

Вероятно нямаше да напиша това... което ще напиша, ако не се беше появило цитираното. В почти всеки пост виждам зърна, с които съм съгласен,, но в цитирания те са най-много.

Да, отказалите цигарите, които познавам, го направиха от раз. Като се замисля... може и да има между тях някой отказал се следствие специфични субстанции, лепенки, импланти, бой с камшик (това е шега... надявам се) и прочее, но... просто сега не се сещам за такъв. Не споменах намаляването, защото собственият ми опит с него сочи следната динамика - намаляване, намаляване, намаляване > удвояване, удвояване, удвояване > нормализиране (на пушенето).

Имах светлия пример на баща ми, светла му памет... стигна до две кутии Златна Арда (без филтър) и спря . От раз. Но само със забрани, пример и убеждаване не става. Поне при мен не стана. И никога не е ставало. И не само за цигарите. Но, да не се отплесвам.

Всичко, което написах в предишният си пост си е вярно. Пушач/непушач - 50/5.  Колкото и да е странно, преди 25 години бях убеден, че съм спрял пушенето. И не, не бързайте да ми цитирате Марк Твен - "Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти"... а ако някой вече го е направил (цитирал) - моля за извинение. Просто един ден, мислейки си как да "откажа" от цигарите изключително скъпо за мен Създание, ми хрумна, че след като съм твърдо убеден, че няма да стане с убеждения, забрани и други изпробвани "педагогически похвати" и след като така и така имам неговото уважение ... и още нещо, мога да опитам нещо друго. Да предложа да си дадем дума и да се откажем едновременно. Направих го. Създанието... каза̀ - ше видим и си записа̀ на кибрита... не бе, шегувам се, съгласи се. Веднага се съгласи, та се наложи все пак да му предложа няколко дни за размисъл. За себе си бях сигурен. Познавам се и едно от най-ценните неща, които имам е думата ми. А пък това да обещая нещо на жена ми и... и Създанието... и да не го направя... забрави! Аз затова и почти нищо не обещавам... ама докато се науча...

На нова година (съзнателно с малка буква - след години тия празници (не конкретните) станаха най-черните в живота ми) изпушихме ритуално по една цигара (последна) и приключихме с цигарите. Даже не говорехме за това. Нямах и абстиненция. Никаква. Н и к а к в а! Без да "разглобявам механизма", предполагам желанието ми да успеем, да не се издъня... що за мъж и баща съм, ако не си държа на думата (да, Създанието е дъщеря ми) - я е потиснало... Просто не ми се пушеше. Неистово* (шега, вместо 'неистово', да се чете 'никак') не ми се пушеше. След един месец я видях да пуши в двора на училището. Случайно. И нещо се счупи в защитата ми. Карах още 9 месеца по инерция, но нищо не ме задържаше, като непушач... после почнах по 1, по 2, по10, 20, 30...

Тогава нищо не и казах. Тя също видя, че я видях и нищо не каза. Просто темата не съществуваше. След 2 години, когато си говорехме по някакъв повод, тя каза - тате, не знам дали ще ми повярваш, но издържах 1 месец и първият път когато си запалих, ти ме видя. Нямаше смисъл да ме лъже, вероятно наистина е било така. Просто нейното време да даде дума още не е било дошло, направила го е без вътрешна  убеденост... заради мен. И искрено вярваше, че ще и се получи!

И да, няма общовалидни правила (тоест, колкото и да мерим собствените "стари дрехи" на "чуждо боди" - но пасаран... ако позволите да направя тая лява заемка), но нищо не пречи да опитате. Обещайте на някого, на когото държите (ако държите много на себе си, сигурно също става)... ама много държите... без нищо в замяна... може пък да се получи.

*...

Бабка разказва приказка на внучка си:
- Лети по небето Змей Горянин, грозен и страшен, очите му мятат пламъци, от ушите му излиза дим, и крещи неистово...
- Бабо, а какво означава "неистово"?
- А това, чедо... това, чедо е нещо от типа на "О-хо-хоо, e са ви е*ах мaйкaтaaa!"

• Автор

1 ден без пушек

Основно ми помага да ругая мистър Филип Морис. Да ги отказвам е все едно, че му правя на пук. Пия чай от мащерка и половин лист бръшлян за отхрачване, та малко кашлям. Ще докладвам и на третия ден. :) 

на 30.03.2025 г. в 7:07, (:IdioibI:) написа:

Това не ти трябва! Едно е приемане на пушек, а друго е приемане на изпарения! ;) 

Преподобни,VG/PG знаеш ли какво е? :) 

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

1 ден без пушек

Основно ми помага да ругая мистър Филип Морис. Да ги отказвам е все едно, че му правя на пук. Пия чай от мащерка и половин лист бръшлян за отхрачване, та малко кашлям. Ще докладвам и на третия ден. :) 

Истина,не си ли се замислял за никотинови лепенки (пачове),дъвки или Тбекс?

Синдрома на отнемането (withdrawal) e много гадно нещо.Винаги има релапс при стрсеова ситуация.Та имай си нещо под ръка за такива случаи.

• Автор
преди 3 часа, Маншон и Полу-обувка написа:

не си ли се замислял за никотинови лепенки (пачове),дъвки или Тбекс?

С Табекс съм отказвал и ми е помагало. Обаче е прекалено скъп. Ако вместо на Филип Морис давам на Биг Фарма, все е загуба. Правил съм си и тютюнов извлек за мазане. Не е същото. Тая вечер пробвах като заместител Винпром. Сега ме цепи глава и не заспивам. Да му се не види от заместители. Казано е ОТВЕДНЪЖ!

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Казано е ОТВЕДНЪЖ!

обаче с "казани работи" не става за повечето хора. Защото през ежедневието си им се налага да "казват" всякакви работи, повечето от които са общи социални формализми. Така свикват и да е вътре в самите тях...

За да стане "отведнъж" се изискват някои условия - и думата КРАЙ... да придобие значение на нещо като "ВСЕЛЕНСКА КЛЕТВА" ... примерно.

Колегата по тема по-горе много добре определи силата на "обещанията" - особено към важни и скъпи хора. Но тази сила започва първо започва отвътре в самия човек. 

И нещо друго, може би за някой би било любопитно, защото е практическа насока...

През ежедневието си се налага да изричаме и действаме, чувстваме, отразяваме, възприемаме или емоционираме... Всички тия работи са израз на различни 'състояния', нещо като основно ниво на съзнанието, в даден момент. Такова ниво непрекъснато "играе" - то е динамично, променливо и се движението му се притегля от много на брой условия.

Искам да кажа с други думи, в опит да опростя, че за да се дадат СЕРИОЗНИ ОБЕЩАНИЯ на някого - пред себе си, или пред друг... за да "сработи" и да остане "устойчиво във времето" се изисква влизането в условно нареченото "СЕРИОЗНО СЪСТОЯНИЕ". Чак тогава в него по естествен начин в него се изричат сериозни думи, със сериозна заявка, ангажимент...

Когато става въпрос за сериозни неща и който и да е човек е в своето "сериозно състояние на съзнание", той е в състояние преди всичко на вътрешна устойчивост. И ако тя е автентична устойчивост, а не фантазна, то всичко изречено в нея, е сериозно и устойчиво... Обещанията, включително и към себе си, също.

Повечето време в социалното си ежедневие хората НЕ СА в своето "условно наречено" СЕРИОЗНО СЪСТОЯНИЕ. Думите, действията им са емоционално обагрени, с кратък хоризонт на мотивация и така си и остават. 

Аналогът на мотивация за отстояване сред емоционалния свят е "ИНАТ", но на него не може да се разчита в широкия хоризонт на променящите се напрекъснато емоции, чувства, настроения и усещания. ИНАТ - е явление, което има емоционална и егоистична енергия, но няма как да се ползва да подпира в дългосрочни переспективи...

Връзката между думи... и дела е много "висока летва" и става толкова "висока" именно когато става въпрос за нещо като "избор доживот". Устойчивостта се залага именно в такова състояние, защото през отстояването на такъв избор, непрекъснато се променя състоянието на съзнание на човека, който ги е изрекъл, а когато едни думи са изречени в едно състояние, а то се изменя, същите думички вече нямат същата стойност и тяхното значение и "резултат" веднага "изтъняват".

Затова - сериозните хора, с изисквания за самоуважение, се учат на това още от възпитанието от семейството - на ТЕЖЕСТТА на казаната дума, особено когато се касае за ОБЕЩАНИЕ. Това преди всичко идва от бащиния пример и тръгва после като модел за подражание...

Никога не стигат до това деца, които родителите им не са предлагали ясни и точни "граници", за да ги научат на "разделителните линии" и тяхното отстояване, без натиск, но ясно и точно. Това са едни от най-важните основни положения във възпитанието и залагат в детето същото за цял живот. 

Когато майката подава условия и трябва да се спазват, но самата тя няма понятие как да го направи, тя самата няма как да ги спази и под влияние на емоция, настроение, на детските игри... тя ги променя непрекъснато... това остава във всяко дете. И вместо ясна и точна граница, всичко е размито и вътрешното усещане за неяснота, поражда една непрекъсната борба всеки за неговото си, до което неговото лично его се бори.

ГРАНИЦИТЕ се задават с точни и ясни думи. Когато това задаване въобще не се спазва... връзката между думите и делата остава "скъсана" и така жертва на чувствено-егоистичните движения към лични ползи и отстояването им с инат.

Ясните и точни граници и условия за спазване са прийоми на педагогиката и възпитанието. Но остават следи във всеки човек, за цял живот. Въпросът е... че с тях се посява сред всеки човек механизъм за вътрешна устойчивост и тя започва още от неговото емоционално развитие и се простира до неговото цялостно развитие и битие.

преди 9 часа, plmen88 написа:

Тоя ник обаче изби рибата...

не ника, а това дето го е написал"

преди 12 часа, Маншон и Полу-обувка написа:

Преподобни,VG/PG знаеш ли какво е? :) ...
...Синдрома на отнемането (withdrawal) e много гадно нещо.Винаги има релапс при стрсеова ситуация.Та имай си нещо под ръка за такива случаи.

От време на време някой, дето е изписал толкова много плява, вземе че "избие рибата" с нещо толкова кратко, важно и на място. Отгоре на всичко - с толкова точно и с термини...

Четох го няколко пъти, даже отворих и линкове за термините. Странен е изказа, малко е архаичен и с похвата за "небрежно споменаване"... :) но много точен.

Респект за което!

преди 20 часа, Търсещ истини написа:

1 ден без пушек

Мисля си, че решаваща е не толкова волята, колкото желанието. Виждам, че търсиш всякаква странична помощ, което е ок, гледай само да не прегориш. Най-важно е осъзнаването, че пушенето е вредно и безполезно и че силата на този навик идва от самия пушач. Ти подхранваш навика, ти си го представяш като силен и упорит, а всъщност той е такъв, какъвто ти си го направил. Не го надценявай и не се подценявай. Навикът ще търси начин да се прояви и епизодично в определени сигуации ще се появява импулс да запалиш цигара, при което е важно да не се разколебаеш и да бъдеш безкомпромисен. Такива импулси преминават бързо. Можеш да си намериш някакъв начин в такива моменти да ангажираш вниманието си с друго, като предварително си определи какво да е то. Отиграй ситуацията мислено, представяйки си импулса да запалиш и твоята нова реакция.

преди 1 минута, Theros написа:

Мисля си, че решаваща е не толкова волята, колкото желанието.

:lol6:Ми да бе - той и Мирча Кришан и той така - мислил, мислил... и все до "краставицата" стигал. Може би щото силно я е желаел... и щото и "мисленето"...

И останалото е същата "плява" - все от "мислене", понеже "навиците", важното е да осъзнаеш...

• Автор
преди 3 минути, Theros написа:

гледай само да не прегориш.

Какво имаш предвид под "прегаряне"?

Благодаря за коментара. Хубави неща има в него.

преди 10 минути, Търсещ истини написа:

Какво имаш предвид под "прегаряне"?

Благодаря за коментара. Хубави неща има в него.

Да не мислиш прекалено много за навика. Опитай се да е по-контролирано, акцентирайки върху ненужността, а не върху силата му.

• Автор
преди 7 минути, Theros написа:

Да не мислиш прекалено много за навика. Опитай се да е по-контролирано, акцентирайки върху ненужността, а не върху силата му.

ОК

преди 7 минути, Theros написа:

ОК

• Автор

Трети ден без пушек

В съвета на Theros да не се задълбочавам върху навика има нещо много интересно. Една психологическа шега гласи "Забравете за бялата мечка". Тя илюстрира, че не можем да изоставим нещо, което си повтаряме, че трябва да изоставим. Психологът казва на събеседника си, да не мисли, да забрави, за бялата мечка, а в края на срещата пита "За кое трябваше да забравите?" И отговори или не отговори, но човекът си спомня "За бялата мечка". Паметовият отпечатък избледнява, когато няма никакви стимули. Ако има положителни или дори отрицателни (това е гадно, искам да не се сещам за него), възвръща своя контраст.

В този смисъл, не е важно юнашки да се борим с натрапливостта си към пушека, а да правим неща, които са ни интересни и далеч от напомнящото за него. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

В този смисъл, не е важно юнашки да се борим с натрапливостта си към пушека, а да правим неща, които са ни интересни и далеч от напомнящото за него. 

Той "пушека" сам ще ти се натрапи...не бързай ;)
Иначе браво-ден 3-ти!
Аз чакам ден 37-ми,давай докажи ми :) 

чета.. и през главата ми минават разни хвърчащи аналогии...

Понеже пушенето е встрани от мен, но чета колко е трудно да се спре нещо, към което някой е пристрастен.
А особено и точно пушенето на тютюн - особено трудно. 

Понеже няма рецепта, а то няма защото играта в мозъка е особена и странна, и различна за всеки. В него се реализират борби на потенциали. Какви ли не творчески измислици в опит един потенциал да се задържи и да надмогне другия, при това с продължително и устойчиво действие.

Механизмите на пристрастяването и зависимостите се определят от едни от най-старите атавистични дялове в мозъка. Това са бъгове в този софтуер, недо"мислени" и недовършени софтуерни кодове, които са наследство от отминали времена.

Неврохимичната намеса в невронните процеси е по принцип е с многолики и противоречиви резултати. За съжаление пристрастяването е един от тях, при това с доста негативни последствия... които толкова трудно се преодоляват и само и единствено чрез "спиране". Всъщност абстиненцията е опитите на тия същите центрове и невронни мрежи да "си получат" нужното, за да останат "каквито са били". Те стартират режим на оцеляване и ангажират с него и останалата част от "емоционалния етаж", който аз съм му дал условния етикет "втори етаж".

Покойният ми тъст, пуши дори до минутите на смъртта си. Той се оправдаваше че цял живот бил пушил и още с първата цигара като 11 годишен и разбрал че това ще му било за цял живот - толкова се почувствал добре... Нито лекарите, нито заплахата за фатален изход го спряха - той не можел да спре, нямало как... и т.н.

Покойния ми баща пък след като пушил от 10 годишен, в казармата в някаква особена ситуация се почувствал засрамен... и нараненото му честолюбие го е мотивирало да ги откаже веднага и на мига. Никога след това не докосна цигари... Всъщност толкова бил благодарен на командира си за ситуацията и че ги спрял... че кръстил мен с неговото име. :) 

Наблюдавам пушачите и различните видове пристрастени и зависими още от първия ми интерес към хората и "онова отвътре, което ги движи и определя"... А това беше... преди повече от 35 год.

преди 11 часа, _ramus_ написа:

чета.. и през главата ми минават разни хвърчащи аналогии...

........

Саботираш му усилията?

Така няма да стане,онака няма да стане...все едно си имате стара дразга :) 

Цитат

Е, готови ли сте да се откажете от цигарите?

Ако отговорът е положителен, специалистите препоръчват да се консултирате с вашия лекар, който да ви помогне да промените начина си на живот.

Какво се случва с тялото ви, когато спрете цигарите - Любопитно - DarikNews.bg

на 1.04.2025 г. в 21:59, Маншон и Полу-обувка написа:

Преподобни,VG/PG знаеш ли какво е? :)

И? 

Цитат

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване.

Колко опасни са вейповете – DW – 23.05.2024

преди 14 часа, Маншон и Полу-обувка написа:

Саботираш му усилията?

Така няма да стане,онака няма да стане

Тц, странен прочит? Или "просто си списвате хрумката"?

И нещо друго - темата е психология за нещо си. Мислите ли че пиша по темата, заложена в заглавието й. То не е 'как да спра цигарите' и "дайте съвет" -  и това да се превърне в нечий фокус.

Чудесно е че някой има мераци и потребности да спре някаква зависимост. Но си мисля че вживяването как някои 'помагат' на другарчето - е малко пресилена. 

Форумът не е ничий живот, още по-малко пък на автора на темата. Сред житейското ежедневие се реализират нещата, а не сред форумни истории, където всичко може да си е който каквото му скимне. Ботовете вече са "на всяка крачка" и дори самите те не знаят кой ник какво е... А подсилени от ИИ вече доста от ботовете са доста по-интелигентни от повечето от човешките никове...

Аз въобще съм скептичен към всичко онова, което се пише сред форума, защото личните легенди са нещо, което силно напира за много от участниците тук... Но ако при колегата всичко е такова, каквото описва - съвсем искрено му желая успех за "начинанието". 

на 5.04.2025 г. в 10:10, (:IdioibI:) написа:

Архимандрит Винарийй,ти въобще прочете ли цялата статия която си цитирал?

Цитат

Много здравни експерти и организации смятат, че електронни цигари са значително по-безопасни от пушенето на тютюн. Вейповете се препоръчват и като средство за спиране на цигарите. Експертите казват, че електронните цигари са безопасни за кратък или средно кратък период, но най-вероятно не и в дългосрочен план. 

Цитат

А доказателства, че вейповете причиняват рак?

Но има ли доказателства, че вейповете причиняват рак? Не, за сега - до момента не е известно каква степен на консумация е достатъчна, за да причини рак.  

От друга страна, изследвания сочат, че използването на вейпове за кратък период от време - по-малко от две години - не води до ръст в онкологичните диагнози. 

Цитат

Последното проучване от Южна Корея е част от няколко скорошни публикации, които показват, че вейповете могат да повишат риска от разболяване от рак в по-късен етап от живота, поне за хората, които преди са пушели конвенционални цигари. Проучване, публикувано през март 2024, установи, че потребителите на вейпове и пушачите на цигари имат сходни промени в ДНК на клетките в устата си.

Подобни промени се свързват с бъдещо развитие на рак на белия дроб при пушачите, но не доказват, че хората, които пушат вейп, непременно ще развият рак. Мерианос подчертава, че учените не разполагат с достатъчно доказателства, за да направят заключения за дългосрочните здравни последици от вейповете, включително за раковите заболявания. Не е ясно също дали те вредят повече на някои хора - например на бременни жени и деца. 

на 5.04.2025 г. в 12:38, _ramus_ написа:

Сред житейското ежедневие се реализират нещата, а не сред форумни истории

Кратко и ясно 👍

• Автор

Седмица без пушек

Имах такова наблюдение. С някаква носталгия или нагон на прошляк гледам хвърлени кутии от цигари и ми се ще да ги подритна, да видя дали са пълни. Но, като не съм прошляк ги подминавам високомерно. 

Намерих и кутия с няколко бр. от старите запаси. Беше голямо изкушение- да не я хвърля зян. Еснафски привички. :) Обаче не съм еснаф, пренебрегнах ги  и ги дадох на тия, които не са се отърсили. 

Благодаря, уважаеми съфорумци, за подкрепата. За мен това, да дам дума пред вас е задължение, което не бива да пренебрегвам с лека ръка. Няма да се чувствам достоен, ако знаете какво съм започнал, а аз му изменя.

:wors:

Следващ доклад на 15 ден.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.