Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тютюнопушене. Психическа зависимост и психология на отказването

Featured Replies

Аз си пуша 18 мг вейп ,мисля да мина на 24, да ме бие в петите чак.Какви 3 процента това е тарикатски въздух.

• Отговори 85
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Пропуших по социални причини- приятел ме черпеше в почивките. Отказах ги по соцални причини- съпругата ми каза, че не иска да целува пепелник. Ползвах табекс. Пропуших отново когато гледах стара, деме

• За отказването най-много пречат именно тези ежедневни ситуацийки, които човек свързва с цигарите - кафето сутрин преди работа, чакането на спирката, междучасието, на маса с компанията, превърнали се в

• кои сте ВИЕ - дето ще "видите"? И се научи да пишеш. Може би и ти си някакъв българин от САЩ, дето вече не са сигурни откъде са и какви са... Поне все още отделяш изреченията, макар че си почнал да не

преди 2 часа, Banesc написа:

не е диагноза не съм изтрещял

няма как да  ме разбереш понеже  не проявяваш емпатия

и не може да осъзнаеш че съм уникален.

да, благодаря, но на психиатъра ги напиши тия работи. Те изцяло подкрепят диагнозата и са съвсем характерни и банални за изтрещелите. Чак прозрачни...

преди 9 минути, _ramus_ написа:

да, благодаря, но на психиатъра ги напиши тия работи. Те изцяло подкрепят диагнозата и са съвсем характерни и банални за изтрещелите. Чак прозрачни...

Нали си форумния психиятър? А кажи моята диагноза ,да видим колко си добър.

преди 41 минути, nusho73 написа:

да видим

кои сте ВИЕ - дето ще "видите"? И се научи да пишеш. Може би и ти си някакъв българин от САЩ, дето вече не са сигурни откъде са и какви са... Поне все още отделяш изреченията, макар че си почнал да не знаеш как се пишат думичките...

Ти беше некакъв дето пързаляше съфорумците оня изтрещел какъв пи4 бил и какво "чувство за хумор" имал... Нема друг такъв просто :) и няма друг "такъв хумор, с толкова чувства".

Трудно ми е схвана как ли би погледнал ИИ на тия човешки същества, които дори ранните си училищни години не са преминали успешно и IQ то им е едноцифрено число.

Като бивш заклет пушач вече 11 години не съм докосвал цигара. Преди това обаче пушех доста активно – започнах на 12, а до 15-годишна възраст вече изпушвах по половин кутия на ден. С времето стигнах до цяла кутия дневно, съчетана с кафета и всичко останало.

През 2014 г., когато бях на 22, започнах да изпитвам тревожност и отключих паник атаки. Една цигара можеше да свали кръвното ми до 60/40, изпадах в състояния на прилошаване и почти припадах. Тогава взех категоричното решение – докато пушех поредната цигара, просто я изхвърлих и си казах: „Край! Повече няма да пуша!“

Със спирането на цигарите отказах и кафето. Оттогава насам паник атаките напълно изчезнаха. Днес, 11 години по-късно, понякога се чудя как съм могъл да пуша тези отвратителни неща. Искам да кажа, че всичко е въпрос на психика и воля!

Браво, интересен е случаят. Не знаех досега случай цигара да е с действие като посоченото. Вероятно е бил налице съвсем страничен фактор, защото това въобще не е типично.

Не съм пушил никога и не съм ги почвал или спирал. В 8ми клас организирахме екскурзия на която имах тийннаивността да се хвана на бас. Предизвикателството беше едновременно да изпуша 5 цигари МАРЛБОРО, които тогава бяха модерен тренд, щяло да ми стане лошо и разни там зарибявки заради които спечелих баса, нищо не ми стана, но никога няма да забравя отвращението и напъните от него, които трябваше да потисна. Тогава за първи и последен път е имало цигара между устните ми.

Отвращението от дима е налице и досега и като има пушачи наоколо и веднага напускам. За мен беше огромно облекчение че започнаха забраните за цигари на обществени места, в ново време. И стават все по-строги ограниченията. Според мен - крайно време беше за тази социална лудост. ЧУдесно е че непушенето го предадох и на децата си, докато бившата ми съпруга започна и цигари и умерен концентриран алкохол, когато се разделихме. Но децата не прихванаха от нея, въпреки че са прекалено емоциоинално свързани.

Винаги съм се възхищавал на хората отказали цигари "отведнъж" - имам няколко такива случая на близки през живота си. Останалите - драми, завъртулки възвръщания. Възхищавайки се винаги съм оставял въпрос за себе си - ако аз бях стигнал до ниво за пропуша, дали въобще бих ги оставил и как точно.

А ние умните нито пушим цигари нито пием алкохол.
И от другите наркотици не употребяваме.
На видео компютърни игри не играем.

Да му мислите вие будалите.

• Автор
преди 7 часа, Theros написа:

Просто реших и спрях, но вероятно вътрешно съм бил готов за това.

Отведнъж, без намаляване и без заместване ли ги спря? В къщи друг продължаваше ли да пуши?

преди 4 часа, Pecataa написа:

Със спирането на цигарите отказах и кафето. Оттогава насам паник атаките напълно изчезнаха. Днес, 11 години по-късно, понякога се чудя как съм могъл да пуша тези отвратителни неща. Искам да кажа, че всичко е въпрос на психика и воля!

А първите дни на абстиненцията как ги тушираше? Само с воля ли? Имаше ли някаква словесна формула?- какво си казваше като ти се допуши?

преди 6 часа, plmen88 написа:

Пуша когато си искам и не пуша когато си искам - и това с дълги периоди от време. Пуша 6 месеца и после две години не пуша. И после пак нещо подобно.

Преди да спреш за дълго време, намаляваш ли?, сменяш ли с по- силни или друго тютюнево изделие- лула, вейп?, нещо гадно ли ти става?, за здравето ли се загрижваш или някой го иска от теб?

преди 35 минути, Търсещ истини написа:

Отведнъж, без намаляване и без заместване ли ги спря? В къщи друг продължаваше ли да пуши?

Не, без намаляване. Нямаляването е просто намаляване. Да, пак е нещо, но то няма да доведе до спиране. Сега съм намалил кафетата и съм ги ограничил до сутринта. Не че съм пил чак толкова много кафета преди... Спирането обаче изисква повече и още не съм се решил истински. Да, цигари пушеха и други около мен. И сега също, и пак около 15-тина цигари дневно, голяма част в мое присъствие. Но не вътре в къщата. Иронията е, че цигарите пак аз ги купувам.

• Автор
преди 5 минути, Theros написа:

Нямаляването е просто намаляване. Да, пак е нещо, но то няма да доведе до спиране.

При това отказване мисля да използвам паролата "Пари за пушек, не за огън" :) 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Преди да спреш за дълго време, намаляваш ли?, сменяш ли с по- силни или друго тютюнево изделие- лула, вейп?, нещо гадно ли ти става?, за здравето ли се загрижваш или някой го иска от теб?

Нито едно от изброените. Решавам и спирам, просто защото съм решил така.  

Няма общовалидни правила. Независимо от броя на статиите, темите, видеоматериалите, съветите, чудодейните средства... и прочее.

Бивш (от 5 години) пушач, с 50 години стаж по специалността. Стигал съм и до 2 кутии.  Не ми пука дали около мен се пуши, но да, повечето бивши (каквото и да ви разправя Диода, бивши има) пушачи са непримирими борци срещу тютюнопушенето.

преди 21 часа, Banesc написа:

почнах да пуша по 1 цигара на ден от известно време

не съм зависим

когато  бях 10 годишен пушех по 1 кутия на ден ментолови цигари 

никога  не  съм бил зависим от цигари

просто е така  харесваше ми пламъка на цигарата .

сега   пуша защото ми е скучно и  депресивно 

Най - добре е изобщо да не пушиш , защото количествата се увеличават и неусетно ставаш зависим .

преди 21 часа, Търсещ истини написа:

Аз пуша по две до три цигари дневно. Неприятно ми е на устата от вкуса им, а съпругата ми намира миризмата им за отвратителна.

Аз пуша много , и наистина цигарите са отвратителни .

преди 19 часа, Маншон и Полу-обувка написа:

Поздравления!
Иначе щеше да си пуфкаш като коминче :) 

ПС:Добре че си се отървала от тоя гаден навик който носи не само финансови загуби,а и проблеми на околните

И не можеш да направиш два етажа без да се задъхаш.

преди 10 часа, (:IdioibI:) написа:

Никотинът стимулира мисленето! Да, измества концентрацията Ви, но към какво? 

Пълна лъжа , голям фейк .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Най - добре е изобщо да не пушиш , защото количествата се увеличават и неусетно ставаш зависим .

казах че имам генетично увреждане

не мога да се пристрастявам

всичко което правя  ми харесва

правя и неща дето не ми харесват но ми е скучно и затова  ги правя .

примерно не ми харесва  да  пия ракия щото има гаден вкус

но ми харесва ефекта.

кафето също  прави ме нервен

но ми действа антидепресиращо понеже  ме кара да мисля по различен начин от  обикновения 

примерно като хората дето се занимават с екстремни спортове  по малко страдат от депресия щото екстремността  внася различност в ежедневието 

когато човек се  занимава с различни неща няма как да го хване депресията 

Пушил съм само докато беше забавно и "яко" според модата в моите ученически години, спрях ги в момента в който завърших и от тогава не съм палил няма и да запаля.
Баща ми(Вечна му памет!) пушеше по 2-3 куитии цигари на ден и след 40+ години пушене ги спря от раз, никой не вярваше, но каза и го направи, последните си 12-13 години на този свят ги изживя като непушач.

Извод - Цигари се спират от раз, тия лигавщини от типа "Днеска по-малко, утре по-малко са само заблуждение че нещо се прави.

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

А първите дни на абстиненцията как ги тушираше? Само с воля ли? Имаше ли някаква словесна формула?- какво си казваше като ти се допуши?

ми не нишо не си казвах просто спрях да мисля за това че трябва да пуша потиснах желанието си чрез психиката,е борканче мармалд филики с масло тва си ми беше убиеца на никотина :D но пак казвам не позволявах да мисля за цигари до 10 тия ден не изпитвах нищо и така 11 години!

преди 11 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Пълна лъжа , голям фейк .

Цитат

Никотинът оказва влияние и върху периферната нервна система като повишава кръвното налягане и ускорява пулса. При поемане на по-високи дози никотинът може да има и потискащо действие, характеризиращо се с отслабване на вниманието и понижаване на концентрацията.

Цитат

Никотинът се свързва с центровете за възнаграждение в мозъка, които регулират начина, по който хората изпитват удоволствие.

=> Започваш да изпитваш удоволствие е това да мислиш! :) 

Цитат

Като следствие от въздействието му върху клетките на мозъка се отделят медиатори, които влияят върху поведението. 

Никотин – Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Има бабина мъдрост: Когато нещо се "закучи", то спри се. Отиди по малка нужда или нахокай мъжа си! :) 

Защо помага на мисленето?! = За миг отнемаш концентрацията си. В мозъкът ти възниква "удоволствие". То е почти еквивалент на оргазъм! ;)  = Довежда до това: Мозъкът ти да "не прегрее" от мисли и да не полудееш! :) 

Мисленето не е за всеки! Колкото повече мислиш за определена дейност, то по-вероятно е да те повлече към умопобъркване. 

Мислиш, мислиш и стоиш, а по някое време само стоиш с празен мозък и съзерцаваш една точка. = Изпадаш в "тунелен" режим! :) 

Това на "примависта"!  = Не ке сакъм да я обличам в научен аргумент, поради далечния ми спомен с диалога с представители на БАН! (Българската Академия на Науката) 

Запомнете от мен: Въпроса се свежда да не се злоупотребява с дадени вещества! А, психотропните вещества се намират под строг контрол и се прилагат от лекари!  

В тази връзка, то хазартната зависимост е много по-опасна от другите, защото повлича след себе си другите зависимости и прочие!

Идиопатичното знание не е фейк! Не се лекува симптома, а причината! Тя е незнайна, т.е. не се знае за какво човек ползва дадено вещество! По същия начин не се знае за какво са му нужни парите на даден човек. 

По-важното е: Кой те съблазнява към употребата на въпросните вещества или пари?! :) 

Никой не посяга сам към употребата на въпросните вещества!

Т.е. тютюнопушенето и по-точно злоупотребата с него е свързана с табута в семейството на непушачи! 

Елементарно е: Колкото повече се забранява дадено нещо, то става съблазнител в съзнанието на човек. 

Хорската приказка: Лоша реклама няма! Има недобра информираност!

Видно е: Младежите вече имат друг вид пристрастеност! Тези пристрастености са по-опасни в сравнение с "ретро" пристрастията! Ефекта ще е разбран след едно поколение най-малко. 

И, видно е: ВейпЪ вече е "новата" страст! + енергийните напитки = нова мода със съмнителен резултат в бъдещето. 

@Anzhel Dimitrov, знам защо е "фейк" това за теб: При шофиране нервната система е напрегната, т.е. едно е шофиране през деня, а друго е през нощта. Да, цигареният дим те разсейва, ОК, но ти по време на шофиране мислиш ли?! Не! Няма как да знаеш как никотинът действа на мисленето! И = директно = "Това било лъжа!" :) В какъв аспект? :)  

преди 19 часа, Pecataa написа:

Оттогава насам паник атаките напълно изчезнаха.

Паник атаката не е болест, а симптом

Което ще рече, че не сте се изследвали. Дори не сте се замислели, а сте взели превантивна мярка. 

Помня кога последно изпитах такова чувства = Бе след като отказах цигарите за 10 месеца. Един месец разсъждавах по въпроса! Бях на 21! => Тук не ще споделя размислите, т.е. в някакъв аспект ще изтъкна вид аналогия:

=> би следвало да разберете в какъв аспект! 

НО, да, при паника човек по-скоро допуска грешки, т.е. вцепенява се! 

"Страхът" е лош учител! - В индивида се наслагва и започва да довежда до параноични състояния! А, всяка параноя е много по-опасна! 

Има обаче "истина" в словата Ви, т.е. в какъв аспект: Българите са медицинско невежи и нехаят за своето здраве, а то се базира на народо-психологията, че можем сами да се справим при всякакви опасности. Все считаме, че може да се себе-лекуваме! 

+ Демократичното в здравеопазването = клишето: "Абе като знак какъв съм инженер, то за какво да ходя на доктор!?" :)

Всякакви профилактични прегледи вече не са задължителни! 

По-общо:  Хипохондрията в днешно време "зенит". Тя отклонява вниманието на обществото от съществения проблем = лошата система на управление на социалните нужди. Тя в момента са на ниво "първобитно общество". В какъв смисъл: Има жреци, знахари, но няма вещи! 

= Това по-прилича на гоненията съществували при "Инквизицията"! И по-опасното е, че тази зараза е сред светското управление!  + Борбата в религиите = "Апокалипсис сега". Но не в "откровенията сега" е проблем, а в заличаване на определени култури за сметка на разпространяване на други! 

Масово из света вече културата е на заден план. + стреса в ежедневието = не качествено поколение! 

Ето отново едно циганско колело за @Търсещ истини:masquerade2: 

на 30.03.2025 г. в 6:07, (:IdioibI:) написа:

Тютюнопушене е навик! 

И престанете с това "зависимост"! = Има пристрастяване! Има злоупотреба! 

Отделно: С представители на БАН съм беседвал за него. В някои аспекти то е полезно! По същия начин е и алкохола! 

Само да не е на база на някакво проучване, спонсорирано от Булгартабак и Винпром Карнобат. 🤭

преди 8 минути, Greta Simmer написа:

Само да не е на база на някакво проучване, спонсорирано от Булгартабак и Винпром Карнобат. 🤭

Не, базирано е на собствен опит. ;) 

Принципно не знаеш колко непушачи и трезвеници са ми добри познати. ;) 

Отделно: След демокрацията Булгартабак и Винпром Карнобат произвеждат ментета! :) Това благодарение на Ален Мак! :) 

Е, в България вече няма качествен табак и алкохол. Всичко е с имитиращи продукти скроено! Голяма част от акцизите не отиват към здравеопазването, а към основния бюджет. Що ли?! Политика! 

Или какво, против ли си аз да давам директно пари за здравеопазването на другите?! К'во, че се тровя с въпросните вещества!? :)

Ползвам органите си за себе си! "Мразя" донорството! => Там съм дал път на мотористите! :)   => Егоист съм, съди ме! :) 

на 29.03.2025 г. в 21:31, Banesc написа:

когато  бях 10 годишен пушех по 1 кутия на ден ментолови цигари

Мале, това си е наркоманщина!

преди 58 минути, Belefor написа:

Мале, това си е наркоманщина!

не е наркоманщина

както споменах не мога да се пристрастявам

наркоманщината предвижда човек да е зависим

• Автор

Като казват "Скуката ражда всички пороци", става дума и за цигарите. Гледам работници- докато имат работа си работят. После, когато са уморени или няма за момента работа- пушат. Висящият от устата фас е обида за труда и за пушенето.
Та, и пред мен е въпросът, като ми е скучно, отегчен съм, не ми иде нищо на ум, как да заместя цигарите? Ако съм уморен, пък и било от четене, една малка почивка (за сега с цигара) и отпускам. Сещам се да започна някоя йогистка или дихателна техника за релаксация. Може би дзен наблюдение на природата. 

Сутрин, след закуска ми е критичния период- планирането на деня върви с ... да не й казвам името :) . Иначе изглеждам начумерен и безделен. Тогава се намесва жената да ми намери работа. А като съм с ... не ме закача. Все едно, че върша нещо. :) 

Та, като свърша кутията, ще пробвам с дзен и дишане. Еб.. с..му м... на Филип Морис.

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Сещам се да започна някоя йогистка или дихателна техника за релаксация. Може би дзен наблюдение на природата. 

Няма рецепти в това. Но дори в думичките горе, изкристализира един много важен момент - тежестта на личното решение, на личните думи да се приемат за важни и окончателни...

И хората, които познавам и го направиха "от-раз и край" са точно такива хора - верни на думите и последователни в решенията си. Да НЕ измениш на думи, които си изрекъл и да НЕ се отвърнеш от обещания, които си дал (независимо какви, на кого) е характерова черта на определен психологичен типаж...

Тия хора независимо от това дали обещанието им е към себе си или се отнася до околните - са готови на всичко, само и само онова, което са казали или обещали да го реализират. И са готови да преодолеят всякакви съпротиви в това, чрез твърдата си решимост. Ето защо те успяват и да са изпаднали до зависимост - все едно дали към цигари, алкохол - те именно така намират отново пътя да изплуват.

Пиша и всичко това и като от личен опит... макар да не се съотнася точно до цигари, алкохол или другите широки социални форми на пристрастяване... Но принципът го изведох първо за себе си и после започнах да се оглеждам дали е валиден и спрямо други хора, за техните си пропадания, кризи и подхлъзвания.

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Сутрин, след закуска ми е критичния период- планирането на деня върви с ... да не й казвам името :) . Иначе изглеждам начумерен и безделен. Тогава се намесва жената да ми намери работа. А като съм с ... не ме закача. Все едно, че върша нещо. :) 

Залепи една снимка на жена си на кутията, за мотивация. 😄

Така може да изглеждаш по-усмихнат. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.