Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пасивни радиатори

Featured Replies

Изчетох не малко, изгледах разни видео клипове, но никъде не намерих отговор на следното:

Пасивния радиатор не се захранва с електричество, а работи с налягането/въздуха в кутията (моля да ме поправите, ако греша). Интересува ме, ако в дадена музика баса ми е твърде силен, след като пасивния радиатор не се захранва с електричество, аз бих ли могъл да намаля баса чрез усилвателя, както при тонколона с гласова намотка (voice coil)?

Разрешен от Михайлов

За "пасивен радиатор" ли говорим, или за "пасивна мембрана"? Предполагам, че за второто. 

Пасивната мембрана не можеш да я регулираш по никакъв начин. Ако басът ти е твърде силен, просто го намали от усилвателя или еквалайзера, ако имаш такъв. 

ПП. Според Гугъл, "пасивен радиатор" е по-скоро това:

res_0b1ee82c01725199dda96439cf611398.jpg

• Автор
преди 3 минути, Rudy M. написа:

За "пасивен радиатор" ли говорим, или за "пасивна мембрана"? Предполагам, че за второто. 

Не съм сигурен. Говорим за това Two 8” Passive radiators, на това ОТ - Polk Audio Monitor XT70.

преди 12 минути, plmen88 написа:

Не съм сигурен. Говорим за това Two 8” Passive radiators, на това ОТ - Polk Audio Monitor XT70.

Пасивния радиатор е, алтернативата на bass reflex, в дадена тонкололона/ОТ.

Предимството  на "пасивните радиатори", е че не се чуват странични звуци, както е при bass порта. Които да "развалят" звука.

П.П. Той е, като хибрид между затворено ОТ и bass reflex технологията.

• Автор
преди 3 минути, Mr. ?? написа:

Пасивния радиатор е, алтернативата на bass reflex, в дадена тонкололона.

Предимството  на "пасивните радиатори", е че не се чуват странични звуци както е при bass порта, които да развалят звука.

Аз тези неща ги четох. Но мога ли при пасивните радиатори да намаля баса, ако ми е твърде силен?

преди 10 минути, plmen88 написа:

Аз тези неща ги четох. Но мога ли при тях да намаля баса, ако ми е твърде силен?

Пасивните радиатори/ не генерират звук. Само говорителите, ако, това те притеснява.

От контролите на звука на усилвателя (bass, treble) или от еквалайзера на аудио плеъра (PC) или настройките на DAC-a.

Стига да го позволяват.

• Автор
преди 7 минути, Mr. ?? написа:

Пасивните радиатори/ не генерират звук. Само говорителите, ако, това те притеснява.

От контролите на звука на усилвателя (bass, treble) или от еквалайзера на аудио плеъра (PC) или настройките на DAC-a.

Стига да го позволяват.

Явно не се изразявам правилно.

Представете си, че си купувате две ОТ с два пасивни радиатора. Пускате музика на тези две ОТ, но баса ви е твърде силен. Искате да го намалите през настройките на усилвателя. Може ли да се намали баса на пасивните радиатори (които не се захранват с електричество) чрез настройките на усилвателя?

Отделно само пасивните мембрани (или радиатори, както им казваш) не можеш да регулираш по никакъв начин. В тях няма магнит и проводници, извадени са. Затова се казват пасивни.

Можеш да намалиш баса на цялото озвучително тяло.

Не си писал какъв модел ти е усилвателят. Но какъвто и да е - все трябва да има две врътки за Bass и Treble.

От контролите на звука на усилвателя (basstreble) или от еквалайзера на аудио плеъра (PC) или настройките на DAC-a.

Стига да го позволяват.

• Автор
преди 11 минути, Rudy M. написа:

Можеш да намалиш баса на цялото озвучително тяло.

В такъв случай това не е ли нож с две остриета? Трябва ли да ме притеснява, че намаляването на баса на цялото озвучително тяло ще доведе до влошаване на звука? Някой имал ли е озвучително тяло с пасивни радиатори? Някой коригирал ли е някога баса чрез усилвателя на пасивни радиатори? Какъв е ефекта?  

преди 7 минути, Rudy M. написа:

:mad:

Колев 74 , заради черната ти тема виждаме това от поста ти:

large.2025-04-13_170705.jpg.40a0549f06c3

Правилно виждаш. Аз от няколко години съм с черна тема и не си спомням някой да не вижда в нея. Едно време дори форума си имаше черна тема. Ако трябва, мога да я направя бяла, но на мен тази по вече ми харесва и затова съм с черна.

преди 44 минути, Mr. ?? написа:

Стига да го позволяват.

В една тонколона всичко генерира звук дори кутията, иначе какъв изобщо е смисъла от тези два пасивни "радиатора" - да запълват дупките на кутията или за красота?

преди 28 минути, ined написа:

В една тонколона всичко генерира звук дори кутията, иначе какъв изобщо е смисъла от тези два пасивни "радиатора" - да запълват дупките на кутията или за красота?

Генерират или влияят на звука?

Защото това са две различни неща.

• Решение

Аз вече пет и половина години се кефя на озвучителни тела с пасивни "радиатори" - Клипш Форте 3.

Както вече беше писано по-нагоре, пасивните радиатори представляват говорители, но без магнит и намотка. Само мембрана (конус от целулоза, мукава, пластмаса, тенеке (металокерамика) и т.н.

Всички тонколони имат "нормални" басови говорители с мембрана, магнит и намотка. При захранване от усилвателя, мембраните на басовите говорители ( а и на  всички останали) трептят и генерират звукови вълни чрез изменение на налягането на въздуха пред колоната, НО и вътре в нея, при движението (трептенето) на мембраната навътре в обема на колоната.

За да се подобри генерирането на нискочестотни звукови вълни,  при колоните, които не са много големи и нямат огромни басови говорители, се използват пасивни методи.

1. Чрез използване на фазоинвертор (бас рефлекс). На предната, задната или долната страна на сандъка на колоната има отвор, в който има тръбичка  (тръба) навътре в колоната.

При колони с бас рефлекс, ако ти у много силен басът, може да се използва "тапа" от дунапрен, предлагана от производителя, която да вкараш частично в тръбата на басрефлекса.

Забележка - при липса на специална тапа може да се използват и чорапи, смачкани на топка, но е хубаво да са чисти... 😂

2. Пасивен радиатор - гол говорител (мембрана), който трепти от налягането на обратните звукови вълни на основния басов говорител на колоната, насочени навътре в обема на колоната. Той естествено "добавя" бас в звученето на колоната.

Пример - моите колони имат основен басов говорител с 12 инчова мембрана и пасивен радиатор с 15 инчова мембрана.

Хем нямаме дупка в колоната като при фазоинвертора, хем имаме пасивно механично устройство, което подобрява баса.

Обаче за разлика от басрефлекса, при пасивния радиатор няма начин механично да намалим баса (думкането) на колоната.

Единственият начин е чрез настройките на усилвателя или плейъра преди него - т.е. чрез тонкоректори или еквилайзър.

преди 2 часа, plmen88 написа:

В такъв случай това не е ли нож с две остриета? Трябва ли да ме притеснява, че намаляването на баса на цялото озвучително тяло ще доведе до влошаване на звука? Някой имал ли е озвучително тяло с пасивни радиатори? Някой коригирал ли е някога баса чрез усилвателя на пасивни радиатори? Какъв е ефекта?  

Опитай като повдигнеш тонколоните от земята 30-40см обикновенно ниските намаляват и вероятно ще постигнеш баланс без да се налага намаляване на ниските честоти от усилвателя ,разбира се много зависи и акустичната среда в която са тонколоните за тяхнито звучене ,както и позиционирането им в стаята.

преди 38 минути, AAUUXX написа:

Опитай като повдигнеш тонколоните от земята 30-40см обикновенно ниските намаляват 

Виж сега - по принцип си прав :) . Но не е ли много по-просто и лесно питащият да завърти един потенциометър?... Вместо да вдига две големи тежки колони, и да се чуди как да ги закрепя на 40 см. над земята.

Да не говорим, че тези колони бяха дълго време избирани, в една отделна тема. И се искаше да са мощни. А сега, като има мощност, се чудим как да я намалим ... :)

• Автор
преди 22 минути, Rudy M. написа:

А сега, като има мощност, се чудим как да я намалим

Не се чудя как да я намаля. Питах, ако се наложи дали мога да огранича баса. Получих отговорите.

Благодаря на всички.

преди 10 часа, plmen88 написа:

Не се чудя как да я намаля. Питах, ако се наложи дали мога да огранича баса.

Ами то по принцип мощността отива за възпроизвеждането на ниските честоти. Пищялките нямат толкова нужда, те си се чуват. 

• 2 месеца по-късно...
  • Автор
на 13.04.2025 г. в 19:52, AAUUXX написа:

Опитай като повдигнеш тонколоните от земята 30-40см обикновенно ниските намаляват и вероятно ще постигнеш баланс без да се налага намаляване на ниските честоти от усилвателя

Направих го. Ефекта е впечатляващо добър. Баланса между ниски и високи стана почти перфектен. Лошото в случая е, че ОТ се извисяват на 140 см. височина (107 см. е височината на ОТ) и не е съвсем естетически правилно, но ще го преживея.

Според мене основният ефект от повдигане на колоните освен за намаляване на баса е и също да ги разположиш приблизително на такава височина, че високочестотните говорители (пищялките) на колоните да се окажат на същата височина (ниво), като нивото на ушите ти спрямо пода, когато си седнал на мястото за слушане - фотьойл, диван или стол.

Главно от това трябва да се ръководиш при избор на височината на повдигане на колоните.

• Автор
преди 3 минути, Михайлов написа:

Според мене основният ефект от повдигане на колоните освен за намаляване на баса е и също да ги разположиш приблизително на такава височина, че високочестотните говорители (пищялките) на колоните да се окажат на същата височина (ниво), като нивото на ушите ти спрямо пода, когато си седнал на мястото за слушане - фотьойл, диван или стол.

Главно от това трябва да се ръководиш при избор на височината на повдигане на колоните.

Това означава, че трябва да имат лек наклон към слушателя в най-горната си част - демек напред. Така ли е?

Не, в никакъв случай. Трябва да са си строго вертикални. Леко наклонени в горната си част към слушателя фабрично са само разни екзотични свръхскъпи колони от сорта на Focal Grande Utopia.

Ето:

spacer.png

Ъгълът на наклона може да се регулира. С манивела.😄

По принцип, ако пищялките са под нивото на ушите ти, някои използват ниски поставки за колони, които леко повдигат предния долен ръб на колоната (т.е. цялата колона се накланя леко назад), а задния долен ръб на колоната се подпира на съответна напречна гредичка на стойката. Идеята е осовата линия на центъра на пищялката да попадне приблизително на нивото на ушите ти примерно на разстояние 3 метра от колоната.

Ето пример за такива "криви" стойки:

spacer.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.