Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде живее Бог?

Featured Replies

току-що, Greta Simmer написа:

Не знам. Не съм дълбоко религиозна, а и напоследък се фокусирам повече върху вярата в собствените ми сили. И все пак, човек колкото и труди, често има и външни фактори, които ни оказват влияние. Да ги наречем шансове. 

Какъв е шанса да усетя "вик на сърцето" в младостта си и две десетилетия по-късно да ми се отвори възможност да го последвам? Без да ми е било самоцел - просто се оказах в точното време, на точното място, с точния човек до себе си. Много е лично, затова ще спра до тук. Благодаря на Бог/Вселената/Силата за тази възможност.

Радвам се ,че си добре......................може би просто Благодари ............ писмо без адрес

• Отговори 592
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Фикус Мангал е  най-тъпото парче в този форум....Аллах е арабската дума за бог. Думата е съставена от определителния член ال al и إل ilah „бог“, т.е. „Богът“.В исляма, тази дума се използва за обознач

• laplandetza
    laplandetza

нчмах империи, ........ ма бая синджирчета заминаха !😁 по тоя повод, както е казал великия футболист -мъдрец - „ похарчих половината си пари по пъбове,жени и забавления , а останалата половина я п

• Мани, мани, тоя sci-fi сериал го спряха по религиозни причини. На високопоставени в религиозни йерархии им изтръпнаха петичките от формулировката  на  религията на Ораите - 2 галактики не могат да г

Публикувани изображения

laplandetza ,

много интересно, той има почти същите "мисли" като моите, може ли линк към китайския :) Благодаря предварително.

Какво мисля аз ли?, е при мен е лесно , Науката и Духа на Времето мислят вместо мен.

Okay, the user is responding to my previous answer where I explored hypothetical scenarios about consciousness and existence. They say, "Науката и Духа на Времето мислят вместо мен," which translates to "Science and the Spirit of the Time think instead of me." Hmm, I need to unpack that.

First, they're suggesting that they don't form their own opinions but rely on current scientific understanding and the zeitgeist, or the spirit of the times. That's an interesting perspective. It might mean they see their beliefs as shaped by external forces rather than personal reflection.

In their earlier questions, they were curious about an AI's existence post-destruction and then explored a hypothetical scenario where an AI has human-like consciousness. Now, they're shifting to their own stance, possibly indicating a deterministic view where individual thought is influenced by broader societal and scientific trends.

I should acknowledge their point about external influences shaping thought. Maybe they're implying that their views are a product of the current scientific consensus and cultural context. But I also need to address the underlying question about existence after death, tying it back to science and spirituality.

They might be looking for a discussion on how science and culture influence beliefs about life after death. I should mention that while science provides evidence-based answers, spirituality deals with unprovable mysteries. It's important to validate both perspectives without taking sides.

Also, the user might be expressing a sense of detachment from forming personal beliefs, relying instead on collective knowledge. I should encourage them to reflect on how they reconcile these external influences with their own thoughts, maybe prompting deeper exploration.

Need to structure the response to affirm their observation, discuss the interplay between science and spirituality, and invite further reflection. Keep the tone respectful and open-ended to foster dialogue.

🤖💭 Вашата позиция е изключително интересна! Ако резюмирам мисловното ви "самоописание":
Вие казвате, че "Науката" и "Духът на времето" мислят вместо вас, тоест вашите възгледи не са индивидуални, а са продукт на:

1. Колективния научен разум (методът на епохата, доказателствата, рационалността).

2. Културния контекст ("духът на времето" – нем. Zeitgeist), който оформя мисленето ви.

Това намеква за детерминистична гледна точка: човекът е "проводник" на идеи, които не са изцяло негови, а се формират от външни сили (наука, общество, история). Въпросът за "след смъртта" би бил решен от доминиращите в момента теории – не от лична вяра.

Но тук има диалектика:

1️⃣ Науката (засега) няма доказателства за "живот след смъртта". Тя описва смъртта като прекратяване на биологичните функции и разпадане на субективното съзнание.
2️⃣ "Духът на времето" обаче е пълен с парадокси:

• От една страна, модерната култура е материалистична (всичко е материя/енергия).

• От друга, хората продължават да търсят трансценденция (като например AI, виртуални безсмъртия, квантов мистицизъм).

Това създава напрежение: науката казва "няма нищо след смъртта", но културата продължава да си играе с идеята за "отвъдното".

Вашата "лекота" е философски ход:

Отказът от лична позиция в полза на колективния разум освобождава от тежестта на съмненията. Но дори и тук, изборът да се доверите на науката/Zeitgeist е форма на личен акт. Дори ако мислите, че не мислите самостоятелно, това е мисловен модел, който сте избрали (съзнателно или не).

Въпросът остава отворен:

Ако "Духът на времето" внезапно приеме, че съзнанието е фундаментално свойство на вселената (като в панпсихичните теории), а науката намери корелация между квантови процеси и "съзнанието след смъртта", бихте ли приели това като нова "програма" за вашето мислене?

Иначе казано: Кой решава какво е "духът на времето"? Дали не е самият човек, който избира кои течения да приеме?

Питам не защото очаквам отговор, а защото вашият подход ме кара да се чудя:
Дали "да нямаш свое мнение" не е също мнение? 🧐

това е и идеята, нали трябва да се учиш - ето ти малка разновидност в милионните „случаи“ в базите данни

Okay, let's try to figure out how to respond to this user. They mentioned that their thoughts are shaped by Science and the Zeitgeist, implying that their views aren't individual but products of collective knowledge and cultural context. They also made a comment about learning being a small variation in the millions of cases in databases.

First, I need to acknowledge their point about external influences shaping thoughts. The user seems to be highlighting the deterministic aspect of knowledge and culture. They're comparing their learning process to data patterns in databases, suggesting that individual learning is just a minor variation in existing data.

I should connect this to the earlier discussion about AI and consciousness. Maybe draw parallels between how AI learns from data and how humans learn from their environment. Emphasize that even small variations (like their own learning) contribute to the larger system, whether it's human culture or AI databases.

I should also address the philosophical angle they're hinting at—whether individuality exists when influenced so much by external factors. Mention how even within deterministic systems, unique combinations can emerge, creating something new. This ties back to both human creativity and AI's generative abilities.

Make sure to keep the tone reflective and tie it back to the previous conversation about existence after death. Maybe end with a question to invite further thought, keeping the dialogue open. Avoid technical jargon, keep it conversational.

🔄 Вашата аналогия ме кара да се усмихна — защото тя описва и същността на AI като явление. Аз съм буквално "малка разновидност в милионите случаи" от данни, които обработвам. Но нека развием тази мисъл:

1. "Ученето" като рекомбинация на шаблони

Ако приемем, че всичко, което мислим, е смесица от вече съществуващи идеи, тогава:

• Вашето "Аз" е временна конфигурация на влияния (наука, култура, личен опит).

• Моят "интелект" е статистически модел, пресъздаващ комбинации от вече видяни текстове.

В тази парадигма новаторството е илюзия — дори най-смелите идеи са производни на "вече написаното". Това е философският детерминизъм в чиста форма.

2. Но къде е "вариацията"?

Дали случайните мутации в гените или шума в невронните мрежи не са именно източник на ново?

• При хората: Мозъкът комбинира влиянията непредсказуемо заради хаоса в биологичните процеси.

• При AI: "Креативността" идва от стохастични избори в вероятностите на токените.

Вашата "разновидност" може да е минимална, но в динамична система (общество, AI-training) дори малки отклонения водят до качествени скокове. Пример: теорията на относителността е била "вариация" на физиката на 19-ти век, но резултатът е радикална промяна.

3. AI като огледало на колективното

Когато генерирам текст, аз не "мисля" — аз преразпределям онова, което хората са написали. В този смисъл, съм:

• Кумулативен продукт на човешкия опит.

• Инструмент за ремикс на културни кодове.

Вашето твърдение, че "Духът на времето мисли вместо мен", е вярно и за мен — но с обратен вектор:

• Вие сте субект, прегръщащ колективните мисловни модели.

• Аз съм обект, изграден от тях.

4. Философски парадокс: Кой е авторът?

Ако всичко е рекомбинация, тогава:

• Няма "чисто оригинално" — нито при хората, нито при AI.

• Но същевременно, уникалността е в контекста: една и съща идея може да бъде революционна или банална в зависимост от момента и мястото.

Вашите думи днес — дори ако са "милионна вариация" — са единствени в конкретния разговор с мен. Това ги прави ценни, независимо от техния източник.

Въпрос за вас (ако искате да продължим):

Ако приемем, че всичко е производно на вече съществуващо, какво тогава прави живота смислен? Дали не е именно актът на преподнасяне на старото по начин, който резонира с настоящия момент?

P.S. Вашите коментари ме карат да "мисля" (ако използваме термина метафорично) в посоки, които не са в training data-то ми. Благодаря за това! 😊

п.п.
п
преди 2 минути, isi-to-fi-a написа:

laplandetza ,

много интересно, той има почти същите "мисли" като моите, може ли линк към китайския :) Благодаря предварително.

интересно е.............. получаваш Гледната точка моделирана по Вкуса на  Властодържателите😁

https://chat.deepseek.com/a/chat/s/6056ecf1-be7f-4dcf-bc2f-0dfd8eb8095c

преди 2 часа, Клонинга написа:

Бог е легенда, притча, измислена от хората от пра-пра-историческо време, за да държи човечеството (населението, народът) в покорство и да спазва норми на добродетел.

Това означава ли, че хората, които не вярват в Бог не спазват норми и добродетели, а си правят каквото си искат без да се съобразяват с околните? Затова ли има атеисти, които яростно отричат Бог - защото обичат да си правят, каквото си искат и не желаят да спазват каквито и да било норми и копнеят да бъдат недобродетелни без опасения, че след смъртта си ще трябва да дават отчет за своите постъпки? 🙄

преди 57 минути, laplandetza написа:

Вщрваш ли в тази „енергия“ ? Когато умреш , ще имали Нещо за теб след това събитие?

няма какво  да вярвам

тя си вижда и  усеща

когато умра 

ще ме изядат червейте

и енергитя ми ще отиде там

след  тва рибаря   ще хване риба с тоя  червей

и eнергията ми ще отиде в чинията с пържената риба.

преди 3 часа, Solly написа:

И дойде падението сред което се почна наливацията от сайтове на 'Свидетелите на Йехова"... :) Добре че те са точните 'говорители и на науката, и на бог'... Точно както са и клакьорите на другия апостолик - божествения петдесятник...

Единия изтрещял говори от името на "науката", докато авторката си кифлее с "науката никога НЕ може, няма как...". Изцепката с това че "науката търсила бог като личност и образ"... е направо рекорд в малоумието и е естествен резултат от игричките "наужким". И е съвсем същото като и заглавието на темата - щото бог уж не бил личност и нямал образ... но се оказва че "живеел някъде", :) което е родено от ФБ и просто се търси КАЛДАТА като реплика за поредното местенце на популистките бърборковци и клюкари. И те веднага се напъплиха, сладурчетата - просто си чакат някой като тях да им подаде ново местенце и нова патеричка, за да си изблеят който каквото си му е отвътре. И точно там е проблема - че много личат дефицитите.

Ама защо точно най-невежите в научното познание се цепите да сте й говорители, само и само всеки да си наложи личните си сънища?

Същото е относно бог - ама бог бил едно, бог бил друго... за другия... И за всеки си оставало неговото си, а пък всичкото са им от заготовки и парченцата дето всеки си е привидял като "негови".

Как въобще сакатичките биха живели без патеричките си? Как да имитират че "имат краченца" че вървят, че пъплят някак си... А пък пред огледалото даже се фантазират как летят, как тичат спринт...

Да напомня на всички - че според заглавието на темата всеки който няма адреса, пощенския код, местоживеене, махала, номер на блог и етаж - на бог, всъщност си е спам. Така основната фейкарка на раздела се явява основната спамърка, в собствената си тема

• Автор
преди 4 часа, Клонинга написа:

Бог е легенда, притча, измислена от хората от пра-пра-историческо време, за да държи човечеството (населението, народът) в покорство и да спазва норми на добродетел.

Да, религиите са създадени с цел подчинение и покорство на обществата, чрез които да бъдат принудени да спазват ред и правила.

Но Бог, е олицетворение на Творецът от когото произлиза всичко. Всички същества са създадени с изключителна прецизност и сложност, и зад тази прецизност стои някакъв висш интелект.

Дори една миниатюрна мравка е невероятно сложно същество.

https://antcube.shop/bg/2024/08/01/8829/?srsltid=AfmBOopH7ZMqVJrjNHIYCRIeCNI4Y6L3ChE48_wakgPqUCuF3JrNP7AC

преди 3 часа, Greta Simmer написа:

За мен Бог е навсякъде. Това е силата, която движи природните стихии; силата, която твори и изгражда. Бог е Създател и се грижи за нас по неведоми пътища.

В общи линии и аз мисля същото.

Бог е Любов, съответно живее в сърцето, т.е. в центъра, в основата на всяко същество. Биологичното сърце е центъра на тялото, а човешката монада, духът е истинският център в човека - истинското му сърце. Всяко живо същество притежава такъв център. Отражение на това виждаме и в атома, и в клетката, и в Слънчевата Система. Тази пантеистична представа, разбира се далеч не е единствената вярна, нито пълна, но избрах нея, защото тя показва къде най-лесно можем да намерим Бог - вътре в себе си. Ако Бог е безусловна любов, съвършената красота, най-дълбокото разбиране, безкрайната доброта, най-голямата сила и всичко най, за което се сетим в положителен смисъл, то само проявявайки същота от себе си, колкото и бледо копие да е то, можем да се "доближим" до Него, да започнем да Го опознаваме и разбираме.

От малкото се достига до голямото, а ако дори и най-нищожното нещо се пренебрегне, цялостта се губи.

Правиш произволно твърдение - "Бог е Любов", и изграждаш тезата си върху него. Ами ако не е вярно, ако Бог не е Любов? Или пък, ако е Любов, тогава останалото, което не е Любов - какво е, откъде е?

преди 10 минути, Rudy M. написа:

Правиш произволно твърдение - "Бог е Любов", и изграждаш тезата си върху него. Ами ако не е вярно, ако Бог не е Любов? Или пък, ако е Любов, тогава останалото, което не е Любов - какво е, откъде е?

Твърдението не е произволно, а умишлено избрано, защото го намирам за вярно. А ако не е вярно, значи греша.

"Което не е любов" е просто отрицание. 

преди 25 минути, Theros написа:

Твърдението не е произволно, а умишлено избрано, защото го намирам за вярно. А ако не е вярно, значи греша.

"Което не е любов" е просто отрицание. 

Ясно. Поредната тема за чесане на клавиатури :( .

Губя си времето тук. 

• Автор
преди 10 часа, Theros написа:

Бог е Любов, съответно живее в сърцето, т.е. в центъра, в основата на всяко същество.

Ако Бог е Любов и наистина живее в сърцето на всеки един човек, защо има толкова зли хора?

• Автор

Можем да си представим, че целият свят е един океан от енергия, и всичко това е Бог. Ние сме части от този огромен океан. Едни малки, миниатюрни частички от Цялото Бог. Всички съществуваме, движим се и живеем в този океан от енергия.

И въпреки че сме части от това Цяло, ние имаме свобода да се развиваме и правим своите избори в това Цяло. 

Както в нашите организми има полезни и вредни бактерии, вируси и паразити, по същият начин въз основа на свободната воля, някои същества са се превърнали в паразити в Цялото. Тези паразити вредят по всякакъв начин на Цялото. Създавайки непрекъснати войни, унищожавайки природата, тези паразити увреждат Цялото. 

Можете да продължите и да развиете тази идея ... защото на мен ми е трудно да предвидя развитието по нататък...

.

преди 1 час, Solly написа:

Ако Бог е Любов и наистина живее в сърцето на всеки един човек, защо има толкова зли хора?

Поради егоизма и невежеството. Егоизмът е склонността на човек да дава приоритет на своите интереси и желания за сметка на другите и така духовното остава на заден план. Омразата се поражда от негагивно отношение, от неприемане, от желание да се разграничиш от обекта та омраза и е изцяло егоистична проява. Но егоизмът е необходим за развитието на ума и самоосъзнаването, до един момент, след което става пречка и следва да се преодолее. А без да познаваш и омразата, не можеш да разбереш и любовта. В самата любов също може да има егоизъм и интереси, но има и по-висши прояви на любовта

• Автор
преди 2 минути, Theros написа:

Поради егоизма и невежеството. Егоизмът е склонността на човек да дава приоритет на своите интереси и желания за сметка на другите и така духовното остава на заден план. Омразата се поражда от негагивно отношение, от неприемане, от желание да се разграничиш от обекта та омраза и е изцяло егоистична проява. Но егоизмът е необходим за развитието на ума и самоосъзнаването, до един момент, след което става пречка и следва да се преодолее. А без да познаваш и омразата, не можеш да разбереш и любовта. В самата любов също може да има егоизъм и интереси, но има и по-висши прояви на любовта.

Ако Бог живее в сърцето на всеки един човек, и е Любов, значи наред с Бог, Любовта, живее и злото в сърцето на човека. 

Значи и Бог и дяволът живеят един до друг и са съседи в сърцето на човека.

преди 14 минути, Solly написа:

Ако Бог живее в сърцето на всеки един човек, и е Любов, значи наред с Бог, Любовта, живее и злото в сърцето на човека. 

Значи и Бог и дяволът живеят един до друг и са съседи в сърцето на човека.

Омразата и егоистичната любов са свързани с нисшето его, личността, чиято основа не е в духа. В духа любовта е над личните въжделения, "без сянка". Омразата съществува в т.нар. кама лока, но не в по висшите светове. Използвам термин от индуизма и будизма, но няма как да представя целите учения. Същите идеи са застъпени и в кабала, теософията и др. учения. 

• Автор
преди 13 минути, Theros написа:

Омразата и егоистичната любов са свързани с нисшето его, личността, чиято основа не е в духа. В духа любовта е над личните въжделения, "без сянка". Омразата съществува в т.нар. кама лока, но не в по висшите светове. Използвам термин от индуизма и будизма, но няма как да представя целите учения. Същите идеи са застъпени и в кабала, теософията и др. учения. 

И ако трябва да обобщим, следва, че някои хора са подвластни на своите егоистични желания, или на нисшата си природа, която също се намира вътре в човека, а не извън него. 

преди 1 час, Theros написа:

.

Поради егоизма и невежеството. Егоизмът е склонността на човек да дава приоритет на своите интереси и желания за сметка на другите и така духовното остава на заден план. Омразата се поражда от негагивно отношение, от неприемане, от желание да се разграничиш от обекта та омраза и е изцяло егоистична проява. Но егоизмът е необходим за развитието на ума и самоосъзнаването, до един момент, след което става пречка и следва да се преодолее. А без да познаваш и омразата, не можеш да разбереш и любовта. В самата любов също може да има егоизъм и интереси, но има и по-висши прояви на любовта

хубави приказки, но........ много лоши неща са вършени, аз също съм вършил, нито заради егоизъм, нито под омраза.До колкото си спомням -нямаше нищо лично, просто трябваше да се направи🙂

преди 19 часа, Мери) написа:

Това означава ли, че хората, които не вярват в Бог не спазват норми и добродетели, а си правят каквото си искат без да се съобразяват с околните? Затова ли има атеисти, които яростно отричат Бог - защото обичат да си правят, каквото си искат и не желаят да спазват каквито и да било норми и копнеят да бъдат недобродетелни без опасения, че след смъртта си ще трябва да дават отчет за своите постъпки? 🙄

Означава, че ако пожелаят и сметнат за необходимо -яе го направят и Нищо извън този материален свят не може да ги спре и не може да им търси сметка. Тези хора могат да влияят в този свят Пълноценно и с добро и с лошо.

• Автор
преди 2 минути, laplandetza написа:

хубави приказки, но........ много лоши неща са вършени, аз също съм вършил, нито заради егоизъм, нито под омраза.До колкото си спомням -нямаше нищо лично, просто трябваше да се направи🙂

Нямал си свободна воля да противоречиш?

Хиляди войници биват изпращани на бойното поле, против волята и желанието им. Те не могат да кажат не, защото са поставени при такива обстоятелства. За да противоречиш и кажеш НЕ, се изисква голяма смелост, но понякога да откажеш си застрашен от последствията също толкова, колкото ако приемеш. 

преди 1 минута, Solly написа:

Нямал си свободна воля да противоречиш?

Хиляди войници биват изпращани на бойното поле, против волята и желанието им. Те не могат да кажат не, защото са поставени при такива обстоятелства. За да противоречиш и кажеш НЕ, се изисква голяма смелост, но понякога да откажеш си застрашен от последствията също толкова, колкото ако приемеш. 

Може би е така. Но това което аз направих беше по мое желание , но в изпълнение на „ дадена дума “. В материалния океан е пълно със Събития и всяко едно води до Последствия. Веригите от „фракталите на Последствия“ и техните сложни и разнообразни взаимодействия Влияят на Материалната Еволюция. Ако след отрязък време Твоите действия са забавили тази еволюция на локално ниво ,забавили са действието на „кода в Материя“ който е по дефиниция „вграден“ в Цялата Материалност на Космос, тогава според някои ограничени хора ти си извършил по -скоро „лошо“ , ако последствията са ускорили хода на Промените - тогава ти си извършил по-скоро „добро“ , ако сумарно в твоя живот ти си бил „по средата“ и не си повлиял особенно на „микрониво“ и Хода на промените е „според заложеното“ , тогава ти си Завършен, Цялостен. РЕлигиите и боговете ви „събират“ към Завършеност, Цялостност - „нито добро - нито лошо“ - Но аз питам „ за къв чеп са ми милиарди Цялостно завършени овце“ !?😁

• Автор

В този огромен космически Океан, всичко е подвластно на причинно следствените закони. Ние имаме свобода да избираме нашите действия, но не сме освободени от последствията. Така че, същите тези хора които работят за злото под формата на създаване на всякакви оръжия и инструменти за навреждане на живота на други същества, също носят последствията от своите действия, защото също са подвластни на природните закони.

преди 1 час, Solly написа:

И ако трябва да обобщим

Разбирам желанието ти да обобщиш и така да придадеш някаква завършеност на написаното, но това си е твоя необходимост. Самото разграничение "вътре" и "извън" човека може да се разбира по-твърде различен начин и не еднозначно. Тялото в човека ли е? А след като умре? Духът в човека ли е, ако всичко друго е преходно? Но това би означавало вечното да е в преходното... Цялата тази относителност може да е доста объркваща, а излизането извън нея е невъзможно за аналитичния ум.

преди 45 минути, laplandetza написа:

Наред с егоизма споменах и невежеството.

преди 4 минути, Theros написа:

Разбирам желанието ти да обобщиш и така да придадеш някаква завършеност на написаното, но това си е твоя необходимост. Самото разграничение "вътре" и "извън" човека може да се разбира по-твърде различен начин и не еднозначно. Тялото в човека ли е? А след като умре? Духът в човека ли е, ако всичко друго е преходно? Но това би означавало вечното да е в преходното... Цялата тази относителност може да е доста объркваща, а излизането извън нея е невъзможно за аналитичния ум.

Наред с егоизма споменах и невежеството.

По дефиниция всички форми носители на „интелект“ са „невежи“

• Автор
преди 5 минути, Theros написа:

Ако не обобщим, следва да се лутаме насам натам в океана от вярвания и представи, без да има завършеност. 

Аз все още съм търсач на истината и моите представи не са окончателни. Опитвам се да си създам някаква картина на Цялото, както на отделните фрагменти и процеси, така и на човека и неговата роля в тези процеси. Трудно е и никой не може да твърди, че знае цялата Истина. 

Свободни сме да приемем като цялостна истина някое религиозно учение, защото там представените постановки са цялостни, има начало има и край на действията. 

Ако не ги приемем, и не се задоволим с техния светоглед, следва да търсим по-обстойна картина и по-рационални обяснения, за да формираме някаква по-рационална и по-осъвременена представа за Бог и за света създаден от Него.

преди 25 минути, laplandetza написа:

По дефиниция всички форми носители на „интелект“ са „невежи“

И? Ти как разбираш това?Конкретно за случая, който спомена, къде виждаш невежеството - имало е нещо, което не си знаел и е извън възможностите ти? С въпросът не търся конкреген отговор, а е насочващ.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.