Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Цените на играчките

Featured Replies

Не слагайте 90-те под един знаменател, докато в началото долара беше 18 лева то по време на хиперинфлацията беше стигнал до 3000 лева за долар. По него време ако нещо е струвало 50000 са били $16.67 или 30 лева сегашни.

• Отговори 50
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Имало е и едното и другото, недей да лъжеш. Барбитата вярно можело да купиш само от Кореком за долари или някой моряк да ти я купи отвън, но Кока-Кола се е произвеждала в България от 1965 г насам.

• Т.Христов
    Т.Христов

смени хаповете

• - Какви кукли Барби имате? - имаме за 20, 25 и 200 лева - Защо третата е толкова скъпа? - Защото е "Барби разведена" - към нея вървят къщата на Кен и колата на Кен

Публикувани изображения

преди 13 часа, Anneliese написа:

Аз още съм като попарена и съм изумена. 50 000 лв за кукла "Барби"  през 90 - те? Че тя да е златна?

Цитат

В магазина:

Един баща трябва да купи на дъщеря си подарък - кукла Барби.

- Имаме три вида Барби: Барби неомъжена, Барби омъжена и Барби разведена.

- Коя колко струва?

- Барби неомъжена струва 18 долара, Барби омъжена също струва 18 долара, Барби разведена обаче струва 180 долара.

- Защо Барби разведена струва толкова скъпо?

- Защото има комплект къщата на Кен, колата на Кен, караваната на Кен, хеликоптера на Кен и още.

преди 4 часа, petie1 написа:

Видя ли се къв си лъжлив ром хихи

Пред мен не вървиш за нищо свързано с Япония  поне да беше пробвал със Северна Корея

тва е за евроатлантически японци

истинските японци никога няма да допуснат  да им е мръсно и да не си почистят сами .

за кореняк японците професия чистач не съществува .

пп между другото

на момичетата се подаряват кукли за да тренират  майчинство

куклите да ги заменят  с бебета

тва им е целта  на куклите 

а тия дето имаха барбита

си направиха джуки и цици

преди 1 час, ined написа:

Не слагайте 90-те под един знаменател, докато в началото долара беше 18 лева то по време на хиперинфлацията беше стигнал до 3000 лева за долар. По него време ако нещо е струвало 50000 са били $16.67 или 30 лева сегашни.

след падането на златния стандарт хартиените пари са ориенторавачни

имаш еди каква си заплата

може да купиш  това и онова 

и се сравняваш с производителносттта на другите държви

също така и политиката и медии влияят на   валутните курсове

вестник може да  убие  банка

и държава 

както стана със сирия 

важно е в кой е пистолета 

преди 9 часа, Колев 74 написа:

Защо не си седнеш на задника, ами пишеш теми за щяло и нещяло, без да влагаш какка мозък в това, което си написала. Че и тая Муцангуна и тя, подире ти. Била е на 3-4 години, когато закриха корекомите. Има ли други жени като вие двете, които да пишат навред глупостите си? Имаше и кукли "Барби" и то поне 5-6 модела и кока -кола, както е написал ined.

Бате Стефо. Не се мъчи. Загубена кауза е. Ако Калин спре форума само за 1 месец ще има поне 20 некрпога от самоубийства.:beer:

преди 1 час, Banesc написа:

тва е за евроатлантически японци

Ей  големи глупости драскаш само и само да не признаеш че лъжеш кат дрът ром ама форума си те знае де  😁

преди 1 час, Емил Костов написа:

Бате Стефо. Не се мъчи. Загубена кауза е. Ако Калин спре форума само за 1 месец ще има поне 20 некрпога от самоубийства.:beer:

Ама ѝ се получават дрън дрън темите де

преди 12 минути, petie1 написа:

Ей  големи глупости драскаш само и само да не признаеш че лъжеш кат дрът ром ама форума си те знае де  😁

Ама ѝ се получават дрън дрън темите де

Да! Тя ще се оправи, когато петелът пръдне в кочината.

Баба ми беше Ревизор Всички заведения магазини и т н ги проверяваше Кока Кола имаше през социализма че и надписа беше на български но останалите пиеха Лимонада 

Не ми липсвала като дете Сега и без пари да ми я дават не я пия

Реномиран завод за кока-кола Търговище.Пийваше се и лимоната 😄 но колата се харчеше много,ех какви напитки имаше.Имахме една касичка, 12 бутилки събираше и всеки ден за безалкохолно, с колелото.

• Автор

Просто съм разстроена и изумена, защото сега разбирам колко точно скъпа е била куклата, навремето никой не ми е казвал нищо. Все се надявах на кукла "Барби", но................. тя ще е нещо, познато за всички момиченца, които сега са родени.:(

А за нашето поколение остават само разочарованията.

После защо си играя в лейдито. Ами, входът за тази игра не струва 50 000лв, макар че куклата е само виртуална.:( Иначе почнах да я играя, защото ми трябваше спокойна игра. Преди това имаше една образователна игра, забравих и името вече, с въпроси и отговори за България. Но много ме биеха и губех точки, ядосвах се............. та ми трябваше спокойна игра, където мога спокойно да си събирам награди и да печеля.

От западните неща поне "Макдоналдс" се усетиха, че, ако са скъпи, ще са на загуба, а не на печалба. Сега "Макдоналдс" е достъпен за всички.

Ако "Барби" и "Лего" бяха достъпни, сега нямаше да има чак толкова разочаровани от запада хора.

Спомням си, когато реших с "Гугъл стрийт вю", като се появи в България, да се поразходя до любимото ми местенце в София - площад "Славейков". Какво ми беше изумлението, когато обърнах, за да видя магазина на "Лего" -  нямаше го! Оказа се преместен в по - малък магазин и с витрина със застояла стока. Е, стана ми кеф. Не можеш да правиш най - евтина и достъпна само малка кутия "Лего" с пет тухлички и едно прозорче и да очакваш хората да са доволни и на това. Ами, аз не бях.  От голям магазин, пълен с конструктори в малък и тесен магазин - ами, заслужават си го! Алчността и лакомията се заплащат! Мечтата ми беше най - големият конструктор от серията "Космос". Бях се запалила по космоса покрай филма "Аполо 13".

преди 7 минути, Anneliese написа:

После защо си играя в лейдито. Ами, входът за тази игра не струва 50 000лв, макар че куклата е само виртуалнаа 

Опитай The Sims 4, базовата игра е безплатна. 

https://www.ea.com/en/games/the-sims/the-sims-4

На тази жена все нещо и липсва 

Отвори еМаг и купи най скъпото Барби! Имаш пари, а и може би има и Лимитирани издания, които ще пропуснеш ако си с бавен компютър при поръчка!

преди 1 час, Greta Simmer написа:

Опитай The Sims 4, базовата игра е безплатна. 

https://www.ea.com/en/games/the-sims/the-sims-4

тва  не беше ли  секс игра

аз играя

https://klondike-online.com/en

но не я препоръчвам

много време отнема

става за пенсионери и хора с много свободно време

• Автор

Сестра ми преди години ми досаждаше с тъпата "Фармвил" във "Фейсбук". добре, че и светиха маслото на тая тъпа игра.  Виртуално копане на градинката, моля ви се! А иначе не искаше да ходи да копа на село!

Е, с моята игра не съм досаждала, а и лейдито си е българска игра. На таблета пък играя играта с котарака Том.

А колко са стрували истинските тамагочита? Аз не съм имала, но сестра ми имаше - динозавър. Тетриса обаче го обожавах. Трябва да си го намеря къде е.

50 000 лв беше минималната заплата през 1998, като през 1999 станаха 50 лв с премахването на трите нули.

А през 1992-93 г 50 000 лв бяха пари за два апартамента. Цената на Барбито ти е от края на деветдесетте, а не от началото им.

преди 3 минути, aslan88 написа:

50 000 лв беше минималната заплата през 1998, като през 1999 станаха 50 лв с премахването на трите нули.

А през 1992-93 г 50 000 лв бяха пари за два апартамента. Цената на Барбито ти е от края на деветдесетте, а не от началото им.

заплатата никога не е  била  50 лв

минамалта е била  150 лв

когато стана хиперинфлацията  хората обръщаха парите в долари а както знаем долара  е напечатана хартия

и когато има търсене  цената   му се качва 

и стана така че американското посолство  каза чакай малко  вие си  печатате  пари колко искате и стия пари купувате долари

а това ние  трябва да го правим

да печетаме долари и да идваме да ви  го пробутваме а вие да давате стоки и услуги 

тая няма да стане  я  тука да влизате във валутен борд и една инфлация ще обявите  да не ви правим военна операция

връзвате лева към еврото 

и от  ще ви командват

колкото евро влезе в българия ще печатате толкова  левове 

защо рублата не е вързана към нищо или  долара ?

преди 21 часа, Anneliese написа:

В темата става дума и за 90 - те години на 20 век, не само за соца. А през 90 - те Барбита е имало. На ненормални цени. Чудя се на ума на търговците. 🤔

Днес не знам как е, но съм поразена, че по мое време кукла е струвала 50 000 лв. Говоря за времето преди деноминацията. При деноминацията вече бях тийн и не си играех с кукли.

Ако за теб тогавашните 50 000 са нищо, за някои хора това бяха страшно много пари. Цената е безумна. Не говорим за кукла от злато.

Ти да не мислиш, че в тези Корекоми, цените на Барби (които модели е имало)  не са били много по-високи от цената на производителя. 

И там ако влезеш да пазарувамш,  после ти идват милиционери да те разпитват откъде имаш тези долари и каква противодържавна дейност извършваш. Та това Барби ще ти излезе през гза. 

• Автор

Не  говоря за корекомите, а за магазините за детски играчки през 90 - те години на 20 век. Какви милиционери те гонят? "Лего" си имаха фирмен магазин, трябва и "Мател" да са имали или поне да са продавали в големите детски магазини в София. Аз в "Кореком" не съм била, нашите не са ме водили там, а аз не знаех за корекомите. Водили са ме само в "Аско Деница". Предполагам, че е имало играчки там. Не съм обикаляла целия магазин на "Аско Деница" и не знам какво е имало там.  Смътно помня обаче един магазин за играчки, откъде ми купиха музикална фигурка на котка с червена пола. Сега се чудя дали не е била "Хелоу Кити".  От друг магазин си избрах една хубава кукла "Линда", но не помня добре самия магазин.  Помня обаче, че с баба ходихме да търсим детско пиано, едно шарено и много хубаво, като на едно момиче, Мира. Ами, нямаше.

А за Мира почвам да се чудя какво са работили родителите и, че да има такива хубави играчки тогава. Имаше розова стая, изрисувана с героите на "Дисни". Прекрасни мебели и най - различни играчки. Имаше един готин розов касетофон с микрофон и шарени копчета, но не можах да намеря снимка в интернет. На пианото - също. Имаше и розов кукленски сешоар, който работеше като истински. И едно кафяво куче си имаше. Но беше самотна. Не играеше с децата от блока. Гостували сме и няколко пъти, единият от тях беше с преспиване. Гледахме "Малката русалка" на видео, излязохме да играем на детската площадка пред блока и бяхме само двете. Живееше май в "Хаджи Димитър", там бяха и нейните баба и дядо, които се познаваха с моите. Помня как се впечатлих, че зимата си купуват сладолед в кутия. Бях в първи клас, с баба ходехме на едно препоръчано за мен лъчелечение, нещо такова. И на една вечеря дядо и извади голяма кутия сладолед. Ако ги помните някогашните кутии за сладолед. Беше зима тогава и ахнах. Не знаех, че може да се яде сладолед и през зимата. Пробвах веднъж преди години да ям сладолед зимно време, ама минава бая време, докато сладоледът се разтопи, вече съм го забравила и се е развалил.:( Баба пък ми оплете дрешки по модели от броевете на "Верена", баба и имаше много.

За този детски магазин, в който ходихме да търсим пианото, помня, че май беше ъглов. Не познавам София и не знам къде може да се е намирал. За "Комсед" също не бях чувала.

преди 9 часа, Banesc написа:

тва  не беше ли  секс игра

Не.

The Sims 4 е симулационна игра на реалния живот. Играчите създават свой сим герой, с който изследват различни личности, които се променят по време на игра. Симовете могат да изпълняват многозадачност като говорене, докато се изпълнява друга задача. Настроенията на симовете също се променят по време на игра. Например сим може да извършва задача докато е или ядосан или много развълнуван.

https://bg.wikipedia.org/wiki/The_Sims_4

преди 17 минути, Greta Simmer написа:

The Sims 4 е симулационна игра на реалния живот.

има ли клошари наркомани и джендери  и соц слаби на помощи  убийства ?

преди 6 часа, Муца написа:

И там ако влезеш да пазарувамш,  после ти идват милиционери да те разпитват откъде имаш тези долари и каква противодържавна дейност извършваш.

трябва всичко да се проверява

баща ми преди да стане партиен секретар са ходили там където е роден и са разпитвали съседите дали е читав .

едно време хората от ДС са бачкали

а днеска сме разграден двор и върлуват чужди агенти

около 40 % от населението работи   волно неволно за интереси на чужди държави

особено психодесните 

Нали е така

@kosyo @miro20 @Реджеп Иведик @Без умствен капацитет ?

преди 3 часа, Banesc написа:

има ли клошари наркомани и джендери  и соц слаби на помощи  убийства ?

Ти ги създаваш и контролираш, според възможностите на гейм пакетите, които притежаваш.

• Създаваш сим с определени черти на характера
  • Грижиш се за основните му нужди
  • Вдигаш уменията му
  • Ходиш на работа или печелиш пари чрез някакво умение
  • Градиш и поддържаш взаимоотношения с други симове
  • Изпълняваш желанията му
  • Изпълняваш житейските му стремежи
  • Изпълняваш предизвикателства

Няма правила и ограничения как да се грижиш за своя сим. Разбира се, сцените са цензурирани, защото все пак това е детска игра.

sims-scr.jpg.0d191f58df7161989ca381bcb1927bf6.jpg

С различните експанжъни идват още повече предмети, интеракции, професии, бизнеси, празници, фестивали, събития и т.н. Има извънземни, русалки, магьосници, вампири, върколаци, призраци, домашни любимци, селскостопански животни и др. Децата могат да ходят на училище, а младите и възрастните - в университет. 

@Anneliese, мисля, че ще ти хареса. ☺️

преди 17 часа, Anneliese написа:

Не  говоря за корекомите, а за магазините за детски играчки през 90 - те години на 20 век. Какви милиционери те гонят? "Лего" си имаха фирмен магазин, трябва и "Мател" да са имали или поне да са продавали в големите детски магазини в София. Аз в "Кореком" не съм била, нашите не са ме водили там, а аз не знаех за корекомите. Водили са ме само в "Аско Деница". Предполагам, че е имало играчки там. Не съм обикаляла целия магазин на "Аско Деница" и не знам какво е имало там.  Смътно помня обаче един магазин за играчки, откъде ми купиха музикална фигурка на котка с червена пола. Сега се чудя дали не е била "Хелоу Кити".  От друг магазин си избрах една хубава кукла "Линда", но не помня добре самия магазин.  Помня обаче, че с баба ходихме да търсим детско пиано, едно шарено и много хубаво, като на едно момиче, Мира. Ами, нямаше.

А за Мира почвам да се чудя какво са работили родителите и, че да има такива хубави играчки тогава. Имаше розова стая, изрисувана с героите на "Дисни". Прекрасни мебели и най - различни играчки. Имаше един готин розов касетофон с микрофон и шарени копчета, но не можах да намеря снимка в интернет. На пианото - също. Имаше и розов кукленски сешоар, който работеше като истински. И едно кафяво куче си имаше. Но беше самотна. Не играеше с децата от блока. Гостували сме и няколко пъти, единият от тях беше с преспиване. Гледахме "Малката русалка" на видео, излязохме да играем на детската площадка пред блока и бяхме само двете. Живееше май в "Хаджи Димитър", там бяха и нейните баба и дядо, които се познаваха с моите. Помня как се впечатлих, че зимата си купуват сладолед в кутия. Бях в първи клас, с баба ходехме на едно препоръчано за мен лъчелечение, нещо такова. И на една вечеря дядо и извади голяма кутия сладолед. Ако ги помните някогашните кутии за сладолед. Беше зима тогава и ахнах. Не знаех, че може да се яде сладолед и през зимата. Пробвах веднъж преди години да ям сладолед зимно време, ама минава бая време, докато сладоледът се разтопи, вече съм го забравила и се е развалил.:( Баба пък ми оплете дрешки по модели от броевете на "Верена", баба и имаше много.

За този детски магазин, в който ходихме да търсим пианото, помня, че май беше ъглов. Не познавам София и не знам къде може да се е намирал. За "Комсед" също не бях чувала.

Кито какво говориш за магазини като понятие от маркетинг и позициониране на луксозни марки нямаш 

Този Мол онзи крайпътен магазин 

Епъл да ти кажа не знам към момента имат ли един отворен магазин в БЪЛГАРИЯ 

Но ти като овца ходиш и купуваш марки от трети страни през 100 Дилъри на луксозни стоки

Никой не ти е виновен че си проста 

ИЗОБЩО ЗА КАКВО Е ТЕМАТА, ЧЕ МИ ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ

Какво се Дискутира тук нито лукс нито марки

92 г роднина имаше кукла Барби което колие се превръщаше в пръстен на ръката и От Турция!

Много интересно защото те не са Капетелистичска държава 

ПО ДОБРЕ НЕ ПУСКАЙ ТЕМИТЕ ДРАЗНЯТ 

Отделно Никой тук не го вълнува че играеш Флаш игра Или Аркаде Абонамента не можеш да си платиш

Мен ме вълнува World of Wrcraft например 

СПРИ СЕ МАЛКО!

преди 10 часа, Greta Simmer написа:

С различните експанжъни идват още повече предмети, интеракции, професии, бизнеси, празници, фестивали, събития и т.н. Има извънземни, русалки, магьосници, вампири, върколаци, призраци, домашни любимци, селскостопански животни и др. Децата могат да ходят на училище, а младите и възрастните - в университет. 

според мен трябва да зарежеш тая игра и да прекопаеш   градината 

преди 10 минути, Banesc написа:

според мен трябва да зарежеш тая игра и да прекопаеш   градината 

Прекопах вече. Сега отивам да прибера козите и да дам вода на магарето.

Заповядай Banesc: 

water-bucket.jpg.d7f983a481e84361f13bb4d4a793d86b.jpg

преди 21 часа, Anneliese написа:

Не. "Лего" имат свой магазин в един мол тук от около 1-2 години. Преди това никъде не е имало фирмен магазин на "Лего". 

"Маттел" никога не са имали магазин в България. И нямат. А "Комсед" и "Хиполенд" съществуват от 15 години. Преди това и тях не ги е имало. В тях почти не се намират колекционерски кукли Барби, само някои детски.

През 90-те не е имало специални магазини за играчки от САЩ (защото от там са най-хубавите). Тук-там е имало някоя на непосилна цена, както тогава е било всичко, което някой тарикат е внасял от Запад и е пласирал тук с 1000% надценка. 

Ето я новината за откриването та първия магазин "Лего" - от 2023г..

https://money.bg/business/lego-otkriva-parviya-si-ofitsialen-magazin-v-balgariya.html

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.