Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Израел атакува Иран

Featured Replies

А така, правилно. Няма да надигате глава и ще се криете като мишки, щото иначе...

https://bnr.bg/horizont/post/102171166/izraelskata-ataka-e-bila-nasochena-sreshtu-voenni-bazi-okolo-teheran-i-domovete-na-visshi-iranski-komandiri

Израел затваря посолствата си по света и призова гражданите си да бъдат бдителни и да не показват еврейски или израелски символи на обществени места

• Отговори 4,3k
  • Прегледи 158k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• crazy katon
    crazy katon

Нямам отговор на няколко въпроса. Защо хамас направи терористичният акт, защо гадняху в отговор изтребваше цивилното население в Газа и най-вече защо сега Иран, това са все въпроси без отговор за мен,

• ivottoshev
    ivottoshev

Ми в Иран имаше светска демокрация, ама Карвария реши да организира там една (може би първата от многото) цветна революция и свали Мохамед Мосадък за да постави на негово място на власт религиозни фан

• Само за протокола - Tръмп твърди едновременно, че е спечелил войната, че в момента я печели, че се нуждае от помощ, за да я спечели и че не се нуждае от никаква помощ, за да я спечели. Всичко това, за

Публикувани изображения

според мен атаките са блъф на сащ и израел

един вид превантивен удар за показване на сила

а реално са слаби политически и военно

и ползват предимството    първи да атакуват.

защо израел атакува иран
ChatGPT said:

Израелските атаки срещу Иран през юни 2025 г. са резултат от многогодишно напрежение, основно свързано с иранската ядрена програма, подкрепата на Иран за въоръжени групировки, враждебни към Израел, и опасенията на Израел за своята сигурност.

Причини за израелската атака

1. Иранската ядрена програма: Израел многократно е изразявал опасения, че Иран може да се стреми към разработване на ядрено оръжие. През 2025 г. Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) потвърди, че Иран е постигнал нива на обогатен уран, които могат да бъдат използвани за производство на ядрени оръжия. Това доведе до решението на Израел да предприеме военни действия, за да предотврати потенциална ядрена заплаха.svobodnaevropa.bgru.wikipedia.org

2. Подкрепа за въоръжени групировки: Иран е известен със своето стратегическо партньорство с групировки като ХАМАС и Хизбула, които извършват атаки срещу Израел. Тази подкрепа е възприемана от Израел като пряка заплаха за неговата сигурност.bloombergtv.bg+1ru.wikipedia.org+1

3. Регионална хегемония и идеологически различия: След Ислямската революция през 1979 г. Иран прие идеология, която включва противопоставяне на Израел и стремеж към лидерство в арабския и шиитския свят. Това доведе до враждебност между двете нации, които имат различни политически и религиозни възприятия.bloombergtv.bg+1svobodnaevropa.bg+1

Ход на атаката

На 13 юни 2025 г. Израел започна операция "Восходящият лъв", при която бяха нанесени въздушни удари по над 100 военни и ядрени обекта в Иран, включително съоръженията за обогатяване на уран в Натанз. В резултат на атаката бяха убити висши ирански военни лидери, включително командирът на Корпуса на гвардията на Ислямската революция, Хосейн Салами, и началникът на генералния щаб, Мохамад Багери. Иран отговори с изстрелване на над 100 дронове към Израел, което доведе до активиране на израелската система за противовъздушна отбрана.svobodnaevropa.bg+1ru.wikipedia.org+1

Международна реакция

Международната общност реагира смесено на израелската атака. Русия и Саудитска Арабия осъдиха действията на Израел, докато Съединените щати, въпреки че бяха информирани предварително, заявиха, че не са участвали пряко в операцията. Европейските лидери призоваха за въздържание и деескалация на напрежението.theguardian.com

Заключение

Израелските атаки срещу Иран през 2025 г. са резултат от дългогодишни геополитически и идеологически различия, като основният двигател е опасението на Израел от потенциалната ядрена заплаха от страна на Иран. Тези събития подчертават сложността и нестабилността на отношенията в Близкия изток и необходимостта от внимателно управление на международните отношения в региона.

пп прилича ми както едно време един чантажия показваши епруветка с бял прах и казваше че е антракс и сащ направиха военна операция  и съсипаха една държава

сега в епруветката има иранско ядрено  оръжие.

Свалили най прочутата ефка 35 

Чак да не повярваш - нали е невидима

На снимката е Тел Авив - опитват да свалят само ракети летящи към чуствителни обекти

IMG_0412.jpeg

преди 4 минути, Киро Н. написа:

На снимката е Тел Авив - опитват да свалят само ракети летящи към чуствителни обекти

Бе той и стелта некога викаха че бил невидим пък сърбите играха хоро върху него.

Картина на живо! 

преди 47 минути, Киро Н. написа:

IMG_0412.jpeg

Израел: Не вярвайте, фалшиви новини са

От израелска страна побързаха да опровергаят твърденията, като ги нарекоха „фалшиви новини“. „Иранските канали разпространяват много фалшиви информации – за свален самолет, пленен пилот, повредена сграда на ядрен реактор. Не вярвайте и не разпространявайте непроверени съобщения. Не помагайте на врага“, се казва в изявлението.

преди 7 часа, lebel написа:

А еврото в к'во? Шекели? Риали? Тумани. Туман обмених левовете... Между другото, това туман... в превод от руски (знаеш) е мъгла. Случайност? Не знам, не знам...

Някой ден тънкият ти хумор няма да ти помогне. И тогава ще си кажеш: "О, човекът беше прав. "

преди 5 часа, ined написа:

Като разбираш толкова от религии, би трябвало да знаеш, че ултраортодоксалните евреи са против държавата Израел.

neturei%203.jpg

А ти би трябвало да знаеш, че има както различни еврейски деноминации, така и секти, има различни групи евреи. Едните традиционалисти са За Израел, другите са против. Хасиди, реформисти и не ги знам още там какви течения. Но тези пак не са ми симпатични. Виж им дрехите, визията.  Това не са светски хора.

Единствените евреи, които бих подкрепяла, са точно светски реформистките евреи, които НЕ ИЗПОВЯДВАТ откачените идеи на ционизма! И не подкрепят Израел. Не тези! А онези, които носят светски дрехи, говорят езика на своята страна, носят светски традиционни за страната си имена и не владеят иврит! Като ето тези хора! Такива подкрепям!

AM1092-800x1100.jpg

преди 4 часа, ivottoshev написа:

А така, правилно. Няма да надигате глава и ще се криете като мишки, щото иначе...

https://bnr.bg/horizont/post/102171166/izraelskata-ataka-e-bila-nasochena-sreshtu-voenni-bazi-okolo-teheran-i-domovete-na-visshi-iranski-komandiri

Израел затваря посолствата си по света и призова гражданите си да бъдат бдителни и да не показват еврейски или израелски символи на обществени места

Това няма да ги спаси. Съседите и колегите им християни ги знаят, те са малцинство в цяла Европа. Дори да не пострадат те лично, засега, ще пострадат синагогите и културните им центрове. Не искам и да мисля в Амстердам какво ще стане, заради урода Нетаняху. Просто съм бясна.Иначе за синагогите, където промиват мозъците на хората за "велик Израел", хич не ми пука. За едни други две места в Амстердам обаче страшно много ми пука!

Да продължават в същия антисемитски дух срещу мюсюлмани, а може би и християни. Те са абсолютно малцинство и ще си го получат. Да не реват, като се появат скинарите!

13575570_gal.jpg

преди 3 часа, Bubbles написа:

Бе той и стелта некога викаха че бил невидим пък сърбите играха хоро върху него.

Помня го, беше яко! Имаше снимка на сваления стелт в нашите вестници.:yanim::yanim::yanim:

преди 3 часа, Flashback написа:

Още ирански ракети:

Тия и чувство за самосъхранение нямат. Излезли да снимат и хич не разбират, че това са опасни ракети, не метеорити. Нормален човек ще хукне да се крие в бомбоубежище и ще се моли, тия излезли да снимат, все едно шоу гледат. Абсолютни тъпанари. :speak:

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20708732

Израелците сега да не очакват любов, мечета и цветя! Човечеството трудно ще прости такова нещо! Да се намесват Турция и Пакистан и да ги терминират тези, преди цяла Европа да е пламнала заради тях и измислените им претенции!:angry::angry22:

преди 36 минути, The Lone Star написа:

Някой ден тънкият ти хумор няма да ти помогне. И тогава ще си кажеш: "О, човекът беше прав. "

Не мисля, че ми остава толкова време. Както и че, ако се "проточа" чак толкова, ще се сетя тогава точно за теб. Но сега аз бях прав. Казах си - не трее му обръщам внимание, не се занимавай с хора, на които трее да обясняваш, че постът ти е добронамерен към тях... и не се послушах. Жив и здрав.

още е рано да се каже какво става

може да е нещо като конфликта  пакистан -индия и да свърши

другия вариант е сащ да имат спешна нужда от война  понеже са фалирали  и да  нападнат  иран под предтекст че защитават израел и да разпачетосат иран както ирак за нефт 

но не знам дали ще им се получи .

НО  рано е да се каже какво точно става но по цял свят стават странни неща

примерно и приемането на еврото  като на пожар в  българия е страннно >....

нещо голямо става

и го знаят само кукловодите 

но предполагам ще разберем  до месеци и години.

бг народа трябва да е готов за съпротива! 

5 вълни ракети

Веселба е била в Тел Авив

И го закъсаха с премахнатото (с дрони ) ПВО

Пп

Еврейте разбраха че това не е Хизбула

Тръмпчо дай $$$$$$$

IMG_0418.jpeg

разбрах че петрола  се вдигнал  със 7 %

демек рокфелерови действат....

сащ имат интерес от висока цена на петрола 

плаща се повече ддс

преди 21 часа, Anneliese написа:

Ще умреш от скука. Ще разбереш, че евреите, особено ционистите, са религиозни фанатици. Че целият им живот е само религия и нищо друго. Че говорят за Бог, а ежедневно нарушават 10 - те Божи заповеди. Че са лицемери. Че са с мания за величие.

Не мисля, че ако отида на гости на някого на Шабат, ще ми направят нещо лошо. Вероятно ще ми е интересно и аз един ден да спазвам Шабат в името на Бог, а хората ще бъдат гостоприемни и великодушни. 
Със сигурност тези които нарушават Божиите заповеди, не се занимават с Шабат.

..........................................

...........................................

Хамас: Иран плаща цената за подкрепата, която ни оказва

Палестинската терористична групировка Хамас заяви, че нейният стратегически съюзник Иран „плаща цената“ за подкрепата си за нея и други екстремистки организации в анклава на брега на Средиземно море ивицата Газа в продължаващата им борба срещу Израел.

„Днес Иран плаща цената за непоколебимата си позиция в подкрепа на Палестина и съпротивата, както и за ангажимента си към независим национален курс“, заявиха от Хамас в изявление, цитирано от базирания в Еврейската държава вестник „Аарец“.

https://novini.bg/article/2025061313453861923?fbclid=IwY2xjawK5G-9leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBaRnpOUGZVS2dpc3hhdUUwAR7ust5MoAtM4QB5P_FbfZchPt0oxJ6dFjfAeKQOBMToesMd7T-i6AZ-FNf4-A_aem_199SXl6Gbi5McoB2n2on0A

преди 22 часа, Solly написа:
преди 23 часа, Търсещ истини написа:

лоша новина и осъдително действие

Значи производството на ядрено оръжие, е хубава новина? И откога съдите толкова криво? Откога защитата на производителите на ядрени оръжия, се смята за добро?

Не да не мога, но не бива да отговарям. Има прекалено много семитски фанатизъм. Да казваш истина на фанатици е все едно да даваш бисери на ... 

преди 6 минути, Търсещ истини написа:

Не да не мога, но не бива да отговарям. Има прекалено много семитски фанатизъм. Да казваш истина на фанатици е все едно да даваш бисери на ... 

Или по-точно - има много антисемитски фанатизъм, който пречи на хората да гледат обективно на ситуацията.

Само да попитам от чисто любопитство, къде са съюзниците на Иран? 🤔 Къде е ХАМАС? 🤔 Къде е ХИЗБУЛА? 🤔 Къде е Русия? 🤔

Двойните аршини на форумните жълтопаветници няма край. Каква бурна еуфория откакто евреите удариха Иран. Абсолютно непредизвикана агресия, на която целият лицемер Запад мълчи налапал американският чеп. Иран правили ядрено оръжие и Израел чувствали заплаха? Странно... щото Израел имат ядрено оръжие, що и Иран да нямат? Иран не чувстват ли и те заплаха?

Странно, що не наложат санкции срещу Израел? "Кучи син, ама наш кучи син!"

Голяма еуфория се вихри около снощната атака на Иран срещу Израел! Това, което не се обсъжда много шумно и бурно от медиите е, че снощи Израел нанесоха серия от атаки срещу военни цели в Иран. Унищожават им военните съоръжения и фабрики за производство на оръжие, както и съоръженията за ядрените производства! :topsecret: На иранците им е спукана работата, нямат и съюзници, които да им помогнат! :giggle1:

Нека се върнем малко назад преди тези събития и не забравяме, че малко преди тези нападения Тръмп сключи сделка с няколко арабски държави. Което разбира се говори много за това кой кого ще защитава и за коя страна ще държи!

.............

Сделки за над 2 трлн. долара: Равносметката от визитата на Тръмп в Персийския залив

Инвестиционни споразумения на стойност над 2 трлн. долара за проекти в отбраната, авиацията и изкуствения интелект подписаха САЩ, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ след посещението на Доналд Тръмп в Персийския залив. 

https://forbesbulgaria.com/2025/05/16/sdelki-za-nad-2-trln-dolara-ravnosmetkata-ot-vizitata-na-tramp-v-persijskiya-zaliv/

АХАХАХАХАХАХАХА... Умен Джоки яко се е наточил. Израел нанесли удари по "съоръженията за ядрени производства"... 😆😆😆😆

Това 100% е от "Свободна Европа"! 😆😆😆

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.