Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Георги Димитров- ярка личност на 20 в.

Featured Replies

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

Историк!?!?

о... относно историята е обикновен любител, при това пристрастен.

Известен е сред политическите раздели с обикновени и редовни изцепки - каквито ги изпражнява и тук. Нахакания маниер, характерен за всеки комплексар, си е повторяем и съвсем показателен. Тва е човек, който е по цял ден сред КАЛДАТА и с това си докарва нуждата от социалничене, подобно на това в селския хоримаг.  

Толкова може... 'старчето'. :) 

• Отговори 122
  • Прегледи 7,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Тая дискусия придобива трагикомичен отенък. Първо, откъде-накъде някой по света ще пише нещо за любовниците на Георги Димитров!? И второ, така и не разбирам, с какво той е "най-ярък"!? Даде ми анкета, в която въпросният е... трети!? Кое го прави "най-ярък" по-точно!? 

преди 3 часа, communismatic написа:

Тая дискусия

Фейк и лъжа - дискусия има друго значение за интелигентните хора. Такава няма как да стане с елементарници и в тази тема точно ти няма как да участваш в подобно начинание. Същата изцепка се получи и с "обсъждане", някакво си, после "нямало такова". Така че няма и дискусия и няма как да има. 

преди 3 часа, communismatic написа:

така и не разбирам

Най-после едно признание. :) Не е грешно, нито лошо когато дори комплексаря си признава. Малко е кофти че се случва рядко, и понякога 'случайно' се изпусне някой ог тях. 

• Автор

Може да се каже, че Студената война е фабрикувала повече лъжи за Димитров, отколкото дори нацисткия режим в Германия. Изглежда е заради това, че е бил най- познатият български политик по света, при това с комунистически възгледи, станал пример за мъжествено поведение.

Кои са тия лъжи, дето Студената война е "фабрикувала" за Георги Димитров? Кое е лъжата? Ти уж си му фен, а дори не си наясно, че любовниците му са били алиби по време на процеса? Нямало било доказателства в делото, да са му били любовници. Ти кво очакваш, да пише там? Че са спали заедно? Другата простотия беше, че никъде на Запад не пишело нищо за любовниците му? И кой ще пише нещо за тях? Извинявай, ама ти уж си му голям фен (даже не разбирам и защо, ти така и не можеш, да обясниш), а не си наясно дори с биографията му... Относно "най-познатият български политик по света", това също е същинска тъпотия. Георги Димитров изобщо не може да се мери с Цар Борис III по популярност. Царчето е бил на корицата на "Таймс", даже преговорите му с мустакатото фюрерче са били "vis-à-vis". Фердинанд също е бил много по-познат български политик, все пак и двамата са от много популярна династия. Айде, да приемем, че Димитров е бил ръководител на "Комунистическият интернационал" от 1935-та, ама дори и тоя аргумент е смешен, понеже тая организация в ония години не е нещо особено в световен мащаб. Не за друго, а защото СССР е в тотална международна изолация в този период. Това е и причината Георги Димитров да даде идея за "широките фронтове" за да "пробият" десните движения, ама това е тема, дето все пак се разисква с човек, който е прочел повече от теб. А ти... не искам, да те обиждам, ама си на нивото на тоя по-горе, дето вие на умряло след всеки пост. В смисъл... не е лошо човек, да си има политически пристрастия, ама поне да е и прочел нещичко и да умее, да се аргументира. А ти до момента не показваш, че си чел НЕЩО... изобщо. Последният тъп пост, дето ми плясна беше, че в световните медии не били пишели нищо за любовниците на Георги Димитров. Това направо ме свали от коня, заклевам се... И то... пише ти го младо момче на 34 години, което има леви политически пристрастия, то ми личи и от самият никнейм. Ама дори и да имам такива пристрастия, аз не съм някакъв лаладжия, дето да си плещи тъпотии за Георги Димитров до припадък, колкото там да върви пропагандата.

Айде, приятен ден ти пожелавам...

• Автор
преди 2 часа, communismatic написа:

Георги Димитров изобщо не може да се мери с Цар Борис III по популярност.

Много впечатляваща симпатия проявяваш. Допускам, че както и избрания ник, така и много други изказвания са несъответстващи на истината. 
Край!

• Автор

Интересно е че в условията на Студената война личността на Георги Димитров е превърната в символ на комунизма- от едната страна на бариерата възвеличаван, а от другата срещу него са водени целенасочени атаки, включително чрез фейк новини и манипулации. Да,  Студената война беше време на идеологическо противопоставяне, в което всяка известна личност от „противниковия лагер“ можеше да бъде превърната в инструмент за пропаганда и нападки.

Пример за това са публикации и клеветнически материали, които се появяват в западните медии през 50-те и 60-те години, често без реални доказателства, но с ясна цел да дискредитират Димитров и комунистическата идея. Те го представят като диктатор или „комунистически заговорник“, без да отразяват контекста на неговата дейност и ролята му в борбата срещу фашизма. Представянето му като невъздържан женкар е типичен пример за фейк- информация, поднесена като факт, но изкривяваща истината и манипулираща общественото мнение.

Освен това, атаките не се ограничават до текстове. В пропагандни кампании се използват карикатури, портрети и политически плакати, които изопачават образа на Димитров, превръщайки го в символ на „злия комунизъм“. Това показва, че атаката е била системна и целенасочена- не просто критика, а инструмент за влияние върху настроенията на населението в условията на глобално напрежение между Изтока и Запада.

Фалшивите новини и манипулациите по време на Студената война не са били случайни, а част от стратегията на идеологическо противопоставяне. В този контекст образът на Георги Димитров е бил  своеобразно бойно поле - символ на комунизма и мишена за пропагандата.

преди 6 минути, Търсещ истини написа:

Те го представят като диктатор или „комунистически заговорник“, без да отразяват контекста на неговата дейност и ролята му в борбата срещу фашизма.

Извинявай, ти имаш ли идея, какво се случва непосредствено след 9-ти септември 1944 г. Примерно, как се отстранява опозицията у нас?

преди 7 минути, Търсещ истини написа:

Представянето му като невъздържан женкар е типичен пример за фейк- информация, поднесена като факт, но изкривяваща истината и манипулираща общественото мнение.

Мхм. Така е, да. Сигурен съм, че даже си е и умрял девствен...

• Автор

Днес, през 21 в. образът на Георги Димитров е загубил своята яркост. До голяма степен се е превърнал в символ и както всички символи е по- схематичен, черно- бял. Но тъй като ролята на символа е да означава символизираното, той остава да означава комунистическите възгледи. Чрез сравняване с него се мери дали някаква личност е комунист или друго. 

В приемането или неприемането на възгледите му се отразява защита или атаката срещу образа му в паметта. Именно срещу създадения образ, а не личността, която е противоречива, ярка, многоцветна. А приетият образ може да е по- пълен или по- едностранен, схематичен.

Както комунизмът бива атакуван от социалисти и антикомунисти, така бива атакуван и символът Димитров. Защитата е рядка, комунистическите възгледи не са на мода. 

В търсенията си за значението на Георги Димитров в 20 в. стигнах до приятни и поучителни резултати. Научих колко значим е бил за света в началото на настъплението на Кафявата чума. Видях как е бил превърнат в икона и част от Троицата на българския социализъм- комунизъм: Благоев- Кирков-Димитров. Научих, че сега е схематичен и определя отстоянието до комунистическите идеи, което не е никак малко за малкото коментари по същество.

Като цяло- беше ми интересно и полезно.

Брато, ти си направо като някакъв апаратчик, абсолютно заучени фрази, копирани от някъде си. Поне да имаше хабер, какви тъпотии пишеш... 

преди 4 часа, communismatic написа:

Поне да имаше хабер, какви тъпотии пишеш... 

поне да имаше, ама нямаш.

Ъкълчето ти още не може да смели, че с теб въпросния няма да комуникира, най-малкото щото още не си дорасъл. Гледай си там политическите дрънканици и не се меси в исторически работи.

Тя и политиката е научна област, но посранковци и лузъри се състезават да се вживяват колко ги разбират работите, особено в моабета и пъченето пред другите. Ама вижте кво намерих, кво четох, кви клипчета или кой кво казал... тва е обикновена клюкарница, и именно заради това толкова бърборковци си играят от години на едно и също, през една или друга тема. И ви ги пускат именно заради това... и вие си кълвете.

Хора, които са без значение, плямпат думички без значение... само заради плямпането. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

Хора, които са без значение, плямпат думички без значение... само заради плямпането. 

Толкова съм "без значение", че все по-обширни постове. Определено съм "без значение". 😆

преди 11 минути, Търсещ истини написа:

Все едно, какво мислиш за Георги Димитров, но общественото отношение го  е формирало като еталон. Чрез него се мери комунистическо поведение и верност на комунизма.

Съгласно тази теоретична постановка, твоето поведение е враждебно към него, а то и към комунизма. Поведението ти е дребнаво и кавгаджийско. Никога няма да защитиш идеите си срещу Гьоринг, когото обичаш порече. Предпочиташ да застанеш срещу идеала за смелост, отколкото да проявиш смелост.

Така че оценяването на твоите уж- комунистически възгледи потвърди, че еталонът работи добре, но ти не си това, за което се представяш. 

За съжаление, поради липса на друг еталон, не мога да развия тази метрична система. Може да опитам с ген. Луков. Харесвам и Стамболийски като значим, но не е цялостен за еталон- още не е очистен от противоречията за идеал, мит.

Обръщам ти внимание, че това е лично съобщение със съответните ограничения. 

Извинявай, защо реши, че трябва ми постваш лични съобщения, а не да ми пишеш направо в темата!? Това най-малкото не е коректно, да не говоря, че не е и мъжко. Колкото до останалото... Аз не съм комунист, нещо си се объркал. Никнейма ми е просто провокативен. Написах ти, че аз съм един млад човек на 34 години, който просто изпитва симпатии към онзи период от родната история. Това е... Но пак да повторя... Това не означава, че поради пристрастията си към НРБ ще пиша възхвали за Георги Димитров. Най-малкото той не го заслужава. Зададох ти конкретен въпрос, свързан с изкореняването на опозицията у нас и думата "диктатор", за която ти се захвана. Отговор не съм получил, няма и да получа явно... Хубаво е малко да прочетеш обективна литература. Даже бих ти и препоръчал...
И само да вметна, че поведението ми не е нито дребнаво, нито кавгаджийско. Аз съм прям човек, въпреки че в интерес на истината винаги съм бил добронамерен. Добронамереността ми обаче не ми пречи, да бъда човек, който да изразява открито позицията си. Ти твърдиш, че Георги Димитров бил "най-ярък", зададох ти въпрос "С какво е най-ярък?", но ти няма как да отговориш. Той не е най-ярък, това е истината... Има много по-силни фигури в исторически план от него, това е истината. Дали на теб ти харесва или не... Най-малкото... 95% от българите биха свързали носталгията по онзи период с бай Тошо, а не с Георги Димитров. И не само защото не са били очевидци на събитията от ония години, когато Георги Димитров е бил все още жив.

Понеже говори за литература... Единствено не препоръчвам книгите за бай Тошо от Юлиян Вучков и Иван Бакалов, те са просто публицистика и не бих си ги взел никога, просто са ми подарък. Но "Атентатът '25" на Велислава Дърева определено ме изненада приятно, въпреки, че е доста пристрастна, което е разбираемо... все пак родствените й връзки й го позволяват.
1.jpg

на 28.08.2025 г. в 23:02, Търсещ истини написа:

, които изопачават образа на Димитров, превръщайки го в символ на „злия комунизъм“

Всъщност, образа му е  по скоро символ на антибългарщината.

Той си е верен комунист и интернационалист, поставящ българщината назад.

Все пак е отровен в крепостта на комунистическия  строй - Москва. Защото нещо е кривнал от "правилната" линия на Москва

Не, той Георги Димитров не е бил тровен, това са глупости... ама аз продължавам, да не разбирам... с какво е "най-ярък"!? Георги Димитров е изключително противоречива личност. Това момче се опитва, да му чисти образа... което не е лошо, всеки човек си има право на мнение... ама след като не си чел абсолютно нищо на тема "Българска история на ХХ век" е малко смешно, да го правиш. От позицията на какъв? 

на 29.08.2025 г. в 14:30, _ramus_ написа:
  на 29.08.2025 г. в 12:56, _ramus_ написа:

НЕкомплексаря отново избива НЕкомплексите си срещу човек, който очевидно е "без значение" за него. 4 страници писане за човек, който е "без значение"... 😆

преди 44 минути, communismatic написа:

4 страници писане за човек, който е "без значение"... 😆

да не би да ги брои? :) Или да ги прочете, там нещо? 

Иначе на книжки и снимчици и виртуални раздувки - няма такъв "историк", просто. 

Лаладжия и бърборко - празните хора, с празни думи, които са напълно без значение. 

Е, кво да ги броя, като отдолу пише... То ти имаш повече постове от автора на статията тук. И все са свързани с човек, за който твърдиш, че е "без значение" за теб. 😆

Както и да е, продължавай да виеш на умряло... Винаги ме е забавлявала простотията у хората.

преди 9 минути, communismatic написа:

да виеш на умряло

ми да бе - ти си велик историк, имаш велико значение, цялата тема около теб обикаля, много яки неща изписа в нея - типичния комплексар, в главицата си е още хлапак. 

Кога ще пораснете, не знам, като по цял ден киснеш сред форума и лющиш само глупости.

Що изтрещял народ се привлече в тоя форум... А те друго, освен лудница не могат да сътворят. Хем грухтят, хем се кефят и всеки задължително е много велик, вижда ясно, само истини и правилности - много велики. 

:) аха - освен информиран и велик историк, даже си и рибар и ловец. Разбира се - успешен, и отново много велик - сякви шарани, каракуди... направо налитат и се хващат сами - няма такъв як пи4, просто. 

На конвейр ви правят... и от конвейра по тъпотия и ти слизаш. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.