Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се надува имотния балон в България?

Featured Replies

Такааа. В България с тия цени на имотите хептен изплискаха лигена. Не може апартамент в Люлин да струва колкото къща в Мюнхен. Ай сиктир! А къща село на 60км от областен град колкото гарсониера в самия областен град. Може би доста хора ги вълнува тоя въпрос и мисля да го обесня точно как седят нещата с въпросния имотен балон. 

90% от пазара на имоти в България се държи от брокери. Това са едни озаконени измамници, които се разпореждат с на хората съдбите и реално дърпат конците, за да се облагодетелстват лично. Как става ли? Ами ей така. Имаш например панелен апартамент в кв. Дружба в Плевен двустаен 60 квадрата, Построен преди 50 години. Без ТЕЦ, но с остъклена тераса с изглед към село Гривица, а от малката  тераса на кухнята  с изглед към околовръстното, от където с гордост се феят знамена с надпис ,,Efbet,,  В близост два супермаркета тип ,,Гараж,, и ,,клекшоп,, и гумаджийница , и спирката на тролей номер 5, с който се ходи до градъ. С комшии Милен-Бореца дето официално работи в ,,Бързи кредити,,  , а не официално пак там само, че в друг отдел, който е малко извън закона…..  И Стефо, който е стар ерген на около 46 години, работи като гладач в Мони Ем Си Ади и живее с около 24 котки. Ти решаваш да сгънеш цирка и да отидеш при децата в Америка, и да продадеш панелката. Хал Хабер си нямаш от продажба на недвижими имоти и решаваш да се обърнеш към агенция сиреч брокер. Той от своя страна те убеждава, че твоята панелка например не струва 20 000 евро, а 80 000 евро. Защото било апартамент в областен град, който на всичкото от горе е и с  историческо значение. Панорамата, Плама Плевен, която може и да стане музей като единствената фалирала рафинерия. Градъ на музеите. Амейзинк. Нищо, че въпросните панелки имат срок на годност 50 години. Има едни заварки в панела, които крепят цялата работа, и в источна Германия тия заварки бяха направени на ново, ама в България не и до 10 години макс 15 тия панелки ще бъдат обявени за опасни за живеене. Брокерите се облагоделстват от комисионната от цената, за която ще бъде продаден имота, която е между 10 и 15%. На 80 000 евро са между 8 и 12 хиляди евро. Берекет Версин. От друга страна, хората, които търсят да си купят жилище се страхуват, че след година две цените ще скочат още и купуват на тия цени. Брокерите още повече ги надуват, хората от страх още повече купуват. Аз от една година гледам, че се продава една къща не лоша в родното ми село, което е на 60км от областен град. Цена по договаряне. 100кв. 1950г. строена, стегната е, но не е нещо кой знае какво. Викам ония ден в дай да го преслушам тоя. Със жената се обзаложихме каква цена ще каже. Аз казах 20 000 евро, тя 30 000 евро, а човека от другата страна на телефона 65 000 евро. Направо му ударих червена слушалка. Явно го е било градушката нещо.

• Отговори 69
  • Прегледи 3,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да бе да, ще ти търся аз на тебе специално по дисковете стара снимка от преди години, от къде на къде ? Ти се фукаш че си хванал младо пiчeнцe с убаво дyпeнцe,  на тебе ти се пада да я снимаш в г

• темата е за @Banesc да се изкаже 

• Мда обезпечен е, плащаш 20 годин' стане нещо и вече е можеш и банката те праща на улицата, далавера.

Всяка една стока струва толкова, за колкото може да се продаде. Не виждам проблем.

Щом искат такива високи цени, значи има търсене. Ако няма - ще си стоят непродадени. 

Коркич първо малко са ти грешни данните :  Поне дколкото ми е известно в България брокерите традиционно вземат 3 до 5 процента, тука при нас процентите стигат до 7-8 и може би затова и ти се бъркаш.
Относно самите агенции, там масово работят хлапета защото сериозен брокер няма да се навие да даде 70-80 процента от комисионната си на шефчето дето цял ден си бара кайсиите.
После самите агенции у нас реално са едва няколко може би 4 или 5 но всяка фигурира на пазара под поне още 5-10 имена сещай сам с какви цели.
Тук идва и онова което най не разбирам от работата на тия хора : Брокерите прокламират пред клиентите си че последните трябва да подпишат договора за представителство с клауза ексклузивитет (Това означава че дори и собственика да продаде имота си по друг начин и без посредничеството на гореспоменатия брокер то той(Собственика) ще трябва да заплати комисионната на брокера.) защото по този начин щели да мотивират брокера да работи повече и по-качествено по продажбата на имота, което е пълен абсурд защото поне аз не разбирам как точно някой ще се мотивира да работи повече когато знае че работил не работил ще суи вземе парите.
Доколкото знам брокерите имат и едно т.нар. приоритизиране на имоти, сиреч ти продаваш имот, аз също продавам имот двамата ползваме една компания и един и същ брокер, обаче последния приоритетно анонсира само единия имот. По каква система и как и защо го правят не знам, но съм чел и слушал за много такива случаи.
Добавяме и че брокерите винаги искат комисионните си на ръка.

Колкото до цените, ненормалници винаги ще има, но пък не забравяй че България е в ЕС и това е сериозен фактор на имотния пазар. И все пак настина си прав за българските панелки.

Апропо не ми се вярва да можеш да си купиш къща в Мюнхен за 150 - 200К €, нио знае ли човек, може и да има някакви изключения.

Кроки, туа утъпъ ръбътъ! :) 

:beer: 🍹:beer:

:shake_puter:

:) 

Е уж си си опекал питката и си алфа мъжкар пък сега селски къщи търсиш в БГ ( свери малко историйте, че бият на очи ;) )

Колкото до имотите в един момент всичко ще рухне, защото банките ще спрат да дават кредити ( отсега са започнали да затягат положението), а и няма да има кой да купува. И сега имам няколко приятели дето им се клатят ипотеките и е нещо страшно.

преди 48 минути, Емил Костов написа:

И сега имам няколко приятели дето им се клатят ипотеките и е нещо страшно.

Предвид доходите в България това изобщо не е чудно, да дръпнеш 200 - 300 бинки в Евро и да ги изплащаш 30 години това е сериозна работа и освен сериозен доход се изисква и сериозен поглед в бъдещето дколкото такъв изобщо е възможен както и сериозен гръб в случай че изпаднеш в момент когато вече нямаш необходимия доход за да храниш банката.
Проблема е, че повечето хора изобщо не си дават сметка за тия неща а тичат за кредити и то при положение че доходите им идват от несигурни работни места, да неговорим че предвид горното банката дърпа цялата заплата на единия член на семейството, така остава само втората заплата с която трябва да се покрива всичко останало, а за заделяне на пари за черни дни дума не може да става.
В този смисъл тепърва ще става интересно.

преди 52 минути, Емил Костов написа:

Колкото до имотите в един момент всичко ще рухне, защото банките ще спрат да дават кредити ( отсега са започнали да затягат положението), а и няма да има кой да купува. И сега имам няколко приятели дето им се клатят ипотеките и е нещо страшно.

Има логика, но след това година се очаква увеличаване на кредитирането - заради освободения ресурс!

преди 5 минути, Bubbles написа:

Предвид доходите в България това изобщо не е чудно, да дръпнеш 200 - 300 бинки в Евро и да ги изплащаш 30 години това е сериозна работа и освен сериозен доход се изисква и сериозен поглед в бъдещето дколкото такъв изобщо е възможен както и сериозен гръб в случай че изпаднеш в момент когато вече нямаш необходимия доход за да храниш банката.
Проблема е, че повечето хора изобщо не си дават сметка за тия неща а тичат за кредити и то при положение че доходите им идват от несигурни работни места, да неговорим че предвид горното банката дърпа цялата заплата на единия член на семейството, така остава само втората заплата с която трябва да се покрива всичко останало, а за заделяне на пари за черни дни дума не може да става.
В този смисъл тепърва ще става интересно.

Абе ти не знаеш утре дали ще си жив, какви 30 години. Ти да не си роднина на Дънкан Маклауд. И тук говорим за ипотеки по 1000-2000 лева на месец вече

току-що, jhoro написа:

Има логика, но след това година се очаква увеличаване на кредитирането - заради освободения ресурс!

Ами ще се издави всичко дето все още има скатан някой лев.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Ами ще се издави всичко дето все още има скатан някой лев.

Значи ще си останем двамата!

преди 2 минути, jhoro написа:

Значи ще си останем двамата!

Защо пък само двамата.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Абе ти не знаеш утре дали ще си жив, какви 30 години. Ти да не си роднина на Дънкан Маклауд. И тук говорим за ипотеки по 1000-2000 лева на месец вече

Е такива са периодите долкото знам. Иначе си прав.

преди 9 минути, Bubbles написа:

Е такива са периодите долкото знам. Иначе си прав.

Не, аз не визирах лично теб. Просто коментирах. За мен такива хора с ипотеки са идиоти, но те ще го разберат в последствие.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 1 час, Емил Костов написа:

Защо пък само двамата.

Имаш лично отношение ли?

преди 1 час, Емил Костов написа:

Не, аз не визирах лично теб. Просто коментирах. За мен такива хора с ипотеки са идиоти, но те ще го разберат в последствие.

А без ипотечен кредит - как виждаш подобни неща?

Ипотечния е по-добър от потребителския, щото е обезпечен. Да не говорим за „бързите“ - с огромните лихви.

преди 3 минути, jhoro написа:

Имаш лично отношение ли?

А без ипотечен кредит - как виждаш подобни неща?

Ипотечния е по-добър от потребителския, щото е обезпечен. Да не говорим за „бързите“ - с огромните лихви.

Никой креди не е обезпечен. Кредитите са зло, но ги наложиха и 99% са мъртъвци в момента.

преди 11 минути, jhoro написа:

Ипотечния е по-добър от потребителския, щото е обезпечен.

Мда обезпечен е, плащаш 20 годин' стане нещо и вече е можеш и банката те праща на улицата, далавера.

преди 3 минути, Bubbles написа:

Мда обезпечен е, плащаш 20 годин' стане нещо и вече е можеш и банката те праща на улицата, далавера.

Когато няма „готови пари“ - само това е начина!

Алтернативата - стоиш на улицата или плащаш наем.

преди 10 минути, jhoro написа:

За съжаление си прав.

преди 6 минути, Bubbles написа:

За съжаление си прав.

Има и изключения, но са толкова рядко - че не си заслужава да се отчитат!

1992 година имахме 15 000 лева заем - не беше ипотечен, а жилищно-спестовен. Такава беше терминологията - макар, че кредит и спестяване. Тогава бяха много пари!

Но ... дойде инфлацията и станаха няколко заплати! Съответно беше изплатен накуп.

...чака чакай...

...мвф ли,световната банка ли беше...

...,,препоръчала" на нашите продажници да се вдигнел данъка за недвижима собственост...

...и то трябвало поне 4-5 пъти...

...ръйш ли...

...няма основен,няма втори...

...я си ги сметНах вече...

...280×5...

...,,готвИ се за лошото,а ако дойде по-хубавото,ще се радваш"...

преди 1 минута, _nib_ написа:

мвф ли,световната банка ли беше,,препоръчала" на нашите продажници да се вдигнел данъка за недвижима собственост...

...и то трябвало поне 4-5 пъти...

Става дума за актуализиране на данъчните оценки - не за процентите.

преди 4 минути, jhoro написа:

Става дума за актуализиране на данъчните оценки - не за процентите.

...поживЙОм-увидим...

...нашите ще се понапънат пред господарите си...

...ко казал оня запъртък сатанас сатанасов като го питали:

ти що подслушваш американското посолство?

- ами да чуем какво ще искат от нас и сами да им го предложим...

преди 1 час, jhoro написа:

Ще си изкараш пари. Когато нямаш пари няма да вземаш! Иначе си мъртвец, както са мъртъвци всички с кредити!

преди 9 часа, Коркодила написа:

Аз от една година гледам, че се продава една къща не лоша в родното ми село, което е на 60км от областен град. Цена по договаряне. 100кв. 1950г. строена, стегната е, но не е нещо кой знае какво. Викам ония ден в дай да го преслушам тоя. Със жената се обзаложихме каква цена ще каже. Аз казах 20 000 евро, тя 30 000 евро, а човека от другата страна на телефона 65 000 евро. Направо му ударих червена слушалка. Явно го е било градушката нещо.

По-добре си купи къща в Мюнхен.

преди 9 часа, Коркодила написа:

Такааа.

90% от пазара на имоти в България се държи от брокери.

Ами като има некадърници, ще има и брокери.
Два пъти продавах имоти в Белгия сам директно на сайта https://www.immoweb.be без никакви посредници.
Ама съм пълен със акъл и съм достатъчно образован. 
Знам как се разговаря с нотариусите и т.н. Всичко знам.

И в България два пъти продавах имоти на село, пак без посредници.
Втория път даже без съгласието на едната съсобственичка, която няма толкова акъл колкото мене. Пристигам аз от далечна Белгия и им обяснявам на другите съсобственици как ще продадем без съгласието на тази която имаше изгледи да се дърпа, а па те не ми вярват че може и по моята схема. Хукнали да питат адвокатка и се обаждали и на нотариуса и него да го питат. А той човекът пари иска да изкара и им казал, че моята схема ще стане.
Ха ха ха ... ами стана, който има акъл така.

Какви брокери, какви 5 лева бе ?

преди 29 минути, Емил Костов написа:

Ще си изкараш пари. Когато нямаш пари няма да вземаш! Иначе си мъртвец, както са мъртъвци всички с кредити!

Що не вземеш да се гръмнеш, а?
Хората жена и деца искат, няма да те слушат тебе вечния ерген, вероятно живеещ в наследствена къща.
Който може да си купува имот, че без имот е лоша работа.
Важното е да намерят кой да ги посъветва правилно, без ипотечен кредит трудно ще им се получи.
Два пъти сме искали за два имота и два пъти сме го изплатили целия след 5 години.
Те заради това тука банките те карат да изплащаш първите години повече от лихвите и по-малко от капитала които са дали, та като го върнеш преждевременно, все пак да са спечелили повечко парици душманите.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.