Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

"Психиатричните клиники започват да се пълнят с потребители на AI чатботове"

Featured Replies

it.dir.bg

Психиатричните клиники започват да се пълнят с потребители на AI чатботове

Докато много работещи хора с основание се тревожат, че изкуственият интелект може да им отнеме работата и да ги остави на улицата, една неочаквана последица от AI революцията може да бъде... препълването на психиатричните клиники.

Масовото използване на чатботове, базирани на големи езикови модели (LLM), води до увеличаване на психичните кризи, свързани с употребата на AI. Хора споделят налудничави или параноидни мисли с бот, склонен да ги подкрепя. Това нерядко води до дълги чат сесии, които могат да завършат трагично — с психоза, а понякога и със самоубийство.

Ново разследване на Wired, хвърля повече светлина на феномена. Психиатърът Кийт Саката от UCSF споделя, че само тази година е преброил поне 12 хоспитализации, при които AI е бил ключов фактор за "психотичните епизоди".

Хамилтън Морин, психиатричен изследовател в King"s College в Лондон, казва пред The Guardian, че е бил вдъхновен да съавторства научна статия за ефекта на AI върху психотичните разстройства, след като срещнал пациенти, развили психоза именно при използване на LLM чатботове.

Друг психиатър дори публикува колонка в Wall Street Journal, след като пациенти започнали да носят своите чатботове в терапевтичните си сесии без подканяне.

Последно проучване на социалния работник и изследовател Кийт Робърт Хед за психиатричните последици от AI сочи към задаваща се криза, породена от "безпрецедентни предизвикателства пред психичното здраве, за които специалистите не са подготвени".

"Ставаме свидетели на появата на изцяло нова граница на психичните кризи, тъй като взаимодействията с AI чатботове вече довеждат до документирани случаи на самоубийства, самонараняване и тежки психологически сривове, невиждани досега в интернет епохата," пише Хед.

Голяма част от специалистите вече почват да виждат все повече и повече пациенти, чиито състояния са се влошили след писането с чатбот.

Историите, които излизат наяве, наистина са мрачни.

Някои включват хора с предишни психични проблеми, които успешно са контролирали симптомите си, преди в живота им да се намеси чатбот. В един случай жена, лекувала шизофрения с лекарства години наред, била убедена от ChatGPT, че диагнозата ѝ е измама. Тя спряла терапията и изпаднала в психотичен епизод, който вероятно не би настъпил без намесата на чатбота.

Други истории обаче показват, че дори хора без предишни психични разстройства стават жертви на AI-налудности. Наскоро дългогодишен инвеститор в OpenAI и успешен рисков капиталист бил убеден от ChatGPT, че е открил "недържавна организация", която го преследва лично — твърдения, които онлайн наблюдатели бързо разпознали като заимствани от популярни фен фикшъни. Това го превърнало в параноик.

Друга тревожна история включва баща на три деца без психиатрично минало, който изпаднал в странен психичен епизод, след като ChatGPT го убедил, че е открил нов тип математика.

===================================================================

Сред форума са налице и изтрещели с налична психопатологична история, както и такива, които тепърва я развиват успешно и в мащаб.

Като се вземе предвид залитането по ИИ-ботове и пейстовете от тях сред форума тук - няма разлика в идиотизма "преди" и "след". 

Налице са два ярки примера - на изтрещел от Перник, и на военен пенсионер от сливенско село. Те двамата са чудесен израз на максимата - Лудостта няма граници, точно както и глупостта

Нашите двама кандидат пациенти не можеш да ги сравняваш със западняците, тука лудниците са препълнени и няма да ги вземат.

ОК, значи, клиниката ми за алкохолици трябва да включва и такова лечени.

Благодаря!

Та, сега търсим връзки в Здравното Министерство. "Имам" прекрасна огромна база за приватизация в сърцето на Балкана.

Инвеститори ще се намерят ли?! :) 

В действителност младите възприемат AI-бота като Бог, т.е. той е всезнаещ и с него може да правиш всичко. 

Но, реално това е вторичен допълващ психологичен проблем, защото основния психологичен проблем е общуването с другите. 

Пристрастяването към AI-бота не е по-различно от пристрастяването към компютърни игри, алкохол, психотропни вещества (включително райски газ) и прочие, и в повечето случаи реално си е бягство от реалността. Субектът се "потапя" в своята си мания и забравя за околния свят. 

Като всяко опасно нещо, то някои неща трябва да стават в контролирана среда. Дали ще е психиатрията, то не мисля, че такива заведения трябва да се разглеждат като такова лечебно заведение, т.е. това не е остро психично заболяване и по-удачно е да е се нарича клиника за психична рехабилитация. 

На "запад" има практика пристрастени да се пращат в комуни. Поне двама аз познавам, които са били в такава комуна, т.е. са минали през такава и са успели да махнат своето пристрастие към нещо. (Нарочно не уточнявам какво.)

Кога може да говорим за пристрастия?! Нещо става мания, т.е. субектът започва да има маниакално поведение. 

По-общо: Адаптацията на пристрастените е труден процес. В този процес реално не са полезни психоаналитиците, т.е. няма обособена травма след която са възникнали психичните отклонения. Правете отявлена разлика между страховете и маниите, т.е. начина на лечение и/или рехабилитация е различен.  

Хората като чуят, че имат психични проблеми реагират негативно. Реално към такива заведения се обръщат техни близки или прокуратурата назначава принудително лечение в такива психиатрични заведения, т.е. субектът трябва да е диагностиран с постоянна или временна невменяемост.

Извън невменяемите, то не може да се води, че имаме психично заболяване! ;) 

възможно

човешкия мозък има капацитет и когато се запълни се получават психични отклонения

най-умните хора   в света  се струват луди за останалите

и аз съм доста умен но се стремя излишната информация да я забравям 

Доста, доста... не е тая думата... Вы... Вы такой умный... Вам череп не жмёт?... не искам да го превеждам (то няма и нужда), губи се мелодичността... хармонията... ко не е проблем се изразим така...

преди 33 минути, Banesc написа:

и аз съм доста умен но се стремя излишната информация да я забравям

То, основната функция на мозъка е да забравя. :) Защо влагаш усилия??? :) = Реално помниш същественото! 

Въпросът се свежда до: Как може да боравиш с чуждите мозъци!? ;) Чрез вербални или невербални способи! :) 

преди 37 минути, nusho73 написа:

Глупости на търкалета! Все едно време когато нямаше интернет и нямаше хора по психиатричните клиники.

това е било в следствие  на комунистическото образование което е било грешно

целта е била да се  научи някакъв занаят

и  останалата част да се запълни с ненужни знания за да няма народа възможност да се развие самостоятелно в друга посока

в момента  образованието учи децата да са работници обслужнващ персонал

- Ало, психиатрията ли е?
- Да, кажете.
- Да имате избягал пациент?
- Не, защо?
- Ми, жена ми избяга с някакъв...

Психиатър към пациента:
- Кажете какъв е проблема?
- Ами... усещам, че си говоря сам.
- Това е нормално.
- Да, ама и си отговарям!
- Е, и това е нормално.
- Да, ама понякога започваме да се караме...

И аз те така карам със себе си. Не с чат бот.

• Автор
преди 2 часа, nusho73 написа:

Все едно време когато нямаше интернет и нямаше хора по психиатричните клиники.

Вие по-добре знаете, вероятно! :) Пък и вицовете го показват... може би живеете в съня, че и в ШаоЛин е като сред психиатричното и "монасите се карат със себе си". 

Можете да споделите - тежко ли е, трудно ли е... или живота в изтрещелости да си е ок? Няма как да питаме монах от манастира, но вас защо не..

===============

Апропо - двамата визирани в бележката ми под входната статия се изходиха всеки по неговото си изтрещяване, и с дежурните си простотии. Чудесни са като пример. :) 

преди 1 час, nusho73 написа:

И аз те така карам със себе си. Не с чат бот.

Що ве .... това си е пазарна ниша. ;) 

ОК, явно не желаеш да инвестираш в такива заведения. Добре, но ми се струва, че ще е удачен бизнес, т.е. богатите да пращат своите инфантилни деца да се лекуват в такива заведения. :) Иначе, нали видя = самоубийства и прочие .... смърт по пътищата ни и прочие и прочие. :)  = Черна българска хроника! 

Това дето лудниците се пълнят истина ли е или вестникарски трик за привличане на внимание?

Мисля, че ИИ- манията ще започне скоро да отминава. GPT ме реже с обяснението, че безплатното свършва. Безцеремонно се сбогува до след време, а това означава, че ме пуска да съм свободен. Който има пари за ИИ, той да лудее!

преди 31 минути, Търсещ истини написа:

Мисля, че ИИ- манията ще започне скоро да отминава.

Да, това е по-подобие на Тамагочито. ;) Или като във файбука .... ферма ли бе ... какво ... прочие не помня. 

Основния проблем е: кривото разбиране на AI технологиите, т.е. приеми, че се създава нова субкултура. 

Въпреки това, то, това си е пазарна ниша, т.е. защо да не се се печели от такава инфантилност?! ;) 

п.п. Ето как има и фобия и сред политиците ни. 

Бойко Борисов: Много съм притеснен, светът уверено върви към война | dnes.dir.bg

=> Това по-удачно ли е такива инфанти да се пращат на бойни действия вместо в такива лечебни заведения?!

преди 11 часа, _ramus_ написа:
it.dir.bg

Масовото използване на чатботове, базирани на големи езикови модели (LLM), води до увеличаване на психичните кризи, свързани с употребата на AI. Хора споделят налудничави или параноидни мисли с бот, склонен да ги подкрепя. Това нерядко води до дълги чат сесии, които могат да завършат трагично — с психоза, а понякога и със самоубийство.

Ново разследване на Wired, хвърля повече светлина на феномена. Психиатърът Кийт Саката от UCSF споделя, че само тази година е преброил поне 12 хоспитализации, при които AI е бил ключов фактор за "психотичните епизоди".

Хамилтън Морин, психиатричен изследовател в King"s College в Лондон, казва пред The Guardian, че е бил вдъхновен да съавторства научна статия за ефекта на AI върху психотичните разстройства, след като срещнал пациенти, развили психоза именно при използване на LLM чатботове.

Друг психиатър дори публикува колонка в Wall Street Journal, след като пациенти започнали да носят своите чатботове в терапевтичните си сесии без подканяне.

Това единствено означава, че тези хора са си имали проблем преди появата на AI чатботовете. 😥

Само не разбрах ИИ коя професия ще вземе. А ненормалниците ще са милиарди, само да минат още няколко години да си замине работещото поколение.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Само не разбрах ИИ коя професия ще вземе. А ненормалниците ще са милиарди, само да минат още няколко години да си замине работещото поколение.

Цитат

Между две блондинки:
- Муцка, вчера си правих тест за бременност!
Другата Муца:
- Ммм и трудни ли бяха въпросите?

На търсещите истините. :) 

В нашата страна вече има случай и на потърсило помощта на психоаналитично ориентиран психотерапевт (или нещо подобно беше) AI... използвах среден род, щото некак ми дожаля...

проблемът е в образователната система и родителите  и политиката

има прогрес а родителите си остават психологично на ниво от преди 20 години а света се е променил и наслагват утдейта  върхо психиката на децата и за тва се получава така

децата от 15-16 годишна възраст трябва да станат пълнолетни и  държавата да им даде самостоятелно жилище далеч от родители  чичковци и белокосковци с лошо влияние 

в моят политически проект съм засегнал много реформи в образователната система включително вкарване на учители в трудови лагери заради психологични престъпления срещу децата

• Автор

смешното в темата е поредните изцепки на "двамата визирани идиоти", вкл и с патеричките си от ИИ... и как единия обяснява че "не е от тях, как Сийке"... :lol6:

Клоуните понякога са толкова тъжни, чак до умиление и съжаление. Уж цирк... а всъщност трагедиите на ХОМО. 

Чернобил докара едни проблеми, а тия на идиотизма кое точно ги докара на тия идиотски примери? Може би знаем за единия - семейната му сага, в комбинация той колко е умен, та направо гениален и затва е недоразбран.

А на другия - вероятно многогодишната фуражка и старшински пагони... :) Малии - тва последното на никого не е простило. Още от казармата съм се чудил - военщината ли ги прави толкова малоумни и примитивни, или те си идват в нея така именно заради съответствието. 

Животът ми показа че е по-скоро второто. Мъката винаги е важно да си намери пристан и подходяща среда за да оцелява и дори вирее. 

преди 10 часа, _ramus_ написа:

Още от казармата съм се чудил ....

Животът ми показа че е по-скоро второто. 

Не знаеш кога се формират маниите ли?! Излиза, че до казармата не си знаел. Там в казармата е бил твоя катарзис. Каква мъка те е споходила в нея, за да виждаш в огледалото идиот или клоун?  

...

Блондинка в космоса. 

- Хюстън какво да правя?!

- Нахрани кучетата и не пипай нищо!

- Но, Хюстън, те са разгонени, а не гладни?!

преди 11 часа, Banesc написа:

заради психологични престъпления срещу децата

Жужа върни пръстена знаят че си ти. Ше те наградят с Пако Рабани

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'Yettel 18:25 4. 46" አትመሠሳ 91% スス … CHиmaй nepHиK, HEKA Bcи4Kи BиA... AHoHuMeH y4acTHиK 33 MuH Zov za pomosht Dneska okolo obed e zaguben detski prusten pri centura na grada pri bankata OOBBABY !!! Bashata mu e mnogo lud zaludo she utepa deteto molq vi se da go vurnete Nagrada shte dam edin mujki parfium Pako Raban pruskano e samo ngkolko puti NE E KRADEN!!'

По-общо. 

Кои пребягват до общуване с AI-бот?!

Принципно това са субекти, които не знаят какво да правят. 

Много потребители купуват нещо, но не знаят да боравят с него. Вместо да се запознаят с изделието си, то по-лесно им е да питат някой как се оперира (манипулира) с това която са си купили!? Именно за това и някои платформи са направели чат-ботове. 

В действителност проблема на потребителите е, че в повечето случаи когато искат да разберат нещо, то се сблъскат с подигравките съществуващи в Интернет. 

AI-ботовете са за инвалиди. Самата статия разкрива друг проблем: Всеки ли инвалид трябва да се счита за психично болен?! 

В кибернетиката има принцип: Ако нещо е направено и идиот да работи с него, то само идиот ще работи с него. 

Откакто "втори път" съм се регистрирал в този форум, то изследвам феномена идиот vs матрицата, т.е. маниите сред феновете в IT сектора. 

Някои "специалисти" в психологията считат, че хобито е маниакалност, т.е. че възрастните си остават деца или по-точно пубертети. 

Ключов момент в живота на всеки мъж е казармата, а на жената e раждането. Именно тогава става катарзиса в техния живот. Останалото е претенции, че разбираме от процесите в Разумният човек (Homo sapiens). :) 

Какво им остава на такива хора?! Да се забавляват със страстите, които съществуват в другите, т.е. превръщат всяко нещо в шоу в които те са водещите, а останалите са плебеи. 

И, сега си приставете следното: Целия свят е психиатрия. Кое е по-удачно: Игрите или Войните?! Кой с какво се занимава в свободното си време?! 

Забележете откровението на:

преди 13 часа, _ramus_ написа:

А на другия - вероятно многогодишната фуражка и старшински пагони...

Стъпва реално на неговия опит с по-висши от него в казармата. => Реално измества центъра на своята игра, т.е. между да съпоставя идиотизма с матриархалните предразсъдъци, то проектира своята мания и обръща внимание на познатото му идиот vs идиот. 

Останалото го оставям на вашите познавателни способности. Дали ще са когнитивни или емоционални?! = Вие избирате! :)  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.