Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо популярни религии в миналото са загубили значението си?

Featured Replies

Египетски, древногръцки, римски, викингски и какви ли още не богове са останали в историята? Дали няма и някои от сегашните религии да споделят съдбата им? Какво кара човек да е вярващ? Страхът, че ако е невярващ, няма да има на какво да уповава? Това, че повечето хора са вярващи или се правят на такива и не иска да прави изключение? Това, че наистина вярва в определена религия, която почти винаги по някаква случайност е и религия на родителите му...

• Отговори 78
  • Прегледи 3,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма човек, който да е невярващ - едни вярват в Бог, други в Неговата липса, трети в това, че дали има или няма Бог ние няма как да знаем на този етап. 🙄

• Аз (с извинение за аз-а), като чуя/прочета, че някой вярва на очите си, 'се се сещам за един гладен (ама много гладен) астронавт... "Каскър с усилие се изтръгна от видението на пет сочни бифтека,

• някои вярват, други не.  Принципно с познание относно обективната действителност се занимава рационалното познание, чието основна цел е именно това. В него са направени всички концептуални и практичес

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Египетски, древногръцки, римски, викингски и какви ли още не богове са останали в историята? Дали няма и някои от сегашните религии да споделят съдбата им? Какво кара човек да е вярващ? Страхът, че ако е невярващ, няма да има на какво да уповава? Това, че повечето хора са вярващи или се правят на такива и не иска да прави изключение? Това, че наистина вярва в определена религия, която почти винаги по някаква случайност е и религия на родителите му...

Няма човек, който да е невярващ - едни вярват в Бог, други в Неговата липса, трети в това, че дали има или няма Бог ние няма как да знаем на този етап. 🙄

вярата е инструмент на политиците за  лесно управление на народа 

един вид вярата се дублира със законите  но  им се придава мистика и свръхестественост

в днешно време има разминаване между политика и религия което ще доведе до разруха защото има противоречие

и няма да  има вяра нито във вярата  и нито в политиката

което  ще доведе до разпад  на общество и връщане на първият закон и основен който е закон на джунглата

но обществата които са организирани във вяра и политика ще  вземат властта 

всяко организирано общество  е по силно от  общество без морал и организация 

преди 55 минути, Мечо Хубавеца написа:

Египетски, древногръцки, римски, викингски и какви ли още не богове са останали в историята? Дали няма и някои от сегашните религии да споделят съдбата им? 

Да речем , че някои религии са се останали и до днес : например ,, Индуизъм с чакрите си " ,  ,, Вещерство с булките си " ,, Магьосничеството с ритуалите магии " ,, Ню Ейдж с ченълинга и гадателските карти " . 

Понеже за повечето хора са познати официалните религии , които от своя страна воюват с другите , защото колкото повече хора получават субсидии ( държавите издържат някои религии ) за религиите си толкова по - малко ще има за всяка. 

Естествено е да споделят съдбата им , защото Библията си противоречи , Корана подстрекава към насилие , Будизма и Индуизма проповядват безкористност и нежелание . В Щатите чрез Дорийн Върчу потръгна ,, Ню Ейдж " но получи сътресение , защото Дорийн Върчу стана християнка и се отрече от богините , извисените учители , ангелите и архангелите , ( но аз и други като мен продължаваме делото на ,, Ню Ейдж ", въпреки ,че от силния натиск и аз една бройка щях да стана християнин , защото моя идол от миналото стана християнка .)

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

? Какво кара човек да е вярващ? Страхът, че ако е невярващ, няма да има на какво да уповава? Това, че повечето хора са вярващи или се правят на такива и не иска да прави изключение? 

Мен лично ме кара да съм вярващ , защото искам Вечност изпълнена с удоволствия , любов , щастие , успехи ,награди , здраве, изобщо всякакви благинки .  Не е само до упованието и  до страх , а до желание за качествен живот а не съществуване .

преди 16 минути, Banesc написа:

вярата е инструмент на политиците за  лесно управление на народа 

Не само , вярата подобрява качеството на живот .

Като за начало всички тия религии са били популярни в определени региони от света, сред определени култури и когато е дошъл упадъка на тия култури с тях е изчезнала и тяхната религия. 
Конкретно християнството възниква по време на Римската империя и се развива предимно там в своето начало, а както знаем римкската империя е обхващала доста сериозна територия в Европа, Азия и Африка. С времето християнската секта е стигнала толкова далеч, че в края на краищата по времето на Константин става официална религия, тогава започва възхода на християнската църква. С годините тая институция става все по-влиятелна а в средновековието тя коли и беси...
...буквално.

Тааа през това време се случили и кръстоносните походи които увеличили още влиянието на църквата.
В по-късните(И по-близки до нас) години започнало покръстването и на америките което както знаем е било меко казано брутално.

Сега прибави и всичката информация която е събрана и скрита от църквата с удобното оправдание, че тия неща са измислици или света не е готов за тях...

Така с годините християнството се предава в рода на всеки човек и се превръща в основа на начина на живот за много голяма част от хората.
То вече е толкова широко разпространено,че за да изчезне трябва много сериозен катаклизъм и нещо което да компрометира сериозно църквата из основи и дори и тогава(При втория вариант) пак ще останат много вярващи.

При исляма не е кой знае колко по-различна картинката...

преди 23 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Вярата в кое?

• Автор
преди 1 час, Мери) написа:

Няма човек, който да е невярващ - едни вярват в Бог, други в Неговата липса, трети в това, че дали има или няма Бог ние няма как да знаем на този етап. 🙄

Има хора, които са убедени, че знаят, но не вярват...

преди 20 минути, Bubbles написа:

Като за начало всички тия религии са били популярни в определени региони от света, сред определени култури и когато е дошъл упадъка на тия култури с тях е изчезнала и тяхната религия. 
Конкретно християнството възниква по време на Римската империя и се развива предимно там в своето начало, а както знаем римкската империя е обхващала доста сериозна територия в Европа, Азия и Африка. С времето християнската секта е стигнала толкова далеч, че в края на краищата по времето на Константин става официална религия, тогава започва възхода на християнската църква. С годините тая институция става все по-влиятелна а в средновековието тя коли и беси...
...буквално.

Тааа през това време се случили и кръстоносните походи които увеличили още влиянието на църквата.
В по-късните(И по-близки до нас) години започнало покръстването и на америките което както знаем е било меко казано брутално.

Сега прибави и всичката информация която е събрана и скрита от църквата с удобното оправдание, че тия неща са измислици или света не е готов за тях...

Така с годините християнството се предава в рода на всеки човек и се превръща в основа на начина на живот за много голяма част от хората.
То вече е толкова широко разпространено,че за да изчезне трябва много сериозен катаклизъм и нещо което да компрометира сериозно църквата из основи и дори и тогава(При втория вариант) пак ще останат много вярващи.

Вярата в кое?

Съгласен съм, че полулярните религии са разпространени в големи части на света и е малко вероятно някоя от тях да изчезне. 

Само че няма как всички те да отразяват истината, а всяка една от тях претендира, че е отразява.  Партиите копират това, като всяка партия претендира, че само тя мили за интересите на по-голямата част от народа. 

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Съгласен съм, че полулярните религии са разпространени в големи части на света и е малко вероятно някоя от тях да изчезне. 

Само че няма как всички те да отразяват истината, а всяка една от тях претендира, че е отразява.  Партиите копират това, като всяка партия претендира, че само тя мили за интересите на по-голямата част от народа. 

Ами погледни го така, всяка секта е една своебразна партия която претендира, че представлява Бога.

• Автор
току-що, Bubbles написа:

Ами погледни го така, всяка секта е една своебразна партия което претендира, че представлява Бога.

Отдавна съм го погледнал, но не го приемам. 

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Абе и аз не го приемам, обаче масата го приема.

преди 2 часа, Bubbles написа:

...

Вярата в кое?

В живота и Божията промисъл , богове , богини , Бог като Абсолют , ....

преди 2 часа, Bubbles написа:

.

Вярата в кое?

Епа какво ? Просто ги оставят без държавни субсидии и ще настане такъв хаос ,такова пренареждане . Принципно не познавам хора които да са изучавали християнството и да не са се отказали от него . В ислямските държави , хората са ислямисти щото ако не си ислямист в ислямистка държава , на дали ще си намериш работа . Повечето религии действат с принуда в ареалите си . 

преди 1 час, Bubbles написа:

Абе и аз не го приемам, обаче масата го приема.

Бог като Абсолют го приемат всички , само дето пророците са различни.

преди 34 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Бог като Абсолют го приемат всички

Ми не - пълни глупости. Вече не са ти смешни и глупостите,  а са просто повторяема чалга. 

Така и не припомни изкяри ли 12 лева сега - като си прави рекламата на канала си няколко години в Калдата? То клипчета с чалга-зарибявки от нагласени клишета, та изцерител беше, та магии разваляше, та бог ли не ти обясняваше, та даже и мисионер се изживя - само и само далаверка да има... 

И сега - бълбукаш чалга-глупостите си отново да се изживееш къв си светнат по сякви верски работи, а си гола вода, както и сред всичко друго. 

Тва е проблема на псевдорелигиозните балалайковци на клишета - до един са измекяри и чисти използвачи. Ама кви са яки иначе пред мониторите... :) 

преди 4 часа, Anzhel Dimitrov написа:

подобрението е относително

попчетата ако се впрегнат да станат водопроводчици може да оправят водопровода  и да има реално подобрение а не безводие

тва е човешки ресурс който се похабява

да се горят свещи

да се лее бетон в гробищата 

и да се прахосва мрамор от който може да се облицоват важни държавни сгради 

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Има хора, които са убедени, че знаят, но не вярват...

Знанието не е нищо друго, освен вяра. Откъде си сигурен, че сетивата ти възприемат действителността такава, каквато е? Ти не знаеш, ти им вярваш. 

преди 10 часа, Banesc написа:

но обществата които са организирани във вяра и политика ще  вземат властта 

всяко организирано общество  е по силно от  общество без морал и организация 

Под "организирани във вяра и политика" какво имаш предвид - ангажирани с вяра в политиката ли? Фанатично вярват, че предвождащия ги е винаги прав, дори и тогава, когато е седнал? 🙄 Абсолютна ценност ли е властта? Добре ли е да властващ, мачкайки всеки, който не е съгласен с твоя начин да властваш? 🙄

преди 9 часа, Bubbles написа:

Ами погледни го така, всяка секта е една своебразна партия която претендира, че представлява Бога.

Не само сектите, някои управляващи също претендират, че представляват Бога и че Бог бил с тях. 😥

преди 5 часа, Banesc написа:

да се горят свещи

Какъв е проблемът да се лее бетон в гробищата и да се палят свещи? 🙄 

• Автор

Знанието не е нищо друго, освен вяра. Откъде си сигурен, че сетивата ти възприемат действителността такава, каквато е? Ти не знаеш, ти им вярваш. 🙄🙄😥🙄

Тази вяра я възприемат като знание. Когато пиеш вода ти знаеш, че пиеш вода, а не вярваш, че пиеш вода. Може да вярваш, че не е замърсена, но това е друга тема...

преди 8 часа, Banesc написа:

подобрението е относително

попчетата ако се впрегнат да станат водопроводчици може да оправят водопровода  и да има реално подобрение а не безводие

тва е човешки ресурс който се похабява

да се горят свещи

Поповете са измамници , защото казват ,че алкохола е от дявола , пък като се заседнат и пият пият та се напият. 

Тука познавам един бандит , дето попа му казал че щом приеме Исус за спасител и греховете му ще бъдат опростени . И познай ,оня веднага се изтатуира с Христос и кръст .Заедно участваха в запои и сбивания , с парите за храмове правеха търговски предприятия , и това доведе в Дупница вярата в Православието да спадне,защото хората виждат че поповете са най - големите безбожници и атеисти . От година на година все по малко хора ходят на велик ден около черквата ( въпреки че е все по - топло ) и дори тази година беше толкова рехаво , защото измамите на Християнството лъсват отвсякъде. При исляма няма алкохол и жените са втора категория хора. При индусите и будизма пък трябва да се отречеш от желания и стремежи . Тук идва Ню Ейдж - културата , която съм изповядвал и изповядвам , защото благодарение на Ню Ейдж - културата всичко ми е О.К. .

преди 4 часа, Мери) написа:

Знанието не е нищо друго, освен вяра. Откъде си сигурен, че сетивата ти възприемат действителността такава, каквато е? Ти не знаеш, ти им вярваш. 

това са пълни глупости от времето на пещерното съществуване. Издава, че още основните понятия липсват.

Думичката СИГУРНОСТ има преди всичко ЕМОЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ и няма рационална стойност. 

И да напомня само че между думичките 'приемам' и 'вярвам' има съществена разлика... :) Битовите балалайковци и балалайки така и не ги различават, като причината е отново в чисто емоционални потребности. 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Поповете са измамници , защото казват ,че алкохола е от дявола

то и ти лъга доста пъти през годините че спираш алкохола... ама ей, на :) Уж спираш водката, после бирите... ама е само за минути. Няма начин да ги откажеш, щото чалга и чалгари без алкохол... просто няма. 

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

При исляма няма алкохол и жените са втора категория хора.

няма алкохол защото не се мисли много рационално и човек е способен да каже истината и някой ще каже истината че алах няма а пък тва за жените е вярно втора категория са си 90 % от световните проблими са  защото на жените им е дадена власт да решават и човешки права 

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Тази вяра я възприемат като знание. Когато пиеш вода ти знаеш, че пиеш вода, а не вярваш, че пиеш вода. Може да вярваш, че не е замърсена, но това е друга тема...

Аз вярвам, че пия прозрачна течност, но дали това, което пия е точно такова, каквото ми го представят очите ми, това няма как да го знам. Аз вярвам, че очите на другите виждат същото, което виждат моите очи, ушите на другите чуват по същия начин, по който и моите уши, но дали това е така, пак няма как да го знам. Де факто целият ни живот е изграден върху вяра. 😉

преди 13 минути, Мери) написа:

Де факто целият ни живот е изграден върху вяра.

ми не. :) Вие иначе... си вярвайте че си вярвате.

Вярвам, приемам, изследвам, валидирам или не...  и Знам, а пък после "ПОЗНАВАМ" :) ... мъка!  

Клишираните словоблудства са любими на виртуалните празнодумци.

===============

Колкодо до въпросът от заглавието:

всичко е преходно, както и всички сме тленни. Минават заминават... всякакви явления и... хора. Тук бърборковците - също. 

• Автор
преди 8 минути, Мери) написа:

Аз вярвам, че пия прозрачна течност, но дали това, което пия е точно такова, каквото ми го представят очите ми, това няма как да го знам. Аз вярвам, че очите на другите виждат същото, което виждат моите очи, ушите на другите чуват по същия начин, по който и моите уши, но дали това е така, пак няма как да го знам. Де факто целият ни живот е изграден върху вяра. 😉

Ами не. Вярата е нещо, което приемаш на доверие. Пиша ти, в магазина до вас са пуснали страхотна лютеница. Ти вярваш, че не те лъжа и тичаш до магазина. Ако обаче си в магазина, ти я виждаш и знаеш, че я има. Не си казваш, ще се доверя на очите си. Очите ти са част от теб. Да, възможно е да не си догледала и тази лютеница да се окаже миш-маш, но преди да го разбереш, ще знаеш, не вярваш...Знанието понякога е погрешно. 

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Вярата е нещо, което приемаш на доверие

Тц. Няма такова нещо. Не знам защо образованието е толкова в дефицит, а уж информацията била достъпна и лесна... 

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Знанието понякога е погрешно.

Вярването никога не се занимава с грешката, а се определя само с ползата от него.

Вярването е проявата на нуждата на всеки човек от заблуди. Така си вървите в съвсем друг "коловоз", който е глух и ръждясал. 

Срамота е дори начинаещ ИИ модел да е по-"интелектуален и знаещ" от форумните дежурни отворкоци. 

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Ами не. Вярата е нещо, което приемаш на доверие. Пиша ти, в магазина до вас са пуснали страхотна лютеница. Ти вярваш, че не те лъжа и тичаш до магазина. Ако обаче си в магазина, ти я виждаш и знаеш, че я има. Не си казваш, ще се доверя на очите си. Очите ти са част от теб. Да, възможно е да не си догледала и тази лютеница да се окаже миш-маш, но преди да го разбереш, ще знаеш, не вярваш...Знанието понякога е погрешно. 

В магазина ти контактуваш с лютеницата чрез очите си, защото няма как да контактуваш  там, а и където и да било другаде с нея без помощта на сетивата ти. И вярваш на сетивата си, че в магазина има лютеница и тя е точно такава, каквато ти я виждаш. Ако нямаше очи, ти нямаше да виждаш лютеницата, щеше да разчиташ някой с очи да ти каже, че има лютеница, ако беше перманентно болен от ковид, сетивата ти щяха да ти казват, че лютеницата е гадна, че сиренето има вкус на тебешир, докато сетивата на здравия ти братовчед например щяха да му казват, че лютеницата е вкусна, сиренето също - и двамата вярвате на сетивата си, те ви позакват различни неща за един и същи обект, но какъв е обектът в действителност и дали той съществува или сетивата ви си измислят съществуването му  и ви заблуждават, това вече никой не може да каже, не може също така  да каже дори  дали братовчедът ти съществува или сетивата ти са си го измислили, нещо повече ти няма как да знаеш дали самият ти съществуваш...  ,  затова човек избира да вярва на сетивата си, но той де факто няма много голям избор - или трябва да избере да вярва на сетивата си или да не им вярва, ако има сетива изобщо и ако го има него изобщо. 🙄

• Автор
преди 1 час, _ramus_ написа:

Тц. Няма такова нещо. Не знам защо образованието е толкова в дефицит, а уж информацията била достъпна и лесна... 

Вярването никога не се занимава с грешката, а се определя само с ползата от него.

Вярването е проявата на нуждата на всеки човек от заблуди. Така си вървите в съвсем друг "коловоз", който е глух и ръждясал. 

Срамота е дори начинаещ ИИ модел да е по-"интелектуален и знаещ" от форумните дежурни отворкоци. 

И как да няма? вярваш в неща, които не са доказани. Приемаш ги на доверие поради определени обстоятелства. 

Добре е, че си го осъзнал. Не всеки е образован, така е. 

В магазина ти контактуваш с лютеницата чрез очите си, защото няма как да контактуваш  там, а и където и да било другаде с нея без помощта на сетивата ти. И вярваш на сетивата си, че в магазина има лютеница и тя е точно такава, каквато ти я виждаш. Ако нямаше очи, ти нямаше да виждаш лютеницата, щеше да разчиташ някой с очи да ти каже, че има лютеница, ако беше перманентно болен от ковид, сетивата ти щяха да ти казват, че лютеницата е гадна, че сиренето има вкус на тебешир, докато сетивата на здравия ти братовчед например щяха да му казват, че лютеницата е вкусна, сиренето също - и двамата вярвате на сетивата си, те ви позакват различни неща за един и същи обект, но какъв е обектът в действителност и дали той съществува или сетивата ви си измислят съществуването му  и ви заблуждават, това вече никой не може да каже, не може също така  да каже дори  дали братовчедът ти съществува или сетивата ти са си го измислили, нещо повече ти няма как да знаеш дали самият ти съществуваш...  ,  затова човек избира да вярва на сетивата си, но той де факто няма много голям избор - или трябва да избере да вярва на сетивата си или да не им вярва, ако има сетива изобщо и ако го има него изобщо. 🙄

Ако нямам сетива да разбера, че това е лютеница, ще се доверя на някого, който ще ми я посочи. Вярата в сетива се възприема като знание. Когато в съда те разпитват като свидетел, те питат какво знаеш за определен случай. Не те питат, вярваш ли, че това е станало така или не.   П.П. Ако имаш предвид, че знанията се определя от вярата в доказателствата, тогава си права. Само че под вяра обикновено се разбира дали вярваш в нещо, без категорични доказтелства. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.