Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Криза с цените на RAM, SSD, GPU - опит да хвана последния влак.

Featured Replies

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

На пазарен принцип. Има увеличено търсене, няма достатъчно предлагане и цените отиват в небесата

Увеличеното търсене е на база страх да не се вдигнат цените, а не че чак толкова им трябва нова карта например.

Добре че има балами с пари и без пари, че фирмите иначе щяха да фалират.

• Отговори 83
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На теб трябва да ти вържат ръкавите и да не докосваш клавиатура.

• Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента    Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нужд

• Изпратиха и кутията най-накрая, утре или петък сигурно ще е при мен, и евентуално уикенда ще сглобя всичко. И за всеки случай си поръчах Thermalright Peerless Assassin 120 SE, който трябва да е малк

Публикувани изображения

преди 45 минути, Rustborn написа:

Пак говориш пълни простотии. Не знам - като препродавач ли се защитаваш ? Пак ли заблуждаваш, умишлено ?

Къде видя че, има недостатъчно предлагане ?

Да се защитавам, от какво???

Ти за първи път ли чуваш, че има недостиг на памети, защото големите играчи в AI сектора засилват инвестициите си в центрове за данни?

Crucial даже вече са в небитието, защото Micron преразпределят целия си производствен капацитет към корпоративните клиенти за сметка на потребителския пазар. Давам Cricial само за пример, не че заради тях цените са тройни спрямо преди няколко месеца. Ето ти повишено търсене  и недостатъчно предлагане към потребителите. 

преди 43 минути, В. Велев написа:

Увеличеното търсене е на база страх да не се вдигнат цените, а не че чак толкова им трябва нова карта например.

Добре че има балами с пари и без пари, че фирмите иначе щяха да фалират.

Какви карти бе човек, говорим в момента за памети.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 31 минути, Gaming_Solutions написа:

Написах "например".

преди 4 часа, Banesc написа:

рамта струваше колкото апартамент в началото

след това около  година 2000 струваше 100 долара при месечна заплата 150 лв

Това го помня и аз - даже и най-първата криза по-рано - кризата с паметите през 92-93 в Тайван.
Едно дипломатическо куфарче условно напълнено с памети можеше да надмине $ милион долара сумарно

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Забравих да те питам във видеокартите дали има памети?

преди 39 минути, В. Велев написа:

Забравих да те питам във видеокартите дали има памети?

Има да, и поради тази причина се очаква и те да поскъпнат, както и телефоните, лаптопите и тн.

преди 31 минути, sunabouzu написа:

Пфу трябваше да купя още бройки. 🙂

Не се ядосвай. Ако не ти трябват спешно и много належащо цените както се вдигат така и падат. И то ако се вдигнат яко така и яко ще паднат.

преди 5 минути, цър-вул написа:

От повече от 5 години видео картите само поскъпват... Кога ще да е това яко поевтиняване? Пазарът май не го допуска...

Не е от 5 години. Видеокартите поскъпват откакто се създават. Новите модели винаги са по-скъпи.

Имам предвид поскъпването заради ИИ.

преди 8 минути, В. Велев написа:

Новите модели винаги са по-скъпи.

Верно ли? Ти да видиш... Откритие. Всеки по-нова модел на каквото и да е е по-скъп от предходния по много причини.

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

Да се защитавам, от какво???

Ти за първи път ли чуваш, че има недостиг на памети, защото големите играчи в AI сектора засилват инвестициите си в центрове за данни?

Crucial даже вече са в небитието, защото Micron преразпределят целия си производствен капацитет към корпоративните клиенти за сметка на потребителския пазар. Давам Cricial само за пример, не че заради тях цените са тройни спрямо преди няколко месеца. Ето ти повишено търсене  и недостатъчно предлагане към потребителите. 

Я си прочети пак поста и един път кажи - са ева в инджинеру... центрове за данни хахахахаахахахаах

Много се излагаш, освен при разни аджамии като едерса.

преди 3 минути, Rustborn написа:

Я си прочети пак поста и един път кажи - са ева в инджинеру... центрове за данни хахахахаахахахаах

Много се излагаш, освен при разни аджамии като едерса.

Форума не е мястото да си избиваш комплексите, мисля че достатъчно изцапахме темата на човека. Седни, попрочети и пак ако нещо не ти е ясно дали има и ако има защо има недостиг на памети може да ми пишеш на лично да ти обясня 

• Автор

Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента  :D 

Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нуждата от видеокарти нарастна рязко, без да се увеличи производството. Картите се изкупуваха веднага от големите играчи, без да стигнат до крайния потребител, или от скалпели, които ги препродаваха на тройни цени. Сега с паметите е същото, поръчките са за години напред, всички са се концентрилали върху дейтацентромете и големите играчи и зарязват крайния клиент. Производителиje не знаят колко време ще продължи това увеличено търсене и затова не бързат да увеличават производството - това ще изисква милиарди инвестиции в нови фабрики, което отнема години и не е ясно дали ще ги избият. Отделно и спекулата допринася за поскъпването. Но това е положението.

Говори се за още минимум двойно увеличение на вече тройните цени на паметта! Как ви се струва 32 ГБ памет да струват колкото целия останал компютър!

nVidia спира да снабдява с памети ОЕМ производителите - ще трябва вече сами да си търсят памети за производството на видеокарти. Познайте какво ще стане с цените на видеокартите! 

преди 3 минути, ПК78 написа:

Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента  :D 

Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нуждата от видеокарти нарастна рязко, без да се увеличи производството. Картите се изкупуваха веднага от големите играчи, без да стигнат до крайния потребител, или от скалпели, които ги препродаваха на тройни цени. Сега с паметите е същото, поръчките са за години напред, всички са се концентрилали върху дейтацентромете и големите играчи и зарязват крайния клиент. Производителиje не знаят колко време ще продължи това увеличено търсене и затова не бързат да увеличават производството - това ще изисква милиарди инвестиции в нови фабрики, което отнема години и не е ясно дали ще ги избият. Отделно и спекулата допринася за поскъпването. Но това е положението.

Говори се за 50 долара цена за 4 ГБ чип, преди още да се монтира на платката! Това е още минимум двойно увеличение на вече тройните цени на паметта! Как ви се струва 32 ГБ памет да струват колкото целия останал компютър!

nVidia спира да снабдява с памети ОЕМ производителите - ще трябва вече сами да си търсят памети за производството на видеокарти. Познайте какво ще стане с цените на видеокартите! 

Аз пък наблягам да ми е пълен хладилника...

преди 6 минути, ПК78 написа:

Говори се за още минимум двойно увеличение на вече тройните цени на паметта! Как ви се струва 32 ГБ памет да струват колкото целия останал компютър!

Никому неизвестен потребителю, от 2008 - какво употреби в крипто бума - според твоите думи и Производителиje

ева ви и в клоуните и солюшъните

• Автор

Извинявай, но нищо не разбирам от бръщолевенето ти. Напиши една ясна мисъл и може и да ти отговоря. Не случайно те игнорирам досега. 

преди 31 минути, ПК78 написа:

Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. 

Честито!

В крайна сметка на коя карта се спря?

• Автор

PowerColor Radeon RX 9060 XT Reaper 16GB - 720 лв. Сега вече не излиза на тази цена. Най-евтиния модел, който ми излезе.

Знам, че не е най-добрия, ама все тая, разликата между моделите е няколко % в производителността и няколко градуса в температурите. Харесва ми, че е малка, понеже и кутията е малка. 

преди 9 минути, ПК78 написа:

PowerColor Radeon RX 9060 XT Reaper 16GB - 720 лв. Сега вече не излиза на тази цена. Най-евтиния модел, който ми излезе.

Знам, че не е най-добрия, ама все тая, разликата между моделите е няколко % в производителността и няколко градуса в температурите. Харесва ми, че е малка, понеже и кутията е малка. 

Супер си направил, цената е много добра.

• Автор
Процесор Ryzen 9 7900
Дъно GIGABYTE B650M AORUS Elite AX ICE
Памет Corsair Vengeance, 64 GB DDR5, 6000. cl 30
Видео карта PowerColor Radeon RX 9060 XT Reaper 16GB
SSD m.2 Kingston KC3000 2TB
SSD m.2 ADATA XPG GAMMIX S70 Blade
Кутия XIGMATEK Aqua M Lite Arctic
Захранване Thermaltake Toughpower PF3 750W
Охладител DeepCool AK500 WH
Монитор GB G27UP - 27 - 4K - 160 Hz

Всичко излиза 3570 лв, или малко под 3000 без монитора, като може да махна (върна) второто ССД, и цената да падне с още 200 лв.

Като почнах да я мисля конфигурацията преди месец-два, имах намерение да се вместя в по-малка сума и планирах част от нещата да са втора ръка, влючително и видеокартата. Ама като гледам цените на втора употреба частите, май нямаше да спестя много.

според мен има световен заговор на кукловодите 

вече хората с компютри са излишни

изкуствения интелект взима нишата

и ще има само в китай хора които се занимават

който иска компютри  ще учи китайски и ще бяга да емигрира през зелените граници  бежанец 

идва непалския сценарии

политичетата и белите якички ще изгорят в европа

ще умрат 8 от 10 и квото остане ще се върне 300 години назад и ще прекопава  земята 

преди 22 минути, ПК78 написа:
Процесор Ryzen 9 7900

Всичко излиза 3570 лв, или малко под 3000 без монитора, като може да махна (върна) второто ССД, и цената да падне с още 200 лв.

Като почнах да я мисля конфигурацията преди месец-два, имах намерение да се вместя в по-малка сума и планирах част от нещата да са втора ръка, влючително и видеокартата. Ама като гледам цените на втора употреба частите, май нямаше да спестя много.

това хубаво

ама като спрат  тока и комуникациите  и интернет какво ще ги правиш тия чаркове ?

преди 14 часа, ПК78 написа:
Процесор Ryzen 9 7900

Като сглобиш всичко да се похвалиш как е.

Най-вероятно като пуснеш PBO ще трябва да си поиграеш повечко с отрицателния CO и да тестваш колко е максималния, който можеш да зададеш, защото охладителя е единична кула, а пък процесора е с 12 ядра. Ако ти се занимава даже ще е по-добре да си поиграеш за всяко ядро отделен офсет да слагаш. Иска си тестване и опити, но накрая ще имаш максимална производителност и по-ниски температури. Out of the box предполагам температурите няма да ти харесат. 

Още веднъж поздравления

• Автор

Чакам другата седмица дъното, картата и кутията и ще я сглобя. За охлаждането, взех го само заради цената (е и външния вид), ако не ме устройват температурите, може и да го сменя по-нататък. 

"пп Един завчера ми иска 60 кинта за 8гига DDR3 и аз му се изсмях и го пратих..."

За лаптоп или за настолен?

Ако е за лаптоп имам 2 или 3 свободни DDR3 и DDR3L  - 11  11  11  2B   Мога спокойно да ти пратя една - безплатно. Ще си платиш само доставката на куриер.

Извинявам се на Всички че не е по темата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.