Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Криза с цените на RAM, SSD, GPU - опит да хвана последния влак.

Featured Replies

преди 1 час, ПК78 написа:

Да, ако ги оставя както са, ще има положително налягане., ако преместя два да изкарват долу, ще има поток от горе надолу. Не знам кое е по-добре. 

И на моята кутия са също 5 и със същото  разположение. Само че аз обърнах горните да изкарват въздуха. Само предните вкарват. 

• Отговори 83
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На теб трябва да ти вържат ръкавите и да не докосваш клавиатура.

• Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента    Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нужд

• Изпратиха и кутията най-накрая, утре или петък сигурно ще е при мен, и евентуално уикенда ще сглобя всичко. И за всеки случай си поръчах Thermalright Peerless Assassin 120 SE, който трябва да е малк

Публикувани изображения

На тази кутия с въпросния въздушен охладител, аз бих монтирал двата странични вентилатора да вкарват въздух навътре в кутията, а двата горни и задния да вадят горещ въздух от кутията.

Няма да е зле обаче и варианта, в който двата вкарващи въздух вентилатори да са на дъното, като обдухват директно видеокартата, а останалите три /горе и отзад/ да вадят въздух навън.

• Автор

Засега оставих по подразбиране всичко, включително и в БИОС. Само го пуснах, и активирах ХМР профила на 6000. Пуснах 10 мин. Cinebench r23, държи 54 градуса (с Peerless Assassin 120 SE)

DOOM Eternal на 4К High - 144 кадъра, . Друго не съм тествал още.

Трябва да си поиграя с PBO, че така ми се струва спънат. Но пък не грее много. 

на 13.12.2025 г. в 20:58, ПК78 написа:

Кутията идва с 5 вентилатора и се чудя как да ги разположа и дали да ги оставя всичките. По подразбиране два са горе, два от страни и един от зад, и само той изкарва въздух, другите вкарват. Обмислям да махна изцяло страничните, или да ги преместя на дъното, да изкарват въздух.

Аз лично такава конфигурация на охлаждане не съм виждал. Четири да вкарват и един да изкарва. Доста тъпо инженерно решение. Друг вариант е да си се объркал леко, което според мен е по-вероятно. Тоест по дифолт странични вкарват, а горни и заден изкарват. Но все пак както ти допада така ги конфигурирай. Пробваш и преценяваш. Аз бих направил така: странични вкарват, от горните оставяш един да изкарва (този, който е по-близо до задния панел) и заден изкарва. Демонтираният горен го прибираш за резерв.

П.П. Извинявам се, но не съм следил темата. Само днес я прехвърлих набързо и ми направи впечатление, че така замислена конфигурацията е доста небалансирана. Излишно мощен процесор + бавна графика и прекомерно количество оперативна памет. А в увода виждам изискване за най-обща работа и играене на игри на 2160p на висока честота. Отделно кутия за 80 лева при дадени около 3700 според това, което си написал...Пълен нонсенс.

• Автор

Не съм се объркал за вентилаторите. 

image.png.665f41a9ac8e8b5f3c1c2812fa6e7153.png

преди 5 часа, Jorge написа:

П.П. Извинявам се, но не съм следил темата. Само днес я прехвърлих набързо и ми направи впечатление, че така замислена конфигурацията е доста небалансирана. Излишно мощен процесор + бавна графика и прекомерно количество оперативна памет. А в увода виждам изискване за най-обща работа и играене на игри на 2160p на висока честота. Отделно кутия за 80 лева при дадени около 3700 според това, което си написал...Пълен нонсенс.

Конфигурацията излиза под 3000, без монитора, като второто ССД още не съм го взел и е под въпрос. Без него излиза 2800 лв. Кутията е 90 лв :D Не знам да има някакво правило, че колкото повече пари даваш за конфигурация, толкова по-скъпа кутия трябва да купуваш. От едно ниво нататък става излишно. Не е като нещо да страда от това, че съм спестил от нея. Да, не е супер качество, но върши работа. Избрах я и заради размера, който пасна идеално на мястото, където исках да сложа машината. Отделно идва с 5 вентилатора. Лесно ще я сменя, ако искам. 

Паметта я взех за 515 лв. Ако имаше 32 ГБ за 250-300 лв, като търсех да купя, щях да взема 32 ГБ, и да спестя 200-300 лв., но те струваха вече по 500 и нагоре, така че реших да взема 64, вместо 32 за същите пари. В момента 32 ГБ със същите параметри вървят по 700-800 лв, а моят кит в жар е 2300 лв! 

За процесора вече писах, че е лично предпочитание, искам да пробвам някой 12 ядрен, още повече, че и цената му е сравнима с някои от 8 ядрените. И изобщо не смятам, че е излишно мощен, все пак има и 16 ядрени и едно поколение по-нови. 

Кое и е бавното на графиката? Това си е съвсем прилична карта. Следващото ниво е с 500 лв от горе (9070 XT), т.е., дори да бях орязал "излишно" мощния процесор, пак нямаше да мога да я вместя. Игрите, които ще пускам в момента вървят перфектно, ако почна да си купувам новите игри и да ги пускам на 4К ултра настройки - ще я сменя. 

Това с "балансирането" винаги ми е било много забавно. Балансира се според нуждите, предпочитанията и бюджета, което значи, че някои компоненти ще са орязани, за сметка на други, освен ако бюджета не е неограничен. Тогава просто се взима най-доброто и не се мисли.

преди 16 минути, ПК78 написа:

За процесора вече писах, че е лично предпочитание

При лични предппочитания е излишно да се пита по форумите, защото мнението е субективно и решенията вече са взети. За да стане лесно всичко по-балансирано се взима по-евтин процесор (дори тогава нищо не губиш от към производителност) и по-бърза графика. Несериозно е да се взима 9060XT за 2160p/160Hz. Явно играеш някакви много стари заглавия, а при тях 2160p е овъркил (няма как да подобриш осезаемо стара графика). Освен чрез upscale, което не е същото. Представи си, че си пуснеш Rage първата игра на 2160p примерно. Никаква разлика. Doom Eternal е изключение, защото е перфектно оптимизирана. И аз съм я играл със стари карти и всичко е ок. Като цяло мнението ти в този твой последен пост е доста дърварско (дървен философ си падаш явно). Единствено съм съгласен за паметите, защото нещата в момента наистина са безумни и като цяло добре си постъпил при този аспект. Всички други твои решения са грешни. Не се заяждам, а само изписвам мнение, което мисля е меродавно. 

П.П. Старите заглавия може да ги пуснеш на 1080p/320Hz за проба. Доколкото виждам посочения монитор е с dual mode резолюция. Зависи и от заглавието де.

преди 34 минути, ПК78 написа:

Това с "балансирането" винаги ми е било много забавно. Балансира се според нуждите, предпочитанията и бюджета, което значи, че някои компоненти ще са орязани, за сметка на други

Идеята е, че няма нужда това да се случва. Затова са форумите. Да се дават насоки и да се избягват прибързани решения. Е, за тази тема нещата са изчерпани вече.

Поздрави и лека вечер!

преди 1 час, ПК78 написа:

някакво правило

Въздуха трябва да върви отдолу -  нагоре и отпред - назад.

• Автор
преди 1 час, Jorge написа:

При лични предппочитания е излишно да се пита по форумите, защото мнението е субективно и решенията вече са взети. 

Аз за процесора не съм питал. 

За да стане лесно всичко по-балансирано се взима по-евтин процесор (дори тогава нищо не губиш от към производителност) и по-бърза графика. 

По-балансирано за какво? За игри да, така е. 

Несериозно е да се взима 9060XT за 2160p/160Hz. 

Несериозно за какво? За нови игри, на високи настройки - да, така е. 

Явно играеш някакви много стари заглавия, а при тях 2160p е овъркил (няма как да подобриш осезаемо стара графика).

Играя на 2160р монитор още от от 2016 година, после минах на 1440р, 144 Хц. Горе-долу същите игри ще пускам и сега (Доом е от 2020 г.). Новите - като станат по 5-10 евро. Отдавна не играя и не подскачам по последните заглавия, трябва нещо наистина да ме грабне, за да дам пари за него. 

Затова и изрично подчертах, че основната цел не са игрите!  

Като цяло мнението ти в този твой последен пост е доста дърварско (дървен философ си падаш явно). 

Защото ти давам обоснован отговор на твоята критика, която дори не е по темата и при вече готова и поръчана конфигурация? Аз ли съм дървения философ? 

Всички други твои решения са грешни. 

Няма да е първото ми грешно решение в живота, и за разлика от другите, не е толкова фатално, ще го преживея :D 

П.П. Старите заглавия може да ги пуснеш на 1080p/320Hz за проба. Доколкото виждам посочения монитор е с dual mode резолюция. Зависи и от заглавието де.

Знам, наясно съм какво съм купил. Писах го по-напред.

Да се дават насоки и да се избягват прибързани решения. Е, за тази тема нещата са изчерпани вече.

Поздрави и лека вечер!

В правото си да не ти харесват моите решения, но това не значи, че са прибързани. 

Лека вечер и на теб :)

преди 57 минути, Rustborn написа:

Въздуха трябва да върви отдолу -  нагоре и отпред - назад.

По принцип е така, но ме мързи в момента да ги въртя, ще тествам някой път как е по-добре. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.