Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Криза с цените на RAM, SSD, GPU - опит да хвана последния влак.

Featured Replies

Предполагам сте наясно какво става с цените на паметите, от там ССД-тата, а скоро и видеокартите и най-вероятно и останалите компоненти. Затова бързам да сглобя нещо, максимално мощно, за обща употреба, но без да надхвърлям 3000 лв. Вече съм взел почти всичко, без видеокартата. Колебанието ми е, дали да взема нова RX 9060 XT, 16 ГБ, или да търся втора ръка, нещо от сорта на RTX 3060 12 ГБ или RX 6800 за 300-400 лв.? 

Ако цените наистина скочат, нова може би е по-добър вариант, но пък не играя кой знае колко игри. Имам все пак доста насъбрани игри (сигурно към 200), които съм купувал последните 10 години, но така и не изиграх. Нови игри едва ли ще пускам скоро, освен ако не ги видя със сериозно намаление. Все пак искам да имам възможност да пускам някакви игри, от сорта на Doom Eternal, освен това имам 4К, 160 ХЦ монитор, така че и за по-стари игрички ще ми трябва някаква производителност. 

Това са частите до тук - около 2800 лв. Мога да дам още около 700 лв за видеокарта, но ще ми натовари доста бюджета. От друга страна, ако цените наистина скочат, по-добре да взема сега, вместо да чакам в бъдеще, когато не е ясно дали ще имам възможност, и не ми се иска да чакам за след празниците. 

PC.jpg

• Отговори 83
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На теб трябва да ти вържат ръкавите и да не докосваш клавиатура.

• Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента    Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нужд

• Изпратиха и кутията най-накрая, утре или петък сигурно ще е при мен, и евентуално уикенда ще сглобя всичко. И за всеки случай си поръчах Thermalright Peerless Assassin 120 SE, който трябва да е малк

Публикувани изображения

Тази конфигурация ще върви много добре с  RX9060 XT видео.

Не вземай нов компютър и стара видео карта...

С RTX 3060 или RX 6800 няма да можеш да използваш пълноценно 4к монитора... 

От поне 2м. бием тъпана за цените в темата за новини и сега ще е чудо да вземеш нещо без увеличение.

Аз бих взел този процесор > Процесор AMD Ryzen 7 7800X3D 8-ядрен 5.0GHz 3D V-Cache AM5 120W Tray (100-100000910) от Vario.bg

На паметите и дисковете вече цените са двойни...

На мен гореспоменатите карти не ми се връзват много с 4К монитор на 160Hz... то виждам, че сте писали, че не играете кой знае колко, но все пак...

Аз лично за 27" и с ограничен бюджет бих си взел 1440р

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 15 минути, Joss Bomon написа:

От поне 2м. бием тъпана за цените в темата за новини и сега ще е чудо да вземеш нещо без увеличение.

Между другото ако наистина е успял да си намери 2TB KC3000 за 250 лв. (като на снимката му) това е добра цена. Новите са по 400 лв. вече.

Според графиката най-малко е била 230-250. Въпроса е колко би била вярна тази цена, която е показал. Ако я е намерил при старо зареждане направо да взима с 200 км. :)

https://www.pazaruvaj.com/p/kingston-kc3000-2tb-m-2-pcie-nvme-skc3000d-2048g-pP728740752/#overviews/

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Новите са по 400 лв. вече.

470лв при нас :(  

Утре при нас е годишното шоу/пазар на ИТ , дано успея да си намеря евтин 2ТБ ССД...

това е временно

така работи капитализма

внасят паника и вдигат  цените  и като мине номера  за по податливите   и намаляват цените 

една  1080ti  струваше 2000 лв сега е 200

рамта и преди беше скъпа  и после падна до безценица

сега като се купят новите машини

ще се наводни пазара със втора употреба ддр4

и цените пак ще паднат 

току-що, Banesc написа:

това е временно

така работи капитализма

внасят паника и вдигат  цените  и като мине номера  за по податливите   и намаляват цените 

една  1080ti  струваше 2000 лв сега е 200

рамта и преди беше скъпа  и после падна до безценица

сега като се купят новите машини

ще се наводни пазара със втора употреба ддр4

и цените пак ще паднат 

И да и не. Че е имало спекула през годините е имало - Я покрай Ковида, я покрай биткойните и т.н. Но в случая проблема е сериозен. А и не виждам проблем ако се купи на все още старата цена. Вече ако е на новата ще е набутвация, Но на старата не чак толкова. Сега друг е въпроса, че може да не ти трябва в момента дадена част и малко да ти извиват ръцете, но то не иска ни хляб, ни вода. А все ще потрябва.

Не ми сравнявай обаче колко струва сега 10 годишна (образно казано) видео карта. Там това си е естествен процес. Който иска да чака. Аз така вече се набутах с една видеокарта. Този път реших да не чакам развитието на нещата. В случая за картата ме е яд, защото паднаха после (риск печели, риск губи), но и аз нямах избор, защото ми трябваше и за работа. Сега диска и да падне, няма да падне много над сумата, която съм дал. Но пък има шанс да стане тройна цената или дори да изчезне от пазара за неизвестно време.

2k за 8TB... Ако ще и Gen 5 да е.

https://ardes.bg/product/8tb-ssd-kingston-fury-renegade-g5-sfyr2d-8t1-498960

giphy.webp

Ми то всичко вече яко поскъпна та какво да се чудим че и тия неща поскъпват, парите се обезценяват това е истината, а долара който е т,нар. световна валута вече няма никаква стойност щото като количество напечатани хартии има повече от вестниците, отделно спекулации от ненаяли се лакомии и ето ти.

• Автор
преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

На мен гореспоменатите карти не ми се връзват много с 4К монитор на 160Hz... то виждам, че сте писали, че не играете кой знае колко, но все пак...

Аз лично за 27" и с ограничен бюджет бих си взел 1440р

Монитора е купен преди два месеца. Има два режима - 4К, 160 Хц и 1080р, 360 Хц. Ако нещо не върви добре на 4К, ще го пускам на 1080р. Преди това имах 1440р монитор и сега пак търсех такъв, но този ми хареса повече. 

преди 14 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Между другото ако наистина е успял да си намери 2TB KC3000 за 250 лв. (като на снимката му) това е добра цена. Новите са по 400 лв. вече.

Според графиката най-малко е била 230-250. Въпроса е колко би била вярна тази цена, която е показал. Ако я е намерил при старо зареждане направо да взима с 200 км. :)

https://www.pazaruvaj.com/p/kingston-kc3000-2tb-m-2-pcie-nvme-skc3000d-2048g-pP728740752/#overviews/

Взех го миналия месец на черния петък, иначе върви по 100-150 лв от горе. 

преди 30 минути, Joss Bomon написа:

Аз бих взел този процесор > Процесор AMD Ryzen 7 7800X3D 8-ядрен 5.0GHz 3D V-Cache AM5 120W Tray (100-100000910) от Vario.bg

На паметите и дисковете вече цените са двойни...

Да, тази памет сега е 1700 лв 🤨

Май не стана ясно, но тези неща вече са купени, колебая се само за картата. Хванах някои промоции и намаления, но вече свършиха и едва ли ще успея да взема видеокартата много по-евтино. 

Не взех X3D процесор, първо, защото компютъра няма да е предимно за игри, и второ, щото разликата в игрите при 4К е едва няколко %, и то с 4090, каквато аз няма да взема. Досега съм бил все с 6-8 ядрени, и реших сега да пробвам някой с повечко ядра. 

преди 15 минути, B-boy/StyLe/ написа:

И да и не.

който не знае историята я павтаря

рамта струваше колкото апартамент в началото

след това около  година 2000 струваше 100 долара при месечна заплата 150 лв

и искаха долари да ходим в  чейндж бйрото да омменим левовете за кеш долари и да ги дадем на протавача капаро

демек при сегашната ситуация рамта е още евтина не е стигнала цена на апартамент

а ако минималната заплата е 1000 лв то нищо не  пречи една рам да струва  толкова може и повече 

според мен проблема е друг

европейците  и американците яко са го закъсали за кеш

и искат да вдигнат цените на всичко за да има повече ддс

при рам 500 лв тва е ддс 100 лв

а при рам 50лв ддс е 10 лв....

щом има някакви видеокарти по 1000 лв защо рам да няма със същата цена 

потребителя  го допуска

не се вдига на бунт

а китайците ги произвеждат за левче килото 

в българия няма защита на потребителя от спекула

и капиталистите вилнеят 

преди 4 минути, ПК78 написа:

Взех го миналия месец на черния петък, иначе върви по 100-150 лв от горе. 

Да, вече са по 400 Това обяснява цената от 250. Късмет направо. :)

преди 4 минути, ПК78 написа:

Да, тази памет сега е 1700 лв 🤨

Коя?

преди 5 минути, ПК78 написа:

Май не стана ясно, но тези неща вече са купени, колебая се само за картата.

Ако можеш да отделиш още 700 за карта аз лично бих взел поне 9070XT щом все пак искаш някакъв аванс занапред при нови игри.

• Автор

9070 са над 900 лв. 

преди 10 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Коя?

Тази, която аз купих за 516. 

256 мб ддр  100 $

понеже бг е в деградация има шанс  пак да стане 

1 гб ддр6  400 долара

16гб   6600 долара 

една унция злато 20к долара 

хиперинфлация на долара  а сме вързани

и не произвеждаме 

а печатницата е в тях 

преди 12 минути, ПК78 написа:

9070 са над 900 лв. 

Така де - към 1300, но аз помислих, че вие към момента сте предвидили 600-700 за карта с опция за още 700 = 1400. Явно аз не съм разбрал.

преди 36 минути, Banesc написа:

256 мб ддр  100 $

понеже бг е в деградация има шанс  пак да стане 

1 гб ддр6  400 долара

16гб   6600 долара 

една унция злато 20к долара 

хиперинфлация на долара  а сме вързани

и не произвеждаме 

а печатницата е в тях 

На теб трябва да ти вържат ръкавите и да не докосваш клавиатура.

Офтопик:

Имат опасения и за покачване на цената и на видеокартите, заради липса/shortage на паметите. Така, че който е чакал, ако има възможност да взема сега.

Защото, кризата с RAM-та се очаква да се запази/влоши и през 2026г.

• Автор
преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Така де - към 1300, но аз помислих, че вие към момента сте предвидили 600-700 за карта с опция за още 700 = 1400. Явно аз не съм разбрал.

1300 ако дам, до края на месеца ще карам на вода. На мен и 700 не ми се дават, последните ми видеокарти бяха по 500 лв нови (RX6600). Като знам, че като я купя, ще пусня няколко бенча и игри за тест, и после основно ще цъкам ютуб и интернет :D От друга страна, втора ръка пестя 200-300 лв, но получавам карта без гаранция, на която и спират подръжката и която харчи повече, и така погледнато, взех да се навивам за нова. видях 9060 ХТ 16 ГБ за 720 (730 с доставка) и ако ще е нова, това ще е. 

преди 6 минути, ПК78 написа:

1300 ако дам, до края на месеца ще карам на вода. На мен и 700 не ми се дават, последните ми видеокарти бяха по 500 лв нови (RX6600). Като знам, че като я купя, ще пусня няколко бенча и игри за тест, и после основно ще цъкам ютуб и интернет :D От друга страна, втора ръка пестя 200-300 лв, но получавам карта без гаранция, на която и спират подръжката и която харчи повече, и така погледнато, взех да се навивам за нова. видях 9060 ХТ 16 ГБ за 720 (730 с доставка) и ако ще е нова, това ще е. 

О, то на никой не му се дават повярвай ми. :) А иначе има и опция за разсрочено плащане (макар че така излиза и доста по-скъпо), но поне не накуп. Успех! :)

Добре де, всяка една фирма има отдел рисърч или там както са го кръстили. Както казва един приятел - откъде по дяволите от Оракъл знаят, процента на лаптопите с тиксо на камерата...

Всички фирми правят DDR4 еди колко си бройки и запас от еди колко си, на цени от 2020 примерно. Влиза DDR5 и DDR4 почват да падат, което е съвсем естествено. Как се вдигат цените ?

пп Един завчера ми иска 60 кинта за 8гига DDR3 и аз му се изсмях и го пратих...

RX9060 XT  e хубава карта , но сте избрали най-лошият възможен вариант на изпълнение.Рипера най грее ,с най-лошо охлаждане. Има в 

''тубата''ревюта .Сравнение с други марки.

преди 53 минути, Rustborn написа:

...Как се вдигат цените ?...

На пазарен принцип. Има увеличено търсене, няма достатъчно предлагане и цените отиват в небесата

цените се вдигат защото ще има хиперинфлация

и сега всеки почва да харчи като ненормален

и всичко се покачкава

за бога братя не купувайте е положениет пак след  37 години преход 

вкараха ни неусетно  100 % инфлация с  инфлацията

5 евро монети което е  10 лв метални

а  тоя мач сме го играли 1997г 

след тва идва 10-50-100 евро монети

400 % инфлация

и накрая инфлация  до небесата 

колички с книжни евро за  един хляб 

младите не помнят 

лапишнярчетата до 30 годишна възраст 

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

На пазарен принцип. Има увеличено търсене, няма достатъчно предлагане и цените отиват в небесата

Пак говориш пълни простотии. Не знам - като препродавач ли се защитаваш ? Пак ли заблуждаваш, умишлено ?

Къде видя че, има недостатъчно предлагане ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.