Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Криза с цените на RAM, SSD, GPU - опит да хвана последния влак.

Featured Replies

на 5.12.2025 г. в 23:47, ПК78 написа:

PowerColor Radeon RX 9060 XT Reaper 16GB - 720 лв. Сега вече не излиза на тази цена. Най-евтиния модел, който ми излезе.

Знам, че не е най-добрия, ама все тая, разликата между моделите е няколко % в производителността и няколко градуса в температурите. Харесва ми, че е малка, понеже и кутията е малка. 

Да ви имам проблемите.....

Вижте КРИЗИТЕ с другите цени!

• Отговори 83
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На теб трябва да ти вържат ръкавите и да не докосваш клавиатура.

• Както и да е, вече си поръчах нова видеокарта. Надскачам си първоначалния бюджета, ама все тая, пари не ми трябват в момента    Повтаря се ситуацията от преди няколко години при крипто бума. Нужд

• Изпратиха и кутията най-накрая, утре или петък сигурно ще е при мен, и евентуално уикенда ще сглобя всичко. И за всеки случай си поръчах Thermalright Peerless Assassin 120 SE, който трябва да е малк

Публикувани изображения

преди 32 минути, цър-вул написа:

На тях са им ниски заплатите затова... а я виж с нашите еврозаплати и пенсии колко ще се бръкнем за същия > Samsung SSD 9100 PRO 2TB MZ-VAP2T0BW от Vario.bg

За тези с полковнишки пенсии > Твърд диск, Samsung SSD 9100 PRO 2TB PCIe 5.0 NVMe 2.0 M.2

• Автор

В немския амазон е 275 евро с безплатна доставка, на който му трябва. Така или иначе от САЩ с доставката излиза пак толкова. 

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

На тях са им ниски заплатите затова... а я виж с нашите еврозаплати и пенсии колко ще се бръкнем за същия > Samsung SSD 9100 PRO 2TB MZ-VAP2T0BW от Vario.bg

За тези с полковнишки пенсии > Твърд диск, Samsung SSD 9100 PRO 2TB PCIe 5.0 NVMe 2.0 M.2

С Коледните добавки могат да си ги купят ;)

преди 7 минути, В. Велев написа:

С Коледните добавки могат да си ги купят ;)

Добавки за тези с пенсия до 638 лв. включително. За тези с 639лв. и нагоре - няма...

преди 12 минути, ПК78 написа:

В немския амазон е 275 евро с безплатна доставка, на който му трябва. Така или иначе от САЩ с доставката излиза пак толкова. 

Ми... с 24 евро е по-евтино от Vario.

на 6.12.2025 г. в 1:51, Banesc написа:

според мен има световен заговор на кукловодите 

вече хората с компютри са излишни

изкуствения интелект взима нишата

и ще има само в китай хора които се занимават

който иска компютри  ще учи китайски и ще бяга да емигрира през зелените граници  бежанец 

идва непалския сценарии

политичетата и белите якички ще изгорят в европа

ще умрат 8 от 10 и квото остане ще се върне 300 години назад и ще прекопава  земята 

това хубаво

ама като спрат  тока и комуникациите  и интернет какво ще ги правиш тия чаркове ?

Пий си хапчетата момче...

• Автор

Изпратиха и кутията най-накрая, утре или петък сигурно ще е при мен, и евентуално уикенда ще сглобя всичко.
И за всеки случай си поръчах Thermalright Peerless Assassin 120 SE, който трябва да е малко по-добър от АК500, а и цената му беше същата.

И аз се уплаших и реших да хвана последния влак и си поръчах само това

• Автор

Трудно ще се уплаша от подобни цени. Като излезе DDR5, пак беше скъпа.

Преди години съм купувал DDR4 памети на цената, на която сега върви DDR5, и се радвах, че бяха евтини, на промоция ;) Ама тогава купувах висок клас компоненти, като кутии по 500 лв., охлаждания по 300 и видеокарти по 2000 лв., и 500 лв за 32 ГБ ДДР4 не ги усещах толкова.

Да, скочиха нереално много цените, но не е за пръв път. За по-високия клас компютри, 200-300 лв повече няма да натежат чак толкова, който иска и има възможност, ще си купи, ако трябва ще ореже други неща.

Вече който иска бюджетен компютър, от сорта на 1000 лв, това е проблем, тъй като доста неща вече са орязани. Преди година-две сглобих геймърски компютър за дете с R5, RX6600 и 32 ГБ и беше малко над 1000 лв. Сега ще е трудно да се сглоби бюджетен компютър с 32 ГБ памет. Те бяха стандарт от доста години, а сега ще почнат да се връщат машините с 16 ГБ.

За мен скока от 1660Ti на 5060 е голям.

Добре че миналата година си купих 2х16 (3600) Kingston Fury DDR4.

Да питам могат ли заедно да работят рамове с различни волтажи? Взех 2х8 гб ддр4 3200 на 1.2v ,евентуално да добавя още 8 гб 3200, но на 1.35v или 2х4 на 1.35v ?

От всичко, което прочетох - май е на късмет, а проба-грешката вече излиза скъпо. Та май по-добре да си търся като моята на 1.2v да нямам ядове, какво ще кажете?

преди 4 часа, В. Велев написа:

Аз като ви казвах, а вие се бъзикахте, че много се раздухвало. :)

преди 2 часа, В. Велев написа:

За мен скока от 1660Ti на 5060 е голям.

Добре че миналата година си купих 2х16 (3600) Kingston Fury DDR4.

Голям си е. То дори моя скок от 3070 Ti на 5070 Ti беше голям. А какво остава за 1660 ti. Иначе в момента служебната е 1660S. Не е лоша карта и дори бича на Diablo 4 с нея през почивките. :)

Иначе и аз взех 2x32 DDR4 през март. Ама ако трябва да сменям машина ще стане сложно... Или трябва да търся стара платформа, която работи с DDR4 (като Ryzen 50x) или да удължа живота на текущата. Нова на втора ръка едва ли бих взел. Но не бих взел и DDR5 за 1500 със сигурност. По-скоро ще гледам да поддържам текущата засега. Трябваше май да чопна една DDR5-ца да стои в кутията докато дойде време за ъпгрейд ама кой да знае.

Здраве да е! :)

• Автор

преди 26 минути, aslan88 написа:

Да питам могат ли заедно да работят рамове с различни волтажи? Взех 2х8 гб ддр4 3200 на 1.2v ,евентуално да добавя още 8 гб 3200, но на 1.35v или 2х4 на 1.35v ?

От всичко, което прочетох - май е на късмет, а проба-грешката вече излиза скъпо. Та май по-добре да си търся като моята на 1.2v да нямам ядове, какво ще кажете?

Ако са на 3200 всичките, ще работят с едно напрежение (1.35 в най-вероятно).

Тези 1.2 волта са стандартното напрежение за DDR4, но при 2133 Мхц. За да постигнат по-високи честоти, повечето памети работят на 1.35 в. за да са стабилни, и това най-вероятно важи и за твоите памети, зависи какво е зададено в профила им. Някои производители в описанието пишат 1.2 волта, но не уточняват, че важи само за 2133 Мхц докато други си пишат коректно, че работят на 1.35 в при 3200. Най-добре да видиш в сайта на производителя подробното описание на модулите, там си пише на каква честота какво напрежение изискват. 

Ето пример: image.png.3ad04ba9ae4e965cba7ef7015f7f0791.png

Отделен въпроса е защо искаш да слагаш само още 8 ГБ? Три плочки не се слагат, губиш двуканалния режим, така че варианта ти е още 2х4, а най-добре 2х8. 

на 10.12.2025 г. в 20:04, В. Велев написа:

Снощи я поръчах и днес се е вдигнала с 1 лев :) Малко но от сърце дето се казва.

преди 20 часа, aslan88 написа:

какво ще кажете?

Ако си като мен, с 2xxx или  3xxx серия райзени контролерите са им скапани , и трудно работят с 4 еднакви планки ,камо ли с различни.Но ако е от 5xxx   серия и B550 или X570 чипсет там вече е друго.Най-добре е 2рият кит да е точно същият като старият.4GB е несериозно за ъпгрейд само 2x8GB имаче няма смисъл.

• Автор

Трябва да оправя кабелите, RGB-то (чудя се дали да го включвам изобщо), вентилаторите на кутията и да сложа видеокартата.

Иначе го пуснах и работи. 

image.thumb.jpeg.eb1f40af973de18478422d1a90a40355.jpeg

• Автор

Кутията идва с 5 вентилатора и се чудя как да ги разположа и дали да ги оставя всичките. По подразбиране два са горе, два от страни и един от зад, и само той изкарва въздух, другите вкарват. Обмислям да махна изцяло страничните, или да ги преместя на дъното, да изкарват въздух.

Не.

преди 3 минути, ПК78 написа:

По подразбиране два са горе, два от страни и един от зад

Точно са решили инженерите вътре да има положително налягане за да не влиза прах.Кутията, не идва ли  с вграден контролер за ARGB .Там се вкл.и 5те вентилатора но дали на кулера са ARGB. И дали ще работят в синхрон 7те.?

• Автор

Да, ако ги оставя както са, ще има положително налягане., ако преместя два да изкарват долу, ще има поток от горе надолу. Не знам кое е по-добре. 

Да, с контролер е кутията, но само заради него трябва да вадя кабел с молекс! За съжаление самите вентилатори май не мога да ги включа директно към дъното. RGB-то на охладителя съм го включил в дъното, но мога и да не го пускам. Аз и на кутия може би ще го държа изключено. 

Винаги толия въздух се изкарва нагоре и назад.

На моята кутия контролера е с SATA.Без контролера няма как да се вкючат толкова вентилатора. Надали дъното има 5-7 sha-fan slota   И   Argb .

Другият вариант има разклонители за 3pin argb. и 3-4 pin  за захранването на вентилаторите, но пак зависи от дъното.Спецификаций за мощност и големина на тока( ампери)

• Автор

Да, мога да обърна потока, да тегли от долу и да изкарва от горе и назад. Но пък долу няма филтър и ще дърпа прах, още повече че кутията ще стои ниско до пода. Май ще ги оставя засега както са си. 

Разгледах контролера, има възможност да включа ARGB-то на охлаждането и предполагам ще вървят в синхрон всичките. За съжаление, в упътването на кутията не намирам нищо за контролера. 

image.jpeg.8113c255bc006cb88407e68f25ec202c.jpeg

20251213_213828.jpg

На сайта на Хиджматек би трябвало да има упътвания  или схема на свързване. Или гледайте в ''тубата'' може да има ''билдване ''с такава кутия. Успех със свързването.

• Автор

Е аз на сайта гледам упътването, няма нищо за контролера. Вързах го де, то няма какво да объркам. Светят в синхрон и 7-те (5 на кутията и 2 на охлаждането). Могат да се управляват с дистанционното или от дъното. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.