Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Еврото е виновно

Featured Replies

преди 2 минути, БаалБек написа:

Много добре разбра, какво питам. Но не можеш да отговориш. 

Не, бе. Ти да ми обясняваш икономически похвати е долу-горе същото като да ми обяснява и тираджията. "Дискусията" ни тръгна от малоумното ти постване на поредната Фейсбук тъпотия, че Стоян Панчев манипулирал с данните за инфлацията в Хърватия. Даже не ти беше минало през акъла, поне да се допиташ до Chat GPT, коя е причината за сегашната инфлация там, а именно, че има таван на цените на 100 основни стоки. Та... питанката ми е, ти по принцип... можеш ли поне от време на време, да мислиш или? Щото наблюдаваме, че не ти се отдава изобщо... Странно, що те свързват точно с тираджията, той е от най-мислещите тук.

току-що, БаалБек написа:

Някога ще можеш ли да си обосновеш фейковете, които постваш? 

Фейковете, че в Хърватия има "таван" на цените? Ти що си се родила такава умна? Да не си расла из Столипиново?

• Отговори 217
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Joss Bomon
    Joss Bomon

За цените спасението е едно - Не купувайте! Нека стоката им гние и да захранва екарисажите...

• Нямам копейки. Но съм против финансовата и в частност валутната сегрегация, която авторката се опитва да ми наложи и в знак на протест, ще споделя, че когато бях дете (щях да напиша овчарче), си бях н

• БаалБек
    БаалБек

Плашат ни с „ужасното поскъпване“, което щяло да дойде с еврото. Направо ценови апокалипсис, все едно утре ще плащаме хляба с апартаменти. Само че реалността, както често се случва, е малко по-досадна

Публикувани изображения

преди 8 минути, БаалБек написа:

А онези страни, без евро са в дефлация, нали? 😂

имат чейндж бюра и мангала като плати една такса  се замисля дали да си обменя парите срещу комисионна  и страните със собствена валута не вкарват  евро инфлация 

• Автор
току-що, communismatic написа:

поредната Фейсбук тъпотия, че Стоян Панчев манипулирал с данните за инфлацията в Хърватия.

Правилно си разбрал. Наистина Панчев е писал глупости и говори глупости. Но и ти си на неговото мнение, че еврото е виновно за инфлацията в държавите, които са го приели.

Няма по-голям глупак от теб. Ама от къде толкова акъл в теб, че да си зададеш въпроса -  "Защо, ако еврото автоматично водеше до инфлация, държавите с най-дълго членство в еврозоната не са с най-високата инфлация и най-високите цени?"

:diving:

току-що, БаалБек написа:

Наистина Панчев е писал глупости и говори глупости.

Тъй ли? Т.е. инфлацията в Хърватия е в норми, а министъра се налага, да слага "таван" на цените? Ти що си толкова умна? Да не си расла в Столипиново?

преди 1 минута, БаалБек написа:

Няма по-голям глупак от теб.

Забавно... Ако бях тираджията щях да те докладвам... Той е царят на докладите, просто като няма възможност, да затапи някого... 😆

единствена цел на еврото е бай манго да плаща по малко за стоки и  услуги където  заплатите в евро са по малки

а най-малки са в българия

очаква се ценови скок 

не случайно рекламата на кауфланд е замразяваме  цената на 4000 продукта

демек феруари ще ги размразят ....  и познайте дали ще намалят цените....

• Автор
преди 3 минути, communismatic написа:

Тъй ли?

Тоест, нямаш отговор на това?

преди 5 минути, БаалБек написа:

"Защо, ако еврото автоматично водеше до инфлация, държавите с най-дълго членство в еврозоната не са с най-високата инфлация и най-високите цени?"

И Панчев няма. И сега, кой е глупака?

току-що, БаалБек написа:

И Панчев няма. И сега, кой е глупака?

Умнице мила, дай първо, да си изясним, защо министъра слага таван на цените и що ти твърдя, че инфлацията в Хърватия била в норми? Малко е смешно и жалко, да ми държиш сметка, що не ти отговарям на въпроса, при положение, че дискусията тръгна от инфлацията им, а ти твърдеше, че Панчев лъже за нея. Оказа се, че е точно обратното, понеже си толкова умна, че дори не ти мина през акъла и поне да провериш нещата, които се опитваш, да твърдиш. Нали? Все пак е редовна практика при теб, то е въпрос на огроооооооооооооооооооооооооооооооомен капацитет при теб. Главата ти е пълна направо. ПЪЛНА ДО ГОРЕ! АКЪЛ, АКЪЛ, АКЪЛ...

преди 2 минути, БаалБек написа:

"Защо, ако еврото автоматично водеше до инфлация, държавите с най-дълго членство в еврозоната не са с най-високата инфлация и най-високите цени?"

Извинявай, умнице... Как си стигнала до извода, че еврото автоматично водела до инфлация? Кой е твърдял нещо подобно? Би ли ми показала пост, в който твърдя това? Що така все те гавря? Що така все те унижавам? Да не си мазохист?

• Автор

Умнице мила, дай първо, да си изясним, защо министъра слага таван на цените и що ти твърдя, че инфлацията в Хърватия била в норми?

Не бе, ти как си доказа твърдението, че еврото е виновно за инфлацията в страните които са го приели?

А не можеш да отговориш на това - "Защо, ако еврото автоматично водеше до инфлация, държавите с най-дълго членство в еврозоната не са с най-високата инфлация и най-високите цени?"

Я, питай Панчев и после напиши какво те е посъветвал. 🤣🤣🤣🤣🤣

преди 6 минути, communismatic написа:

Извинявай, умнице... Как си стигнала до извода, че еврото автоматично водела до инфлация? Кой е твърдял нещо подобно? Би ли ми показала пост, в който твърдя това?

Що така си извъртя и преобу във въздуха. Неудобни теми, а? Те всички са неудобни за теб, ама нали трябва да заработваш...🤡🤡🤡

преди 5 минути, БаалБек написа:

Не бе, ти как си доказа твърдението, че еврото е виновно за инфлацията в страните които са го приели?

Е, нали уж нямаше висока инфлация? Ти изобщо четеш ли си тъпотиите, дето ги пишеш? Тоя пост, кой го писа? Аз или ти?

на 20.01.2026 г. в 22:06, БаалБек написа:

Правилно! Нека да видят всички...

Panchefff.png.8eff8d6962bed60a9924f374230653a1.png

преди 6 минути, БаалБек написа:

А не можеш да отговориш на това - "Защо, ако еврото автоматично водеше до инфлация, държавите с най-дълго членство в еврозоната не са с най-високата инфлация и най-високите цени?"

Да, кога съм твърдял нещо подобно? Дай да видя? Умнице?

преди 7 минути, БаалБек написа:

Що така си извъртя и преобу във въздуха

Къде съм твърдял подобно нещо? :) 

Що така все те унижавам... Що така все те гавря? Да не си расла в Столипиново? :) 

• Автор
преди 6 минути, communismatic написа:

Е, нали уж нямаше висока инфлация? Ти изобщо четеш ли си тъпотиите, дето ги пишеш? Тоя пост, кой го писа? Аз или ти?

Да, кога съм твърдял нещо подобно? Дай да видя? Умнице?

Къде съм твърдял подобно нещо? :) 

Що така все те унижавам... Що така все те гавря? Да не си расла в Столипиново? :) 

Добре се самопростреля. Ясно се вижда, че Панчев твърди, че еврото е виновно, а измерената инфлация след въвеждане не еврото показва друго.

Давай сега, кажи защо се връзваш на Панчев? Плаща ли ти или беше те заблудил? Но гледам, че го защитаваш - или си глупав или манипулатор!

:hush:

току-що, БаалБек написа:

Ясно се вижда, че Панчев твърди, че еврото е виновно, а измерената инфлация след въвеждане не еврото показва друго.

Ясно се вижда, че си изключително умна. Колко да е инфлацията, след като има "таван" на цените? Ти малоумна ли си, по дяволите? 😆😆😆😆

• Автор
преди 2 минути, communismatic написа:

Колко да е инфлацията, след като има "таван" на цените?

Тоест пак се връщаме на:

преди 21 минути, БаалБек написа:

Аха, ясно! Всички държави са с таван на цените, даже ги дотират да са по-ниски, че да цакат Хърватия и да правят кефа на Панчев и @communismatic....🤡🤡🤡

Никой не е твърдял, че всички държави са с таван на цените. Говорим за тия, които не са подготвени за влизане в Еврозоната. Прави разлика между едното и другото. Не съм виновен, че възможностите ти опират до това, да копираш малоумщини от "Фейсбук". Както и да е... Продължавай, да се гърчиш. Забавляваш ме яко. Простотията ти винаги ми е била забавна.

• Автор

Никой не е твърдял, че всички държави са с таван на цените. Говорим за тия, които не са подготвени за влизане в Еврозоната. Прави разлика между едното и другото.

Четеш ли си глупостите? Според теб, еврото няма вина за страните "готови" да го приемат, но еврото е виновно за "неподготвените"....:laughing5:

Давай, сега си развии тезата как въвеждат еврото "подготвените" държави?

:diving:

току-що, БаалБек написа:

Според теб, еврото няма вина за страните "готови" да го приемат, но еврото е виновно за "неподготвените"..

Да, много странно за теб, нали? Откъде да имаш понятие, какво се има предвид тук... То да не е да четеш тъпотии във "Фейсбук".

преди 1 минута, БаалБек написа:

Давай, сега си развии тезата как въвеждат еврото "подготвените" държави?

Ми, до момента... ти си нищожеството, дето твърди неверни неща, та... малко е жалко, да ми държиш сметка на мен. Кво стана с Панчев? Последно прав ли е бил или не? Щото бая се обърка вече? Може би се дължи на многото акъл в главата...

Много ми е чудно, как са дали шофьорска книжка на това чудо... 

• Автор

Да, много странно за теб, нали? Откъде да имаш понятие, какво се има предвид тук... То да не е да четеш тъпотии във "Фейсбук".

Ми, до момента... ти си нищожеството, дето твърди неверни неща, та... малко е жалко, да ми държиш сметка на мен. Кво стана с Панчев? Последно прав ли е бил или не? Щото бая се обърка вече? Може би се дължи на многото акъл в главата...

Много ми е чудно, как са дали шофьорска книжка на това чудо... 

Гъъъъърч...:lol6:

Леле майко колко си прост@

Безмислени реплики разменяни с нормален човек.

Еврото беше опит да накара българите да  не ползват толкова кеш.

Преди 30 минути прелетя камиона на БНБ със сирена.

Официално ти съобщавам че номера не мина. Хората теглят кеш и го държат или в злато или в буркана.

Тия с златото са се спасили от инфлацията.

Тая Баалбукащата е толкова проста, че не е за вярване!

Чак тема направила, за да "опровергава" неоспорими икономически процеси!

Дори децата в детската градина знаят, че в ЕС и Еврозоната, особено след 2020 г., се печатат хартийки безконтролно я за ковид, я за войната в Украйна, я за бюджетните дефицити, което пък от своя страна води до инфлация, особено когато това става по-бързо от растежа на реалното производство в икономиката.

Това го знае всеки средно интелигентен човек от обща култура, но не и наш'та малоумница! 

Тя тема хубаво е направила, поне да разбираше и нещо, от нещата, за които се опитва, да коментира... Иначе, това, че е умна, то това е пределно ясно.

Тя тема хубаво е направила, поне да разбираше и нещо, от нещата, за които се опитва, да коментира... Иначе, това, че е умна, то това е пределно ясно.

С умна жена би могло да е забавно, с глупава е забавно винаги.

• Автор

/Блиц/ Приемането на еврото от България е резултат от дългосрочна икономическа и институционална логика, която надхвърля чисто техническите аргументи за валутния риск, пише британският вестник „Файненшъл таймс“ в анализ, посветен на присъединяването на страната ни към еврозоната от 1 януари 2026 г. Колумнистът на изданието Крис Джайлс припомня, че процесът фактически започва още през 1997 г. с въвеждането на валутния борд, който фиксира лева първо към германската марка, а впоследствие към еврото. След период на забавяне България бе приета в Европейския валутно-курсов механизъм (ERM II) през 2020 г., а шест години по-късно паричната интеграция бе завършена. Според „Файненшъл таймс“ ключовата промяна за България е институционална. Валутният борд силно е ограничавал ролята на БНБ, която в продължение на десетилетия е следвала автоматично паричната политика на Бундесбанк (германската централна банка), а след това и на Европейската централна банка (ЕЦБ), без да има влияние върху вземането на решения. С членството в еврозоната България вече участва пряко в управлението на паричната политика чрез представителството си в Управителния съвет на ЕЦБ. Изданието отбелязва, че за страна, която и без това не е разполагала с независима парична политика, приемането на еврото не означава загуба на суверенитет, а напротив – придобиване на глас при вземането на решения, които така или иначе я засягат. В публикацията се посочва, че членството в еврозоната ще донесе и преки икономически ползи. Намаляването на минималните задължителни резерви на банките от 12 процента на 1 процент освобождава значителен ресурс за кредитиране на домакинствата и бизнеса. Освен това ролята на кредитор от последна инстанция вече се споделя между БНБ и ЕЦБ, което повишава устойчивостта на банковата система.

П.С. Чете и слушайте Варуфакис и Джефри Сакс! Каквото ви кажат да знаете, че вярното е обратното на тяхното. :hush:

Същото важи за Панчев, Сарийски, Гечев и Кузман Илиев....все "финансови гений"!

преди 3 часа, kiro 2025 написа:

Леле майко колко си прост@

преди 1 час, Flashback написа:

Тая Баалбукащата е толкова проста, че не е за вярване!

преди 1 час, communismatic написа:

преди 1 час, Sliderum2 написа:

С умна жена би могло да е забавно, с глупава е забавно винаги.

Виете ли от безпомощност? 🤣🤣🤣

kopejka.png.7b64205860f21024ee7f314323469494.png

Редактирано от БаалБек (преглед на промените)

Аз както и преди съм казвал нямам нищо против еврото в БГ.

Все пак се чудя ако еврото е толкова институционално и икономически изгодно(според едно от най-уважананите медийни издания в UK), защо UK никога не го приеха и защо даже излязоха от евро зоната....

Горката Великобритания, където разходите за храна са ~10% от дохода на само един от работещите членове на домакинството, ако не се броят разходите за ресторанти.

• Автор
преди 7 минути, Belefor написа:

Аз както и преди съм казвал нямам нищо против еврото в БГ.

Все пак се чудя ако еврото е толкова институционално и икономически изгодно(според едно от най-уважананите медийни издания в UK), защо UK никога не го приеха и защо даже излязоха от евро зоната....

Ето резултата:

преди 31 минути, БаалБек написа:

Ако глупаците искат резултатът, който постигнаха Великобритания с напускането на ЕС. Ето го:

eu_uk_GDP.thumb.png.da92fd162ccfb9771e8c8ba3a4c9c25c.png

През всички кризи и последвалите възстановявания Великобритания последователно се представя по-слабо от ЕС след напускането си. Брекзитърите обещаваха кратък период на "болка" за адаптация, последван от безпрецедентен растеж и просперитет. Случи се точно това, което мнозина предупреждаваха - лишено от свободен и пълен достъп до европейския пазар и принудено да договаря двустранни споразумения от позиция на слабост (тъй като е значително по-малко от ЕС), Обединеното кралство започна да функционира в по-малък мащаб и при по-неблагоприятни условия. Проблемът не е временен, а структурен нещо, което ясно личи от икономическата стагнация през последните години. Великобритания съзнателно се вкара в капан, който сама изкопа, и е трудно да се види реалистичен изход от него. Икономическият ѝ растеж днес е едва около една трета от средния за Европейския съюз. Това е и една от причините евроскептицизмът да бъде толкова опасен за европейското благосъстояние. Евроскептиците живеят в илюзии, а не в реалността!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.