Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за нова конфигурация

Featured Replies

След като старият компютър не подлежи много н а ъпрейди и тем подобни реших да се оръся повече за ново което да си струва.
Спрял съм се на:
Дъно: Дънна платка Asus ROG CROSSHAIR X870E EXTREME, X870E, AM5, DDR5
Видеокарта NVIDIA GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X
Процесор Процесор AMD Ryzen 9 9950X3D
За сега на  това съм се спрял като за останалото имам някакви идей, но ще искам ако може да кажете мнение какво още ще ми трябва
За сега крайната цена няма да я коментирам искам да видя главно с този процесор и дъно какво ще се получи. Ако ми се стори много над 10 000лв вече ще помисля за по тънак вариянт

Рам памет смятам 32GB че са достатъчни 
SSD 1 TB

Разрешен от Gaming_Solutions

Ако е за гейминг 9950X3D не ти трябва. 9800X3D е всичко от което се нуждаеш и ще спестиш пари. За видео картата да не би да си имал предвид 5090, вместо 4090?

Защо 4090, вместо 5090? Ако ще даваш толкова пари, взимай най-новото и бързото. А и 4090 не виждам да се продава при нас.

Със сигурност ще отидеш над 5000 евро с тези части. Трябват ти поне 32 ГБ ДДР5 6000 (по сегашните цени, 350-400 евро за читав кит). Поне 1000 вата захранване, т.е., още поне 150 евро, и кутия. Трябва ти също и охлаждане за процесора - и тук едни 100 евро. ССД, дори 1 ТБ - поне 100 евро. Аз препоръчвам 2 ТБ. 

• Автор

Не съм толкова запознат и ориентировъчно гледах 4090. Сега което е по хубаво и си струва него ще избера. В момента искам един път да ги дам парите и да знам за следващите 10г че няма да го пипам. За това съм склонен да дам доста пари.

• Автор

С това дъно което дадох ако може ми сглобете добър компютър за да видя ориентировъчно какво би ми струвало като крайна цена. Това е най скъпото което съм дал а предполагам, че Asus Rog StrixX870E-E е ще върши същата работа да кажем и е по на далавера.

Тоест трябва ми да видя с най скъпото до къде ще стигна и с по бюджетен вариант. (Трябва да се съобразя със жената която отпуска до 7000) За това гледам умувам и се чудя. Трябва ми да е съвременно да става за игри най вече и близките години да не го пипам или сменям.

За какво ти е толкова скъпо дъно, какво ти трябва от него, какво ще използваш от възможностите му? Хората сглобяват цяла машина за тези пари (~1200 евро).  

За една трета от тази сума можеш да вземеш напълно адекватно дъно, което ще си има всичко, за което се сетиш, останалите ги дай за други части.

Сега сме 2026 година, началото - затова да приемем, че е 2025 - върни 10 години назад и виж кое е било най-доброто тогава и го сравни как би се справяло то след 3, 5, 7 и 10 години ... женати пак много отпуска ... реално пари хвърлени на вятъра и накрая .. няма да имаш място на системата си .. наистина интересно.

• Автор
преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

Сега сме 2026 година, началото - затова да приемем, че е 2025 - върни 10 години назад и виж кое е било най-доброто тогава и го сравни как би се справяло то след 3, 5, 7 и 10 години ... женати пак много отпуска ... реално пари хвърлени на вятъра и накрая .. няма да имаш място на системата си .. наистина интересно.

Понеже аз не ги разбирам нещата и не ги следя се допитвам до Вас по знаещите. Даден ми е лимит до макс 7000 и ми се иска естествено за толкова пари около 10г да не изкара. А сега както се очертава да съм болничен около 3 месеца да мога и да си уплътнявам времето с игри. До момента играя само и единствено cs 1.6  generals(red alert) на фпс между 7 и макс 32.

Така, G5 Odyddey е с резолюция 1440р, а искаш да си вземеш скъпа видео карта за 4К резолюция. Моят съвет е да се спреш на видео карта, която ще е напълно достатъчна за сегашната резолюция, а не да вземаш флагман сега за да изкара дълги години. По разумно е да вземеш оптималното за това, което ползваш в момента, а като ти умалее да вземеш нещо ново. Накрая пак ще си дал по-малко пари, дори да смениш карта след някоя година. След 5 години видео карта среден клас ще е по-бърза от 5090. 

ПП. Все пак каква е сегашната конфигурация за да знаем от къде тръгваш? 

• Автор
преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Така, G5 Odyddey е с резолюция 1440р, а искаш да си вземеш скъпа видео карта за 4К резолюция. Моят съвет е да се спреш на видео карта, която ще е напълно достатъчна за сегашната резолюция, а не да вземаш флагман сега за да изкара дълги години. По разумно е да вземеш оптималното за това, което ползваш в момента, а като ти умалее да вземеш нещо ново. Накрая пак ще си дал по-малко пари, дори да смениш карта след някоя година. След 5 години видео карта среден клас ще е по-бърза от 5090. 

ПП. Все пак каква е сегашната конфигурация за да знаем от къде тръгваш? 

Дънна платка Gigabyte A520M-DS3H, AM4, A520, PCI-E 3.0
Захранване Zalman ZM600-LXII, 600W
Охлаждане за процесор Arctic Freezer 7X
Памет 8GB DDR4, 3200MT/s, G.SKILL Aegis (F4-3200C16S-8GIS), 1.35V  (само 1 плочка 8GB)

Памет SSD 256GB, Patriot P300 (P300P256GM28), NVMe, M.2 PCIe (2280), скорост на четене 1700 MB/s, скорост на запис 1100 MB/s

С една дума това си е офис компютър без видеокарта. Ползвам тази вградената. За това не става игри а само за филми и интернет. Понеже е остаряла работа на 5г толкова ....

Това, че ще вземаш най-скъпите неща сега, не значи, че ще са адекватни след 10 години. Преди 8 години имах Х99 платформа с процесор 6800К за 1000 лв. и 1080 Ti (1800 лв). Сега видеокарта за 300 евро е по-бърза от нея, както и процесор за 100 евро е по-бърз от 6800К. 

И това долу е много, но да уплътним бюджета. Аз лично бих взел нещо за половината пари, ще върши същата работа за игри, без голям компромис. 

image.thumb.png.7989ed85e51b3fb57913c84129526cc4.png

Ето и с почти 1000 евро по-малко, спестени от процесор и видео, но напълно адекватно в следващите години: 

image.thumb.png.7b9b763addd040eeaab709981daad302.png

Може да се спести още малко и от други части, без загуба на производителност. 

Така е да, офис компютър е, наистина ще трябва нещо ново.

Утре ще разгледам кое е най-изгодно мога да пусна едно предложение в темата ти (че сега стана късно) за това как виждам един съвременен геймърски компютър за 1440р резолюция, който спокойно може да изкара няколко години без ъпгрейди. Хем ще можеш да играеш всичко на макс графики на геймърския монитор, хем и жената ще е доволна, защото ще спестим от бюджета

• Автор
преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

А процесора е?

Захранване - точен модел?

https://www.jarcomputers.com/amd-ryzen-3-4300ge-mpk-prod-cpupamd100100000151mpk.html
https://www.jarcomputers.com/zalman-psu-600w-apfc-zm600-lxii-prod-pwrpczalmanzm600lxii.html

От този сайт съм ги взимал и за това давам линкове от там (не е реклама)

преди 14 часа, nikolai marinov написа:

След като старият компютър не подлежи много н а ъпрейди и тем подобни реших да се оръся повече за ново което да си струва.
Спрял съм се на:
Дъно: Дънна платка Asus ROG CROSSHAIR X870E EXTREME, X870E, AM5, DDR5
Видеокарта NVIDIA GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X
Процесор Процесор AMD Ryzen 9 9950X3D
За сега на  това съм се спрял като за останалото имам някакви идей, но ще искам ако може да кажете мнение какво още ще ми трябва
За сега крайната цена няма да я коментирам искам да видя главно с този процесор и дъно какво ще се получи. Ако ми се стори много над 10 000лв вече ще помисля за по тънак вариянт

Рам памет смятам 32GB че са достатъчни 
SSD 1 TB

Аз се възмущавам от избора на видео карта. Как така всичко топ ново и хубаво и видео карта отпреди 4 години!?

преди 14 часа, nikolai marinov написа:

В момента искам един път да ги дам парите и да знам за следващите 10г че няма да го пипам. За това съм склонен да дам доста пари.

Само да вметна, че нали се сещаш, че всичко е и до късмет? Като мощност може и да не го пипаш, но при физическа повреда на хардуера ще се наложи. В момента има не малко случаи на изгорели дъна/процесори с 9800x3d (основно на Асрок де, но и на други) и на доста стопени конектори (особено на мощните карти от сериите 80 и 90). Дори има стопени конектори при AMD вече при въвеждането на новия конектор и при тях в 9070XT Nitro+ май бяха. Така, че няма нищо сигурно. Едва ли ще ти се случи, но имай едно наум. Взимаш нещо и не го мислиш. Каквото такова.

При нас много хора страдат от изгоряло дъно Асрок, а в Европа от изгорял процесор 7800-9800X3D на дъно Асус. Това май ще ти помогне да се орентираш към алтернативни марки дъна.

преди 47 минути, Belefor написа:

Аз се възмущавам от избора на видео карта. Как така всичко топ ново и хубаво и видео карта отпреди 4 години!?

Видеокартата е топ модел дори и за момента, а е излязла в края на 2022 година, няма 4 години още. Въпроса е, че нова не се продава вече, ако се намери втора ръка на хубава цена с оставаща гаранция ще е добре. В емаг има уж останали бройки, но цената им е на нова 5090 (6000 лева и нагоре).

Както обещах пускам и моето предложение, което е доста под бюджета, но напълно достатъчно за безкомпромисен гейминг на 1440р резолюция

1. RYZEN 7 9800X3D - царя на гейминга :) Може да се спести даже някой лев с 7800X3D, който е от предходното поколение

2. MSI B850 GAMING PLUS WIFI - качествено дъно, няма да има ядове с процесора. Има си всичко. Да се има предвид, че е с WiFi 7, за което няма драйвъри за Windows 10 и ще трябва да се сложи Windows 11. Ако автора държи да има WiFi и да е с Windows 10 ще трябва да мислим друго дъно

3. Kingston 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 - Така наречения sweetspot за АМД, 6000MHz/CL30 с доживотна гаранция

4. PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6 - видео картата е флагмана на АМД, последно поколение с 16Гб VRAM. Идеална е за 1440р резолюция. Може да се ползва разбира се и за 4К според настройките на графика. С двата 8 пинови захранващи кабела е

5. Lexar NM790 2TB - Бързо NVMe и е с 2ТБ да може спокойно да се събират новите игри

6. Thermalright Peerless Assassin 120 Digital Black - Dual-Tower - Добре познатия Peerless Assassin на Thermalright, но тук е варианта Digital, който показва в реално време температурите на процесора и видео картата. Изглежда доста ефектно. Напълно достатъчен за 9800X3D

7. Super Flower Leadex III Gold 850W ATX 3.1 - Много добро и качествено захранване по новия ATX 3.1 стандарт и на много добра цена

8. be quiet! кутия Case ATX - Pure Base 501 DX Black - Достатъчно голяма кутия за да побере всичко, но и в същото време не прекалено с добър въздушен поток и aRGB подстветки.

Общо: 4,643.79лв. (2,374.32€)

Директен линк към количката 

В цената влиза безплатно сглобяване, обновяване на БИОС, основни настройки в БИОС, инсталиране на операционна система и всички необходими драйвъри, тестване за стабилност със синтетични тестове и доставка.

Към днешна дата проблемите с дъната на Асрок и др. с X3D процесорите се води за решен с последните BIOS-и. Проблемите са били със завишени напрежения и агресивни автоматични овърклок настройки. Задължително е на всички дъна да се инсталира последен BIOS независимо от производителя на дънната платка, които не позволяват напрежения над 1,3V! Последните докладвани единични случаи са били следствие на окривени пинове при монтаж и на неправилно монтирани процесори в сокетите.

• Автор
преди 48 минути, Gaming_Solutions написа:

Както обещах пускам и моето предложение, което е доста под бюджета, но напълно достатъчно за безкомпромисен гейминг на 1440р резолюция

1. RYZEN 7 9800X3D - царя на гейминга :) Може да се спести даже някой лев с 7800X3D, който е от предходното поколение

2. MSI B850 GAMING PLUS WIFI - качествено дъно, няма да има ядове с процесора. Има си всичко. Да се има предвид, че е с WiFi 7, за което няма драйвъри за Windows 10 и ще трябва да се сложи Windows 11. Ако автора държи да има WiFi и да е с Windows 10 ще трябва да мислим друго дъно

3. Kingston 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 - Така наречения sweetspot за АМД, 6000MHz/CL30 с доживотна гаранция

4. PowerColor Radeon RX 9070 XT Hellhound 16GB GDDR6 - видео картата е флагмана на АМД, последно поколение с 16Гб VRAM. Идеална е за 1440р резолюция. Може да се ползва разбира се и за 4К според настройките на графика. С двата 8 пинови захранващи кабела е

5. Lexar NM790 2TB - Бързо NVMe и е с 2ТБ да може спокойно да се събират новите игри

6. Thermalright Peerless Assassin 120 Digital Black - Dual-Tower - Добре познатия Peerless Assassin на Thermalright, но тук е варианта Digital, който показва в реално време температурите на процесора и видео картата. Изглежда доста ефектно. Напълно достатъчен за 9800X3D

7. Super Flower Leadex III Gold 850W ATX 3.1 - Много добро и качествено захранване по новия ATX 3.1 стандарт и на много добра цена

8. be quiet! кутия Case ATX - Pure Base 501 DX Black - Достатъчно голяма кутия за да побере всичко, но и в същото време не прекалено с добър въздушен поток и aRGB подстветки.

Общо: 4,643.79лв. (2,374.32€)

Директен линк към количката 

В цената влиза безплатно сглобяване, обновяване на БИОС, основни настройки в БИОС, инсталиране на операционна система и всички необходими драйвъри, тестване за стабилност със синтетични тестове и доставка.

Това ми допада. Само охладителя и паметта евентуално могат ли да се заменят със водно охлаждане +RGB както и паметта ако не се лъжа я има със RGB. За дъното съм склонен да се замени с по качествено ако има смисъл. Не ги разбирам много, но захранването няма ли да дойде слабо ?
За дъно гледах Gigabyte X870E Aorus Elite Wifi7 и Asus Rog Strix X870-A Но ако твоето предложение за дъно е по добро ще остане то.

преди 33 минути, nikolai marinov написа:

Това ми допада.

Няма да е зле и диска да се избере да е с DRAM кеш. Видео картата е с 304W TDP и захранването ще е предостатъчно заедно с процесора /пикова консумация 162W/ и останалите компоненти.

преди 33 минути, nikolai marinov написа:

могат ли да се заменят със водно охлаждане

ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB Въпреки че аз лично не съм привърженик на водните охлаждания заради повишената възможност от дефектиране и проблеми.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.