Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква ОС мога да инсталирам на 32GB SATA SSD?

Featured Replies

Здравейте, от две мини-компютърчета ми останаха две 32GB-тови SSD-та SATA и се чудя какво да ги правя.

На дъното на компа имам два слота, на които имам nVME дискове, един с Windows 11 (1TB) и един с openSUSE (256GB).

Уж втория слот на дъното поддържа и SATA M.2, но намирам противоречива информация и може би ще монтирам едното за тест.

Та въпросът ми е: достатъчни ли са тия 32GB за някоя Linux-дистрибуция (напр. Fedora или openSUSE) с файлова система ext4, да я метна на едното SSD и да продам малкото nVME?

• Отговори 59
  • Прегледи 2,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ми вземи си една кутийка и си ги ползваш като големи флашки. За SSD https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee25-sl-pP669960426/#overviews/ За nVme https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee

• Сега тествах с cachy OS - arch базирана във виртуална машина, базовата инсталация заема към 7.4 GB.

• Насипи един Стрелец (~4GB) и ще имаш Windows за минимални нужди

преди 22 минути, ZTRN написа:

Здравейте, от две мини-компютърчета ми останаха две 32GB-тови SSD-та SATA и се чудя какво да ги правя.

На дъното на компа имам два слота, на които имам nVME дискове, един с Windows 11 (1TB) и един с openSUSE (256GB).

Уж втория слот на дъното поддържа и SATA M.2, но намирам противоречива информация и може би ще монтирам едното за тест.

Та въпросът ми е: достатъчни ли са тия 32GB за някоя Linux-дистрибуция (напр. Fedora или openSUSE) с файлова система ext4, да я метна на едното SSD и да продам малкото nVME?

Колко място ти е заело openSUSE (256GB)? 

Също така OS и файлова система хубаво ... ама програми?

И трето - имаш всичко пред себа си - пробвай - какво губиш?

преди 59 минути, ZTRN написа:

Да, 32GB стига за Linux, но само за минимална или лека инсталация, или за тестови/специализирани цели.

Не е практично за основна десктоп система – ще се запълни бързо и ще е по-бавно от NVMe.

Ако искаш да продаваш NVMe-то, по-добре остави поне един за основна система и използвай 32GB SSD за експерименти или rescue Linux.

Леки дистрибуции (Xubuntu, Linux Mint XFCE, Debian с LXDE/XFCE) – могат да работят комфортно в 10–15GB, така че 32GB е достатъчно.

• Автор
преди 30 минути, plamen_petrov_80 написа:

Колко място ти е заело openSUSE (256GB)? 

Също така OS и файлова система хубаво ... ама програми?

И трето - имаш всичко пред себа си - пробвай - какво губиш?

Ами на Tumbleweed съм и не знам дали ще е същото на Leap.

По3-та точка - за съжаление този месец жената ще работи от вкщи и не мога да си позволя много експеримети (ще има "стиго си го бъзикал тоя компютър", намери си някое по-нормално занимание" 😁 )

На Федора минимума е 25 Гб, препоръчително 35. ОпенСусе яде като невиждал - минимум 40.

На 32 - Linux Lite, Lubuntu, Parrot Home, Debian... Задължително с /home, swap и Xfce

пп Пробвай ги първо на VB, 

• Автор
преди 9 минути, nusho73 написа:

Да, 32GB стига за Linux, но само за минимална или лека инсталация, или за тестови/специализирани цели.

Не е практично за основна десктоп система – ще се запълни бързо и ще е по-бавно от NVMe.

Ако искаш да продаваш NVMe-то, по-добре остави поне един за основна система и използвай 32GB SSD за експерименти или rescue Linux.

Леки дистрибуции (Xubuntu, Linux Mint XFCE, Debian с LXDE/XFCE) – могат да работят комфортно в 10–15GB, така че 32GB е достатъчно.

Преди 1 година търкалях на Leap с XFCE върху един 2.5" SATA 90GB и ми се струваше, че има доста свободно място, но понеже си държа информацията на 3-ти сторидж (един системен за Уин, един системен за Линукс и един HDD за информацията) никога не се бях замислял всъщност колко ми заема Сусето.

P.S. Между другото, аз разлика в производителността под Сусето между сегашното nVME и 2.5 SATA не съм забелязал, поне за домашно ползване.

преди 5 минути, Teemo v. X написа:

На Федора минимума е 25 Гб, препоръчително 35. ОпенСусе яде като невиждал - минимум 40.

На 32 - Linux Lite, Lubuntu, Parrot Home, Debian... Задължително с /home, swap и Xfce

пп Пробвай ги първо на VB, 

Ясно, май не си заслужава да се занимавам. 

преди 8 минути, ZTRN написа:

жената

преди 3 минути, ZTRN написа:

Щом работи - не го пипай, двете SSD - та или ги пусни за продажба или си ги запази за зор заман. Може и двете - едно продаваш, едно запазваш.

А, не си заслужава...Те ще тръгнат всичките, после е мъката. На Сусе ако му изключиш снапшота 25-30 е достатъчно но, губиш стабилността - за коета е създаден.

• Автор
преди 1 минута, Teemo v. X написа:

А, не си заслужава...Те ще тръгнат всичките, после е мъката. На Сусе ако му изключиш снапшота 25-30 е достатъчно но, губиш стабилността - за коета е създаден.

Никога не съм ползвал снапшотове на сусето (а го ползвам още от 9.0). От как спрях да го ръчкам, спрях и да го сривам 😄

Никога не съм ползвал снапшотове на сусето (а го ползвам още от 9.0). От как спрях да го ръчкам, спрях и да го сривам 😄

Те са подразбиране и се изключват ръчно. Затова заемат много място. Ако не си изключил Snapper - просто не си разбрал че работи. Няма и известия - след време ти казва че нямаш място и толкова.

преди 1 час, ZTRN написа:

Можеш да сложиш Raspberry Pi OS - друг въпрос е, дали ще ти върши работа.

Debian Trixie XFCE 20 GB :)

Слагай някой линукс, ако ти се види тежък и заема много място го смени с друг, трети, докато евентуално намериш някой подходящ. Също така можеш да пробваш да направиш хардуерен или софтуерен райд, в който да обединиш двата диска - хем ще имаш двойно повече място, хем ще работят по-бързо. Единствения проблем е, че ако единия диск се повреди, всичко заминава и няма възстановяване, затова ако ще правиш нещо важно гледай винаги да имаш бекъп (то принципно това си е закон за всякаква важна информация) на поне още 1-2 отделни и независими носителя.

преди 16 минути, Raze написа:

Слагай някой линукс, ако ти се види тежък и заема много място го смени с друг, трети, докато евентуално намериш някой подходящ. Също така можеш да пробваш да направиш хардуерен или софтуерен райд, в който да обединиш двата диска - хем ще имаш двойно повече място, хем ще работят по-бързо. Единствения проблем е, че ако единия диск се повреди, всичко заминава и няма възстановяване, затова ако ще правиш нещо важно гледай винаги да имаш бекъп (то принципно това си е закон за всякаква важна информация) на поне още 1-2 отделни и независими носителя.

Дали може?

На дъно с два слота и с желанието да запази 1TB диск с Win и за замени другия 256 с 32 ... 

преди 36 минути, plamen_petrov_80 написа:

Дали може?

На дъно с два слота и с желанието да запази 1TB диск с Win и за замени другия 256 с 32 ... 

Всичко може ! Пламене ти си един забрал цирей !

Да, точно така – най-добрият вариант е да пробваш няколко дистрибуции и да видиш коя се чувства комфортно в рамките на тези 32GB. Ако една ти се стори тежка (Fedora с GNOME например), можеш да минеш на по-лека (XFCE, LXDE, MATE). Това е и добър начин да тестваш различни среди без да рискуваш основния NVMe.

току-що, nusho73 написа:

Всичко може ! Пламене ти си един забрал цирей !

Не много умно тогава да ме настъпваш, нали?

Щом може - дай една блок схема и не забравяй в уравнението да приложиш и силата на супер позицията (тази на жена му).

Хайде, да те видим сега как пак ще развееш белия флаг и по живо, по здраво до следващото заяждане.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не много умно тогава да ме настъпваш, нали?

Щом може - дай една блок схема и не забравяй в уравнението да приложиш и силата на супер позицията (тази на жена му).

Хайде, да те видим сега как пак ще развееш белия флаг и по живо, по здраво до следващото заяждане.

Не се усещаш,че ти  се заяждаш .

┌───────────────┐
                │   Два SSD 32GB │
                └───────┬───────┘
                        │
        ┌───────────────┴───────────────┐
        │                               │
 ┌──────▼───────┐                 ┌─────▼───────┐
 │ Самостоятелно│                 │   RAID 0    │
 │ използване   │                 │ (64GB общо) │
 └──────┬───────┘                 └─────┬───────┘
 ┌──────▼─────────┐             ┌───────▼─────────┐
 │ Linux дистро  │             │ Linux дистро    │
 │ (Fedora, XFCE,│             │ с повече място  │
 │ openSUSE и др.)│             │ и скорост       │
 └────────────────┘             └─────────────────┘

Обяснение:

Самостоятелно използване – всеки SSD може да държи различна дистрибуция или да служи като rescue/utility диск.

RAID 0 (striping) – обединяваш двата диска в един 64GB масив с по-висока скорост, но без защита. Ако един диск се повреди, губиш всичко.

RAID 1 (mirroring) – не е практично тук, защото ще имаш пак 32GB, но дублирани.

преди 12 минути, nusho73 написа:

Да, точно така – най-добрият вариант е да пробваш няколко дистрибуции и да видиш коя се чувства комфортно в рамките на тези 32GB. Ако една ти се стори тежка (Fedora с GNOME например), можеш да минеш на по-лека (XFCE, LXDE, MATE). Това е и добър начин да тестваш различни среди без да рискуваш основния NVMe.

Засмях се на предното изречение, но ...

Дали ще може да разбере коя се чувства комфортно в рамките на тези 32GB - само с кратко ползване. Аз започнах с малко повече пространство и вече 3 пъти го разширявам. При положение, че нямам потребителска инхормация на този дял.

преди 5 минути, nusho73 написа:

Не се усещаш,че ти  се заяждаш .

┌───────────────┐
                │   Два SSD 32GB │
                └───────┬───────┘
                        │
        ┌───────────────┴───────────────┐
 ┌──────▼───────┐                 ┌─────▼───────┐
 │ Самостоятелно│                 │   RAID 0    │
 │ използване   │                 │ (64GB общо) │
 └──────┬───────┘                 └─────┬───────┘
 ┌──────▼─────────┐             ┌───────▼─────────┐
 │ Linux дистро  │             │ Linux дистро    │
 │ (Fedora, XFCE,│             │ с повече място  │
 │ openSUSE и др.)│             │ и скорост       │
 └────────────────┘             └─────────────────┘

Обяснение:

Самостоятелно използване – всеки SSD може да държи различна дистрибуция или да служи като rescue/utility диск.

RAID 0 (striping) – обединяваш двата диска в един 64GB масив с по-висока скорост, но без защита. Ако един диск се повреди, губиш всичко.

RAID 1 (mirroring) – не е практично тук, защото ще имаш пак 32GB, но дублирани.

Браво, за пореден път доказвате, че не четете!!! Ура!

• Автор

Сега, понеже някои са се пообъркали и са илезли извън идея на темата..

1. Имам 2 nvme диска на компа - 1TB 1.4 + 256GB 1.3 - монтирани и работещи с Win 11 и openSUSE

2. Имам 2 SSD M.2 диска - по 32 - стоят в шкафа

3. Исках да сложа едното 32 на мястото на 256 с някакъв линукс, а 256 да го продам, но...

4. Оказа се, че 256 втора ръка се продава евтино и няма смисъл операцията

Иначе на едната 32-ка бях качил Win 10 IoTE 2021 LTSC на един тънък клент и ми зае с нужните програми там 15GB и работеше супер. Но ме загложди да му сложа по-голямо SSD, обаче се оказа че не поддържа nvme, а само M.2 SATA. Е, купих му едно 128GB M.2 SATA, но се оказах с излишни SSD- та и се чудя какво да ги правя 😁

преди 6 часа, ZTRN написа:

от две мини-компютърчета ми останаха две 32GB-тови SSD-та SATA

Това не е NVME (Non-Volatile Memory Express). M.2 е един и същ форм-фактор, но са различни технологии и не всеки слот е обратно съвместим.

преди 4 минути, ZTRN написа:

Имам 2 nvme диска

Общо-взето няма смисъл от операцията, ако бяха 3.5" SATA и имаш свободни портове, можеше да ги ползваш. Ако ти трябва още една ОС, можеш да я инсталираш на друг дял на някой от наличните дискове или да я ползваш във виртуална машина.

току-що, Raze написа:

Ако ти трябва още една ОС, можеш да я инсталираш на друг дял на някой от наличните дискове или да я ползваш във виртуална машина.

Не му трябва ...

• Автор
преди 20 минути, Raze написа:

Това не е NVME (Non-Volatile Memory Express). M.2 е един и същ форм-фактор, но са различни технологии и не всеки слот е обратно съвместим.

Общо-взето няма смисъл от операцията, ако бяха 3.5" SATA и имаш свободни портове, можеше да ги ползваш. Ако ти трябва още една ОС, можеш да я инсталираш на друг дял на някой от наличните дискове или да я ползваш във виртуална машина.

Май да. Иначе имам и две 2.5" - та и мога да си експериментирам с тях..

Моят Dell Wyse 5070 поддържа само M.2 SATA, но например HP t640 поддържа и SATA и nvme M.2 на същия слот.

преди 39 минути, ZTRN написа:

...но се оказах с излишни SSD- та и се чудя какво да ги правя 😁

Аз имам инсталирано едно Xubuntu на отделно ССД което ми служи само за банкови операции през интернет. Нищо друго не правя с него. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.