Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква ОС мога да инсталирам на 32GB SATA SSD?

Featured Replies

преди 56 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не му трябва ...

Хайде напиши нещо умно, вместо да ме цитираш безцелно, че и теб ще блокирам...

• Отговори 59
  • Прегледи 2,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ми вземи си една кутийка и си ги ползваш като големи флашки. За SSD https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee25-sl-pP669960426/#overviews/ За nVme https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee

• Сега тествах с cachy OS - arch базирана във виртуална машина, базовата инсталация заема към 7.4 GB.

• Насипи един Стрелец (~4GB) и ще имаш Windows за минимални нужди

преди 1 час, ZTRN написа:

Сега, понеже някои са се пообъркали и са илезли извън идея на темата..

1. Имам 2 nvme диска на компа - 1TB 1.4 + 256GB 1.3 - монтирани и работещи с Win 11 и openSUSE

2. Имам 2 SSD M.2 диска - по 32 - стоят в шкафа

3. Исках да сложа едното 32 на мястото на 256 с някакъв линукс, а 256 да го продам, но...

4. Оказа се, че 256 втора ръка се продава евтино и няма смисъл операцията

Иначе на едната 32-ка бях качил Win 10 IoTE 2021 LTSC на един тънък клент и ми зае с нужните програми там 15GB и работеше супер. Но ме загложди да му сложа по-голямо SSD, обаче се оказа че не поддържа nvme, а само M.2 SATA. Е, купих му едно 128GB M.2 SATA, но се оказах с излишни SSD- та и се чудя какво да ги правя 😁

Голяма БОЗА!

преди 57 минути, Raze написа:

ако бяха 3.5" SATA и имаш свободни портове, можеше да ги ползваш. Ако ти трябва още една ОС, можеш да я инсталираш на друг дял на някой от наличните дискове или да я ползваш във виртуална машина.

Можеш да си инсталираш каквото искаш на някакъв диск - външен в оригинален корпус или в кутия - и да си буттваш оттам! Трябва ни само ... USB порт.

преди 22 минути, Белгиеца написа:

Аз имам инсталирано едно Xubuntu на отделно ССД което ми служи само за банкови операции през интернет. Нищо друго не правя с него. 

Тук уцелваш десятката!

току-що, Raze написа:

Хайде напиши нещо умно, вместо да ме цитираш безцелно, че и теб ще блокирам...

Виж какво пита човека и какво му се отговаря/предлага!

Ето умно във ваш стил - за тези две копчета (SSD), купи два мини компютъра (балтон) ... и още повече в конкретика - единия "нов" мини компютър го направи рутер с PFSense, а другия го направи медиен плеър тип TV Box, разбира се така подбери хардуера, че да има къде да ги ръгнеш тези SSD и да може системата да върши това за което ще е предназначена.  

• Автор
преди 26 минути, jhoro написа:

Голяма БОЗА

Е, що да е боза? Опитах се да обясня по-подробно защо питам за тия тухли какво да ги правя.. 😂

преди 6 минути, ZTRN написа:

Е, що да е боза? Опитах се да обясня по-подробно защо питам за тия тухли какво да ги правя.. 😂

Щото е омОтано - иначе има някаква логика!

• Автор
преди 24 минути, plamen_petrov_80 написа:

... а другия го направи медиен плеър тип TV Box, разбира се така подбери хардуера, че да има къде да ги ръгнеш тези SSD и да може системата да върши това за което ще е предназначена...

То от такива машинки ми останаха. Схемата: thin client за аудио сървър/плеър -> usb DAC -> усилвател.. Windows 10 iot + foobar 2000 + foobar controller за телефона... Около 40 000 аудио файла..

На първата й гръмна захр.адаптер, поне харда оцеля.

Втората я взех преди 2 седмици и й смених 32 със 128.

Пуснах ги в преебалника за 5.50 ойро, ако някой има желание да се мъчи..

Void Linux

FreeBSD

Цитат

изисквания (за сървър/конзола)

За базова инсталация без графичен интерфейс са нужни:
  • Процесор: Intel 486 или по-нов (за i386) или произволен 64-битов x86 процесор (за amd64).
  • Оперативна памет (RAM): Минимум 96 MB (за силно ограничени системи), но поне 512 MB за нормална работа.
  • Дисково пространство: Поне 1.5 GB за базовата система. 
Препоръчителни изисквания (за десктоп с GUI)
Ако планирате да използвате графична среда като KDE, GNOME или XFCE:
  • Процесор: Модерен многоядрен 64-битов процесор (AMD64 / Intel 64).
  • Оперативна памет (RAM): Минимум 2–4 GB, но 8 GB или повече са силно препоръчителни за плавна работа с браузър и приложения.
  • Дисково пространство: Минимум 20–30 GB, за да имате място за софтуер (Ports tree, пакети) и потребителски данни.
  • Графична карта: Поддържат се повечето съвременни карти на Intel, AMD и NVIDIA чрез Ports системата на FreeBSD. 

Linux Mint XFCE... Прилича доста на Уидноус и е много лек.

преди 1 час, ZTRN написа:

Пуснах ги в преебалника за 5.50 ойро, ако някой има желание да се мъчи..

Залепи по едно етикетче на дисковете с линк към темата .. да не им отива труда на вятъра, но пък после авторски права едно друго ...

Или Windows XP или това:

image.png.3858180bcd1c1ae33a1b63bf328af28b.png

Успех!

преди 21 часа, ZTRN написа:

Та въпросът ми е: достатъчни ли са тия 32GB за някоя Linux-дистрибуция...

За "джобен Линукс" (slax, puppy...) стига (щото се очаква и навиците да са други, тогава).

преди 5 часа, (:IдioiдI:) написа:

Или Windows XP или това:

image.png.3858180bcd1c1ae33a1b63bf328af28b.png

Успех!

Кво е тва?

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Кво е тва?

Предполагам е руския линукс - Astra 

преди 1 час, на40 написа:

За "джобен Линукс" (slax, puppy...) стига (щото се очаква и навиците да са други, тогава).

Между другото от снощи се чудя дали не мога да го ръчна в тънкия клиент като второ SSD на M.2 A/E слота за WiFi (каквато карта няма). Или в някоя външна USB SSD SATA "кутия". Ама не намирам М.2 А/Е към M.2 M преходник в България, нито пък USB "кутия" на прилична цена.

Та сега чакам отговор от един приятел дали не биха му свършили работа за някое Pi или Arduino да му ги засиля подарък към провинцията.  🤔

преди 13 часа, Raze написа:

Сега тествах с cachy OS - arch базирана във виртуална машина, базовата инсталация заема към 7.4 GB.

kztNuoX.png

Това чета, че много го хвалят напоследък, та се чудя дали да не го засиля на 2.5" SSD, дето също ми събира прах в шкафа..

Пак ги бъркаш нещата. Тези SSD, които имаш, не са NVME, а са SATA. Трябва самия M.2 слот да поддържа SATA, за да можеш да ги ползваш. Това, че физически пасва не значи, че ще работи.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Пак ги бъркаш нещата. Тези SSD, които имаш, не са NVME, а са SATA. Трябва самия M.2 слот да поддържа SATA, за да можеш да ги ползваш. Това, че физически пасва не значи, че ще работи.

Не ги бъркам. В нета намирам адаптори M.2 A/E key към M.2 M key SATA (както и nvme). Лошото е, че не намирам в Бг. Едното SSD e 2242, така че би се хванало там. Ама е финансово неизгодно да си поръчвам от чужбина...

преди 17 минути, ZTRN написа:

Не ги бъркам. В нета намирам адаптори M.2 A/E key към M.2 M key SATA (както и nvme). Лошото е, че не намирам в Бг. Едното SSD e 2242, така че би се хванало там. Ама е финансово неизгодно да си поръчвам от чужбина...

Бе аз се чудя за кво изобщо се занимаваш, нямаш ли нормален компютър :) ? Само си усложняваш живота.

• Автор
преди 1 час, isi-to-fi-a написа:

Бе аз се чудя за кво изобщо се занимаваш, нямаш ли нормален компютър :) ? Само си усложняваш живота.

Имам и нормален и ненормален 😄 Ама и 3 SSD-та излишни (32, 32, 60). Жал ме е да ги хвърля, а и няма интрес към тях да ги продам..

преди 33 минути, ZTRN написа:

Имам и нормален и ненормален 😄 Ама и 3 SSD-та излишни (32, 32, 60). Жал ме е да ги хвърля, а и няма интрес към тях да ги продам..

Ми вземи си една кутийка и си ги ползваш като големи флашки.

За SSD

https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee25-sl-pP669960426/#overviews/

За nVme

https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-eem2-sg2-pP748030890/#overviews/

Аз така съм направил с едно 850 PRO 120GB, което вече не се ползва в системата (заменено от 970 Evo Plus 512).

преди 3 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ми вземи си една кутийка и си ги ползваш като големи флашки.

За SSD https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-ee25-sl-pP669960426/#overviews/

За nVme https://www.pazaruvaj.com/p/axagon-eem2-sg2-pP748030890/#overviews/

Аз така съм направил с едно 850 PRO 120GB, което вече не се ползва в системата (заменено от 970 Evo Plus 512).

И аз съм направил същото - но за HDD, не за SSD.

Това не пречи да буутвам някоя ОС, която е вътре.

Тоест - може да си е в кутия и пак да има ОС.

преди 1 час, на40 написа:

Току що ми хрумна - може да се пробвa Флекс.

Такъв ли?

Малък флекс – един от най-използваните инструменти - E-SHOP-BG.eu

преди 6 часа, Teemo v. X написа:

Баба Роска в атака.

много далече съм от баба ти роска :) пък и тя освен от пуезия не разбира от друго :( жив и здрав...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.