Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна - Част 2

Това е част 2 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 минута, Звяра! написа:

Преврата е най-хубавото нещо в историята на Украйна, което се е случвало до момента!

Кое е хубаво от това? Загиналите стотици хиляди досега ,избягалите от Украйна половин население ,ако имаха възможност щяха да избягат и другата половина. Как може да виждаш хубаво нещо във война? Е да вярно ти си наблюдател от стотици километри не на фронта ,но замисляш ли се какво е на тези хора които всеки ден се крият от мобилизатороте? За тези които са изгубили всичко ?

Тази война нетрябваше да я има изобщо.

• Отговори 10k
  • Прегледи 151,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Велика! И понеже хора, които чета казват, че следят и двете страни, нека ми кажат - Има ли измежду укрите някое съществително, което поне да е приблизително встрани от Маргарита Симонян или по-точно М

• Едни фашаги бият други фашаги заради руски фашага, яко, бис. Казачья Лопань са я взели, има десетки видеа, но Святогорск не, нито пък Новопавловка вляво от Орехов, всъщност тесларят ги отдясно, кажи-

Публикувани изображения

преди 1 час, ммм1 написа:

В психодиспансера всичко е наред

Радвам се за теб. Явно си последвал съвета ми да поискаш по-силни хапчета от лекуващият те лекар и нещата са се успокоили.

В интерес на истината това ти личи дори и тук във форума. Браво!

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Кое е хубаво от това? Загиналите стотици хиляди досега ,избягалите от Украйна половин население ,ако имаха възможност щяха да избягат и другата половина. Как може да виждаш хубаво нещо във война? Е да вярно ти си наблюдател от стотици километри не на фронта ,но замисляш ли се какво е на тези хора които всеки ден се крият от мобилизатороте? За тези които са изгубили всичко ?

Ами да ама другари Poo-tin реши че за 2-3 седмици ще я прецапа ). И сега трябва Китай да му помага с части , а Северна Корея с хора и те с материали и оръжие. Такъв провал е това че думи нямам .. но знам това е победа за всеки .

А да извинявай ти беше казал че северно-корейци няма ). Все забравям кой какво е лъгал тук

Да благодарим на Шарий за целеуказанията на понтонния мост

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Радвам се за теб. Явно си последвал съвета ми да поискаш по-силни хапчета от лекуващият те лекар и нещата са се успокоили.

В интерес на истината това ти личи дори и тук във форума. Браво!

Затова пак си тука тъпотошева. Бързо заработвай за първака

За федерацията СВО в Новорусия не е война - отстраняват съвеЦки проблеми от времето на СССР. Експертът Кокич да разясни.

току-що, attj написа:

За федерацията СВО в Новорусия не е война - отстраняват съвеЦки проблеми от времето на СССР. Експертът Кокич да разясни.

Абе не знам ама онзи от радиото вика че редовна армия била ;). Но да тя се движи ей така- по собствено желание .

Ще вдигат цената на горивата пак ...

преди 1 час, Мери) написа:

Още по-конкретно, през 2025 г. се появяват съобщения, че украинският език и литература са премахнати от задължителната учебна програма в окупираните територии

Не смяташ ли че е резонно когато народът е гласувал на референдум да се присъедини към Руската федерация, да отпадне ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО изучаване на украински език в училищата? Властите явно са либерални и са разрешили който иска все пак да го изучава, но са премахнали задължителният елемент, което е напълно нормално.

HKo30y-XQAIFvxY?format=jpg&name=small

В памет на Мишо и на пук на всички които се радват на смърта на българи в тази война!

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Тази война не трябваше да започва, сега е много късно да коментираме миналото....

Героят от безсмъртния полк!

Гаранция този ремонт е бил предварително планиран ;)

Кой каза че руZнаците не участвали на световното по футбол? Долна лъжа в това !

Надявам се да не ги дисквалифицират за груба игра.

Петролните рафинерии горят и това е част от гениалния план на стратега от Кремъл...🤣 Русия продължава уверено да доказва, че е „енергийна суперсила“, стига човек да не обръща внимание на дребни подробности като взривени рафинерии, прекъснати доставки и топящи се приходи. Междувременно украинските дронове вършат нещо доста неудобно за кремълските стратези, като превръщат скъпата петролна инфраструктура в поредица от огнени спектакли, видими от космоса. А всяка горяща рафинерия означава по-малко приходи и още малко пясък в зъбните колела на военната машина. Най-неприятното за московските кукловоди обаче не е самият удар. Проблемът е, че срещу тях не стои армия, която мисли по правилата на миналия век. Докато едните още разчитат на маса, страх и пропаганда, другите експериментират, адаптират се и намират все по-евтини начини да унищожават все по-скъпи цели. Оказва се, че е трудно да играеш геополитически шах, когато противникът е преминал на следващото поколение технологии, а ти още местиш фигурите по учебник от Студената война.

преди 34 минути, Звяра! написа:

Тази война не трябваше да започва, сега е много късно да коментираме миналото....

Неизпълнените лъжливи предизборни обещания на Зеленски ли да коментираме? Още му се воюва и все проси пари и оръжия -докато му свършат войниците...

преди 4 минути, attj написа:

Неизпълнените лъжливи предизборни обещания на Зеленски ли да коментираме? Още му се воюва и все проси пари и оръжия -докато му свършат войниците...

Войниците им вече привършват ,няма желаещи.

Украинското министерство на отбраната започва набиране на чужденци за подсилване на бойните части и спасяване на живота на украинските войски. Министърът на отбраната Михаил Фьодоров обяви целта - 30-50% от щурмовите и пехотните позиции да бъдат запълнени с чужденци.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/421521-ukrayna-tarsi-chuzhdentsi-za-popalvane-na-lipsite-na-fronta-vav-voynata-s-rusiya

преди 1 час, AAUUXX написа:

В България може ли да бъде основен език различен от българският по закон и програма ? Не. Същото е и в други държави ,Русия ,Германия ,Франция и която пожелаеш друга ,националният език им е задължителен по програма ,а всички други езици извън тази програма тоест малцинствени са на база сформирани групи ,ако има такива се изучава. Питай ИИ отново.

Никой не ти говори за основен, ставаше въпрос за това, че нямало желаещи българи да учат български език в окупираните от Русия територии на Украйна, защото вероятно им харесва единствено и само руския, родоотстъпници са като вас и не желаят да изучават родния си български език.

Доколкото разбирам обаче и с изучаването на украниски език и украинската литература има проблеми в окупираните от Русия територии на Украйна:

Източник ChatGPT: "През юни 2025 г. руското Министерство на образованието публикува проект за премахване на украинския език и литература от училищните програми, включително в окупираните територии, като мотивът е „променената геополитическа ситуация“.

The Moscow Times
No image preview

Russia to Drop Ukrainian Language From School Curriculum...

Russia plans to remove Ukrainian language and literature education from the national school curriculum, including in occupied Ukrainian territories, the Kommersant business daily reported, citing a dr

В окупираната част на Запорожка област местните власти съобщават, че от 1 септември 2025 г. украинският език е изключен от редовната учебна програма и може да остане само като извънкласна дейност.

https://mezha.net/eng/bukvy/ukrainian-language-removed-from-schools-in-occupied-zaporizhzhia-from-september-2025/?utm_source=chatgpt.com

Според публикуваните документи украинският е премахнат като учебен предмет в училищата на окупираните територии, а в Крим и окупираните части на Донецка и Луганска област дори възможността да се изучава по желание на родителите е предвидено да отпадне.

Meduza
No image preview

‘The geopolitical situation has changed’ Russian authorit...

At the start of the 2025–2026 school year, Russia plans to impose a full ban on Ukrainian language education in schools across the territories it occupies in Ukraine. In reality, occupation authoritie

Затова, когато някой твърди, че „няма проблем, просто се сформират групи“, е редно да покаже доказателства, че такива групи за български език реално съществуват и функционират в окупираните територии. Аз не съм намерил такива. За сметка на това има документирани решения за премахване на украинския език от училищната система.

#Межа
No image preview

Ukrainian Language Removed from Schools in Occupied Zapor...

This was reported today, June 25, by the Berdyansk City Military Administration In the temporarily occupied territories of Zaporizhzhia region, specifically in the captured Berdyansk, a complete exclu

"

току-що, Мери) написа:

Никой не ти говори за основен, ставаше въпрос имат ли възможност българите в Украйна в окупираните от Русия територии да си изучават българският език?

Да има такава възможност да изучават български език ,нали вече писахме това?

току-що, AAUUXX написа:

Да има такава възможност да изучават български език ,нали вече писахме това?

Но не искат, защото не го харесват явно, също, както и вие купейките не го харесвате българския и с радост бихте учили само руски, ама ядец, насила са ви карали в училище да го учите тоз български и така и не сте го научили. И така сега, ни руски знаете, ни български, тюх да му се не види! 😢

преди 4 минути, Мери) написа:

Затова, когато някой твърди, че „няма проблем, просто се сформират групи“, е редно да покаже доказателства, че такива групи за български език реално съществуват и функционират в окупираните територии. Аз не съм намерил такива. За сметка на това има документирани решения за премахване на украинския език от училищната система.

Когато пишеш обърни внимание ,че го правиш от женски си профил ,да наясно съм че се объркваш с това ,но за пореден път бъркаш половете ,но нищо аз както и предишните пъти ще се направя че не се е случило topsecret

преди 6 минути, Мери) написа:

Но не искат, защото не го харесват явно, също, както и вие купейките не го харесвате и с радост бихте учили само руски, ама ядец, насила са ви карали в училите да го учите тоз български и така и не сте го научили. 😢

Нищо отново не ти е ясно.

Брат за брата 😂

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'LUKOIL 100 LUKOI 2.62 95 2.,46 2.46 DIESEL 2.38 LPG பாசட LUKOIL ecto 0100 ecto95 LUKIL 十位 LUK LUK 1Ty 3 W'

Наскоро предоставиха специални права само за унгарското малцинство в Закарпатието -за да спре Унгария да блокира присъединяването на Киев към ЕС. Няма подобни за българското малцинство около Одеса. То и Украйна още няма никакви уточнени граници. Казаците си искат цялата Новорусия.

преди 21 минути, AAUUXX написа:

Когато пишеш обърни внимание ,че го правиш от женски си профил ,да наясно съм че се объркваш с това ,но за пореден път бъркаш половете ,но нищо аз както и предишните пъти ще се направя че не се е случило topsecret

Нищо отново не ти е ясно.

Добре е да се погрижиш за зрението си и да си закупиш очила, защото явно недовиждаш, че това е цитат от Чат Джи Пи Ти, а не са мои думи. Чат джи пи ти на мен лично ми пише в мъжки род, на теб не знам в какъв род и на какъв език ти пише, понеже нито български знаеш добре, видно е, след като не си разбрал кое е цитат и кое мои думи, нито руски, вероятно чатовате на теб ти изпращат картинки. 😢

преди 1 минута, Мери) написа:

Ти вземи си сложи очила, защото явно недовиждаш, че това е цитат от Чат Джи Пи Ти, а не са мои думи. Чат джи пи ти на мен лично ми пише в мъжки род, на теб не знам в какъв род и на какъв език ти пише, понеже нито български знаеш добре, видно е, члед като не си разбрал кое е цитат и кое мои думи, нито руски, вероятно ти с чата си общуваш с картинки. 😢

Не е нужно да ме убеждаваш ,вече го забравих hush

преди 12 минути, AAUUXX написа:

Не е нужно да ме убеждаваш ,вече го забравих hush

Кое забрави, българския ли? Че ти никога не си го помнил, на вас купейките само руския ви е в главата, ама вие и него не знаете, защото който не владее родния си език, няма как да владее и чужди езици, колкото и да ближе подметките на носителите им. 😉

преди 10 минути, Мери) написа:

купейките

Кфо туй нещо кУпейки?

Ко имаш предвид кОпейки ша тряя да се уточниш руски или украински...

...ша тряя и пола да си уточниш че стана мешана скара...

...дзвер.

преди 39 минути, Мери) написа:

Кое забрави, българския ли? Че ти никога не си го помнил, на вас купейките само руския ви е в главата, ама вие и него не знаете, защото който не владее родния си език, няма как да владее и чужди езици, колкото и да ближе подметките на носителите им. 😉

Дзверо, пак ли те взеха на подбив 😄

Ти само за това ставаш. Аз ти казах...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.