Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

5г сим карта в 4г телефон

Featured Replies

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Нещо не ти разбрах поста?

Имаш проблем с охлаждането на мозъка ли? Сменяй термопастата!

• Отговори 50
  • Прегледи 1,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Поддръжката на мрежа зависи от телефона и наличните мрежи. Щом телефона е до 4G, каквато и карта да му сложиш, то тя ще се свързва с 4G мрежата.

• Кое е ТЦ?! Това, че телефона ти е стар и може ръчно да си избираш мрежата не означава, че казаното от мен не е така. Не всички съвременни телефони позволяват ръчен избор! Казах, че щом телефона и е 4G

• Картата няма 4/5 G и така нататък. Това зависи какво поддържа оператора, какъв ти е плана и най-вече от устройството. Моята sim карта е стара, още преди да има 5G и не съм я сменял, а си имам 5G, след

преди 3 часа, Belefor написа:

Не ме занимавай с глупостите си моля.

Аз от 2012 досега всяка година си купувам топ моделите на Самсунг и си ги ползвам с кеф...

Няма как да ти обясня разликата ако не си ползвал топ модел телефон.... „Ситият на гладния не вярва“

Кое ще ми даде допълнителния кеф да ползвам топ телефон - говоря сравнително малко, не ми трябва интернер, не ходя с телефон в ръка всеки да ме види ... къде ще ми е кефа?

Там къде нямам обхват - отново няма да имам - та хайде обясни ми разликата ... още повече всяка година ще трябва да уча нов изглед, трябва да правя нови инсталации и да свиквам с новите недомислици на програмистите и трендовете - няма нужда.

И накрая даваш пълно потвърждение на моята теза : "Просто всеки си купува каквото може да си позволи и каквото му върши работа." - мерси, сега вече знаеш, че дори подарения телефон/безплатен или там както ги водят за 0,99 евро ... може да върши работа.

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Нещо не ти разбрах поста?

И аз не разбрах коя част ти не си разбрал.

преди 7 часа, Belefor написа:

И да го обърнем малко на майтап

Майтапа на страна, синът ми сам си плаща таксите за университета, без да ходи на работа и без да иска пари от никой. Я познай как става това, ха ха ха ...
Ако му скимне, може да си купи сам какъвто си иска смартфон.
Ама понеже е умен, не си хвърля парите на вятъра.

А след 4 години, ония гадове във финансовата сфера в Люксембург ще му пробутат скъпа каруца на лизинг, за която няма да плаща дори бензина ѝ, да я кара. Защото така разсъждават шефовете на фирмите, трябва да плащат за скъпи каруци на служителите си, за да изглежда че са много успешни с техния бизнес, и да си надуват цените на услугите им.

Ти просто си изпаднал в зависимост от играчки, но не искаш да си го признаеш.
Следваш сляпо общата мода и така.

Наистина не разбрах какво искаш да кажеш, но ще напиша това. СИМ картата е просто чип ( пластика), която свързва телефонният апарат с интернет провайдъра. Вече на ниво клиентски профил се прави и самата услуги, където може да забрани или разреши каквото трябва ( разговори, мобилни данни, роумин, APN) и прочие.

Е добре де, хайде от мен да мине:

5G SIM картата и 4G SIM картата за смартфон се различават основно софтуерно и функционално, а не хардуерно.

Хардуерно (физически):

Няма разлика между 4G и 5G SIM картите. Те са с еднакви размери (Nano-SIM, Micro-SIM или стандартни) и имат еднаква електронна конструкция на чипа. Една 4G SIM карта може да бъде поставена в 5G телефон и обратно [1][4].

Софтуерно (конфигурация и протоколи):

Разликата е в данните, записани на чипа, и в поддържаните протоколи:

Поддръжка на 5G Standalone (SA): Това е ключовата разлика.

4G SIM: Може да се свърже с първите версии на 5G (Non-Standalone – NSA), които използват 4G ядро на мрежата. Често обаче не поддържат или имат ограничена поддръжка за бъдещите 5G Standalone (SA) мрежи, които работят с изцяло ново, независимо 5G ядро [4].

5G SIM: Предварително е конфигурирана с необходимите протоколи и параметри за свързване както към 5G NSA, така и към напредналите 5G SA мрежи, осигурявайки пълна достъпност до бъдещите функции на мрежата [4].

Оптимизирани мрежови параметри: 5G SIM картите са настроени за по-плавно превключване (handover) между 4G и 5G мрежи, което намалява прекъсванията при движение [4].

Сигурност: 5G стандартите изискват по-модерни алгоритми за криптиране и автентикация. 5G SIM картите поддържат тези нови протоколи за сигурност, докато по-старите 4G SIM карти може да използват остарели методи, които не отговарят на изискванията за 5G SA мрежи

сега пак ли не е ясно, че има къде човек да пита коя карта каква е и разликите какви са ?

СИМ картата е просто чип ( пластика), която свързва телефонният апарат с интернет провайдъра. Вече на ниво клиентски профил се прави и самата услуги, където може да забрани или разреши каквото трябва ( разговори, мобилни данни, роумин, APN) и прочие.

на 10.08.2026 г. в 10:16, Емил Костов написа:

СИМ картата е просто чип ( пластика), която свързва телефонният апарат с интернет провайдъра.

Искаш да кажеш- идентифицира потребителя, чрез връзката номер на СИМ-корта - абонаментен номер.

Но за абонаментани планове и за предплатени се ползват различни карти?

преди 6 часа, jhoro написа:

СИМ картата е просто чип ( пластика), която свързва телефонният апарат с интернет провайдъра. Вече на ниво клиентски профил се прави и самата услуги, където може да забрани или разреши каквото трябва ( разговори, мобилни данни, роумин, APN) и прочие.

Искаш да кажеш- идентифицира потребителя, чрез връзката номер на СИМ-корта - абонаментен номер.

Но за абонаментани планове и за предплатени се ползват различни карти?

И Вас нещо не ви разбрах сър!

на 11.08.2026 г. в 21:33, Емил Костов написа:

И Вас нещо не ви разбрах сър!

От времето е - много те е напекло!

Както и това, че СИМ картата свързва телефонният апарат с интернет провайдъра"

Връзкжта са прави от примо-предавателя, а СИМ картата служи за идентификация.

".

преди 18 часа, Емил Костов написа:

Няма да коментирам нищо повече. Оправяйте се!

Ама ти сериозно ли се опита да коментира откачалки като jwhoro 😀

на 16.08.2026 г. в 16:26, Belefor написа:

Ама ти сериозно ли се опита да коментира откачалки като jwhoro 😀

Работя във Виваком вече 20 години, Във форрума няма откачалки!

преди 12 часа, Емил Костов написа:

Работя във Виваком вече 20 години, Във форрума няма откачалки!

Хахаха )

преди 7 часа, exHUMR написа:

И така не разбрах каква е разликата за 300 евро телефон и за 3000 евро телефон?

Че ми стана интересно

Къде ги тия телефони от по 3000€ ?

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

Само това ли измисли?

преди 14 часа, exHUMR написа:

И така не разбрах каква е разликата за 300 евро телефон и за 3000 евро телефон?

Че ми стана интересно

Спора беше за телефони за 80 и 800 евро... не знам откъде дойде 300 и 3000....

преди 21 часа, Joss Bomon написа:

Некоя бюджетна серия на тия

https://caviar.global/best-sellers/palmette-18k_id28790/

преди 2 часа, ined написа:

Некоя бюджетна серия на тия

https://caviar.global/best-sellers/palmette-18k_id28790/

Тъкмо мислех да продам единия си бъбрек, за да си взема такъв, но после се сетих, че никой който не е виждал линка ти няма да повярва че струва толкова, и се отказах...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.