Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за картини

Препоръчан отговор

Днес установих,колко много ми въздействат някои картини.Предполагам,че и при вас е същото.Викам си-хайде да си направим една такава темичка,в която всеки (ако има желание,разбира се) да постне някоя картина,която му е направила впечатление,да си каже какво точно е харесал в нея,какво настроение му е създала.Да поговори и да си каже мнението за картините ,които другите са постнали.....

Ей такава темичка да стане.

Тази сутрин например,много ме впечатли ето тази картина на Фёдор Александрович Васильев

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасна идея, а аз някой ден ще взема да скенирам и да ви подаря луксозното издание на Ермитажа и неговото богатство. Публикувано изображение За сега му се наслаждавам във формат А 3, но се надявам един ден да отскоча и до там Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би няма особена връзка, но като видях темата и се сетих за нещо, на което попаднах съвсем наскоро - Top 10 most expensive paintings...

Иначе моите любими картини са ужасно много и трябва да направя отделен форум или сайт само за тях... Но тъй като става въпрос за една, днес ще се спра на тази:

Публикувано изображение

"Капан за птици", Петер Брюгел

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасна идея, а аз някой ден ще взема да скенирам и да ви подаря луксозното издание на Ермитажа и неговото богатство. biggrin.gif За сега му се наслаждавам във формат А 3, но се надявам един ден да отскоча и до там biggrin.gif

Колекцията там е една от най-богатите в света.......

Какво ще кажеш за

Публикувано изображение

"Жертването на Исак", 1635 Рембранд оригиналът е в Ермитажа

На мен тази картина ми въздейства дори и само със играта на светлосенките......

vboychev,добре дошъл Публикувано изображение

На твоята любима картина контраста между птиците,които волно летят и хората,които се пързалят върху замръзналият лед представяйки си,че летят, е много истински.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колекцията там е една от най-богатите в света.......

Какво ще кажеш за

"Жертването на Исак", 1635 Рембранд оригиналът е в Ермитажа

На мен тази картина ми въздейства дори и само със играта на светлосенките......

Да, картината спира дъха ти. За миг дори изпитваш странно усещане там в гърлото, преглъщаш, а Адамовата ти ябълка трепери. Изплашеният поглед, грубата ръка обгърнала поваленото тяло, ножът който чуваш в следващия миг да звънти, срещнал твърдата земя...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, картината спира дъха ти. За миг дори изпитваш странно усещане там в гърлото, преглъщаш, а Адамовата ти ябълка трепери. Изплашеният поглед, грубата ръка обгърнала поваленото тяло, ножът който чуваш в следващия миг да звънти, срещнал твърдата земя...

Ангелът,който с едната си ръка,е хванал Авраам за ръката а другата е вдигнал,сякаш да му удари шамар (или пък да поучава)

Изражението на самият Авраам-уплаха,а в същото време позата му недвусмислено говори,че е прекъснат в последният миг,преди за заколи сина си.

А и самото голо,беззащитно тяло на момчето,чието лице е скрито (?!).

Самата поза и захватът на Авраам,е все едно коли агне.....На село точно така заколваме агнетата-закриваме им очите,защото са много тъжни и изплашени.........

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много се разнежих с тази тема...

Това е картина, която обожавам и с която съм израстнал... имах репродукция в детската си стая, подарък от една приятелка на майка ми:

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за хубавата тема.

Прекрасно е това изкуство.Приятно ми е да мога да споделя с вас някои картини, които обичам.

Особено ме впечатлява тази...

На Боян Василев Донев - БОЯН, е,"Пясък" 1993 г.....

Въздейства ми като изтичащият ни живот,през рехавите ни пръсти....и не можем да го задържим......

А БОЯН,има цял цикъл графики-"Молитва","Буря","Дон Кихот","Черупка","Пясък","Вода" и "Феникс".

Мен също ми допад и "Вода"

Публикувано изображение

Тук е цялата му галерия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Toby,това картина или снимка е??? Публикувано изображение Направо са като живи.

кой я е нарисувал?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Toby,това картина или снимка е??? Публикувано изображение Направо са като живи.

кой я е нарисувал?

Ми картина е според мен ... виж , че като се вгледаж във фона се забелязва ... намерих я случайно . Кой я е рисувал - незнам , ама е картина според мен . :P

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Когато видях тази картина на Винсент Ван Гог ми направи голямо впечатление. Самата техника на рисуване. Ще я помня винаги. Дори нарисувах един пейзаж с темпера "Морски фар", вдъхновена от тази картина, с този вид техника сякаш всичко се завихря :)

Публикувано изображение

"Звездна нощ" - от Винсент Ван Гог

П.С. Trichocephalus харесва ми, дори и името да не ми пасва много но е много огнена и ме отнася някъде като я гледам :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://www.acrista.com//images/img-pic/Da-otgledash-ogan.jpg

"Да отгледаш огън"......

P.S.Lili-извинявай.... :)

Редактирано от yvsot
Показвам линка - изображението не се зарежда. (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://artguru.info/img/Melodiya-yasnogo-dnya560x840.jpg

"Мелодията на ясния ден".......

Една картина която ме обърква.Ту виждам светлината и устрема на птиците,ту пък виждам едно,пропадане надолу,към тъмнота и че птиците всъщност са в кафез и няма къде де избягат,горките....

Ту пък се вглеждам в разпилените,като есенни листа,ноти по пода и си представям,че пианистката ей-сега ще стане,ще избяга или ще се превърне на птица.... Публикувано изображение.А на картината на стената има път без начало и без край.....Той ме обърква още повече.....

P.S. луд съм май,нали?

Редактирано от yvsot
Показвам линка - изображението не се зарежда. (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Лунна нощ на Черно море" - Иван Айвазовский - Пленява ме с красотата

Иван Константинович Айвазовский.......Ани,удари ме право в сърцето....

Малката шхуна,на фона на мрачното,нощно небе.Морето е спокойно,но в картината има напрегнатост,сякаш ей сега,някой облак ще скрие луната и ще стане страшно... Публикувано изображение

На мен любимата ми картина от Айвазовски е "Девятый вал" (1850 г)

Публикувано изображение

Интересна е историята свързана със създаването и....

Айвазовски решил да използва народното поверие,че от няколко поредни вълни едната е със най-голяма сила и мощ. Древните гърци смятали че това е третата, римляните-десетата. В представите на другите древни мореплаватели най-разрушителна е била деветата вълна.

Противопоставянето на човека и стихията-това е темата на картината. Героите на "Деветата вълна" представляват една групичка скупчени един до друг,и все още вярващи в собствените си сили, хора. Те дори и за миг не си представят,че силите им ще им изневерят, те с чест преживяват изпитанието,осляняйки се един на друг. Забележителният жест на единият от героите, който, сам едва-едва се държи за мачтата, със сетни сили поддържа жовта на обезсилените си другари. И цялата група се държи един за друг,за да си помогнат в трудна ситуация. Всичко това потвърждава, че има смисъл в борбата, че, проявявайки героизъм, могат със собствени сили да се спасят, когато по всички природни закони би трябвало да загинат..

НО разбеснялата се стихия в трактовката на Айвазовски не само ужасява — тя и възтрогва. Просвекващият просвет на страшните талази вода ,преливащи във всички цвето на дъгата,светкавици святкат,могъщите вълни прехвърлят и заливат загиващите хора, страшни скали вещаят гибел. Струва ти се,че чувствата са преодолени,но в действителност съответсва трагическа ситуации. Такъв реализъм, проявяващ се в картината "Девятый вал", и други, никой в неговото време, при изобразяването на морските стихий не емогъл да достигне.

В картине се съединяват много из видяното и преживянот от самият художник. Особенно памятна била за него бурята,която той преживял в Бискайския залив в 1844 год. Штормът бил толкова съкрушителен, че корабът почти потънал,а в европейски и петербургските вестници се появило съобщение за гибелта на младият руски живописец, чието име вече е било много добре познато. До кравя на дните си Айвазовский си спомнял: «Страх не подавил во мне способности воспринять и сохранить в памяти впечатления, произведенного на меня бурею, как дивною живою картиной» (Страхът не успя да ми попречи да съхраня в паметта си ,развихрилата се над мен буря,като дивна жива картина).

изт.тук свободен превод от руски-моя милост

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

Иван Константинович Айвазовский

"Чесменский бой" (1848)

Живопись Айвазовского сороковых-пятидесятых годов отмечена сильным воздействием романтических традиций К.П. Брюллова, сказавшихся не только на живописном мастерстве, но и на самом понимании искусства и на мировосприятии Айвазовского. Подобно Брюллову, он стремится к созданию грандиозных красочных полотен, могущих прославить русское искусство. С Брюлловым Айвазовского роднит блестящее живописное мастерство, виртуозная техника, быстрота и смелость исполнения. Очень ярко это отразилось в одной из ранних батальных картин "Чесменский бой", написанной им в 1848 году, посвященной выдающемуся морскому сражению.

После того как в 1770 году произошел Чесменский бой, Орлов в своем донесении в Адмиралтейство-Коллегию писал: "…Честь Всероссийскому флоту. С 25 на 26 июня неприятельский флот (мы) атаковали, разбили, разломали, сожгли, на небо пустили, в пепел обратили… а сами стали быть во всем архипелаге господствующими…" Пафос этого донесения, гордость выдающимся подвигом русских моряков, радость достигнутой победы прекрасно передал Айвазовский в своей картине. При первом взгляде на картину нас охватывает чувство радостного волнения как от праздничного зрелища - блестящего фейерверка. И только при детальном рассмотрении картины становится понятным сюжетная сторона ее. Бой изображен в ночное время. В глубине бухты видны горящие корабли турецкого флота, один из них - в момент взрыва. Охваченные огнем и дымом, в воздух летят обломки корабля, превратившегося в огромный пылающий костер. А сбоку, на переднем плане, темным силуэтом высится флагман русского флота, к которому, салютуя, подходит шлюпка с командой лейтенанта Ильина, взорвавшего свой брандер среди турецкой флотилии. А если подойти ближе к картине, мы различим на воде обломки турецких судов с группами матросов, взывающих о помощи, и другие детали.

Айвазовский был последним и самым ярким представителем романтического направления в русской живописи, и эти черты его искусства особенно проявились, когда он писал полные героического пафоса морские баталии; в них была слышна та "музыка боя", без которой батальная картина лишена эмоционального воздействия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В последното време само дървета (като картини) ми се въртят в главата.. и ето какво открих. Автора не е известен. Ако някой го знае, да го сподели, моля :offtopic_s:

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

О, неговите творби са съвършени.Когато за първи път попаднах на тях, помислих че са снимки.А всъщност са масло.Едно ново изкуство ;)

Публикувано изображение

Underwater Mouse 2, Adam Stennett

Това...картина...не може да бъде Публикувано изображение
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Супер е, Лили-само като се в силуета на жената (чупката в кръста) и ми............ :)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...