Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хлебарките идат

Featured Replies

0000029543-article.jpg

Новост е нашествието на хлебарки в офисите, където причиняват повреди на компютрите. Снимка: Корбис

Необичайно интензивно размножение на хлебарки се забелязва в Пловдив, а и в цялата страна. Това показва проучване направено от екип от експерти по инициатива на пловдивската фирма "Санита".

Невъзможно е да се посочи точната численост на хлебарките, но може да се твърди, че напоследък броят им се увеличава с изключително бързи темпове и тенденцията ще се запази през следващите месеци, обясни Мария Иванова, главен биолог на "Санита", която има 17-годишен опит в дезинсекцията и дератизацията.

Според г-жа Иванова популацията може да достигне до критична точка и да създаде риск от епидемии, подобни на хепатита през лятото.

Усилващ фактор в момента е пускането на парното отопление, тъй като повишаването на температурата в жилищата ускорява репродуктивния цикъл на хлебарките.

Според проучването, чиито резултати ще бъдат готови до няколко дни, най-застрашени са панелните блокове. В Пловдив това е районът на ж.к. "Тракия" и кв. "Изгрев".

Новост е нашествието на хлебарки в офисите, където причиняват повреди на компютрите. Полазените от хлебарки клавиатури пък създават условия за разпространяване на чревни инфекции.

Конвенционалните методи за справяне с насекомите в домашни условия вече не дават задоволителен резултат, затова все повече хора подават заявки за цялостно пръскане на жилищни сгради, регистрира проучването.

• Автор
За непросветените:

039.jpg040.jpghlebomor-icon.jpg

biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Не е желателно да си облизвате пръстите след работа с напръскана клавиатура :):)

:) 1. Някъде прочетох, че в Африка има племена, за които тези насекоми са деликатес. Може би трябва да поканим представител на някое от тези племена с цел обмяна на опит.

:) 2. Горепосочените химикали са само временни средства. За да не могат да се развъждат тараканчетата, трябва да се вложат доста пари за ремонта и хигиенизирането на повечето български жилища. Народът в основната си маса не разполага с нужните пари. Получава се, че идеята в т.1 не е за изхвърляне, макар че има сериозен проблем: нашенските хлебарки са доста по мърляви от африканските... biggrin.gif

Да си вземат котка и нема да имат хлебарки млебарки.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Аз живея в панелен блок в споменатия ж.к "Тракия". Мога да ви кажа че това което виждам всяка нощ е ужас,отивам в кухнята в 2-3 през ноща за вода или нещо за хапване и само при святкането на лапмата почват да бягат във всички посоки и да се крият,а те са толкова много че се блъскат даже ... ужас хора ужас и съседите са така да ги наречем ... тъпи и не искат да се хигиенизира целият вход .. а то като се замислим всичко идва от мазетата и се разпространява по кухните ..

Да си вземат котка и нема да имат хлебарки млебарики.

Да ти кажа имам котка и не става, обаче комшийката уцели десятката - взе си жаба... сега няма нито една черна гадина. Те нали с това се хранят, жабката цял ден седи в ъгъла до хладилника, а вечер като излезе на лов убива всички митове за Raid и "хлебаротрепачките". Само дето май понамирисва, но пък като си свърши работата трябва само да я върнете в зоомагазина или в блатото, от което сте я изкопали и както се казва в старата българска поговорка "и жабата сита и вие без гадини!"

:wors: Възможно е да се заблуждаваш, че въпросите гадинки не се хранят и с котки. Въпросът е само дали са достатъчно на брой. Предполагам, че в страната ще започне масирана дезинсекция едва тогава, когато бъде изяден първият човек. Такива сме си ние - чакаме до последния момент и се надяваме нещата сами да се оправят.

;) Обикновено закъснението при решаването на някой проблем води до сериозно увеличение на разходите за решаването му. Един от последните примери е софийският боклук.

:clap: Не вярвам някога манталитетът на нашенеца да се промени, за да може страната да потръгне напред. Някои от нас в еволюционен смисъл може и да са доста напреднали, но самотни лястовички пролет не правят.

:wors:

Аз имам в момента 4 броя-а да дойдат де ;)

Да ти кажа имам котка и не става, обаче комшийката уцели десятката - взе си жаба... сега няма нито една черна гадина. Те нали с това се хранят, жабката цял ден седи в ъгъла до хладилника, а вечер като излезе на лов убива всички митове за Raid и "хлебаротрепачките". Само дето май понамирисва, но пък като си свърши работата трябва само да я върнете в зоомагазина или в блатото, от което сте я изкопали и както се казва в старата българска поговорка "и жабата сита и вие без гадини!"

Чувала съм, че и с игуана става. Не знам тя дали понамирисва, но пък трябва да се пуска нощем извън терариума и се получава един доста шумен лов. Сигурно обаче е ефикасен :)

• 1 година по-късно...

Я кажете нещо по-съвременно (защото темата е от 2006г ), и наистина ефикасно да е . В момента ползва някакви кубчета "хлебаркомор" (или нещо подобно беше), но ефект няма, даже си мисля да не са ми дали храна за хлебарки, вместо отрова.Ползвах и някаква пудра, но ефекта от нея е също "хранителен" за гадинките.

Я кажете нещо по-съвременно (защото темата е от 2006г ), и наистина ефикасно да е . В момента ползва някакви кубчета "хлебаркомор" (или нещо подобно беше), но ефект няма, даже си мисля да не са ми дали храна за хлебарки, вместо отрова.Ползвах и някаква пудра, но ефекта от нея е също "хранителен" за гадинките.

Не знам каква пудра си ползвал

Аз съм ползвала преди време Интокс-всички гадини се нахраниха и отидоха при Свети Петър

biggrin.gif

Не знам каква пудра си ползвал

Аз съм ползвала преди време Интокс-всички гадини се нахраниха и отидоха при Свети Петър

biggrin.gif

За името не си спомням, само знам когато я купувах, имаше два вида, с жълта и червена капачка.Аз естествено взех с червената, като си мислих че е "по-опасна". Явно съм сбъркал с избора, но за това разчитаХ на кубчетата, но ......

За името не си спомням, само знам когато я купувах, имаше два вида, с жълта и червена капачка.Аз естествено взех с червената, като си мислих че е "по-опасна". Явно съм сбъркал с избора, но за това разчитаХ на кубчетата, но ......

Тя и моята е в жълта пластмасова опаковка и с червена капачка

Отдавна не ми е трябвала,но помня че беше произведена в Либия

Мда,имаше си и йероглифи отзад

Сигурно в Либия страдат много от хлебарки,та са я измислили тая мор

Няма да забравя какъв ад преживях в квартал Левски,когато бях там

Гадините се бяха заврели вътре в касетофона ми

biggrin.gif

Спяха си в скалата за радиото-чак да ти е съвестно да си преместиш станцията мда

В тоя вход,където живях,си ги имаха едва ли не като домашни любимци тва хлебарките

На никой не му пукаше и не искаше да даде пари на ХЕИ да обработят канализацията и мазетата

Та тая пудра ме спаси-излязоха,хапнаха и после по прахосмукачката ги изпратих завинаги

cool.gif

Тя и моята е в жълта пластмасова опаковка и с червена капачка

Отдавна не ми е трябвала,но помня че беше произведена в Либия

Мда,имаше си и йероглифи отзад

Сигурно в Либия страдат много от хлебарки,та са я измислили тая мор

Няма да забравя какъв ад преживях в квартал Левски,когато бях там

Гадините се бяха заврели вътре в касетофона ми

biggrin.gif

Спяха си в скалата за радиото-чак да ти е съвестно да си преместиш станцията мда

В тоя вход,където живях,си ги имаха едва ли не като домашни любимци тва хлебарките

На никой не му пукаше и не искаше да даде пари на ХЕИ да обработят канализацията и мазетата

Та тая пудра ме спаси-излязоха,хапнаха и после по прахосмукачката ги изпратих завинаги

cool.gif

Ами тя на моята има йероглифи (по-вече ми приличат на Израелски). Явно съм попаднал на дубликат (менте).

Ами тя на моята има йероглифи (по-вече ми приличат на Израелски). Явно съм попаднал на дубликат (менте).

Е аз не разбирам от йероглифи,ама със сигурност си попаднал на менте-щом няма ефект

Нямаш си на идея от къде започват да излизат-като поръсиш около мивката

Из под шкафове,тапети-цели поколения на тълпи прииждат

Една цигара време-да си хапнат за последно-и са нагоре с краката

Гледай и цената-евтина ли е-значи е менте

Тая си беше бая пари-към 10 лева на ония старите

Хлебарките ходят там, където има манджичка..Убедила съм се, че колкото по-малко е неприбраната храна(каквато и да е тя), толкова по-малко са и гадинките!

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

Хлебарките ходят там, където има манджичка..Убедила съм се, че колкото по-малко е неприбраната храна(каквато и да е тя), толкова по-малко са и гадинките!

Вярно е,но никога не изчезват напълно...

Те че ходят по трохи и неприбрани бльоджи-ходят

Ама пътя им минава през тръбите на канализацията

И се озовават в чисто спретнатата ми измита и дезинфекцирана кухничка

biggrin.gif

Като няма кво да ядат от мене-що не си ходят при мизерията а

:angry:

Да бе,вярно,музика им се слуша-у касетофона ми се навряха

пък при мене по монитора имаше истински не някоя програма

Аз пък бях чул че ако имате за домашен любимец таралеж няма да имате никакви насекоми ... но незнам да ли е вярно ohmy.gif

вкъши преди имаше доста и ползвахме някакви примки на РАЙД представлява едно бяло като къщичка с отвори което е пълно с някаква храна ,която ги примамва и ги заразява и след като заразената хлебарка се прибере в дупка накача и други.но действаше имаше доста с вирнати крака.на кутията пишеше капан за хлебарки беше чарвена и вътре имаше 6 броя.

иначе е добре да слагате тапи на сифоните поне нощем.

Те че ходят по трохи и неприбрани бльоджи-ходят

Ама пътя им минава през тръбите на канализацията

И се озовават в чисто спретнатата ми измита и дезинфекцирана кухничка

biggrin.gif

Като няма кво да ядат от мене-що не си ходят при мизерията а

:speak:

Да бе,вярно,музика им се слуша-у касетофона ми се навряха

Бе то..че отърване от тях няма-ясно е..ама поне да са в по-малки количества ;) Аз като знам в моя блок какви са-направо могат да те понесат, ако не ги избягваш..не хлебарка, а цяло хлебарчище ohmy.gif ...това нещо ако попадне в апартамента ми ще полудея..тези гадини мутират с всяка изминала минута! :speak:

Преди 3 години си купих гарсониерка панелка. Беше пълна с едри сочни хлебарки. Сложих едни пластмасови кубчета с хапче вътре в тях. Ефекта е след около месец, но после целогодишно те предпазват от досадните гадинки. Кубчетата се продават в по-добрите аптеки и не са скъпи. Поставят се на стратегически места - зад хладилника, в скритите ъгли на стаята и т.н.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.