Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости

Featured Replies

Имах намерение да постя, но не защото съм адски вярваща и т.н. , а защото напоследък нямам воля да се ограничавам в храната и си помислих,че сега е момента. Но уви ........ един ден само издържах, на втория като направих пица, и си казах " Е няма да стане, другите да хапват а аз да гледам " , и до там бях с постите. :) Макар че имах желание !!!

Какво да кажат вегетарианците... :wors:

Леки пости на всички вярващи, които ги спазват.

Нека бъдат приети...

• 11 месеца по-късно...
  • Отговори 80
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Попаднах на един link в които добре е обяснено всичко или какво трябва да знаем за постите.От днес започват Коледните пости ще пусна този link ако някои се интересyва и прави пости да му е от полза.

Успех на всички които правят.

Още преди да се започне поста трябва да си кажеш какъв точно ще бъде и разбира се да спазиш обещаното до края.

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене,

а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

Постихме с пост благоприятен, благоугоден на Господа.

Пост на отричане от злото, въздържане на езика, въздържание от гняв, отлъчване от похотите, злословието, лъжите и клетвите.

Постът, през който липсват тези прегрешения, е истински и благоприятен".

http://www.pravoslav...stite_v_BPC.htm

Редактирано от Coccinelle (преглед на промените)

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

Мисля, че всичко това трябва да се прилага целогодишно, а не само през постите.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

----------------------

Съгласен, но не със силата на волята, а така, от само себе си, като нещо съвсем естествено.

Ма не вярвам някой от нас да е успял да стане такъв. :)

----------------------

Съгласен, но не със силата на волята, а така, от само себе си, като нещо съвсем естествено.

Ма не вярвам някой от нас да е успял да стане такъв. :huh:

аз ? :)Публикувано изображение

Така е ,но се надявам поне на постите хората да са добри и да се сетят,че са хора.За съжаление дори тогава не се сещаме.

аз ? :DПубликувано изображение

---------------------

Оооо, Велики Нематод,

Вие сте над тази скверна суета,

която обитаваме тъдява

Над равнините на Греха

посипани със смет и плява...

:help:

Така е ,но се надявам поне на постите хората да са добри и да се сетят,че са хора.За съжаление дори тогава не се сещаме.

------------

Ми как, уважаема, да се сетим, като ние не сме хора като хора, ми разни

шебеци,

магарета

тюфлеци

петли опити

тъжни Меци

---------------------

и само мойрите заплитат

на Времето в платното траурно

в покров - и злите и добрите

съдби във възли слети заедно...

15 - 22 ноември

28 ноември - 5 декември (ст. стил) само растителна храна с олио 21 ноември (4 декември ст.стил) е

Въведение Богородично. 2. 23 - 29 ноември

6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба 3. 30 ноември - 6 декември

13 декември - 20 декември (ст. стил) разрешава се риба

От Андреевден до Никулден 4. 7 декември - 13 декември

21 декември - 26 декември (ст. стил) разрешава се риба 5. 14 декември - 19 декември

27 декември - 1 януари (ст. стил) разрешава се риба 6. 20 декември - 24 декември

2 януари - 6 януари (ст. стил) само растителна храна с олио От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово 25 декември

7 януари (ст. стил) Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък

Как да си обесня седмиците където се яде само риба?

Означава ли това че може да се ядат млечни храни и само риба-като не се яде месо?

Или си означава ,че си ядеш само разтителна храна с олио и може и риба?

аз ? ;)Публикувано изображение

И не се възнесе на 11.11.

:ohmy:

Ааа ще постиме, как няма да не постиме, трябва да постиме, важно е да постиме, по-евтино е да постиме, очисително е да постиме, а може и да погладувам даже ако трябва, или направо да .........

На незнаещите религиозни натегачи е хубаво да се припомнят думите на Йисус "Не е важно какво влиза;а какво излиза от устата"

Човек трябва да бъде държан отговорен за думите си;а не за очистителните си диети.

Помня една позната, фанатичка на тема пости -

а Душата й болна все, все злоба, завист -

та да са й помогнали нещо - не.

Ей сега ще тръгна да постя, ама друг път...

Коледните пости и празници нямат нищо общо с Библията.

Техните корени са в езическите обичаи и нямат никакъв аналог с истинските библейски празници.

Да се храни човек здравословно е препоръчано в Левит 23 и това трябва да е практика за всеки грижещ се за здравето си човек;а не изключение което да посветим на Бог.

На незнаещите религиозни натегачи е хубаво да се припомнят думите на Йисус "Не е важно какво влиза;а какво излиза от устата"

Човек трябва да бъде държан отговорен за думите си;а не за очистителните си диети.

---------------------------

Т.н. постене или нещо подобно е познато във всички религии.

Защото всички религии са отглас, ехо, сенки на едно и също нещо, вечно съществуващо и неподвластно на времето и пространството на тази реалност. Това нещо е един особен път, нещо като "тунел под света", нещо като асансьор през сферите на този свят.

Та именно пречистването на телесната система /което може и да се нарече постене/ е първият етап от процеса по вървенето на този път.

И е останало като спомен, като подражание, като ритуал със забравено истинско значение в религиите, които сега вече са оглавявани от безмощници и профани, кичещи се като диваци с атрибутите на отдавна напуснал тленното рицар...

Публикувано изображение

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Помня една позната, фанатичка на тема пости -

а Душата й болна все, все злоба, завист -

та да са й помогнали нещо - не.

За съжаление и аз познавам такива хора... :no-no:

Постенето не прави човека нито по-добър, нито по-духовен.

---------------------------

Т.н. постене или нещо подобно е познато във всички религии.

Защото всички религии са отглас, ехо, сенки на едно и също нещо, вечно съществуващо и неподвластно на времето и пространството на тази реалност. Това нещо е един особен път, нещо като "тунел под света", нещо като асансьор през сферите на този свят.

Та именно пречистването на телесната система /което може и да се нарече постене/ е първият етап от процеса по вървенето на този път.

И е останало като спомен, като подражание, като ритуал със забравено истинско значение в религиите, които сега вече са оглавявани от безмощници и профани, кичещи се като диваци с атрибутите на отдавна напуснал тленното рицар...

Интересно изказване...И кое е това нещо? :)

За съжаление и аз познавам такива хора... :rolleyes:

Постенето не прави човека нито по-добър, нито по-духовен.

Но постите те наyчават да казваш "не" на много неща.Аз например преди 15 години на едни от първите ми пости спрях цигарите и въобще не искам да се сещам ,че съм пушила.

Постите те научават да имаш силен дух и да се научиш да се бориш.

Ти сам се наyчаваш,защото с взимането на решението за пости ти започваш да мислиш какво трябва да промениш в себе си и това е себеборбата.Щом човек може да се пребори със себе си то останалите неща- "чуждите"- са още по-лесни.

Какво да кажат вегетарианците... :)

Вярно... Възможност за мъничко да излязат от нелегалност? :rolleyes:

Но постите те наyчават да казваш "не" на много неща.Аз например преди 15 години на едни от първите ми пости спрях цигарите и въобще не искам да се сещам ,че съм пушила.

Постите те научават да имаш силен дух и да се научиш да се бориш.

Ти сам се наyчаваш,защото с взимането на решението за пости ти започваш да мислиш какво трябва да промениш в себе си и това е себеборбата.Щом човек може да се пребори със себе си то останалите неща- "чуждите"- са още по-лесни.

На мен не ми бяха нужни пости за да се откажа да ям месо и да пия алкохол, просто реших, че са вредни за здравето ми.

Ако някой ден реша да спирам цигарите, пак това ще е основния ми мотив.

Според мен човек може и трябва да работи върху себе си постоянно, без за това да му е нужен повод, още повече такъв, който е наложен отвън.

Интересно изказване...И кое е това нещо? :P

---------------------

Че откъде - накъде на шебеците хора задават въпроси?! :P

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

На мен не ми бяха нужни пости за да се откажа да ям месо и да пия алкохол, просто реших, че са вредни за здравето ми.

Ако някой ден реша да спирам цигарите, пак това ще е основния ми мотив.

Според мен човек може и трябва да работи върху себе си постоянно, без за това да му е нужен повод, още повече такъв, който е наложен отвън.

Да ,но когато си с тези "пороци" (ако мога така да се изразя) ти дори и да ги осъзнаваш не искаш да ги махнеш.Истината е както е казал Исус е ,че "Ако вярата ви беше колкото синапено зърно,планини щяхте да преместите"

Тоест ти си искала и си го направила.

Болшенството от хората знаят какво причиняват цигарите а виж как се пуши в България (и то предимно жените).

Много хора знаят,че "гъз глава затрива " а вий как се "прилиягва".

Това имам предвид.

Човек сам трябва да поиска а постите са началото да казваш "НЕ".

Дали да постиш и кога да го правиш е въпрос на личен избор. Постенето "под команда" не го разбирам и не го правя. Една "дама", завършила богословие в СУ, в края на Коледните пости беше оставила 3 дни на хляб и вода невръстните си дечица... :P

Глупости на търкалета... :P

Всеки прави каквото си знае и това не значи, че не е правилно за него...И непостенето не значи, че имаш слаб дух, ако вземем огледалният образ на думите ти... Аз лично нямам намерение да спра да ям това, което ям, защото съм обречен на глад... :P

---------------------

Че откъде - накъде на шебеците хора задават въпроси?!

Mи говорим си като извънземен с шебек...Кой ти е казал, че съм човек? :D Ти за ИКП не си ли чувал?(Интергалактическата комунистическа партия) :D

Да ,но когато си с тези "пороци" (ако мога така да се изразя) ти дори и да ги осъзнаваш не искаш да ги махнеш.Истината е както е казал Исус е ,че "Ако вярата ви беше колкото синапено зърно,планини щяхте да преместите"

Тоест ти си искала и си го направила.

Болшенството от хората знаят какво причиняват цигарите а виж как се пуши в България (и то предимно жените).

Много хора знаят,че "гъз глава затрива " а вий как се "прилиягва".

Това имам предвид.

Човек сам трябва да поиска а постите са началото да казваш "НЕ".

Aбе, аз не съм чувал човек сам да премести планина, а ти? Май пак религиозни цитати нямащи общо с действителността :P

Да на всичко, на алкохола, на цигарите, на месото, на разврата..И какво? Гръм ли сега ще ме удари?(това би трябвало да е шеговито-саркастичен тон, за неразбралите, не сериозен пост..)

А сега сериозната част-знаеш ли, едно от най-трудните неща за човека е да въведе коренна промяна в себе си, самата промяна е трудна, а някои хора дори мисълта за нея ги плаши.Това не значи, не такава не може да има и някакви си пости, било то религиозни или не, не трябва да бъдат единствената причина някой да се опита нещо да промени към по-добро.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Mи говорим си като извънземен с шебек...Кой ти е казал, че съм човек? :( Ти за ИКП не си ли чувал?(Интергалактическата комунистическа партия) :D

----------------------------------

Да здраствует Великая Интергалактическая Коммунистичесская революция!

----------------------------------

...след която, естествено, започват повсеместни и повсепланетни постоянни пости...

;)

А сега сериозната част-знаеш ли, едно от най-трудните неща за човека е да въведе коренна промяна в себе си, самата промяна е трудна, а някои хора дори мисълта за нея ги плаши.Това не значи, не такава не може да има и някакви си пости, било то религиозни или не, не трябва да бъдат единствената причина някой да се опита нещо да промени към по-добро.

Да де, аз точно това казах,себеборбата.

Поста се започва с храната и се стига до вътрешната промяна-иначе бихме правили диета някаква. :D

Аз обикновенно като кажа,че постя и хората мислят,че съм луда и веднага ми казват "О,я да си ядеш и да не се измъчваш"

Тези хора обаче не знаят,че аз съм си решила и аз самата искам нещо да дам, за да ми се даде.

За трyдно незнам дали е трyдно,но ако нямаш желание е друг въпрос....за това дадох примера с планината....То има ли лесни неща? :P

Да де, аз точно това казах,себеборбата.

Поста се започва с храната и се стига до вътрешната промяна-иначе бихме правили диета някаква. :D

Аз обикновенно като кажа,че постя и хората мислят,че съм луда и веднага ми казват "О,я да си ядеш и да не се измъчваш"

Тези хора обаче не знаят,че аз съм си решила и аз самата искам нещо да дам, за да ми се даде.

За трyдно незнам дали е трyдно,но ако нямаш желание е друг въпрос....за това дадох примера с планината....То има ли лесни неща? :P

Има. Да промениш дрехите, колата си, подредбата на къщата. Но да промениш себе си, да се пребориш със страховете или на цената на това, което имаш, да се бориш с неудачите...често е много трудно.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.