Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости

Featured Replies

Публикувано изображение

В сряда, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

По време на постите може да се употребява олио и вино във всички дни без сряда и петък.

Забранено е обаче да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, така че те спокойно могат да разпускат душата с мляко и млечни продукти.

Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

Венчавките са забранени от утре /началото на Коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Протестантските църкви изцяло отричат поста.

Католическата църква пък изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

• Отговори 80
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Трета година вече ще спазвам двата големи поста. Не от религиозна гледна точка, а от чисто здравословна. Знам, че доста лекари отричат дългото постене, но на мен ми се отразява доста добре. Чувствам се отлично и определено се отървах от лакомията си. Научих се да ям, когато наистина съм гладна, а не когато на езика ми се яде. Но всеки трябва сам да прецени доколко постите са полезни за него. Не всеки може да се подложи на това. А ето и нещичко за самите пости и тяхна истинска цел: Коледните пости Коледните или Рождественските пости започват на 14 ноември и завършват на 24 декември - Бъдни вечер. Те не само издигат духовно-нравствените стремежи у християнина над телесните усещания, но се оказват и изключително здравословни. По време на постите не бива да се консумират ястия от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Само на Никулден се разрешава риба, т.е. набавят се хранителни съставки, които позволяват да се издържи на белтъчния недостиг. Той е напълно поносим при консумация на боб, соеви продукти, ядки. Разбира се, преяждането е недопустимо. Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи. При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер. Ако във вихъра на празниците човек започне отново да яде безконтролно, здравословният ефект от хранителните ограничения е нулев. Телесното тегло със сигурност се повишава. Усещането за тежест и общ дискомфорт е неизбежно. Ето защо самоконтролът и самодисциплината в хапването трябва да се запазват на висота, а менюто от Бъдни вечер до Нова година да се обогатява постепенно. За целта към растителната храна се добавят мляко и по-леки млечни продукти. Малките количества постепенно се увеличават, включват се растителни масла. Също постепенно и първоначално в малки количества се консумират задушени зеленчуци с парченца месо. Може да се приемат супи с 1-2 лъжици кисело мляко като застройка. Първите няколко дни се яде често, но по малко. След като седмицата превали, количеството на храната за един прием се увеличава, но нараства и интервалът между храненията. Преди Нова година те трябва да са четири. Най-добре е подправките да се включат към шестия ден. Постепенно се увеличават зърнените храни. Всеки залък трябва да се дъвче продължително. Принципът на постепенност се отнася и до напитките. Може да се започне с капка алкохол към ароматен чай. На новогодишния празник за предпочитане са червените вина, които съдържат антиоксиданти с противосклеротичен ефект. Не съществуват ограничения за пиенето на билкови чайове с мед, както и за натурални плодови и зеленчукови сокове. Някога нашите деди са спазвали точно правилата на постите и изискванията в седмицата след тях. За съжаление през последните десетилетия тези правила са почти забравени. Но ако погледнем на традициите с информацията, която днес имаме, ще установим, че строгият ритуал на храненето е всъщност идеална психотерапия. Тя активира човешката самодисциплина при спазване на определен стил на хранене. Тогава вярващият човек сякаш влиза в друго душевно състояние, изолира се от неблагоприятните външни и вътрешни въздействия. И постепенно започва да се чувства бодър, уверен в себе си, волеви. Точно тези усещания е разумно да съхраним и след новогодишния празник. Те със сигурност ще ни направят по-здрави

Трета година вече ще спазвам двата големи поста. Не от религиозна гледна точка, а от чисто здравословна.

Ми то като ще е от здравословна гледна точка можеш да го правиш по всяко време. Защо си решила да постиш точно по време на религиозните пости. Или с един куршум два заека - хем е здравословно, хем ако случайно има Господ и на него да му отдадеш заслуженото. На далавера си.....

Ми то като ще е от здравословна гледна точка можеш да го правиш по всяко време. Защо си решила да постиш точно по време на религиозните пости. Или с един куршум два заека - хем е здравословно, хем ако случайно има Господ и на него да му отдадеш заслуженото. На далавера си.....

По - лесно и приятно е да го правиш заедно с другите.Дори в семейството да няма други, които постят, времето за пости предразполага за това...

Е, тъкмо жена ми преди два дни питаше кога почват коледните пости. За мен това няма особено значение /въпреки, че по принцип не е лошо/, тъй като аз не постя, но тя вече трета година е редовна - и преди Великден, и преди Коледа ...

borisfx, по всяко време пост надали е особено здравословно. Чрез постите човек се пречиства от телесните и душевни отрови, а не прави някакви жертви за Господ. А що се отнася до времето, предполагам, че тези преходни сезони /есен и пролет/са благоприятни и за прочистване.

Редактирано от mucunka (преглед на промените)

Леки и спасителни пости на всички :)

И аз така...

Сто предимства да ми изброите аз от мръвката не се отказвам, но пък уважавам постещите дори бих пообиколиа вашите хладилници да не отиде месцето и шоколадчето зян... ;):lol6::lol6:

И аз така...

Сто предимства да ми изброите аз от мръвката не се отказвам, но пък уважавам постещите дори бих пообиколиа вашите хладилници да не отиде месцето и шоколадчето зян... ;):lol6::lol6:

Да се откажеш от мръвката не е чак толкова трудно, по-трудно е да се откажеш от страстите си.

"Поканил ме на гости да ме учи на пости" Радой Ралин :)

Да се откажеш от мръвката не е чак толкова трудно, по-трудно е да се откажеш от страстите си.

Хахахахха да бе, верно...Хора вие "всячески" ли ще постите???? (Надявам се сещате се накъде бия...)

Хахахахха да бе, верно...Хора вие "всячески" ли ще постите???? (Надявам се сещате се накъде бия...)

Тоя въпрос не е ли тема за оня раздел?

:)

Това за което питаш е според преценката на изповедника ти. Ние със съпругата ми примерно се въздържаме една седмица преди изповед и свето причастие.

Само да поясня под страсти се разбират не телесни, а душевни страсти/недъзи/. Примерно обичаш да обсъждаш или злословиш другите, да се караш, да се гневиш и т.н.

Поздрави :)

Аз постя за здраве. А сексът е здраве /ако добре съм те разбрала, за кое питаш Публикувано изображение /. Така че.... Публикувано изображение

Интересно сутринта слушах по "Хоризонт", че само за православните християни постите са толкова строги /абсолютно никакви животински продукти с изкл. на риба на Никулден/, докато протестантте отричали постите вйобще, а при католиците се забранявало месо само в петък ...

Прости ми,Господи :)-без секс долу-горе ще устискам,но без мръвка-не :whist:

Е,щом трябва ще постим.Все пак за мен това са едни от най-важнтие празнаци.Май ще се хдои до "МЕТРО за нови лампички на елхата :angry:

Прости ми,Господи ;)-без секс долу-горе ще устискам,но без мръвка-не :clap:

Това ме разби, поздравления. :clap:

Прости ми,Господи :clap:-без секс долу-горе ще устискам,но без мръвка-не ;)

40 дни не са самата вечност, че да го поставяш на съмнение.Понася се.Това го прави традиция.Някъде там го наричат "Денят на раждането".

40 дни не са самата вечност, че да го поставяш на съмнение.Понася се.Това го прави традиция.Някъде там го наричат "Денят на раждането".

А аз вече съм се родила още веднъж тук.

Живея втори живот.

И не е въпроса в това дали мога да издържа-ако искам мога.

Та моите пости както ги наричате ако взема да ви ги смятам...

И знам че Бог не ми се сърди затова че не спазвам каноните и не вървя по утъпканата пътека.

Защото аз си имам моя пътека.

Каквато и да е-с пропастите,с баирите-тя си е моята пътека.

Аз си я правя.Не някой друг.

И по нея ще си вървя.

По коловози не мога. :bye1:

Живея втори живот.

И знам че Бог не ми се сърди затова че не спазвам каноните и не вървя по утъпканата пътека.

И по нея ще си вървя.

По коловози не мога. :bye1:

Добре, не ми се сърди.Тази нощ ще вея знамето и ще водя масите на бунт.Прости още веднъж за огъня в очите ми и лютите слова.Коледа е свят празник.Обикновено колех по две прасета и Пенчо.Пенчо е теле.Сега вече никой не коля, защото като японците се научих да ям водорасли.

Живея втори живот.

И по нея ще си вървя.

По коловози не мога. ;)

Че то според мен е по-грешно да вървиш по коловози, защото така изневеряваш на себе си. ;)

Имах намерение да постя, но не защото съм адски вярваща и т.н. , а защото напоследък нямам воля да се ограничавам в храната и си помислих,че сега е момента. Но уви ........ един ден само издържах, на втория като направих пица, и си казах " Е няма да стане, другите да хапват а аз да гледам " , и до там бях с постите. ;) Макар че имах желание !!!

Редактирано от cveteelina (преглед на промените)

Имах намерение да постя, но не защото съм адски вярваща и т.н. , а защото напоследък нямам воля да се ограничавам в храната и си помислих,че сега е момента. Но уви ........ един ден само издържах, на втория като направих пица, и си казах " Е няма да стане, другите да хапват а аз да гледам " , и до там бях с постите. ;) Макар че имах желание !!!

А защо не постиш един път седмично като начало? Това оказва също прочистващ ефект и от лекар знам, че е много полезно. Публикувано изображение

• 3 години по-късно...

Публикувано изображение

Рождественски пост (Филипов пост)

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.

1. 15 - 22 ноември

28 ноември - 5 декември (ст. стил) само растителна храна с олио

21 ноември (4 декември ст.стил) е Въведение Богородично.

2. 23 - 29 ноември

6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба

3. 30 ноември - 6 декември

13 декември - 20 декември (ст. стил) разрешава се риба

От Андреевден до Никулден

4. 7 декември - 13 декември

21 декември - 26 декември (ст. стил) разрешава се риба

5. 14 декември - 19 декември

27 декември - 1 януари (ст. стил) разрешава се риба

6. 20 декември - 24 декември

2 януари - 6 януари (ст. стил) само растителна храна с олио

От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово

25 декември РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

7 януари (ст. стил) Блажи се.

Не се пости дори ако се случи в сряда или петък.

' На 5 януари - строг пост (растителна храна без олио), а ако е събота или неделя - с олио и вино.

Публикувано изображение

Икона от 1456 г. от Теофан Критски в Светогорския манастир Ставроникита.

История на Рождественския пост

"Пазенето на въздържанието е запечатено от четирите сезона, за да може през цялата година да помним, че постоянно се нуждаем от очистване и че чрез пост и милостиня трябва да изкореняваме греха, който се преумножава от слабостите на плътта и нечистите желания... Както Господ е щедър към нас с плодовете на земята, така и ние по време на поста трябва да бъдем щедри към бедните".

Св. Лъв Велики, папа Римски

"Рождественският пост напомня за поста на Мойсей, който, постейки 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите слова. А ние, постейки 40 дни, съзерцаваме и приемаме живото слово от Девата, начертано не на камък, но въплътило се и родено, и се приобщаваме към Неговата Божествена плът".

Св. Симеон Солунски

На 15 ноември започва Рождественският пост. Той е въведен в Църквата по-късно от Великия пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя.

На Запад първи започнали да честват Рождество Христово (около 350 г.), а на Изток честването на Рождество Христово било въведено от св. Григорий Богослов през 380 г., в Антиохия през 375 г., в Александрия през 432 г. от св. Кирил Александрийски, а в Йерусалим при патриарх Ювеналий (V век). Дните, в които това събитие било отбелязвано, се различавали в поместните църкви - на Запад го чествали на 25 декември, в Антиохия на 4 януари, в Александрия на 18 или 19 април или на 29 май. Малоазийските църкви празнували на 6 или 10 януари. Едва в края на IV в. и началото на V в. празнуването сравнително се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

Постни дни преди Рождество Христово са същестували още от времето, когато се празнувал заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12 дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да празнува Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден.

Преди Рождество в западните църкви постели от една до няколко седмици. В една своя беседа св. Йоан Златоуст говори за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му постепенно нараствал и по времето на преп. Теодор Студит (IX век) той продължавал вече 40 дни. В едно свое съчинение той подробно описва храната за този пост, а самия пост нарича "четиридесетница на св. Филип". По този повод Антиохийският патриарх Валсамон (XII век) цитира позицията на Константинополския патриарх Николай III (XII в.), който твърди, че преди Рождество Христово трябва да се пости само осем дни, защото 40-дневен пост е достоен само за Христовото Възкресение. Тази неустановеност продължила до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди Рождество да се пости 40 дни.

Източник :Златина Иванова, по "Литургика" от архим. Авксентий, изд. Праксис 2005 г. Публикувана тук със съкращения

Двери на Православието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.