Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Светият Граал

Featured Replies

Какво предлагаш, когато намериш светия Граал, т.е постигнеш нещо, да го скриеш от всички? Да го запазиш само за себе си? Или се страхуваш това което си намерила да не се окаже никому ненужно? Дори така да е, по-добре да захвърлиш ненужното и да продължиш да търсиш истината. Самотните постижения не са нужни никому, споделеното щастие е два пъти по-ценно. ;)

Само сред руините на личността може да проблесне перла. Чистотата в чистота се ражда.

не съм съгласен-напротив-бисерът се разжда в черупка, ограден от цялост, от любов, в тъмнината на затворената черупка.Не в руини, не от разпад.

След разпада на личността се получават сурогати, не истински бисери.

Граалът на личността е всичко, защото съдържа всичко-и го споява.

Трихо, пред теб има само черупки и в тяхната цялост не би разбрал кой крие бисер. Бисер не съществува докато има цяла черупка. А когато бисерът е проявен, то черупката вече е нищо. Страданието е най-големия рушител. То руши всичко старо. Замисли се, кармично погледнато, защо определени хора се събуждат за духовното, как? И имай предвид, че за някои не лошите условия са определители на страданието, а самото принадлежие към кармичния цикъл, който е затвор. Нима заработената ми вчера днешна уютност не е ограничение? Разбира се, че е - плод е на мрежата от безкрайни обвързаности - етерно-астрални, земни. Никъде там не е свободата, а Любота - това е именно падналото и състояние, проекцията и в Луцифер. Това не е Любов. Та от граала пием на тайната вечеря (в горната стаичка). Желая за всеки да бъде отслужена такава скоро! Имаме нужда от плътта и кръвта Христови, но още не сме ги заслужили.

В един от преводите, граал - graasaal - значи книга.

От къде го взе това? Вярно, така се получава логична конструкция, търсенето на граала=търсене на книгата=търсене на истината.

Знае ли някой отношението на източните църкви към това понятие "Светият Граал"?

• 2 седмици по-късно...

Знае ли някой отношението на източните църкви към това понятие "Светият Граал"?

Православната църква не е чувала за Светия Граал, зашото той е една литературна измислица на средновековната западноевропейска литература, която не е стигнала до Източна Европа.

Обаче токова успешна е тази измислица, че се подема от много хора да я повтарят и доукрасяват всеки път. А една измислица като се повтори 100 пъти, знаете, става истина

И се втурват хората на 20 и 21 век да "гонят Михаля"

Тамплиерите не са търсили никакъв Граал. Съвсем друга е тяхната история, при това доста по прозаична

Измислица? Стара е тя, не е от средновековието, никой не знае от кога е! Граал- чудотворен съд . Който съществува, от който се излива Благодат, но не за всеки. А -за най- достойните. Е, ако стигнеш до него, направо това доказва, че си достоен! Как да не го търсиш! Ето какво откривам в "Корпус Херметикум" : (Диалог между Тат и Хермес: "Разумът, о Тат, наистина бе разпределен между всички хора, но не и Словото. Не че Той завиждаше (Творецът- моя бережка) на някого, завистта не идва от него, а е родена тук долу, между хората с души, които не познават Словото. Тат: тогава защо Бог, о татко, не дари всички с частица Слово? Хермес: Той искаше, сине мой, да го установи в центъра на душите като награда. Тат: И къде го установи? Хермес: Той напълни една огромна Чаша с него и я изпрати долу с помощта на Вестител, комуто заповяда да направи следното възвание към сърцата на хората: "Причасти се с причасстието на тази чаша, ти, който имаш сърце да сториш това, ти който имаш вяра и можеш да се възнесеш до Този, който е пратил долу таза Чаша, ти, който знаеш защо си се появил на този свят!" Малцината, които разбраха посланието на Вестителя и отпиха от Словото, станаха съпричастни към Гносиса: и когато "получиха Словото" , те се превърнаха в "съвършени хора". Но онези, които не разбраха посланието, онези, които разполагаха единствено с помощта на разума, но не с Логоса, останаха в неведение относно причините за появата си на този свят." А ето и от Библията: "И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Мат. 26:26-28). "Чашата на благословението, която благославяме, не е ли общение с кръвта Христова? Хлябът, който ломим, не е ли общение с тялото Христово?" (1Кор. 10:16). И на още доста места. Стар символ е тази чаша.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Светия Граал, философския камък, киворта на завета все символи, символи на човешкото търсене, на стремлението да откриеш, да намериш ........ себе си. Граала е началото, раждането, той е съд побиращ живота, философския камък е промяната, с която да открием тайната на кивота, а кивота сме ние, заключен и загубен. Или казано по друг начин Граала е корена на нашата природа, той е утробата, от която сме се родили, той е чашата, от която душата ни отпива амрита.

не съм съгласен-напротив-бисерът се разжда в черупка, ограден от цялост, от любов, в тъмнината на затворената черупка.Не в руини, не от разпад.

След разпада на личността се получават сурогати, не истински бисери.

Граалът на личността е всичко, защото съдържа всичко-и го споява.

Отговорът на въпроса какво е граала си го дал с настоящия си аватар.Моркова който кара магаренцето да върви напред.Истинския въпрос е чия е ръката дето държи пръчката,и накъде иска да ни води главата,дето насочва ръката.

Или казано по друг начин Граала е корена на нашата природа, той е утробата, от която сме се родили, той е чашата, от която душата ни отпива амрита.

Харесва ми "превода", но с тази добавка, че още не сме се родили. Защото в Граала не се смесват тленни субстанции (от които сме "направени" ние и нашият свят, а се смесват ... нетленни. Затова той е така примамлив, но и недостижим от тленните същества. А амрита... еликсирът на безсмъртието.. . това е когато човешкото същество "открие" и може да яде от дървото на живота, а не от дървото за познаване на доБрото и злото...

Ами... май първо трябва да се освободим от последствията от "яденето" на тези плодове, после може амрита....

Дали е така...? Ако в граалът се смесват само нетленни субстанции, то ще е вярно и че сме били родени вече в граала. Много отдавна, но после за него сме и умрели. По съм склонен да приемам, че Христовата кръв може да бъде отпивана само от тленни устни, за да се превърнат и самите те в нея. Тогава обаче граалът ще бъде именно смесителния (спасителния) съд, където се срещат двете светлини. ...някъде там... зад стернума... зад света... :)

Редактирано от венци (преглед на промените)

Дали е така...?

Ако в граалът се смесват само нетленни субстанции, то ще е вярно и че сме били родени вече в граала. Много отдавна, но после за него сме и умрели.

По съм склонен да приемам, че Христовата кръв може да бъде отпивана само от тленни устни, за да се превърнат и самите те в нея. Тогава обаче граалът ще бъде именно смесителния (спасителния) съд, където се срещат двете светлини.

...някъде там... зад стернума... зад света... :P

Да, виждам, че не съм се изразила особено ясно. Смесителният съд наистина трябва да даде възможност да се срещнат тленното и нетленното. Иначе всъщност не е същински смесителен съд! Венци, благодаря за съмнението, тласнало ме към едно съществено уточнение! ;)

Нетленните субстанции изглежда няма в какъв съд да се задържат, излеят, в един тленен свят. Но там, в пресечната точка на хоризонталната посока- посоката на преходните ни стремежи и реализация в преходния свят и вертикалното направление- към непреходното може да се изгради един смесителен съд, кадето нетленната субстанция да влезе в съприкосновение с тленното, да го оживотвори по нов начин, за да се новороди от Вода и Дух...

От тази гледна точка е ясно как никога няма да намерим Светия Граал извън себе си. Защото не всеки тленни устни, могат да пият от вълшебната чаша, както са установили рицарите на крал Артур!

А е верно също, че сме били някога родени за друг живот, но нещо от нас е умряло, и сме попаднали в сегашния си. Да търсим Граала, за да можем да се върнем.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Звучи като приказка...

А черния кръст, за който пише там, ми напомня негатив и снимка.

Защо ми показа точно това...?

...

Г-н Динев явно само на теб ти го е показал, защото линкът е на френски Публикувано изображение Дайте превод де за френско неговорившите Публикувано изображение

Уважаеми neo2311, да не би да си зодия стрелец?

На пръв поглед това предположение няма връзка с темата, но не е така :nono::hush:

Не виждам връзка между въпроса и зодиите,ама не съм стрелец,макар че цели не пропускам ,при добра концентрация.Виждам ,че почнахте много на сериозно да ги взимате нещата и се опитвам да се шегувам понякога.Дискусиите във форума започнаха да приличат на една история дето персиец,арабин,турчин и грък трябвало да изхарчат едни пари.Не се разбрали само паради това ,че говорели на различни езици,а всъщност и четиримата искали грозде.Ми сля че на Руми беше това. Та на мен взе вече да ми доскучава.

Лека вечер ,на всички!

Хубава притча. Ценя мъдростта на древните суфии.

И четиримата искали грозде, да, но дали и четиримата - за ядене.

Цели.

Ето и още нещо от него:

"Знание, което повтаряш като папагал, отлита,

когато имаш най-голяма нужда от него.

Казвам ти, господин Всезнайко,

дори да го запишеш в своето малко тефтерче

и да се хвалиш колко си начетен,

то ще избяга от тази клетка.

Забрави за онова, което

другите хора са казали и казват.

Просто покажи знание за малко любов и обич

и Знанието ще стане домашна птица,

чието гнездо е твоята отворена длан.

Когато една майка казва на кърмачето си:

„Ела при мене,-дете. Аз съм твоята майка",

нима детето отговаря: „Така твърдиш ти.

Дай ми някакво доказателство. След това ще намеря

покой и утеха, сучейки от твоята гръд."

Един човек дал пари на четирима свои приятели -

персиец, арабин, турчин и грък.

Персиецът предложил: „Нека ги използваме за ангур."

„Не, казал арабинът,

аз искам да използвам тези пари за инаб."

Турчинът пък поискал следното:

„Трябва да използвам парите за узум".

Гъркът извикал: „Прекратете тази разправия.

Ще купим истафил."

Така и четиримата започнали да се бият, защото не

знаели, че всеки един от тях говори за грозде. "

Публикувано изображение:):)

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

• 2 години по-късно...

Трудно е да се разбере мистерията на Граала с диалектичното съзнание... Съществува, скрито, у всеки един...

С твоя помощ ,и с тази тема ще я открием тази истина....От сутринта чета първия пост по темата и си правя постоянно справки Публикувано изображение Чакай малко да ми се избистри мъглата и ще видим ние къде е скрит граала.Може и на поход да тръгнем даже да го дирим....

------------------

Докъде ли стигна походът за издирването на Светият Граал, на LAPIS EX COELIS на катарите? :cool:

Публикувано изображение

Това изображение разказва много...

• 3 месеца по-късно...
  • 4 месеца по-късно...
  • 2 месеца по-късно...

Тук е казано как са нещата.

Книжката наистина е много интересна и екипа е свършил доста работа. Но това е външната форма на нещата.

И все пак книгата е добра.

Книжката наистина е много интересна и екипа е свършил доста работа. Но това е външната форма на нещата.

И все пак книгата е добра.

Бих казал обективната стръна на нещата, относно субективната - всеки си го интерпретира по своему.
http://vbox7.com/play:7cbc2d6a Тук още една книжка, този път на български автор. Не съм я чела още... изглежда интересна, за катари и богомили. Нарича се "Храмът на осмицата"

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.