Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българските торент-тракери се спасяват по единично

Featured Replies

Собственика на Арена се кандидатира за евродепутат:

http://groups.google.com/group/arenabg/bro...d7baa7d765cc1cd

• Отговори 401
  • Прегледи 67,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А защо струват толкова пари ? За да може да остане нещо и за непобедимата им армия !

19 Март 2007

Столичното следствие и Главна дирекция за борба с организираната престъпност отмениха разпореждането си към интернет доставчиците и БТК да филтрират уеб достъпа до торент тракера за филми, музика и софтуер ######

bTV се свърза със собственика на сайта Елиян Гешев, който беше арестуван в четвъртък и три дни по-късно освободен от съда. Той не поиска да даде интервю, но коментира, че целта му е да се предизвика съдебен процес срещу него, с който правораздаването да отсъди ясно законни ли са торентите в България или това е престъпление.

Торент-тракерът вече отново е достъпен за интернет потребителите. Страницата беше ограничена с разпореждане на ГДБОП и Столичното следствие в петък. Освободеният от съда собственик на сайта Елиян Гешев обаче, въведе ограничения за ползване на тракера от българските потребители. Те няма да могат вече да качват никакви торенти, а само да теглят това, което е качено и споделено от потребителите в чужбина.

Самият тракер се поддържа извън страната ни.

Срещу наложеното от ГДБОП и следствието филтриране на тракера протестираха стотици интернет потребители и граждански сдружения. В електронна петиция до президента, парламента и медиите те обвиниха службите, че се накърнява конституционното ни право за достъп до информация.

19 Март 2007

Столичното следствие и Главна дирекция за борба с организираната престъпност отмениха разпореждането си към интернет доставчиците и БТК да филтрират уеб достъпа до торент тракера за филми, музика и софтуер ######

bTV се свърза със собственика на сайта Елиян Гешев, който беше арестуван в четвъртък и три дни по-късно освободен от съда. Той не поиска да даде интервю, но коментира, че целта му е да се предизвика съдебен процес срещу него, с който правораздаването да отсъди ясно законни ли са торентите в България или това е престъпление.

Торент-тракерът вече отново е достъпен за интернет потребителите. Страницата беше ограничена с разпореждане на ГДБОП и Столичното следствие в петък. Освободеният от съда собственик на сайта Елиян Гешев обаче, въведе ограничения за ползване на тракера от българските потребители. Те няма да могат вече да качват никакви торенти, а само да теглят това, което е качено и споделено от потребителите в чужбина.

Самият тракер се поддържа извън страната ни.

Срещу наложеното от ГДБОП и следствието филтриране на тракера протестираха стотици интернет потребители и граждански сдружения. В електронна петиция до президента, парламента и медиите те обвиниха службите, че се накърнява конституционното ни право за достъп до информация.

Да ама не, страхливците от БТК още не са махнали филтрите.Такава цензура не е имало дайе по времето на Тодор Живков.

"Арена БГ" въведе нови ограничения

Шефът на сектор "Престъпления срещу интелектуалната собственост" към ГДБОП Явор Колев обаче контрира, че се качват файлове на български.

Източник: BG Фактор

Хе, хе, ама че аргумент! Че къде е казано, че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАБРАНЕН? По света има милиони българи, трябва да им ограничим правата да не пишат и качват файлове на български? Интересно как биха реагирали службите в Щатите или Англия. Примерно така: На нашите тракери се качват файлове на английски, затова са незаконни! Ха, ха, смях за нашите правозащитници! Излагат се пак, както се изложиха и с Либия!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Да ама не, страхливците от БТК още не са махнали филтрите.Такава цензура не е имало дайе по времето на Тодор Живков.

До утре ще имаме достъп (не, че до сега нямахме..), спокойно :wors: Прото може би няма специалисти на работа по това време в БТК. До тогава http://arenabg.ws/

А за действията на гдбоп просто нямам думи. С всеки изминал ден ми става все по ясно, че живея в България..

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

Чудно как още не са обявили всички библиотеки за книги за противозаконни?!

Някой знае ли как стои въпроса с торентите в чужбина?Забранени ли са?

Разбира се , че не са !!!!!!!!!!!

Не се притеснявай, тегли докато можеш, после записвай на DVD-та и ги крий в тайника, дето дядо ти е направил за бъчвата с вино навремето :wors:

Мислех си,че ни натискат от ЕС.

Pirate Bay не беше ли затворен по едно време?

ПП. Не че ме е срах от нещо,тегля си от нета и хич не ми пука,не вярвам качулките да дойдат в нас за 10-20 гб месечно. :wors:

Редактирано от bo6ko (преглед на промените)

Мислех си,че ни натискат от ЕС.

Pirate Bay не беше ли затворен по едно време?

ПП. Не че ме е срах от нещо,тегля си от нета и хич не ми пука,не вярвам качулките да дойдат в нас за 10-20 гб месечно. :wors:

Ами ако ме разбра правилно, за момента не си подсъдим, но и това време ще дойде и може да изгориш. Ще дойде време, когато и за 10-20 гигабайта ще те опандизят!

Петиция за оставката на г-н Явор Колев

Уважаеми г-н Петков,

В последно време станахме свидетели на безпрецедентна намеса на държавата, в лицето на г-н Явор Колев, в правото на достъп до информация на българските граждани. Бяха спирани сайтове, бяха арестувани (в последствие освободени) хора, бяха издавани нареждания за филтриране на достъп до определени сайтове. Всичко това се оказва без някакво законово основание. За нас, българските граждани, това не може да означава нищо друго освен произвол и злоупотреба с правомощията на ръководеното от Вас министерство. Ние сме хората, които сме ви избрали на длъжностите, които заемате. Затова вие трябва да защитавате НАШИТЕ права, тъй като получавате заплати от НАШИТЕ пари! След акциите на ГДБОП срещу торент тракерите оставаме с впечатлението, че тези акции се провеждат за обслужване на определени корпоративни интереси и в ущърб на интересите на стотиците хиляди, а може би и милиони Интернет потребители в България.

След тези неправомерни според нас действия ние настояваме за следното:

1. Да се спре произвола и тормоза срещу потребителите и собственици на торент тракери, както и действията, насочени срещу свободния обмен на информация.

2. Интернет потребителите да получат извинение от ръководството на МВР за нарушаването на правата им, както и да се гарантира, че това няма да се случва повече (все пак Вашата работа се състои в това да ЗАЩИТАВАТЕ нашите права, а не да ги НАРУШАВАТЕ).

3. Да бъде освободен г-н Явор Колев от заеманата от него длъжност поради несправяне със задълженията, недостатъчна подготвеност за тази длъжност, злоупотреба със служебното му положение и основателни (според нас)съмнения в корупция.

Надяваме се исканията ни да бъдат изпълнени, в противен случай ние ще предприемем други позволени от закона мерки за постигането им. И не забравяйте, че НИЕ сме вашият работодател, а изборите наближават!

Можете да се подпишете на линка

http://www.bgpetition.com/petition-torrents/index.html

Редактирано от Tamrock (преглед на промените)

Ами ако ме разбра правилно, за момента не си подсъдим, но и това време ще дойде и може да изгориш. Ще дойде време, когато и за 10-20 гигабайта ще те опандизят!

На куково лято ще дойде !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

До преди няколко дена, до тогава повече четях по форумите за случилото, но вчера изгледах няколко от записите на предаванията относно това, което се случва. Вчера гледах и изказванията на Я.К. по Канал1, макар и да хванах само втората половина от разговора.

След като гледах мненията на Я.К. и Армутлиева мога да кажа, че тези хора доста не са в час. Как може тя да твърди, че трафикът, който се реализира в момент в България е 100% нелегален? Аз мога да посоча поне няколко неща, на които голяма част от правата им са уредени. (единственото ДВД на група Балканджии, което с издали беше пуснато за свободно сваляне от сайта им и след това плъзна по тракерите; повечето Линукс дистрибуции са безплатни и тегленето им също е свободно; все пак не всеки се прави от хората като тях, които искат да се плаща за него) Някой може да каже, че това е дребно заяждане, но не е така. Не може правиш "много компетентни" изказвания и заключения без да си запознат добре с нещата. Точно това е и проблемът. Нали си невинен до доказване на противното. Арестуват те, ама после не могат да подвигнат обвинения и те пускат. Някакъв опит за извинение?

Тези хора не могат ли да разберат, че аз като си платя за достъп до интернет си плащам за това да ползвам интернет. А ползването на интернет не означава 100% пиратство. Проверяването на пощата, търсенето на информация в интернет, пускането на онлайн обяви за работа, четенето и обсъждането на теми по форумите, проверяването на сметки за ток и телефон, в някои случаи пазаруването по интернет, както и много други услуги - това не е престъпление. Това, че като имаш достъп до интернет можеш да си свалиш филм, музика или програма с неуредени авторски права, не означава, че самият интернет е нелегален. По тази логика хайде да заключим хората да не излизат от домовете си, защото като излязат на улиците могат да открадат на някого чантата или да му откраднат колата или да го застрелят. Ама че човек трябва да излезе на улицата или за да отиде на работа, или да си напазарува, или хайде да не изброявам още дълго - това никой не го брои. В този дух хайде да извземем оръжията на полицаите, защото можело да застрелят някой по улиците, който може и да не е виновен.

Във всяко нещо си има известен риск. Излезеш ли на улицата - може и да ти падне саксия на главата, ама може и да не ти падне. Хайде да не забраняването ходенето по улиците, защото е опасно за живота (или може да бъде).

Стига толкова, че много дълго ще стане, а дългите неща обикновено по-трудно се четат.

Ти май искаш да ни кажеш, че след двадесетина години "промени" отново ще имаме диктатура, но този път не на пролетариата, а на гьонсурата.

Тази няма да я бъде. Усещам как на народа му е писнало. Изглежда само управниците не се тревожат, че за една нощ могат да се окажат в кофите за боклук, при хората, които са докарали до просешка тояга.

Нещо ще става...

Днес пак гледах откъси от предаването по Канал1.

Димитър Цонев говорил на БТК твърди, че не знае, дали е спряно блокирането на заявките към сайта на АренаБГ, защото все още не знае, дали са получили писмо, с което да е отменена предишната "заповед". Общо взето това, което каза беше, че човекът нищо не знае за момента. Ако имало такава отменяща заповед, то те я чакали да пристигне по пощата. Като пристигне щели да я изпълнят. Като го питаха, дали БТК още блокира заявките на потребителите си към АренаБГ, не успя да отоговори еднозначно. Трябвало да си пусне компютъра за да провери. Както се казва: "Нищо не знам и не мога да коментирам, чакам заповеди." Демокрация - какво да правиш?

Днес ГДБОП-четата май излизат с ново становище по проблема. "Ще гоним обикновените потребители." Значи видяха, че хората се застъпват за тракерите и решиха да се целят в обикновените потребители, защото май не само Пиратския залив се оказа прекалено голяма хапка, (нали Я.К. нещо и за него беше споменал веднъж или греша?) ама и с БГ тракерите нещо не могат да се справят до край.

То хубаво, че искат да покарат платените филми и в БГ пространството, но все пак по-логично и интелигентно е първо да изградиш начина, по който ще се предлагат легално филмите срещу заплащане и после да се опитваш да правиш някакви акции. Тогава все пак имаш някакво оправдание: "Имате възможност легално да си купувате или гледате филми в интернет, а не го правите". А сега: "Няма да ползвате интернет, защото всички филми, които може да те гледате там са само с неуредени авторски права".

Това, което правят в момента е само разчистване на пазара за въпросната нова услуга, но просто го правят по най-глупавия според мен начин.

Епъл какво направиха? Напривиха си онлайн магазин за музика, а вече и за филми. И какво стана след това? Магазинчето им не е магазинче, ами е магазинище. Не, че са успели да спрат пиратството, но поне, който иска да си купи легално нещо и може да го направи,(защото все пак там заплатите и стандарта не са като при нас) си го купува. Всички са доволни. Хората си купуват легално, а пък и авторите получават своето. Все пак не знам там да е имало акции срещу тракери и сървъри преди пускането на онлайн магазина, за да се разчисти пазара.

Вярно, че това си иска инвестиции, ама не може да не вложиш нещо, а после да искаш много.

Тук може да видите няколко възможни хипотези за това, кой всъщност стой зад акциите на ГДБОП.

Голям рев, голямо нещо. Ами бизнеса е голям и парите са големи. Вие пък защо си мислите, че тези тракъри са без пари? И че някой ги поддържа и инвестира заради "бедния български потребител". Всичко е пари. Само дето не очаквах тези платени филми VOD да са по 1.20 !!! (как ги сметна пича 1.25 в статията, явно не е наред с математиката). За това ли е този рев? За 1/2 кутия цигари? За една кола?? Хах, смешно... И не била хубава услугата - има на Вайото си черни ленти, че филма бил 4:3. А гледа "законно свален торент скрийнър". Ама филма е нов, ерго - поносимо е, заслужава си... смешна и жалка работа. Бизнеса е много далеч от мисълта ви, както и познанията ви за законност... Или както казваше Кембъла (лека му пръст) - Непознанията ви красят. "Тракера е законен в чужбина" - това се за в.Стършел

Голям рев, голямо нещо. Ами бизнеса е голям и парите са големи. Вие пък защо си мислите, че тези тракъри са без пари? И че някой ги поддържа и инвестира заради "бедния български потребител". Всичко е пари. Само дето не очаквах тези платени филми VOD да са по 1.20 !!! (как ги сметна пича 1.25 в статията, явно не е наред с математиката). За това ли е този рев? За 1/2 кутия цигари? За една кола?? Хах, смешно... И не била хубава услугата - има на Вайото си черни ленти, че филма бил 4:3. А гледа "законно свален торент скрийнър". Ама филма е нов, ерго - поносимо е, заслужава си... смешна и жалка работа. Бизнеса е много далеч от мисълта ви, както и познанията ви за законност... Или както казваше Кембъла (лека му пръст) - Непознанията ви красят. "Тракера е законен в чужбина" - това се за в.Стършел

Напротив. На мен ми е предимно ясно, че всичко е бизнес и никой от собствениците на големите тракери ще тръгне да защитава тракерите и потребителите ей така само заради идеята. Ясно е, че допреди няколко години администраторите на арена изнудваха софийските доставчици и искаха пари за достъп до arenabg. Всички помнят sms-ите на арена, както и даренията после. Сега малко хора си имат представа каква огромна сума идва от рекламите в arenabg. Имам чувството, че разходите за наетите сървъри си ги препокриват само за няколко дена...

Аз мога да говоря за Австрия, тук няма торенти тукашни (австрийски или поне не ми е трябвало не съм ги намерил), нета ми е от австрийското БТК и нямам ограничение за връзка с тракери (доскоро само дата.бг не ми отваряше от българските мили наши родни ;) демоноид,торентлийч и т.н. да не изброявам. Има си всичко и никой не го е грижа поради една проста подробност. Говорил съм с познат австриец (младо момче 23годишен) според който на него с обикновената му заплатка ( около 1500 евро) не му е чак такъв проблем да си купува един път два пъти месечно по някой филм или игра или музика. Много ясно че и на нас заплатата да ни е 1500 лв да дадеш 10лв за оригинално СД на любимата група или дори и 40 за оригиналната игра няма да ни е проблем , но докато чакаме това да стане ще мине доооооооооста време. Толкоз от мен, а относно ГДБОП ми да вземат да си погледнат в копанката бе да му се не види. Всеки от тях който питаш ще ти каже че си купува само оригинално ама в къщи се сцепва да цока даже по-зле сигурен съм че и в офиса цокат като невиждали щото не могат да си платят да си прекарат нет у дома :nono: Нооооооооо здраве да, все ще го измислим някак си. :speak: Винаги ще има братушки на които няма да им дреме от евросъюзи и САЩ :) Бъдете оптимисти !

Лично моето недоволство е по повод начина по който става подвеждането на нарушителите под отговорност. Заплашват, арестуват, ограничават права... Когато са безсилни, нека не упражняват насилствени методи от ерата на комунизма. Всичко ще си дойде на мястото, но за това си требва време. Те искат ударно, от днес за утре, да спрат "пиратството". Такава фантастика само по филмите я има. Ако бяхме правова държава, до сега една камара адвокати да са осъдили действията на БТК и втори път тя нямаше да си позволи (финансово) да прави щуротии като да не си спазва договорите с абонатите. Съгласна съм с waterjess и мнението му за политиката на БТК:

...То хубаво, че искат да покарат платените филми и в БГ пространството, но все пак по-логично и интелигентно е първо да изградиш начина, по който ще се предлагат легално филмите срещу заплащане и после да се опитваш да правиш някакви акции. Тогава все пак имаш някакво оправдание: "Имате възможност легално да си купувате или гледате филми в интернет, а не го правите". А сега: "Няма да ползвате интернет, защото всички филми, които може да те гледате там са само с неуредени авторски права". Това, което правят в момента е само разчистване на пазара за въпросната нова услуга, но просто го правят по най-глупавия според мен начин...

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Изводите трябва да си ги правим ние самите, потребителите. Ако чакаш липсата на нелегален софтуер да те принуди да плащаш от джоба си, когато той е празен, еми едва ли ще дочакаш този ден. Да, и аз съм за авторското право, но също така и аз си имам права. Уж човек е невинен до доказване на противното. Кви кафенца, кви пасти, кви 5 лева? Бой с тояга :) гъделичкане с паче перо. Пак типично изпадаме в крайности.

Замисляли ли сте се, ако вие издавахте песни или филми и сте вложили хиляди долари, в някои случаи и милиони, а сульо и пульо с нет за 20 кинта да издърпа "неща" за милиони само за 1 ден????
Честно, общо колко трябва да се изръсиш, ако оцениш всяка притежавана от теб MP3-ка примерно на 20ст? Нито аз, нито ти, нито сульо и пульо можем да издърпаме "неща" за милиони. Милиони може да е струвала изработката на дадения софтуерен продукт, но разделен на броя ползващи го потребители цената (продажната) е драстично по-малка. По моя информация Холивуд губи едва 5% от потенциалните си приходи от торентите. И какво, да неби хората там да мизерстват и да умират от глад. Същото се отнася и за MS, Бил сме го докарали до просешка тояга. Madonna също кара на социални помощи заради хора като мен. Sony или някой друг Records живи да ги оплачеш.

ПП: Българина едва си позволява покупката на компютър и таксата за интернет, ти си седнал да ми защитаваш правата на... Айде по-реално да гледаме на нещата. То принципите са хубаво нещо, ама трябва и да се яде.

Колкото повече мнения чета , толкова повече се потвърждава мнението ми : Българите смятаме , че по рождение ни се полагат авторските права за всички програми, филми , песни.......

Всички сме прецакани , че ги няма торентите.....Обаче медала има две страни. Замисляли ли сте се , ако вие издавахте песни или филми и сте вложили хиляди долари, в някои случаи и милиони, а сульо и пульо с нет за 20 кинта да издърпа "неща" за милиони само за 1 ден???? Ами честно да ви кажа и аз на тяхно място бих си скъсал г*за да намеря начин да подведа нарушителите под отговорност...

Заплатите били малки, цените големи....Като няма кинти - крадем , като крадем и ни хванат що ревем, виновни сме и толкова....

Митинг щяло да има....Предлагам на митингиращите да издигнат паметник в памет на всички торенти.......и тъй като ги загробиха предлагам паметника да е в централните софийски...

Мойто момче и мен ме ограбват! Ограбват труда ми! Ограбваха ме и преди, както и мнозинството от вас! И аз си искам правата, ама няма кой да ме чуе! Искам си и откраднатите пари и тези, които ми крадат в момента!!!!! Ако някой се застъпи за моите права веднага го изкарват националист, фашист и тем подобни глупости! Аз или ти да не сме по долу от тия холивудски лигльовци? Това не е ли расизъм? Нали всички се борят срещу расизма! Или айде да я караме така. Ние ограбихме каквото ограбихме, сега вече всичко ще е законно, затова не ревете, ами плащайте, имате стотинки за хляб и мляко, след 50-60 години ако доживеете, ще имате и пенсийка, с която пак ще можете да си купите хляб и мляка...

Твоето мнение е дразнещо и неосмислено! Хайде да премахнем пиратските Windowsi в България, за които все пак сме дали пари, купувайки си компютър, хайде да затворим очите на децата и да се върнем в ония тъмни времена, където информация може да получиш само от клюките и цензурираните медии, айде пак да върнем тоталитаризма, те хорицата от високите етажи си знаят работата и ще ни ръководят добросъвестно! Мен лично не ми пука за трекерите, защото не тегля нищо от там, но самото отношение към въпроса предизвиква гнева ми!

Абе вие представяте ли си какво ще стане, ако извземат всички или почти всички домашни компютри, защото всички имат поне 1 пиратска песен? Ами тогава автоматите в българската армия няма да стигнат!!!! Държавата ни ще се разпадне и то не заради иракчани и иранчани! Мислят си, че нов 10 януари няма да има, но май си правят сметки без кръчмаря! Не само, че ще има, но и ще е по-страшен! Има доста хора, които чакат в сянка подобно развитие на нещата. И тогава ще сте благодарни Сидеров да спечели само с 49 процента!

Аз няма да ходя на митинга, защото от нищо не съм недоволен на този етап.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.