Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

dragozow

Какъв твърд диск ни е необходим

Препоръчан отговор


Днешните HDD доставят наистина огромен капацитет за съхранение. В масовия случай обаче той не е необходим

Твърдият е диск, или HDD, е един от най-важните компоненти на персоналния компютър. Това е мястото, където се съхранява операционната система, програмите и различна друга информация. Именно поради важния статус на „хранилище“, при избора на твърд диск трябва да бъдат взети под внимание множество фактори.

Ако често ви се налага да редактирате видео материали, да пускате игри или пък сте аудиофил, който желае да има достъп до цялата си колекция с едно натискане на бутон, то тогава един по-голям и бърз диск значително може да подобри ежедневните ви занимания с персоналния компютър. Можете да увеличите значително мястото, с което разполагате, като добавите външен диск с USB 2.0 или FireWire интерфейс. Така освен че ще получите по-голям капацитет, ще се подсигурите и със създаване на резервно копие на важната информация.

Днешните твърди дискове придоставят на потребителите наистина много голям обем за съхранение на данни. С появата на перпендикулярния магнитен запис капацитетът на HDD непрекъснато нараства, като в момента 1 терабайт (ТВ) е максималният, достигнат от производителите. И както винаги, колкото по-голям е дискът, толкова по-евтино ви излиза един гигабайт.Увеличеният капацитет на HDD ви дава възможност да превърнете вашия компютър в наистина високо производителна мултимедийна машина, с предостатъчно място за съхранявате на огромно количество с цифрови снимки, видео материали, програми и др.

Капацитет

Едва ли за всички потребители важи едно правило при избора на капацитет на твърдия диск, тъй като небходимият очем пряко зависи от изпълняваните задачи. 250 гигабайта (GB) са напълно достатъчни за операционната система, множество потребителски приложения, както и за доста аудио/видео файлове и снимки. Капацитетът е наистина от значение за потребители, които обработват или съхраняват видео материали, аудио файлове или цифрови снимки. Видеото е особено ресурсоемко - едно-часова MiniDV касета изисква около 12GB на диска, за да редактирате материала и впоследствие да направите DVD диск. Голям капацитет обаче едва ли ще ви бъде необходим, ако работите с текстови документи и електронна кореспонденция.

И така, ако видеото е приоритет, можете да се ориентирате и към два диска, тъй като повечето РС имат място за втори HDD. В някои случаи дори излиза по-евтино да закупите два диска, отколкото един със същия капацитет. Друг вариант за добавяне на още място към вашата система е чрез използване на външни дискове, но за това по-нататък.

Скорост на въртене

Вътрешните SATA дискове, както и повечето предлагани в момента PATA дискове имат скорост на въртене на плочите 7200 оборота в минута (rpm). На пазара са достъпни и вътрешни SATA дискове с по 10 000 оборота. Ако пък търсите дискове втора ръка, ще срещнете и 5400 rpm PATA усторйства. Обикновено колкото по-бързо се въртят плочите, толкова по-бързо се чете и записва информацията. 10 000 rpm дисковете едва ли ще бъдат решение за голяма част от потребителите, заради по-високите си цени.

При лаптопите се използват по-бавни дискове, които консумират по-малко енергия и съответно генерират по-малко топлина. Обикновено скоростта при тях е 5400 оборота в минута, но някои модели от високия клас поддържат 7200 rpm.

Време за търсене

Средното време за търсене на данни в твърдия диск се измерва в секунди. То дава представа за времето, необходимо на диска да открие специфична част от информацията. Повечето потребители няма да усетят значителна разлика във всекидневната работа при различни стойности на този параметър. Но при силно фрагментирани дискове, където части от информацията, подлежаща на "сглобяване", са разпръснати навсякъде по твърдия диск, времето за търсене има значение.

Буфер

Твърдите дискове разполагат с буфер под формата на бърза кеш памет. Тя съхранява данни, които ще бъдат необходими на системата в следващия момент. По-големият буфер съхранява повече данни и предполага по-висока производителност на системата, тъй като данните се доставят по-бързо от буфера. Повечето твърди дискове за настолни системи имат буфер 8MB или 16MB. Ценово-ориентираните PATA дискове обикновено предлагат 2MB буфер.

Интерфейс

Интерфейсът определя начина на свързване и взаимодействие на твърдия диск със системата. Почти всички нови твърди дискове в момента използват SATA интерфейс, който поддържа максимален трансфер на данни 150МВ или 300МВ за секунда. Моделите с 300МВ/s не могат да се възползват от по-широката си лента на пропускане в типична десктоп система, но при т.нар. RAID конфигурации разкриват възможностите си. SATA дисковете също така не изискват конфигуриране на джъмпери, както PATA дисковете. Освен това те използват по-тънки кабели, които улесняват въздушния поток вътре в системата.PATA дисковете, които все още са често срещани, поддържат максимален трансфер от 100МВ/s или 133МВ/s. Ако искате да смените стария си PATA диск с нов, по-голям, трябва да проверите дали дънната ви платка поддържа SATA HDD. В случай, че не поддръжа, можете да използвате адаптери PATA-към-SATA. Но от гледна точка на производителността, е добре да се придържате при ъпгрейда към PATA.

Дискови масиви RAID

Добре е да разгледате и RAID възможностите, ако разполагате с повече от един диск. RAID 0 е най-често срещаната конфигурация, при която данните се разделят между множество дискове за постигане на по-високи скорости. Недостатъкът в случая е, че ако по някаква причина един от дисковете откаже да функционира, данните от всички дискове ще бъдат загубени.Ако информацията, която съхранявате, е от първостепенно значение и леко забавяне на системата не е проблем, то тогава решението е RAID 1. При него данните се записват изцяло на всеки един от дисковете, като по този начин получавате няколко идентични копия. В случай на повреда на един от носителите, другите продължават да работят. Минусът тук е, че капацитетът е равен на този на най-малкия диск от масива. Например, ако имате два диска с капацитет от по 200GB, свързани в RAID 1, те ще предоставят обем 200GB, а не 400GB. Ако пък използвате 200 и 150 GB дискове, ще разполагате само със 150GB.RAID 5 е друг вариант, който по същество е RAID 0, но с възможност за възстановяване на данните при отказ на един от дисковете. RAID 10 пък комбинира увеличената производителност на RAID 0 и възможностите за резервно копие на RAID 1, но изисква четири диска. В повечето случаи за домашно ползване са подходящи RAID 0 или RAID 1, като и за двата е необходима поддръжка от дънната платка.

Външни решения

Външните дискове в основата си са същите, както вътрешните, но са поместени в хубави кутии и предлагат допълнителни възможности за свързване. Съотвено и цените им са по-високи. Освен коментираните вече параметри, трябва да вземете под внимание начинът на връзка на външния диск с персоналния компютър. Вариантите са няколко. Можете да използвате FireWire (IEEE1394) интерфейс, ако вашият компютър го поддържа. Друг вариант е свързване посредством eSATA шина. Актуални напоследък стават и USB 2.0 досковете, които са достатъчно бързи в повечето случаи, а и всички съвременни компютри разполагат поне с няколко USB порта. Избягвайте връзка посредством USB 1.1, тъй като трансферът на данни ще бъде доста бавен.На пазара се предлагат и интересни външни мрежови устройства за съхранение (NAS), които обикновено се свързват към маршрутизатора. NAS позволяват лесен достъп до информацията в тях от всеки компютър в мрежата, като не е необходимо определен компютър да бъде непрекъснато включен.Ако използвате компютъра си основно за сърфиране в уеб, текстообработка и електронна кореспонденция, то тогава нямате нужда от диск с голям капацитет. Ако обаче съхранявате цифрови фотографии, аудио и видео файлове, обмислите варианти с капацитет от 300-500GB. Запалените геймъри трябва да потърсят 10 000 rpm WD Raptor дискове, като дори могат да използват RAID 0, за да увеличат допълнително производителността.

technews

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Видеото е особено ресурсоемко - едно-часова MiniDV касета изисква около 12GB на диска, за да редактирате материала и впоследствие да направите DVD диск.

С това не мога да се съглася - свалил съм десетки касетки със Ulead Video Studio и искат максимум 4 ГБ на час с максимално качество. Така че няма страшно.

За марки - Seagate, Hitachi, WD правят хубави дискове и са горе-долу на едно ниво. Samsung/Excelstore са по-лоши.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сериозните професионалисти ще заложат на 10000 оборота в минута SCSI дискове, организирани на ниво контролер (за разлика от половинчатите решения при SATA/PATA контролерите) или даже на 15000 об/мин

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз имам 200+40 и ми е достатъчно. За нормален потребител НАЙ- много 320. За колекционери препоръчвам около 500. Но при всички случай да е разделен на дялове . Относно марките препоръчвам и Maxtor

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поздравления за статията! Малко научнопопулярна, но за непрофесионалистите дава една ориентация.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

свалил съм десетки касетки със Ulead Video Studio и искат максимум 4 ГБ на час с максимално качество.

Нещо си объркал компресиите. MiniDV носят по 25 мегабита в секунда. За да изкараш максимално качество трябва да ги сваляш с DV компресия, което значи 3,5 - 3,66 МБ в секунда, което пък прави 12,9 - 13 ГБ за час. Повярвай ми - свалил съм 4-5 хиляди касети. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ако единия хард е сигейт, другия - хитачи, с еднакви размери и скорост, сата-2, райд 0 ще стане ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ако единия хард е сигейт, другия - хитачи, с еднакви размери и скорост, сата-2, райд 0 ще стане ли?

Не би трябвало да има проблем

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да има проблем

Не би трябвало-да.Но от личен опит да ти кажа,че аз имах 2 диск-Хитачи и сигейт по 320гб и двата с по 16 кеш.Еми така и не се разбраха в раид.Скапваше се до 2 дни.Сега съм с два еднакви хитачи в раид 0 и вече повече от седмица всичко е на желаното ниво.Хората са си го казали,че е за препоръчване раид да се прави от напълно еднакви дискове. :baby:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

моя хард е 40 гб мога ли да си взема още 80гб например и да ги ''съединя'' и да имам 120 гб/хард

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

моя хард е 40 гб мога ли да си взема още 80гб например и да ги ''съединя'' и да имам 120 гб/хард

Не ги съединяваш тва да не ти е пластелин че да "съединиш" две части. Публикувано изображение Но иначе може.Не би трябвало да има проблеми.Само че няма да ти работят в РАИД масив.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо казвате че ExcelStor не са хубави (аз ли съм най-набутания със този диск).Като изключим че като го наглася на 30 мин.харда не изключва (незнам защо)друго не съм забелязал да прави.Другото което съм чувал че Seagate,Hitachi давали грешки,не били хубави и т.н. Това е което исках да сподяля със вас. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо казвате че ExcelStor не са хубави (аз ли съм най-набутания със този диск).Като изключим че като го наглася на 30 мин.харда не изключва (незнам защо)друго не съм забелязал да прави.Другото което съм чувал че Seagate,Hitachi давали грешки,не били хубави и т.н.

Това е което исках да сподяля със вас. :)

Seagate са мерцедеса на твърдите дискове (като фирмата, произвеждат и Майбах) . Освен това всеки диск след известно време дава грешки. Случват се и кофти серии, но това го има при всички. Подобно е положението с Hitachi.

П.П. Чувал съм я тази марка (ExcelStor) но само това за нея. А аз искам да забелязвам диска че работи :-)

моя хард е 40 гб мога ли да си взема още 80гб например и да ги ''съединя'' и да имам 120 гб/хард

Принципно е възможно, но не със striping, а concatenation. И не го препоръчвам, цените им (на дисковете) паднаха толкова че не си заслужава да креташ със стария, по-добре си купи един нов по-голям

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина съм много доволен от Maxtor. На единия ми компютър имам един 6 годишен 30 Гб Макстор ... какво да ви кажа няма такъв ни бад сектор ни нищо. После си взех още еидин 120ГБ и той нямаше проблем. Но вярно че бях бахти печките и яко хъркаха когато ги натоваря Публикувано изображение ... както и да е...

След време като взех WD 320 ГБ забеляза се лека бързина, но като цяло съм доволен нямам никакви промлеми с него :) Един приятел преди мен си взе seagate пак 320 ГБ ... и той нямаше промлеми ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз па малко са прецаках. Взех си 500гб САМСУНГ 3Г ужас е една година съм с него и вече е 465гб. Ебаси му.(Според вас дали ше мога да го върна? Публикувано изображение;)Публикувано изображение )

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, догодина ще ти останат най-много 300, а след 2-3 години ще се изпари напълно. :) Това в рамките на шегата, разбира се. ;) 500GB отговаря на 465, както 250 отговаря на около 230 и т.н. Никога не получаваш точната цифра. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

цифрата е точна но смятате грешно :temperature: в случая сметката трябва да е /1048 320 000 000 000 000/1048/1048/1048/1048=265.28020698518285850406051552047784759847185154253403008552929289240794057 80214114217028941070581815198517489585336764827179698971803798887946051435443339 21909608933307659529049585042163729476857822315001571766126212305503470746262101 71 37726159186304162030658065949022784287945530552451319672849759440173160521832533 87018735397215946961153853756042263929843295272055438004684558132699804697061361 86 02634531776326011306468228220679217092217827793576895390746131982833367211667265 6085364450742925666183795003462836 или с други думи формулата Х/1048^4=Y X= размера написан на кутията + 12 нулички Y= реален форматиран размер и хоп всичко идва на нясто

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
saentist - 1КБ = 1024 байта, а не на 1048 :laughing5:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не, догодина ще ти останат най-много 300, а след 2-3 години ще се изпари напълно. :lol6:

Това в рамките на шегата, разбира се. :lol6:

500GB отговаря на 465, както 250 отговаря на около 230 и т.н. Никога не получаваш точната цифра. :lol6:

Аз съм малко тъп и не разбирам в какъв смисъл 250 отговаря на около 230 защо се получава така ако е грешка на харда веднага си връщам компа и си земам нов но ако е в действителност така следващия път ше го имам в предвид. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

1\0 = 1 бит ,1 байт = 8 бит, 1 Кбайт = 1024 байта, 1 Мбайт = 1024 Кбайта, 1 Гбайт = 1024 Мбайта

О.С. дели няколко пъти на 1024 , не на 1000, от тук идват разликите.

Почети малко и се информирай. Заради такъв "дефект"никой няма(а и не е длъжен )да ти смени компютъра

Успех Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз наскоро си взех ей това животно за 99 евро и съм много доволен. Мисля че за 3-4 години съм си решил проблема с харда. При една нова конфигурация ми трябва само бърз вграден 160 за ОС и игри.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм малко тъп и не разбирам в какъв смисъл 250 отговаря на около 230 защо се получава така ако е грешка на харда веднага си връщам компа и си земам нов но ако е в действителност така следващия път ше го имам в предвид. :eek:

Hard Disk Drives Capacity Limits <-- тук всичко е обяснено, ако разбираш английски, ако пък не:

"Първият проблем с капацитета на твърдите дискове е, че производителите приемат килобайт (KB), мегабайт (MB), гигабайт (GB) и терабайт (TB)

за различни неща от това, което всъщност са, принуждавайки ни да имаме по-малък капацитет от обявения. Този проблем е познат с различни

имена, като “rounding” (закръгляване), “форматиран срещу неформатиран капацитет”, и т.н. Някои дори погрешно приемат, че операционната

система е виновна за загубеното пространство, но истината е, че трябва да виним производителите за това, че ни предлагат продукти с обявен

капацитет по-голям от действителния..."

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не би трябвало-да.Но от личен опит да ти кажа,че аз имах 2 диск-Хитачи и сигейт по 320гб и двата с по 16 кеш.Еми така и не се разбраха в раид.Скапваше се до 2 дни.Сега съм с два еднакви хитачи в раид 0 и вече повече от седмица всичко е на желаното ниво.Хората са си го казали,че е за препоръчване раид да се прави от напълно еднакви дискове. ;)

Днес не си струва да раидстваш май.Новите SSD имат по-голяма бързина,но са по-скъпи.

Аз наскоро си взех ей това животно за 99 евро и съм много доволен. Мисля че за 3-4 години съм си решил проблема с харда. При една нова конфигурация ми трябва само бърз вграден 160 за ОС и игри.

За тези пари има 1тб Seagate(нали са мерцедес).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Днес не си струва да раидстваш май.Новите SSD имат по-голяма бързина,но са по-скъпи.

Не е точно така, ако човек има н разположение истински RAID контролер и нужда от много място/голяма надеждност/комбинация от двете един RAID масив си е точно на мястото. Има хора, които с радост ще си пуснат такъв и ще са защитени срещу едновременна повреда на примерно 2 диска

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

RAID не е само за скорост, при RAID може да се търси и стабилност и сигурност на информацията. Така дори да се скапе единият диск, нищо не се губи. Зависи на кого какво му е нужно. А и едно си е 500 GB/1 TB с/у 64 GB за същата цена на SSD. А за другият цитат- виж датата: 2009-та година. Преди 3 години 160 GB са били достатъчни. На мен в момента 320 GB даже са ми достатъчни за мойте конкретни нужди.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...