Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

„И страшно е, майко, и хубаво...” (село Кости- Странджа)

Featured Replies

Вярвания и легенди, архаични обичаи, природен резерват, странджански букове и дъбове на по 1500 години, изключително много змии, вещерство, гадания на баба Ванга за египетски саркофаг със записана на него историята на света и прочее, и прочее. Каквато и импресия от думи да се опитаме да съставим, за да ви въведем в атмосферата на Странджа, все ще е недостатъчна. Навлязохме в сърцето на планината към един часа сутринта, когато с колата си, буквално, трябваше да режем гъстата мъгла като сирене, а дърветата от природния резерват ни обгръщаха отвсякъде, създавайки илюзията за естествен тунел. Целта ни беше село Кости, най-красивото в Странджа. За него група Исихия направи много точна като музика и усещане песен. Мистика, легенди и много змии, такава е песента на Исихия, такова е и селото. Атмосферата в един часа сутринта те сграбчва за гърлото и ти стъпва върху гърдите. Няма обхват на мобилните ни телефони, за да се можеш да споделиш първоначалните си впечатления с някой близък. От всичко това започнах да изпитвам страх, обичам селата, обичам да ги обикалям, да говоря с хората, но когато пристигнахме толкова рано сутринта в главата ми започна да се върти въпросът – какво правя тук. Мястото не ми ли е някъде на топло с интернет и денонощен магазин с бира наоколо. Още www.btourism.com

Вярвания и легенди, архаични обичаи, природен резерват, странджански букове и дъбове на по 1500 години, изключително много змии, вещерство, гадания на баба Ванга за египетски саркофаг със записана на него историята на света и прочее, и прочее. Каквато и импресия от думи да се опитаме да съставим, за да ви въведем в атмосферата на Странджа, все ще е недостатъчна. Навлязохме в сърцето на планината към един часа сутринта, когато с колата си, буквално, трябваше да режем гъстата мъгла като сирене, а дърветата от природния резерват ни обгръщаха отвсякъде, създавайки илюзията за естествен тунел. Целта ни беше село Кости, най-красивото в Странджа. За него група Исихия направи много точна като музика и усещане песен. Мистика, легенди и много змии, такава е песента на Исихия, такова е и селото. Атмосферата в един часа сутринта те сграбчва за гърлото и ти стъпва върху гърдите. Няма обхват на мобилните ни телефони, за да се можеш да споделиш първоначалните си впечатления с някой близък. От всичко това започнах да изпитвам страх, обичам селата, обичам да ги обикалям, да говоря с хората, но когато пристигнахме толкова рано сутринта в главата ми започна да се върти въпросът – какво правя тук. Мястото не ми ли е някъде на топло с интернет и денонощен магазин с бира наоколо. Още www.btourism.com

Иска ми се да преживея едно такова пътешествие там, в Странджа!

Моя род е от тези села ,наследница съм на нестинари ,този район е голямата ми любов ,там се зареждам невероятно с енергия ,доста хора съм закарала там ,дори утре заминавам с един приятел да му покажа района.

Нестинарството е нещото което е най магично там и сега е още по магично ,защото вече има скрито нестинарство в което участват и гърци.Прави се 1 седмица преди обявеното в труднодостъпна местност.Много мога да говоря за там.

Ето един сайт в който можете да видите всичко за този магичен танц в огъня.

http://library.thinkquest.org/C0130033/introduction_bg.html

приятно гледане :speak:

Иска ми се да преживея едно такова пътешествие там, в Странджа!

Аз също съм чувал много странни неща за там и ми е много любопитно какво е в действителност. Дали е същия магнетизъм, който се описва или всичко е само легенда? ...

Еми сега нали преди седмица решиха че е защитена местност.Миналата седмица ме спряха двама горски и не искат да ме пускат да отида до плажа който е при устието на Ропотамо близо до Приморско.Пуснаха ни без колите и то със забележката че сме нямали право да плажуваме.Затова ли се бориха тея от различните природозащитни организации.За да не можем сега да се любуваме на това прекрасно място в Странджа.Иначе Странджа е удивителен резерват ,като навлезеш по навътре в гората и направо те побиват тръпки.Сега с един приятел мислим да ходим до Мишкова нива да видим дали ще ни споходи проклятието на Басет.

cool.gif Надявам се и аз да стигна до там и да видя красотата и мистерията, които обвиват Странджа !

А по повод легендите и преданията, нали и те са тръгнали все пак от някъде, може да има и доза истина в тях :hush:

Затова, внимавайте с проклятията... biggrin.gif

• Автор

Сложихме този цитат от статия в сайта ни, за да може да регистрираме посещения и да се опитаме да го популяризираме по някакъв начин. Простете ни за комерсиалните цели, хора сме. Странджа ми е една от най-любимите планини и винаги се радвам изключително много, когато форумите се изпълват с мнения и коментари относно нея. Това не е феномен, който е характерен само за абсурдните случаи сега около статута на планината. От друга страна, повече няма да публикувам по каквито и да е форуми част от статия за Странджа, най-малкото защото целта - реклама на сайта ни - не ми е присърце и не върви да ходя дори и днес на протести и в същото време да се опитвам да регистрирам печалби от толкова магнетично за мен място. Извинете ме за опита ми! Ще продължавам да пиша за Странджа най-вече на страниците на сайта, защото той е нещо като мой личен блог и ако някой го открие и прочете, здраве да е. Тази част от статията е по-точно за село Кости. За всеки желаещ да посети и усети атмосферата на живата планина, заповядайте в Кости сега на 4 август, когато има нестинарски игри, пада се събота.

P.S. Като си говорим за легенди и каквли не други метафизични усещания, не съм сигурен, че 222-рият коментар на "Муцунка" е съвпадение да се падне точно на тема за Странджа.

Дайте малко повече информация това село Кости къде точно се намира, до кой град!

Дайте малко повече информация това село Кости къде точно се намира, до кой град!

Ако не се лъжа се намира на нивото на Ахтопол и Царево само че навътре в Странджа преди него мисля че имаше едно село Бродилово

Ето инфо: http://www.strandjavillage.com/index.php?pg=5&lg=bg

http://kosti.free.bg/

Иначе в http://maps.google.com/ пишеш kosti и ти излиза карта cool.gif

Аз също съм чувал много странни неща за там и ми е много любопитно какво е в действителност. Дали е същия магнетизъм, който се описва или всичко е само легенда? ...

Като имам предвид въздействието на странджанската народна музика, абсолютно вярвам в магнетизма и мистиката на тази планина. Когато слушам музика, на която се изпълняват нестинарски танци имам чувството, че става нещо странно вътре в мен. Вярвам, че там има нещо магично и искрено се надявам се някога да отида и да го усетя лично.

Ето инфо: http://www.strandjavillage.com/index.php?pg=5&lg=bg

http://kosti.free.bg/

Иначе в http://maps.google.com/ пишеш kosti и ти излиза карта cool.gif

Да, чудесно има доста информация на тези адреси. Сега поне знам къде се намира и как изглежда. Невероятно е!

Като имам предвид въздействието на странджанската народна музика, абсолютно вярвам в магнетизма и мистиката на тази планина. Когато слушам музика, на която се изпълняват нестинарски танци имам чувството, че става нещо странно вътре в мен. Вярвам, че там има нещо магично и искрено се надявам се някога да отида и да го усетя лично.

Казват, че още тънцували нестинари по сборовете. Отдавна не съм ходил на подобно изживяване. Аз също много искам да отида там. Снимките от селото са прекрасни, природата е страхотна .... ohmy.gif

Истинските нестинарски танци се играят само на празника на "Св.Св.Константин и Елена",защото нестинарската общност е вярвала че те са светците с най -голяма сила и са ги слагали по въздействие дори преди И.Христос.

За съжаление вече истински нестинари няма ,това по сборовет и особено тези които не са на самия празник са огнеходци т.е. хора които ги "прихваща" и извършват ритуала на физическо ниво , но духовната връзка ,която е свързана с гадаене за селището и връзката с висшите сили е изчезнала със смъртта на последната истинска нестинарка баба Злата.

С.Кости е много хубаво село рода ми по майчина линия е там намира се на около 20 км от г.Царево навътре в Странджа преди него е само с.Изгрев.Но последните истински нестинари са били в с.Българи и на самия празник се играе в с.Българи това е винаги на 3.06.

На 3.08 са панаирите на трите села Кости,Българи и Граматиково това са села които са разположени на три хълма в Странджа и образуват триъгълник.

В тези места има много магия и много силно излъчване ,но е хубаво ако се ходи там да се ходи с човек от района ,защото истински хубавите и магични места са дълбоко в гората и не се знаят от всеки и не може да се стигне лесно.

В кметството на село Граматиково има хора които се занимават вече с един вид сафари из Странджа интересно е ако някой се интересува мога да дам повече инфо.

• Автор

Не съм съгласен с коментара на Didi, че истинските нестинарски игри са само на Константин и Елена в Българи. Аз съм етнолог и доста се интересувам от този феномен. Изледователите смятат Бродилово или Кости за първооснова на обичая. В село Българи е най-комерсиален. За местните хора вече няма истински нестинари, последните, двете баби Злати, почиват към седемдесетте години на 20 век. Каркеланов имаше много невероятен филм, в който има архивни кадри от тяхната игра - мисля, че беше "Огънят отвътре". По време на нестинарските игри в Кости идват и гърци, които са наследници на преселилите се гръцки нестинари от селото след 1912 година. Освен това огнището там е доста по-голямо, а по-слабият медиен интерес допринася повече за пресъздаване на мистична атмосфера. Игри има и във Варвара, ама там става си е.... майката заради туристите на морето.

P.S. Константин и Елена в Българи се чества на 20 май по стар стил. Тогава са и нестинарските игри. В Кости е винаги в съботата около Илинден - 3 август.

Кабаджов.

Az_sam

Редактирано от az_sam (преглед на промените)

В пост номер 3 в тази тема пуснах един много подробен сайт за нестинарството,а това което съм написала не е просто мнение ,а моя живот .Аз съм родена и израснала там сред тези хора и съм си част от тях.Аязмото което се посещава преди самия ритуал специалните дървени "тронове"и цялата пътека която се изминава от нестинарите си е точно в с.Българи.Тази година ,а и миналата има жена от с.Бродилово която идва и танцува в с.Българи.Гърците тази година дойдоха 1 седмица преди самия празник и и танцуваха с жената от Бродилово и едно момче от Царево в една местност доста навътре в Странджа на които танци си присъстваха само местни хора.

Самия празник в с.Българи наистина се комерсиализира ,а тази година аз лично(понеже приемам много лично тези неща)останах потресена от факта ,че се вкарват в обичая младежи.В огъня танцуваха мъж от Ясна поляна , жената от Бродилово и едно момче и две момичета ,които според мен все още трябва да изчакат.

Самото прихващане съм го наблюдавала съвсем отблизо ,защото е свързано с мои роднини.Човек ,който има в кръвта си нестинарсвото в пристъп на прихващане може дори да награби жар от горяща печка.Явлението е необяснимо за външни хора.

Но ритуалите които се спазват в момента са чисто формални и дори самите танцуващи трудно обясняват това което правят ,защото знанието не им е предадено ,да не говорим за външни хора ,които дори не могат да се докоснат до усещането.

А едната баба Злата е сестра на моя дядо.

Посещението от гърците и цялата подготовка за ритуала е траяла поне седмица има задължителни пости вид медитации преди самия ритуал,не се влиза току така в огъня.

Присъствах на игра преди няколко години и в с.Граматиково където живяха моята баба и дядо ,играта беше разбира се на Св.Св.Константин и Елена ,когато имаше много силно прихващане и нестинаря мъж от с.Граматиково хвърляше жар върху себе си , жената заравяше краката си в жарта , без да има дори помен от опърлени коси или изгорени ризи ,защо?!Това е дълга тема и засяга доста други подтеми.Факта че човешкия белтък се разпада при 70 градуса ,а на тях при 300 нищо им няма на кожата е достатъчен.

С медитацията те достигат доста ниски телесни температури и т.н. мога да пиша още много ,но мисля не е нужно ,който има желание ще отиде да види ,въпреки че освен ефекта от зрелището надали ще разбере и почувства нещо друго.

• Автор

Не е нужно тук да се надпреварваме кой колко по-близко чувства нестинарството и Странджа. Сигурен съм, че това си ти, най-малко заради кръвната ти връзка. Аз правя филм за една телевизия за нестинарството и така се наложи да бъде оператор, от онези, които стоят от вътрешната страна на въжето и всички ги псуват, плюят и замерват(усетих силата на огъня, ама не ритуално, а като фас във врата си) и искам само да кажа, че на мен това младото момче много ме впечатли. Той също зари ръце в жарта и се къпеше с въглени. А и танцува с шепа огън в ръцете си доста дълго време. Ще се видим догодина пак там:)

;) там няма да се видим ,защото аз надали ще отида повече там.

Виж това с камерите си е наистина гадничко пречите дори на тях ,нямаш представа колко много.

:) но ако забравиш камерите и прожекторите си пък мога да те закарам на друго място където да усетиш наистина силата на огъня и да видиш ритуала в един по вълнуващ и истински вид.

• 8 месеца по-късно...

питам се дали фигурата на човек, образувала се от снега в първата снимка на Кости през зимата е случайна или...

Еййй, страхотна тема. Аз след две седмици ще съм в Странджа на нещо като... "обход" и ми е страшно интересно. :P

Еййй, страхотна тема. Аз след две седмици ще съм в Странджа на нещо като... "обход" и ми е страшно интересно. :P

Бил съм на археологически стаж в Странджа през 1982 г., копахме крепидата на една могила в местността "Мишкова нива" над Малко Търново. По-късно, доста по-късно четох за предполагаемата гробница на ег. богиня Бастет и разбрах, че без да съм информиран, съм бил участник в този луд "проект". ;)

Бил съм на археологически стаж в Странджа през 1982 г., копахме крепидата на една могила в местността "Мишкова нива" над Малко Търново. По-късно, доста по-късно четох за предполагаемата гробница на ег. богиня Бастет и разбрах, че без да съм информиран, съм бил участник в този луд "проект". ;)

Е, не, това не може да бъде. Ние всъщност ще ходим до Мишкова нива, но няма общо с "лудия проект". Исках просто да отида на мястото и да видя за що иде реч, че от разните му сензационни писания не става ясно що за храм, един ли, два ли, та рудници, та... тръбопроводи, та... и аз не знам кво. Нито една свястна публикация.

Хм, ще поразкажеш ли за "лудия проект" по несензационен начин... моля :P

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Е, не, това не може да бъде. Ние всъщност ще ходим до Мишкова нива, но няма общо с "лудия проект". Исках просто да отида на мястото и да видя за що иде реч, че от разните му сензационни писания не става ясно що за храм, един ли, два ли, та рудници, та... тръбопроводи, та... из аз не знам кво.

Хм, ще поразкажеш ли за "лудия проект" по несензационен начин... моля :)

Да

Бяхме 7 стажанти - студенти от Историческия факултет на СУ - от 2 и 3 курс.

Ръководител на разкопките беше проф. Ал. Фол, но не се мяркаше много. Спяхме в т.н. Хижата /красиво място с панорамен изглед към М. Търново отвисоко/ и всеки ден ни извозваха с джипове до обекта. Той беше зад защитното/сигнално съоражение - Кльон се нарича, на 50 м. от граничната бразда с Турция. На 150-200 в юго-западна посока имаше също някакъв арх. обект, но за него ни говориха с недомлъвки и....граничарите, които ни "пазеха" не ни позволяваха да отиваме там.

Самата могила беше непокътната, дори нямаше следи от сондажи. Разкривахме крепидата - големи блокове от мраморизиран варовик, опасващи я от северозапад. Почти никакъв археологически материал не излизаше, но толкова и му се обръщаше внимание / Фол беше казал, че тук НЯМА и НЕ ТРЯБВА да излиза керамика - и това, естествено се спазваше/. Копаеха ученици от 9-ти и 10-ти клас на местната гимназия, които, чудно защо, не си спяха по домовете, а в сградата на училището, в класните стаи, превърнати в спални помещения...

"Мястото" след смъртта на Людмила Живкова е вкарано в кльона т.е. увеличен е кльона.

Или с две думи става недостъпно.

В момента до него мисля че се ходи само с управителя на историческия музей на Малко Търново.

Иначе там има доста места будещи интерес.

На самото място няма какво особенно да се види от доста време насам.

Майка ми е от Кости! :) Живяла е там само до 3 годишна възраст преди да се премести във Варна, но все пак остава факта, че е родена в самото село. Имаме къща там и ходим поне 2 пъти в годината(единият е на 4 август разбира се :) ). За съжаление в селото останаха само стари хора. Младите са избягали към Бургас/Царево. Ако тенденцията се запази най-много до 30 години селото ще престане да съществува като такова,а ще се превърне в туристическа атракция sad.gif

@momchildenev Фигурата, която се вижда е паметник на ... май нещо съветско.

Редактирано от Vimes (преглед на промените)

За съжаление в селото останаха само стари хора. Младите са избягали към Бургас/Царево. Ако тенденцията се запази най-много до 30 години селото ще престане да съществува като такова,а ще се превърне в туристическа атракция sad.gif

Това е много жалко и е проблем в цяла Странджа. Но си мисля, че скоро тази тенденция ще се обърне ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.