Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Реших да мигрирам към Linux Mint .

Направих буутваща флашка както е по уроците .  Флашката се "вижда" в Мy Computer . Заделил съм 30 гб .

При студен старт (и или ре-старт) , чрез произволен клавиш или Fn , BIOS не "захапва" , а аз не знам какво а правя (да стартирам Линукс). С функцията "Run" във Win7 до сега не ми се е налагало да работя , т.е. не знам.

Моля за помощ !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Какво значи произволен? Има точно определен клавиш за влизане в БИОС(обикновено са: delete, F2). От там е нужно да зададеш USB като първо бутващо устройство

На повечето БИОС-и действа и клавиша за Boot Priority - F12

Направих буутваща флашка както е по уроците .  Флашката се "вижда" в Мy Computer . Заделил съм 30 гб .

При студен старт (и или ре-старт) , чрез произволен клавиш или Fn , BIOS не "захапва" , а аз не знам какво а правя (да стартирам Линукс). С функцията "Run" във Win7 до сега не ми се е налагало да работя , т.е. не знам.

Моля за помощ !

Какъв е Windowsa, който ползвате в момента. Ако е 10 отидете в Настройки->Актуализиране и защита->Възстановяване и му дайте Разширено стартиране. От там трябва да има опция за зареждане на флашка или диск за възстановяване, изберете тази опция и ако флашката е записана коректно би трябвало да стартира.

Относно входа в биос, също може и с ESC при мен се влиза така в биос.

Имай в предвид, че ако машинката на която искаш да инсталираш е лаптоп, и е сравнително нова, има голяма вероятност да не ти работят функционалните бутони. След това има едни магарии, където се правят за да заработят.

Какъв е Windowsa, който ползвате в момента. Ако е 10 ...

Човека си го е написал

С функцията "Run" във Win7 до сега не ми се е налагало да работя , т.е. не знам.

Има вариант, при които изобщо те е нужно "флашката" да е буутъбъл и компа да се стартира от нея. При повечето Линукс-и (за Минт просто не съм сигурен) в iso-то има exe с което се стартира под Windows - в демо режим.

Когато се зареди средата - ти предлага да го инсталираш на харда и по-нататъл те води.

Какво значи произволен? Има точно определен клавиш за влизане в БИОС(обикновено са: delete, F2). От там е нужно да зададеш USB като първо бутващо устройство

На повечето БИОС-и действа и клавиша за Boot Priority - F12

За влизане в BIOS на някой дъна се използва F1 или Esc. F12 обикновенно е буут менаджера. Не влиза в BIOS , а само избира буутващото устройство.

Опс, аз не съм догледал. Още спя.

Еми значи щом е със 7-цата би трябвало, преди да почне да зарежда, да му изписва кой бутон за какво е.

Моля за помощ !

- подскажи ни как, защото има няколко начина /плюс няколко програми за това/. Напълно е възможно да не я направиш както трябва и тогава няма да тръгне.

- освен, че трябва да уцелиш клавиша, ами може и твоят компютър да не стартира от USB изобщо или да не може да стартира по начина, по който си я направил. Например на мен по единия начин става, но с другия, /чрез SYSLINUX/ ми забива. Все пак тези усложнения са рядкост, така че засега ги игнорирай.

- фунцията RUN не ти върши никаква работа, забрави я.

- първо си направи резервно копие на важните файлове.

- после потърси някой да ти помогне един-два пъти с инсталацията.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Много е важно да  се позволи и зареждането от флашка защото   ония ден  ми дадоха едно лаптопче на Асус   със забрана на тая функция и не показваше флашки.

Много е важно да  се позволи и зареждането от флашка защото   ония ден  ми дадоха едно лаптопче на Асус   със забрана на тая функция и не показваше флашки.

• да се позволи да комуникира;
  • да се позволи да зарежда от ...;
  • да се сложи usb-то в по-предна позиция в списъка за буутване;

Щото това са различни неща. Щом не ти е показвало наличие на флашка - направо първото.

При отваряне на списъка за буутване в BIOS - ще покаже usb само ако разпознае че е буутъбъл. Харда, оптичното у-во и мрежовия вариант ги показва винаги.

Човека си го е написал

Има вариант, при които изобщо те е нужно "флашката" да е буутъбъл и компа да се стартира от нея. При повечето Линукс-и (за Минт просто не съм сигурен) в iso-то има exe с което се стартира под Windows - в демо режим.

Когато се зареди средата - ти предлага да го инсталираш на харда и по-нататъл те води.

За влизане в BIOS на някой дъна се използва F1 или Esc. F12 обикновенно е буут менаджера. Не влиза в BIOS , а само избира буутващото устройство.

Компютъра е стар (5 годишен) , а имам и едно лаптопче ASER 1 , което пък с увредена клавиатура , но иначе си работи с Win7 ! И там искам да сложа Линукс.....

На флашката .ехе файл няма . А най-удобно това ми се вижда..

С F1 влязох до тук .....и сега какво ?

Може , а сигурно е и важно - флашката е за мобилна връзка на М.Тел и е с карта памет . На картата с памет съм сложил Линукса.

Благодаря на всички отзовали се .

Acer_Aspire_One_D250.jpg

2015-09-28_152553.jpg

Снимка0163.jpg

Boot Usb Device first -Enable

Благодаря .

Изпълних го със записване на промените - все едно нищо не съм направил .....

Пробвах и със записване и после веднага произволен клавиш (шпация) - излиза само Уиндоус....

Поне нещо да се беше развалило - стартира си уиндоус-а и толкова.................

Хрумна ми ! Да не би Уиндоус да има някакъв ъпдейт дето забранява друга ОС ?....

Благодаря .

Пробвах и със записване и после веднага произволен клавиш (шпация) - излиза само Уиндоус....

Поне нещо да се беше развалило - стартира си уиндоус-а и толкова.................

Хрумна ми ! Да не би Уиндоус да има някакъв ъпдейт дето забранява друга ОС ?....

Флашката ти има и вградена памет на която са драйвърите на М-Тел и тя пречи да бутнеш от картата. Или изключи вградената памет, или ползвай обикновена флашка. Тая попара съм я сърбал вече  :D

Благодаря .

Иди там където пише Boot Device Priority и ги промени първо да е USB, а после хард дискът.

Имай в предвид, че може пак да не стане, ако флашката не му харесва. Но с малко търпение все ще го докараме. ;)

Непременно опитай и дали като натискаш F12 ще ти излезе кратък списък с устройствата които можеш да стартираш. Не трябва да задържаш клавиша щото е идиотски направено и няма да сработи. А това с произволния клавиш го забрави, защото никога няма да стане.

Ако беше набавил опит с преинсталиране на Windows сега нямаше да питаш такива работи. :D:D

Ve4e pi6a pod Ltnux ! :)

Stana ! :)

....s nova flas6ka ot 8 gb ...

Blagodaria na vsi4ki za pomo6ta !!!

Sega triabva kirilrzatcia - molia !

А сега съм под Win7 .

Флашката я направих с linuxlive USB Creator 2.9.4

Зарежда от включване на компютъра .

Предлага ми инсталация - дали да я приема , в смисъл така както е , дали ползвам пълните възможности на ОС ?

Ако приема инсталация - вероятно на нов и отделен дял....?

Ако не съм я сложил , зарежда Win .

Версията на Linux е Mint 17.2-xfce-32bit.iso (Rafaela)

Благодаря за помощта !:wors:

Моля , как да кирилизирам ?

Ve4e pi6a pod Ltnux ! :)

Stana ! :)

....s nova flas6ka ot 8 gb ...

Blagodaria na vsi4ki za pomo6ta !!!

Sega triabva kirilrzatcia - molia !

А сега съм под Win7 .

Флашката я направих с linuxlive USB Creator 2.9.4

Зарежда от включване на компютъра .

Предлага ми инсталация - дали да я приема , в смисъл така както е , дали ползвам пълните възможности на ОС ?

Ако не съм я сложил , зарежда Win .

Влизаш в контрол панел(настройки)(не помня как беше формулирано) -> клавиатура и от там добавяш предпочитана от теб клавиатурна българска подредба.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ползваш или пълните или почти пълните. Проблемът се състои в това, че нямаш стабилен и бърз носител на данните. Освен това промените, които правиш, не се пазят между рестартите и RAM-та се пълни много повече. Едва ли някой тук би се задоволил с такава конфигурация. Тя е подходяща само за спасителни дейности и експерименти.

/всъщност има възможност и да се пазят промените, но едва ли инсталацията на Mint е конфигурирана по такъв начин/

Ако решиш да инсталираш ще срещнеш още няколко затруднения...

В Linux е обичайно инсталацията да се простира на няколко дяла. Най-важното е да направиш основния дял "/" . Никъде в инсталацията не пише, че трябва да го укажеш по този начин. Ако забравиш няма да стигнеш далече. После, ако имаш по малко от 4GB RAM е желателно да направиш дял за swap. Направи го голям 2 GB, примерно. Останалото остави по подразбиране и би трябвало всичко да е наред.

Приятно прекарване с Linux! :)

Нормална инсталация за мен е

1.swap = 1024mb

2./ root=20000mb

3.home= каквото остане от харда/дяла

Направиш ли го така ядове няма да имаш. Изгледай няколко клипчета в youtube  как се инсталира и не вярвам да срещнеш трудности.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

За да не се налага за всяко нещо да питаш поотделно - отвори това и го прочети. Пак ще имаш въпроси, но се надявам поне основните неща да си ги разбрал.

За да не се налага за всяко нещо да питаш поотделно - отвори това и го прочети. Пак ще имаш въпроси, но се надявам поне основните неща да си ги разбрал.

Сърдечно благодаря !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.