Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Дефинирайте това:

Проблемът е, че бабата не може да захапе при инсталационен файл по-голям от 700 мегабайта;

Какво се случва? Какво има на екрана? Дайте екрана, който виждате или напишете грешката която има на екрана.

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте!

Значи нямам много опит с компютрите /в профила е отбелязано/, та се нуждая от малко подсещане. Разполагам с няколко машини, една от които - доста стара бракма, която използвам за експерименти. Изпробвам на нея най-вече линукс дистрибуции /да речем от любознателност/. Животното е с 1 гига - рам; 2600 мх - процесор и 120 гига хард. Използвам СД-та и ДВД-та, на които съм записал исо файловете на различни линукси. Проблемът е, че бабата не може да захапе при инсталационен файл по-голям от 700 мегабайта; с по-малките тръгва. Най-големите дистра, които съм успял да кача са на РСЛинукс - мате /над 600 мх/ и Пеперминт /някъде тъдява/. Тръгва също и Арч, но там пък конзолата ме обърква. Тези парчета като Убунту, Кубунту, Лубунту, Ксубунту и пр. - цялата тази африканска фауна, също и Минт, Манджаро, Магия и т.н. изобщо не могат да припарят до системата. Та се чудя каква може да бъде причината, като същите тези дистра се качват на доста по-слаба машина /500 мб. рам/ и дори някои от тях успяват да проработят, макар и трудничко. Сещам се за скоростта на Рам паметта, за шината, за кеша и т.н., но какво е точно, нямам идея. И си мисля, че вие, като печени специалисти, може и да знаете нещичко.

Сложи му CD/DVD устройството от другия дето е с 512МБ РАМ.

Дефинирайте това:

Какво се случва? Какво има на екрана? Дайте екрана, който виждате или напишете грешката която има на екрана.

Няма грешка. Просто не може да се стартира инсталацията. Не бутва; само примигва една чертичка на досовси екран и до там...

Сложи му CD/DVD устройството от другия дето е с 512МБ РАМ.

Ми и това ще пробвам. Благодаря!

Ами последвайте съвета да сложите друго CD/DVD. Това прилича на проблем с четенето на диска. Гледайте иникатора на CD/DVD-то дали мига и слушайте дали прави опит за четене - чува ли се как се опитва да чете диска и т.н.

Интересуваме има ли подходяща дистрибуция за следния хардуер:

- интел и 5 4200 u

-интел гма 4400

-нвидия гет форце 850 м

Да може да се настройва кои приложения да ползват нвидия

Всяка нова дистрибуция, настройването не е графично, но може да се направят стартери за всички програми, които искаш да използват графичната карта. https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee Освен Ubuntu/Mint може да пробваш Chakra/Manjaro, на Stotinka-та ще трябва да дръпнеш iso с ново ядро, ако искаш нея. Давам връзка да не се луташ http://www.stotinkaos.net/stotinkaOS/alt2/respin/ която и да сложиш ще настроим нещата :)

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Ами последвайте съвета да сложите друго CD/DVD. Това прилича на проблем с четенето на диска. Гледайте иникатора на CD/DVD-то дали мига и слушайте дали прави опит за четене - чува ли се как се опитва да чете диска и т.н.

:))) Вдянах. Като разгледах дисковете, оказа се, че дистрата на СД  се стартират, а на ДВД - не. Явно апарата е гола вода.

:))) Вдянах. Като разгледах дисковете, оказа се, че дистрата на СД  се стартират, а на ДВД - не. Явно апарата е гола вода.

Или биоса не поддържа boot от ДВД.

Или биоса не поддържа boot от ДВД.

Или пък както при мен - слагам ЗВД и нищо не тръгва - гледам - биоса го поддържа, всичко е ток, ама докато вдена, че дВд.то-плаче за ново, минаха поне 5 минути... ;)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте приятели.

При ползване на линукс (Ubuntu 12.4), често ми се налага да имам и втори браузър. До сега ползвам само Firefox. Ще съм ви благодарен да ми посочите и втори , който да върви добре на тази дистрибуция, и от къде мога да си го изтегля (посочете линк). Вторият въпрос  за версията Ubuntu 12.4.  Ако не е задължително обновяванвто към 14 -та версия, възможно ли е да си остане тази, с която си работя. На всички, моите благодарности за отговорите.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Поддръжката на Ubuntu 12.04 е до края на Април 2017. Доколкото знам, тази дата не е минала. А, и Ubuntu винаги са оставяли хранилищата активни поне година след обявена дата на прекратяване на поддръжката.

Относно уеб браузърите - можете да ползвате, който си поискате.

Ако е Chromium базиран, различен от Google Chrome (Chromium, Opera, Maxthon) ви препоръчвам да инсталирате флаш плеъра на Google (pepperflashplugin-nonfree) за Ubuntu 14.04

Пакетът е съвместим с Ubuntu 12.04 и няма да имате проблеми с плеъра.

http://packages.ubuntu.com/trusty/pepperflashplugin-nonfree

Просто сваляте пакета за вашата система и го инсталирате с gdebi. Има един зависим пакет, който е наличен в хранилищата на Ubuntu 12.04.

Maxthon се инсталира по подразбиране с адобския плеър, но може да се превключва между двете добавки - тази на Adobe и по- новата на Google.

Характерното за новата Opera, е, че трябва да проверявате настройките на видеото във всеки сайт. Примерно за You Tube трябва да разрешите плеъра с html5, a за Vbox7 - флаш плеъра.

http://s19.postimg.org/q6uchkg6r/vbox1.png

http://s19.postimg.org/y0uy2ynzn/vbox2.png

Maxthon и Chromium си намират нужните приставки автоматично.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Поддръжката на Ubuntu 12.04 е до края на Април 2017. Доколкото знам, тази дата не е минала. А, и Ubuntu винаги са оставяли хранилищата активни поне година след обявена дата на прекратяване на поддръжката.

Относно уеб браузърите - можете да ползвате, който си поискате.

Ако е Chromium базиран, различен от Google Chrome (Chromium, Opera, Maxthon) ви препоръчвам да инсталирате флаш плеъра на Google (pepperflashplugin-nonfree) за Ubuntu 14.04

Пакетът е съвместим с Ubuntu 12.04 и няма да имате проблеми с плеъра.

http://packages.ubuntu.com/trusty/pepperflashplugin-nonfree

Просто сваляте пакета за вашата система и го инсталирате с gdebi. Има един зависим пакет, който е наличен в хранилищата на Ubuntu 12.04.

Maxthon се инсталира по подразбиране с адобския плеър, но може да се превключва между двете добавки - тази на Adobe и по- новата на Google.

Конкретен, ясен и точен, за което много ти благодаря. И понеже с тези въпроси си на голямо ТИ, мнението ти го приемам и темата завършва само с 2 поста, което е много добре. Благодаря ти!

Имай предвид, че новата Opera е достъпна само за 64 битови дистрибуции.

Това е връзка за Maxthon http://www.maxthon.com/, който е наличен за 32 и 64 битови системи.

Chromium-browser си е наличен в хранилищата.

Имай предвид, че новата Opera е достъпна само за 64 битови дистрибуции.

Това е връзка за Maxthon http://www.maxthon.com/, който е наличен за 32 и 64 битови системи.

Chromium-browser си е наличен в хранилищата.

Още веднаж благодарности.  Спирам се на Chromium-browser и го намерих в хранилището. Не зная само след инсталацията, ако не се появи иконата, как да я преместя на работния плот, но мисля, че ще мога да се справя и сам. 

Добавено: Разглеждайки  посоченият линк за  Maxthon, при изтегляне имам тази малка картинка на която трябва да посоча 32 битова версия, но там явно е свързано нещо с дебиан и други. Кое трябва да избера според Вас?  Ето снимката.

Едно последно уточнение. Кой от двата посочени браузъра бихте избрали Вие? Завършвам с питането. За напомнянето на флаша, няма да забравя. 32 битова ми е системата, защото компа на който е линукса, е от 2010 година. ( pepperflash.)

Не забравяй pepperflash.

за 32 битова http://packages.ubuntu.com/trusty/i386/pepperflashplugin-nonfree/download

и за 64 битова система http://packages.ubuntu.com/trusty/amd64/pepperflashplugin-nonfree/download

За Chromium-browser, провери, дали са се инсталирали chromium-browser-l10n и chromium-codecs-ffmpeg-extra.

Друго не ти трябва.

Успех !

Добавено: Разглеждайки  посоченият линк за  Maxthon, при изтегляне имам тази малка картинка на която трябва да посоча 32 битова версия, но там явно е свързано нещо с дебиан и други. Кое трябва да избера според Вас?  Ето снимката.

Едно последно уточнение. Кой от двата посочени браузъра бихте избрали Вие? Завършвам с питането. За напомнянето на флаша, няма да забравя. 32 битова ми е системата, защото компа на който е линукса, е от 2010 година. ( pepperflash.)

Нищо не е свързано с Debian. Предложени са пакети за 32 и 64 битови дистрибуции ползващи .deb (Debian, Ubuntu и техните деривати) и .rpm пакетна система (Fedora, Mageia, ROSA, Open SUSE). В момента Maxthon не може да се инсталира в Debian Jessie заради една остаряла библиотека. Но в Ubuntu 12.04 няма никакви проблеми.

Относно личните ми предпочитания - нямам такива. И дватa браузъра са добри. Maxthon ползва за база винаги малко по- стара версия на Chromium, но, това не го прави по- лош от Chromium-browser.

Не забравяй pepperflash.

за 32 битова http://packages.ubuntu.com/trusty/i386/pepperflashplugin-nonfree/download

и за 64 битова система http://packages.ubuntu.com/trusty/amd64/pepperflashplugin-nonfree/download

За Chromium-browser, провери, дали са се инсталирали chromium-browser-l10n и chromium-codecs-ffmpeg-extra.

Друго не ти трябва.

Успех !

Нищо не е свързано с Debian. Предложени са пакети за 32 и 64 битови дистрибуции ползващи .deb (Debian, Ubuntu и техните деривати) и .rpm пакетна система (Fedora, Mageia, ROSA, Open SUSE). В момента Mahthon не може да се инсталира в Debian Jessie заради една остаряла библиотека. Но в Ubuntu 12.04 няма никакви проблеми.

Относно личните ми предпочитания - нямам такива. И дватa браузъра са добри. Maxthon ползва за база винаги малко по- стара версия на Chromium, но, това не го прави по- лош от Chromium-browser.

Разбрах всичко, благодаря и лека вечер на цялата фамилия, пожелавам!

Послепис: Всичко мина отлично, по Вашите инструкции, без никакви липси. Смятам темата за приключена, благодарение на Вашето съдействие.

Привет на аудиторията!

Инсталирах една малка дистрибуция Q4OS /базирана на Дебиан/ на един стар пробен комп и работи като пушка - бързо и качествено. Проблемът е, че не успявам да кача скайп от конзолата с никаква команда. Изписва ми /на български/, че не може да намери съответния файл "skype-debian_4.3.037-1_i386.deb". Пък аз съм го свалил и се намира в папката download. Местя го и на други места, пак не ще. Може би не посочвам правилно пътя. Някой ще ми светне ли как се прави това, защото конзолата ми е като плява.

Привет на аудиторията!

Инсталирах една малка дистрибуция Q4OS /базирана на Дебиан/ на един стар пробен комп и работи като пушка - бързо и качествено. Проблемът е, че не успявам да кача скайп от конзолата с никаква команда. Изписва ми /на български/, че не може да намери съответния файл "skype-debian_4.3.037-1_i386.deb". Пък аз съм го свалил и се намира в папката download. Местя го и на други места, пак не ще. Може би не посочвам правилно пътя. Някой ще ми светне ли как се прави това, защото конзолата ми е като плява.

Стар компютър, предполага, че ползваш 32 система. Не знам, доколко ще работи gdebi на Trinity графична среда.

Командата за инсталация на локален пакет е :

su

dpkg -i "път_до_пакета".

За улеснение, постави пакета направо в home/user. Можеш и да го копираш в терминала, за да видиш пътя.

Задължително изпълняваш след това:

apt-get update

apt-get install -f

защото skype има зависимости.

Стар компютър, предполага, че ползваш 32 система. Не знам, доколко ще работи gdebi на Trinity графична среда.

Командата за инсталация на локален пакет е :

su

dpkg -i "път_до_пакета".

За улеснение, постави пакета направо в home/user. Можеш и да го копираш в терминала, за да видиш пътя.

Задължително изпълняваш след това:

apt-get update

apt-get install -f

защото skype има зависимости.

Благодаря! Ще пробвам

Ако имаш проблем с пътя, копирай пакета, където си го сложил и постави копие в терминала. Копирай и постни тук резултата в терминала, за да ти отделя пътя.

Ако имаш проблем с пътя, копирай пакета, където си го сложил и постави копие в терминала. Копирай и постни тук резултата в терминала, за да ти отделя пътя.

rady@q4os-desktop:~$ file:///home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
bash: file:///home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb: Няма такъв файл или директория
rady@q4os-desktop:~$ sudo apt-get purge skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости
Четене на информацията за състоянието... Готово
E: Пакетът skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb не може да бъде намерен
E: Не са намерен пакети, отговарящ на регулярния израз „skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb“
rady@q4os-desktop:~$ su
Password:
su: Authentication failure
rady@q4os-desktop:~$ dpkg -i
dpkg: error: requested operation requires superuser privilege
rady@q4os-desktop:~$
 Здрасти! Това, горе долу, излиза на конзолата с различни команди. Нямам представа какъв е проблемът. Изписва ми, че пакетът го няма, а той си е на мястото; даже го качвам в конзолата, но тя не го вижда.  А, когато ми поиска парола след su, тя просто не се изписва на посоченото място.  Абсолютна досада.
Що се отнася до компа, той наистина си е старичък - 32 е, но аз го ползвам само за експерименти

rady@q4os-desktop:~$ file:///home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
bash: file:///home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb: Няма такъв файл или директория
rady@q4os-desktop:~$ sudo apt-get purge skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости
Четене на информацията за състоянието... Готово
E: Пакетът skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb не може да бъде намерен
E: Не са намерен пакети, отговарящ на регулярния израз „skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb“
rady@q4os-desktop:~$ su
Password:
su: Authentication failure
rady@q4os-desktop:~$ dpkg -i
dpkg: error: requested operation requires superuser privilege
rady@q4os-desktop:~$
 Здрасти! Това, горе долу, излиза на конзолата с различни команди. Нямам представа какъв е проблемът. Изписва ми, че пакетът го няма, а той си е на мястото; даже го качвам в конзолата, но тя не го вижда.  А, когато ми поиска парола след su, тя просто не се изписва на посоченото място.  Абсолютна досада.
Що се отнася до компа, той наистина си е старичък - 32 е, но аз го ползвам само за експерименти

su

dpkg -i /home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb

apt-get update

apt-get install -f

Ако пакета наистина е свален в папката на работния плот и, ако тази дистрибуция не се е отклонила прекалено много от Debian, та да нямаш администраторски акаунт в bash.

su

dpkg -i /home/rady/Плот/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb

apt-get update

apt-get install -f

Ако пакета наистина е свален в папката на работния плот и, ако тази дистрибуция не се е отклонила прекалено много от Debian, та да нямаш администраторски акаунт в bash.

Всъщност, тази дистрибуция се оказа доста сносен вариант. Свалих новата версия /старата била бета/, преинсталирах и когато инсталацията приключи, започна да ми сваля /по мое решение/ пакети и ги трупаше някъде по диска. Това продължи близо час и после се оказа, че разполагам с безброй програми, включително скайп, който беше проблемен. Качих каквото ми трябва и заработи безпроблемно. По подредбата на програмите малко наподобява Уйндоус и е доста лесна за ползване.  Освен това е сравнително по-бърза от другите линукси и с по-малки изисквания на ресурси. Засега не откривам фалове, но още не съм проверил има ли ги драйвърите за звук и видео. Благодаря за съдействието!

Отворете свойствата на файла - „права“ и поставете отметка на „Изпълним файл“ ако няма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.