Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Добре де! Каква е разликата м/у Wubi инсталациата и boot .iso инсталация?  Тук пича доста добре обяснява!

• Отговори 593
  • Прегледи 138,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е как каква е  ? Wubi е виртуална  машина в която инсталираш  дистрибуцията .  Няма нищо общо  с реалната инсталация  нито като дялове нито като начин на работа след това. Някога виртуално XP  ползвал ли си да направиш аналогията с него. Това е само колкото да видиш  горе долу за какво става дума  и след това 3 часа да си оправяш  бакиите след него. Ако задам на това Wubi да ползва  512 рам памет дистрото ще се влачи като умряло  и няма да добия представа реална за какво става дума.  Има ли разлика ако караш  с волан на компютъра  някоя игра и като се качиш в реален автомобил ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Свалям .iso. Печа го. Слагам го на флашка. Рестарирам (настройвам биоса да чете флашката) Рестартирам. Тръгва да се инсталира. Джама остава ли? Ще ме пита ли?

Разлика в инсталацията няма никаква и понеже ми писна да обяснявам едно и също  ще ти го дам на клипче  да ти е ясно и прегледно. Това е реалната инсталация  а не  пишман инсталацията с Wubi

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Свалям .iso. Печа го. Слагам го на флашка. Рестарирам (настройвам биоса да чете флашката) Рестартирам. Тръгва да се инсталира. Джама остава ли? Ще ме пита ли?

При реална иснталация боравиш с дисковете директно. Дали ще затриеш дялове, какво ще стане с boot-loader и т.н. зависи най-вече от теб.Имаш няколко смислени варианта:1. Някой друг ти го качва.2. Ползваш само с виртуална машина.3. Можеш да отделиш компютър само за Linux.4. Не ти пука, какво ще затриеш и че ще инсталираш няколко пъти.Иначе, като гледам въпросите ти, само ще псуваш.

А ако компа е с EFI и не е с MBR ( от въздуха) , ще стане ли ? Надявам се да е пак толкова лесно .

Лесно е и ще стане. Друг е въпросът, че имаш повече варианти за дискът и трбва да решаваш какво искаш.

Хора,

Дайте някой сигурен път (начин) да кача едно убунту през uefi (secure boot) bios. По възможнст да остане опцията за dual boot win 8.1 и убунту

Хора,

Дайте някой сигурен път (начин) да кача едно убунту през uefi (secure boot) bios. По възможнст да остане опцията за dual boot win 8.1 и убунту

По-сигурно от това да спреш EFI режима не знам. Dual Boot-а ще се запази така или иначе след инсталирането на grub.

Аз ТОВА намерих. Довечера мисля да го пробвам. Ако някой има друга идея/и ,моля да я/ги сподели.

Аз ТОВА намерих. Довечера мисля да го пробвам. Ако някой има друга идея/и ,моля да я/ги сподели.

Каква друга идея, тази която дадох съм я изпробвал и работи безупречно. Ако все пак се съмняваш, твое си решение.

И как да го спра!? През биос!? Флашкта дали ще я буутне!?

Да от биос, флашката ще си я бутнеш без проблем. 

Като вляза в биос..на boot менюто флашка нЕма.

Само дяла с win като втора опция май CD-то

Като вляза в биос..на boot менюто флашка нЕма.

Само дяла с win като втора опция май CD-то

Хубаво потърси из опциите. Доста често е скрита из другите - коментирали сме много пъти из форума. Няма начин да я нямаш флашката.

Е ако е забутана нищо няма да търся, ровя и пипам. Ще пробвам през CD-то.

• 4 месеца по-късно...

Инсталирах си преди повече от месец Linux Mint 17 Mate 32 bit върху дял Е. На дял С си запазих Windows-а. Тъй като графичната карта е NVIDIA GeForce 630a проблемите започнаха още с инсталацията (тези драйвери, ах тези драйвери). Същия линукс го инсталирах на друг компютър но тампроблеми няма - картата е друга, тука след ъпдейтите първо спряха езиковите настройки след това изчезна интернет връзката а от вчера изобщо несе зарежда. Търся съвет как да постъпя? 

Езиковите настройки (language-selector-gnome) и Network-manager изобщо нямат връзка с видеокартата.

Колкото до видеокартата - имаше ли проблеми още след инсталацията или те започнаха, след като си инсталирал фирмен драйвър.

Проблемите с монитора спряха след инсталиране на драйвер 304 117. 

post-304265-0-17602800-1405178126_thumb.

Извинявам се за off-topic-a, но се зачетох от скука по тази тема и ми е много интересно, само аз ли се скъсвам от смях на изрази от сорта на "не мога да си БУТНА флашката" или "направи еди кое си и си БУТНИ флашката" . Публикувано изображение Публикувано изображение

Блазни ме мисълта да щракна върху дяловете на линукса и да избера delete, после да опитам да го инсталирам отново или PSLinux OS,  но те мога да си открия диска с уиндоуса   

• 3 седмици по-късно...

Всичко се оправи след преинсталация. Работи! Дори надминава очакванията ми. Само един въпрос имам, относно досадното затъмняване на екрана следопределено време. Пробвах няколко начина но без резултат.

Всичко се оправи след преинсталация. Работи! Дори надминава очакванията ми. Само един въпрос имам, относно досадното затъмняване на екрана следопределено време. Пробвах няколко начина но без резултат.

Пробва ли от настройките на Screensaver-а?Мисля че от там някъде беше...

Да! Намерих го - настройки, предпазване на екрана - плъзгача за продължителност на сесията.

• 4 седмици по-късно...

Как да създам тroot директория......?Опитвам се да си инсталирам USU 8.3 разделям харда правя два дяла + swap и на този който искам да се инсталира УСУ постоянно изкача съобщение създайте root директория........как да я създам?Предполагам,че се прави на дяла където искам да е OS?Може ли и двата дяла да са Primary>?Досега ползвах бозата и ми е тъмна индия.........

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.