Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Когато  зададе  ръчното разделяне  на дяла  създаде ли си един малък дял за виртуална памет ? Една идея по надолу на същия тоя прозорец пише къде да ти се запише бутлоудъра . Ето ти и едно клипче да видиш така ли правиш и ти.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не, аз по това клипче гледах как става. Човека казва, че ако има над 2 гб рам, няма смисъл, аз имам 4, сега ще пробвам пак.

Още веднъж пробвах, създадох суап от 3 гб, на 21 гб сложих кубунтуто, сложих го да бутва сда както на клипчето, резултат 0. Пак ми зарежда директо уиндоус без възможност за избор.

Редактирано от AleksiiVrana (преглед на промените)

Точно така се и прави. А, swap дял е добре да имаш. Този е идеален. Не мога да си обясня, защо не работи grub. Някъде към края на инсталацията изписва ли ти, че инсталира програмата за начално зареждане ?

Не, такова нещо не виждам.

Свали нов образ за флашката, а най- добре, жертвай едно DVD и инсталирай от него.

Не, аз по това клипче гледах как става. Човека казва, че ако има над 2 гб рам, няма смисъл, аз имам 4, сега ще пробвам пак.

Още веднъж пробвах, създадох суап от 3 гб, на 21 гб сложих кубунтуто, сложих го да бутва сда както на клипчето, резултат 0. Пак ми зарежда директо уиндоус без възможност за избор.

Да не си пропуснал някоя стъпка ?

Свали нов образ за флашката, а най- добре, жертвай едно DVD и инсталирай от него.

Това е по скоро Уиндоус решение :D

Влез в УинБоз, отвори Старт менюто и пиши "msconfig", клик на "Boot" таба и виж опцията "Timeout" на колко е зададена. Ако е нула я промени на 30 (секунди).

Когато заредиш Кубунту и си Live User виждали се дяла с инсталираното Кубунту?

Влез в УинБоз, отвори Старт менюто и пиши "msconfig", клик на "Boot" таба и виж опцията "Timeout" на колко е зададена. Ако е нула я промени на 30 (секунди).

Когато заредиш Кубунту и си Live User виждали се дяла с инсталираното Кубунту?

Не мисля че ще стане,ако не е инсталирал grub ,все пак е инсталирал първо Уиндоус.Най-добре е да направи следното да се chroot-не

Бутва от живото сд.

fdisk -l #Проверява кой е харда/партицията със Убунту.Пример sda2mkdir /mnt/sdamount -o rw /dev/sda2 /mnt/sdamount --bind /dev /mnt/sda/devmount --bind /sys /mnt/sda/sysmount --bind /proc /mnt/sda/procchroot /mnt/sda#Ако е със grubgrub-install /dev/sda#Ако е със grub2grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfggrub2-install /dev/sdaexitumount /mnt/sda/procumount /mnt/sda/sysumount /mnt/sda/devumount /mnt/sdareboot

@Tux, доколкото съм чел и следял, Убунту винаги инсталира grub, а МалкияМек е предложил, че не е нужно да има "допълнително забавяне на стартиране на с-мата".

С други думи, УинБоз и без туй си стартира за не по-малко от минута и половина.

Нека AleksiiVrana каже, след инсталацията дали през Live User го има въпросното Кубунту.

@Tux, доколкото съм чел и следял, Убунту винаги инсталира grub, а МалкияМек е предложил, че не е нужно да има "допълнително забавяне на стартиране на с-мата".

С други думи, УинБоз и без туй си стартира за не по-малко от минута и половина.

Нека AleksiiVrana каже, след инсталацията дали през Live User го има въпросното Кубунту.

Не е ли ако му зададеш да се инсталира?А може и да е инсталирал груб ама на флашката :) Което ме навежда на мисълта ако вкара флашката да ресне компютъра и да видим дали ще тръгне.

Не е ли ако му зададеш да се инсталира?А може и да е инсталирал груб ама на флашката :) Което ме навежда на мисълта ако вкара флашката да ресне компютъра и да видим дали ще тръгне.

Доколкото ми е известно Grub се инсталира почти винаги в MBR-a. Варианта е да свали и изпълни Boot Info Script и да постне резултата, но при положение че, ако не стартирва Grub при вкарана флашка.

Иначе е явно, че автора се е отказал от идеята/проблема. 

Доколкото ми е известно Grub се инсталира почти винаги в MBR-a. Варианта е да свали и изпълни Boot Info Script и да постне резултата, но при положение че, ако не стартирва Grub при вкарана флашка.

Иначе е явно, че автора се е отказал от идеята/проблема. 

Може и GPT :),този скрипт не мисля че ще помогне.То вариантите са изброени така че,оства автора да каже.

• 5 седмици по-късно...

Явно са ми се опекли мозъчните клетки днес, защото от два часа се опитвам да инсталирам Слакуеър на Виртуалбокс и не мога да се оправя с този инсталотор. Някой може ли да ми даде линк към някое ръководство за инсталация, ама да е обяснено като за идиоти, защото и това не мога да си намеря :help:

Edit: Най-накрая се оправих. Нищо работа , ама ми взе здравето :)

Редактирано от polaana (преглед на промените)

Явно са ми се опекли мозъчните клетки днес, защото от два часа се опитвам да инсталирам Слакуеър на Виртуалбокс и не мога да се оправя с този инсталотор. Някой може ли да ми даде линк към някое ръководство за инсталация, ама да е обяснено като за идиоти, защото и това не мога да си намеря :help:

Edit: Най-накрая се оправих. Нищо работа , ама ми взе здравето :)

Абе какво ви стана на всички с тоз пустия Слак ? :)

Ми нищо, какво пречи да го тестваме ;)

Ами аз например преди Слакуер все си мислех че вече мога да инсталирам всяка ос. Да ама не, както се казва, така че го препоръчвам ;)

Ами аз например преди Слакуер все си мислех че вече мога да инсталирам всяка ос. Да ама не, както се казва, така че го препоръчвам ;)

На кой на мен ли го препоръчваш ? Не мерси пробвал съм го не ме кефи ;)

Не на теб, по-скоро на такива като мен. Да видят че Линукс не е само Убунту и Минт  :computer2:

+1 :)

Е аз го ползвам от години и при ъпдейт/ъпгрейд не ме е предавал никога за разлика .... :)

Не на теб, по-скоро на такива като мен. Да видят че Линукс не е само Убунту и Минт  :computer2:

Не е само,вярно е има и RHL.

Ми нищо, какво пречи да го тестваме ;)

Тествай,блъскай си главата и ще разбереш колко е лесен :).Ако искаш си изтегли sbopkg и slapt-get.Предпочитам първата,тази втората разрешава и зависимости,просто си добавяш репо и цъкаш смело.Но поради ред причини не го ползвам.Ето пример новия ДебиЛиан погледни Howto-то да видиш какво е нужно за ъпгрейда до новата версия,и що се ос**а ще разбереш.Хубава идея е да има такава пакетна система но е пракалено сложна и .....

edit

О и гледай "отгоре".Тоест без пристрастия.Не бива недостатъците на дадено дистро да ти замазват очите :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Ето пример новия ДебиЛиан погледни Howto-то да видиш какво е нужно за ъпгрейда до новата версия,и що се ос**а ще разбереш.Хубава идея е да има такава пакетна система но е пракалено сложна и .....

edit

О и гледай "отгоре".Тоест без пристрастия.Не бива недостатъците на дадено дистро да ти замазват очите :)

Няма какво толкова да се гледа.

1. Отваряш листата с хранилища и оставяш само официалните /main, contrib и non-free. Редактираш листата.

Ако надграждаш стабилна версия, променяш само името на версията в листата. Там, където пишеш squeeze, заменящ с wheezy.

Ако надграждаш до тестова версия, освен името на версията wheezy в jessie, променяш и stable на testing.

Можеш и да си генерираш нова листа с генератора http://debgen.simplylinux.ch/

/напомням, че за надграждане се ползват само основните/ и я поставяш на мястото на съществуващата.

2. Отваряш терминала и пускаш следните команди.

su

apt-get update

apt-get dist-upgrade

apt-get update

apt-get install -f

apt-get dist-upgrade

reboot

Това е.

Надграждането през synaptic е подобно, защото мениджърът по подразбиране изпълнява dist-upgrade.

Когато подготвиш внимателно надграждането, шансът за неуспех е нищожен.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.