Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

1. Системата е инсталирана. Това, което смяташ, че е инсталация са слединсталационните настройки.

2. Махай SLED и си инсталирай някаква свободна дистрибуция.

2. Относно дяловете - писал съм в същата тема, няколко поста по- нагоре. Идеалното разделяне на дяловете за мен е root, Home и SWAP дял.

Успех !

Благодаря много , разрових се из темата и попрочетох някои неща за partitioning-а , разбрах кой дял за какво служи , прочетох за големината на SWAP - дяла , изпробвах и различни типове инсталация на виртуална машина (VMWare Player , съотв. на празен , неформатиран диск и на такъв със съществуваща OS). Имам още един въпрос: има ли значение подредбата на дяловете на HDD?

П.П. За Ubuntu x64 какво според вас е оптималното пространство за root дяла? Минималното изискване , доколкото разбрах , е 4.7 GB?

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

• Отговори 593
  • Прегледи 137,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Имам още един въпрос: има ли значение подредбата на дяловете на HDD?

Да, има, дяловете, които се намират в средата (не центъра) на диска са с най-малко средно време на достъп, което ги прави много подходящи за swap и партиции, по които ще има много четене и/или писане

П.П. За Ubuntu x64 какво според вас е оптималното пространство за root дяла? Минималното изискване , доколкото разбрах , е 4.7 GB?

не, това не е минималното за Root дяла, защото голяма част от софтуера се инсталира в /usr. Освен това ако се инсталира къстъм може да се доведе до много по-малки размери. Прочетете това и го осмислете

http://it.toolbox.com/wiki/index.php/Suggestions_and_ideas_about_filesystem_sizing_on_Linux

@HotMusicFan : При 500GB едва ли ще е проблем да оставиш 20 GB за root дял, форматиран в ext4. 2-4 GB остави за swap дял и цялото останало пространство - за Home.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте. Смятам да пробвам някоя дистрибуция на Линукс та въпроса ми е как се инсталират драйвери. Самия Линукс ли ги инсталира или трябва ръчно да си ги инсталираш? Мерси предварително. :)

Здравейте. Смятам да пробвам някоя дистрибуция на Линукс та въпроса ми е как се инсталират драйвери. Самия Линукс ли ги инсталира или трябва ръчно да си ги инсталираш? Мерси предварително. :)

Linux kernel е модулно ядро. Всички т.нар „драйвери“ са „модули“ и в повечето случаи няма да ти се налага да ги търсиш. Но може да ти се наложи. Драйверите се изтеглят от сайта на производителя.

Сподели каква ти е машината. Десктоп или лаптоп?

Кажи си целия хардуер(памет, HDD, графична карта, процесор...), за да може да ти се предложи дистрибуция, оптимално добра за хардуера ти(защото ако е слаб, някои дистрибуции, с някои DE ще вървят бавно)!

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Ами компа ми е Intel pentim 4 3.06 GHZ, Nvidia Geforce 7600 GT 256 MB, 160 GB Харддиск. Мисля като за начало да си сложа PCLinuxOS, понежеза първи път ще използвам Линукс. Можете ли да ми кажете нещо за тази дистрибуция?

Разбира се. По- скоро за старите версии, защото отдавна не я ползвам. Лесна е за настройки, с включени декодери и голяма поддръжка на драйвъри за хардуер. Прекрасна визия. Проблемът е, че Textstar тотално зарязва старите версии, след като излезе нова и те имат много лоша поддръжа. Предполагам, че не му достига ресурс.

По- добре свали една 32 битова версия на Mageia Europe-2 Live CD с KDE

http://www.mageia.or...pe2-i586-CD.iso

и я тествай. Може и да не я инсталираш.

http://s19.postimage...t/snapshot1.png

Екипът от разработчици е по- голям и дистрибуцията се развива много добре. Като почитател на старата Мандрива, направо съм влюбен в нея.

Мхм. А как се инсталира. Понеже съга съм с Уиндоус. Трябва ли да трия всичко и наново да разделям харддиска или не?

Не че нещо ама 90% от темата е .....спам :) Аз също искам да пробвам Линукс, но с виртуално PC. Кажете една нормална свободна програма за виртуално и свестен Линукс? Явно това е въпроса ама...

Мхм. А как се инсталира? Понеже съга съм с Уиндоус. Трябва ли да трия всичко и наново да разделям харддиска или не?

Само няколко поста по-нагоре има добро обяснение. Няма какво да разделяш HDD. Колко дяла имаш и по колко GB са?

Едва ли ще ти трябват повече от ~50GB. Правиш си една партиция в този размер, или преди инсталацията(има много такива програми), или, чрез инсталатора на съответната дистрибуция. На Root едва ли ще му трябват повече от 30GB(в ext4). За swap ~3-4GB(linux-swap), а останалото ти е Home дялът. Можеш и без него. Твой избор.

храна за размисъл

успех

Не че нещо ама 90% от темата е .....спам :)

Аз също искам да пробвам Линукс, но с виртуално PC. Кажете една нормална свободна програма за виртуално и свестен Линукс? Явно това е въпроса ама...

Виртуални компютри не съществуват(поне в тази галактика). Съществува софтуер за виртуализация, като VMWare и VirtualBox. Но това е друга приказка.

Препоръчвам Ви да четете повечко книги, за да сте по-способни на правилно и стилистично оформяне на изреченията си. Също проучете къде се слага този знак: „?“. Ще Ви е от полза!

ftpkid

Начина на изразяване и начина на разбиране имат различни стилистични и диалектни форми, така че е допустимо в леки отклонения не разбирането на дадено изказване.

:) Разбрах какво имаш предвид и благодаря за информацията. Поне в последните 4-5 години по доста книги и форуми съм прочел много определения за виртуализация в тази насока и "виртуално РС" е доста често срещано определение за целта. :)

Редактирано от How_to (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

...

Всичко е 6, ама не разбрах как начина на разбиране ще има стилистична и диалектна форма...

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

аз имам проблем с Linux Mint. Ето и снимка

http://i.imgur.com/c9ml0.png

имам инсталиран Windows7 на твърдия диск. Когато пуснах за първи път инсталацията нямаше проблеми, после по стечения на обстоятелствата по време на преоразмеряването на диска се наложи процедурата да спре. Последваха няколко гимнастики нов windows, наново правене на дялове etc. и сега не го разпознава.

Пробвах и с Acronis Disk Director Suite под Windows, но ми дава грешка, а и най-добре да го направя с инсталатора на Линукс според мен : )

Възможно ли е да е от Windows-a ? През виртуалната машина отново не разпознава, че има инсталиран Windows.

Oсвен Linux Mint пробвах и Kubuntu - същият резултат пак намира диска, но не вижда че е вече е разделен

възможно ли е да съм прецакал MBR и да трябва да го оправя така

http://www.linux-bg....s&key=333166046 ?

Редактирано от flexi (преглед на промените)

Пусни LiveCD. Отвори конзолата, а там напиши: sudo fdisk -l.

Копирай резултата и го публикувай тук.

mint@mint ~ $ sudo fdisk -l Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0xe559e559 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT /dev/sda2 206848 112648191 56220672 7 HPFS/NTFS/exFAT /dev/sda3 112648192 536578047 211964928 7 HPFS/NTFS/exFAT /dev/sda4 536578048 976784129 220103041 7 HPFS/NTFS/exFAT mint@mint ~ $

Здравейте,

аз имам проблем с Linux Mint. Ето и снимка

http://i.imgur.com/c9ml0.png

имам инсталиран Windows7 на твърдия диск. Когато пуснах за първи път инсталацията нямаше проблеми, после по стечения на обстоятелствата по време на преоразмеряването на диска се наложи процедурата да спре. Последваха няколко гимнастики нов windows, наново правене на дялове etc. и сега не го разпознава.

Пробвах и с Acronis Disk Director Suite под Windows, но ми дава грешка, а и най-добре да го направя с инсталатора на Линукс според мен : )

Възможно ли е да е от Windows-a ? През виртуалната машина отново не разпознава, че има инсталиран Windows.

Oсвен Linux Mint пробвах и Kubuntu - същият резултат пак намира диска, но не вижда че е вече е разделен

възможно ли е да съм прецакал MBR и да трябва да го оправя така

http://www.linux-bg....s&key=333166046 ?

Сложи едно Live CD на "Acronis Disk Director" и чрез него направи и форматирай дяловете които ще ползва линукса.
  • 1 месец по-късно...

Как трябва да разделя харда, за да имам дял за съхраняване на файлове, който да не затривам при следваща инсталация? Как трябва да се казва? Последен ли трябва да е? Искам дял, който да е като на "МалкияМек" D-то. Правилно ли е да цепя харда на: 1. /boot - ext4 - ~100mb 2. / (root) - ext4 - ~ 15gb 3. /home - ext4 - остатъка от харда 4. /swap - 4gb Досега все съм затривал и използвал целия хард, но вече взе да свършва мястото на външния и трябва при следващата инсталация да заделя малко място склад, докато взема друг extHDD! Надявам се, че все някой ще има желание да се повтори, защото или аз съм тъп, или не мога да преосмисля файловата система на Линукс, или не мога да намеря отговор на погрешно зададения си въпрос! Благодаря!

Във /home предполагам знаеш, че са ти потребителските настройки и файлове. Разбира се ако ти искаш. Ако искаш дял за съхранение на инфо като музика, филми, снимки и тем подобни, това не е задължително да е /home. Винаги можеш да си обособиш един празен дял на края на диска и да го кръстиш както си сакаш. А mount point може да бъде /mnt/Storage примерно. И това можеш да го зададеш още при самата инсталация. Така дори нещо да омажеш в /home, файловете ще си седят в /mnt/Storage недокоснати. Разбира се винаги можеш да обособиш /home на отделен дял, което дори е за предпочитане, тъй като запазва потребителските настройки и на инсталирания софтуер мисля. Така при преинсталация или restore няма да има нужда от повторно настройване на новоинсталираните програми да речем. Така процедирам аз. И какъв е тоя swap 4 гб? Колко оперативна памет имаш?

С гордост обявявам, че преведох вече 19% от Thunar с което надминахме Синегал. Срамна работа. Всички държава иколо нас са си превели XFCE 4.10 на 99-100%, само ние като аборигени си стояхме на 3%. Търся помощ за превода на po файла  http://dox.bg/files/dw?a=551a8c7bdb

Превеждането е елементарно - отваряш файла с текстов редактор и само добавяш българското значение под английското, след което запаметяваш промените. Зле съм и с техническите термини, така, че ще ви бъда благодарен, ако откриете грешки в моят превод и ги поправите.

Сбърках темата, че вече очите са ми уморени. Моля да ме извините.

msgid "Print version information and exit" msgstr "Запазване на журнала и изход"

Не е ли по-добре Информация за версията

#. Fallback copy/link name for n >= 4#: ../thunar/thunar-io-jobs-util.c:42#, c-formatmsgid "%uth copy of %s"msgstr ""

Това трябва да е като четвърто копие нали така го разбирам

Редактирано от tux (преглед на промените)

Не мога да разбера, дали е четвърто копие или %-то копие, в зависимост от числото.

Пиша го четвърто. Преведе ли се файловият мениджър, който включва и действията - другото е лесна работа. Остава само usr/share/aplication, което е детска работа. Самият десктоп вече е почти преведен.

Ами уж някакво число по-голямо или равно на 4 така го разбирам,иначе стигнах до тук

#: ../thunar/thunar-launcher.c:791#, c-formatmsgid "Open the selected directory in %d new window"msgid_plural "Open the selected directories in %d new windows"msgstr[0] ""msgstr[1] ""

Ще помогна с превода

Как ще си разпределим превода защото напредвам :)

Стигнах до тук

#: ../thunar/thunar-preferences-dialog.c:237msgid "Detailed List View"msgstr ""

Ok. Кой каквото може ще е добре. Като завърша /ако успея/, ще постна линк до страницата на превода и който иска, може да си свали вече преведеният файл https://translations.xfce.org/projects/p/thunar/c/xfce-4-10/ да го редактира и пак да го изпрати.

Преглед като подробен списък

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.