Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

...

Само недей да ми хвалиш тоя шит ДебиЛиан!

• Отговори 593
  • Прегледи 138,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да не сте си сменили профилите с Росен ?

Хахаха :) Неее.Просто последния ДебиЛиан не ми го хвали.Абе въоще не ми хвали ДебиЛиан.Пълна боза.Морално остарели пакети.Пълно о****не след ъпгрейд  до последна версия,счупени пакети,потребителите се оплакват от последния ДебиЛиан,щото ако искаха можеха да сложат и пакети от преди 10 години за да е "стъбилен".Моля ти се :) 

От около 2 седмици има огромна промяна в политиката за разработка. Най- накрая решиха, че не си заслужава ресурса да кърпят една версия на браузъра 3 години и затова се навиха да вкарат Iceweasel 17 в stable. В света на Debian това е шокиращо, но аз самият не забелязвам 17-ката да е с нещо по- нестабилен от версия 10. Надявам се, такава идея да им дойде и за Libreoffice по някое време.

...

Идеята е много добра за стaбилния софтуер да се вклюва но те пркаляват.Чудя се как не са сложили 2.6.32 ядрото което е последното LTS ядро със пет годишен съпорт :) и както казваш ти е "здраво като миньорска кирка" ;)

Много си е добро. Едно от най- добрите, които са съществували досега. Има чувството, че 2.6.32-ххх на компютъра на брат ми работи по- бързо и по- добре от 3.2 на моите компютри, въпреки, че два от тях са с по- мощен хардуер.

Но, все пак се ползва в Squeeze и ги е досрамяло да го сложат и в следващата версия.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

...

Но, все пак се ползва в Squeeze и ги е досрамяло да го сложат и в следващата версия.

Хахахахах.Това беше много добро морски колега ;)

Стъбилно е да и още по-добра комбинация със ext2 файлова система и си самолет

Лично аз незнам за Дебиан не съм го ползвал никога :) пречините с тези стари пакети винаги са ме дърпали от него, 

некои ще кажат сега да, той използва стари пакети, но е супер стабилен (това е най стабилната ОS линукс), за мен това е просто най голямата глупост , измислена от някой си там заклет фен на Дебиан и чалгата.

Арч линукс  (дистрибуция линукс смятана за една от най нестабилните поради най новите пакети). 

Ползвам Арч от може би 4-години, и преди последната инсталиция не бях преинсталирал близо 3 години, въпреки че през това време се смениха незнам колко КЕРНЕЛА, местиха архиви от дадени директории в други, смених udev със systemd, арч изцяло спря да използва старият rc.conf,  през този период минах през най различни такива важни стъпки и не съм имал никакви проблеми, когато съм се затруднявал с нещо първо съм поглеждал и търсил в официалната страничка и форуми те на Арч, и мога да увера всики че, дори и некое пакетче да се счупи след не по малко от 5 мин отговора ще е във форума или на главната страничка.

Със всичко това исках да кажа следното че, всеки сам отговара за подръжката и колко стабилна ще бъде една дистрибуция. 

Хахахахах.Това беше много добро морски колега ;)

Бройте ме за още един морски колега  :vacation6:

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Със всичко това исках да кажа следното че, всеки сам отговара за подръжката и колко стабилна ще бъде една дистрибуция. 

А къде остана "приятелството" , нали заради това тези , дето им се присмивате - "бягат" напреде по ползваемост . Свят голям - хора( дистра ) разни .

А къде остана "приятелството" , нали заради това тези , дето им се присмивате - "бягат" напреде по ползваемост . Свят голям - хора( дистра ) разни .

Когато Арч официално промени метода си на инсталацията и толкова хора бяха против това и казваха колко лошо е

за превличането на нови потребители и отговаряха с това че, просто ще сменят дистрибуциаята от Арч се оказа твърди показа че, това никак не ги интересува и че, Арч не направен за такива които не умеят да борават с терминала  и Арч не е Ubuntu.

Дистрибуции като Ubuntu Fedora и други подобни напревени за масовият пазар е естесвено да са на по-челно място в distrowatch.

“In Arch “simple” is different what other distros are considering. The learning is more important than getting something easily done.”   “Relying on GUIs to build/use your system is just going to hurt a user in the end. At some point in time a user will need to know all that some GUIs hide.”

.  

Когато Арч официално промени метода си на инсталацията и толкова хора бяха против това и казваха колко лошо е

за превличането на нови потребители и отговаряха с това че, просто ще сменят дистрибуциаята от Арч се оказа твърди показа че, това никак не ги интересува и че, Арч не направен за такива които не умеят да борават с терминала  и Арч не е Ubuntu.

Дистрибуции като Ubuntu Fedora и други подобни напревени за масовият пазар е естесвено да са на по-челно място в distrowatch.

.  

Е, какво геройство има в това, че не са направили по- удобен инсталатор. По- добра ли им е станала дистрибуцията от това, повече ли носи на натоварване. Повече ли потребители са привлекли, които доклдават за грешки и да я направят по- сигурна. Аз уважавам хората, които прaвят живота на другите по- лесен. С инсталаторa от Linux-Mint, Manjaro повиши потребителската база на Arch със 100%. Това директно се отразява върху  динамиката на развитие и сигурността на самата базовата дистрибуция. Същото се получи и със самата Mint по отношение на Ubuntu. Сега два пъти повече потребители тестват пакетите и шансът да се открият грешки, които няма начин да няма е в пъти по- голям.

Е, какво геройство има в това, че не са направили по- удобен инсталатор. По- добра ли им е станала дистрибуцията от това, повече ли носи на натоварване. Повече ли потребители са привлекли, които доклдават за грешки и да я направят по- сигурна. Аз уважавам хората, които првят живота на другите по- лесен. С инсталаторa от Linux-Mint, Manjaro повиши потребителската база на Arch със 100%. Това директно се отразява върху върху динамиката на развитие и сигурността на самата базовата дистрибуция. Същото се получи и със самата Mint по отношение на Ubuntu. Сега два пъти повече потребители тестват пакетите и шансът да се открият грешки, които няма начин да няма е в пъти по- голям.

Не мисля че, за да допринесеш за дадена дисто е нужно графичен инсталатор, за това са нужни само познания и желание а графичния инсталатор е екскуса . :wink12:

Manjaro повиши единствено повечето ubuntu потребители, нищо  друго.

Разбра ли поне две думи от това, за което писах ? И, каква е връзката на Manjaro с Ubuntu, освен, че и двете са лесни за инсталация.

И, каква е връзката на Manjaro с Ubuntu, освен, че и двете са лесни за инсталация.

Исках да кажа че, Manjaro повеши единствено потребителите си от Ubuntu това исках да кажа. 

ПОвече потребители на убънту ся ползват manjaro.

Иначе те разбрах, но ти мене май не.

Предполагам, имаш предвид, че Manjaro e привлякла от потребителите на Ubuntu. Дори да е привлякла част от потребителите, има и много нови потребители. Защото, въпреки това, нараства и потребителската база и на Ubuntu/Mint. Потребителите са не само на Manjaro, a и на Arch, защото Manjaro няма собствени хранилища. Пакетите, които тези потребители тестват за пакети от хранилищата на базовата дистрибуция.  Колкото и да е добър един разработчик, той няма физическа възможност да тества всеки един пакет по няколко хиляди пъти, за да се прояви грешка. Някога бях фен на PCLinux OS, но видях, колко проблеми възникват от зависимостта на една дистрибуция само от волята и възможностите на един човек и се отказах да я ползвам.

Предполагам, имаш предвид, че Manjaro e привлякла от потребителите на Ubuntu. Дори да е привлякла част от потребителите, има и много нови потребители. Защото, въпреки това, нараства и потребителската база и на Ubuntu/Mint. Потребителите са не само на Manjaro, a и на Arch, защото Manjaro няма собствени хранилища. Пакетите, които тези потребители тестват за пакети от хранилищата на базовата дистрибуция.  Колкото и да е добър един разработчик, той няма физическа възможност да тества всеки един пакет по няколко хиляди пъти, за да се прояви грешка. Някога бях фен на PCLinux OS, но видях, колко проблеми възникват от зависимостта на една дистрибуция само от волята и възможностите на един човек и се отказах да я ползвам.

Именно.Погледни Слакуер :) Общността е важна.А кое дистро колко потребители има не е образец за нейната надежност :D 

Аз харесвам метъл , другия техно , третия - чалга . Да , обаче аз харесвам траш , другия - транс , третия - сръбско . Обаче всички слушаме музика .

По тази логика Debian трябва да е най- надеждна. В някои отношения наистина е така, но от опит знам, че грешките там се чистят в промеждутъка sid-stable, като и в stable не са рядкост. Грешките се отстраняват, когато завалят докладите.  6 месеца почти не се пипат, докато стоят в експерименталните хранилища, което ме навежда на мисълта, че и значението на потебителската база не трябва да се подценява.

По тази логика Debian трябва да е най- надеждна. В някои отношения наистина е така, но от опит знам, че грешките там се чистят в промеждутъка sid-stable, като и в stable не са рядкост. Грешките се отстраняват, когато завалят докладите.  6 месеца почти не се пипат, докато стоят в експерименталните хранилища, което ме навежда на мисълта, че и значението на потебителите не трябва да се подценява.

Да ама не е ;)

..... Грешките се отстраняват, когато завалят докладите.  6 месеца почти не се пипат, докато стоят в експерименталните хранилища, което ме навежда на мисълта, че и значението на потебителската база не трябва да се подценява.

И ще чакам 6 месеца ? WTF

Аз харесвам метъл , другия техно , третия - чалга . Да , обаче аз харесвам траш , другия - транс , третия - сръбско . Обаче всички слушаме музика .

Само едно уточнение - "чалга" = "Музика, свирня"!!! С други думи изброените от теб на турски ще звучат така: метал чалгасъ; техно чалгасъ; траш чалгасъ; транс чалгасъ; сербиан чалгасъ; класик чалгасъ (класическа музика) - не съм сигурен дали точно така се изговарят на турски думите за съответния  стил музика, но на всеки един стил музика турците изговарят "чалгасъ"!!! Нарицателно е станало за поп фолк музиката в българия именно заради ориенталската насоченост, но реално на турски всеки стил музика е чалга ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Имам нужда от малко помощ, инсталирам Арч Линукс, стигнах до настройките :

nano /etc/hostname
ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Sofia /etc/localtime

и след това вече не мога да затворя файла, имам някакъв спомен че се маркираше със стрелките и таб, но не става. Пробвах и с ^X и другите опции и пак не се получава. Някакъв бъг ли е/ на виртуалка съм/ или аз не правя нещо както трябва?

nano /etc/hostname

и след това вече не мога да затворя файла, имам някакъв спомен че се маркираше със стрелките и таб, но не става. Пробвах и с ^X и другите опции и пак не се получава. Някакъв бъг ли е/ на виртуалка съм/ или аз не правя нещо както трябва?

За "NANO" ^O save ^X-quit (Control-O ,Control-X)

Правиш промените и после ^O и после ^X, или правиш промените ^X ще ви попита да ли искате да запазите натискате Y после ENTER, това е..

nano /etc/hostname

echo 'Твоя hostname' > /etc/hostname

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.