Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Има го със сигурност http://s19.postimage...4x768_scrot.png

Все пак и аз ползвам 12.04. Обаче, все още съм със synaptic и не знам къде точно в "Инсталиране на софтуер" се разрешават хранилищата. Може и да инсталира пакета от официалният сайт, както съм му обяснил. Само трябва да свали пакета и да кликне върху него и gdebi ще го инсталира.

В краен случай ще му обясня как да махне коментарите пред хранилищата от sources.list но е сега. Не съм спал от два дни.

Лека нощ.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 593
  • Прегледи 138,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добре мерси,утре ще взимам други решения,че сега нямам време все пак съм ученик иначе Ubunty е много добър но да попитам има една игра Warcraft III и по точно програмата Garena за нея,дали ще тръгнат ? Как е по темата игри тая версия 12.04 ?

http://www.liberiang...ecise-pangolin/

Първата команда трябва да е ( казвам го за улеснение ;) , не всичко се копира буквално, може да се види разликата , ха - и какво значи )

sudo apt-add-repository "deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ precise partner"

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

@батначо : Съветваш човека да добави хранилище, което вече е налично в стандартната листа на Ubuntu. http://s14.postimage.org/3oaayp8hr/partners.png @RiverBastard : Ако инсталираш synaptic от "настройки">>"хранилища" можеш да разрешиш всички хранилища. Отмяташ всичко, без предварително издадените актуализации. Този мениджър на пакети е по- бърз, по- сигурен и с по- големи възможности за настройка. Не- случайно се ползва от толкова години. От игри нищо не разбирам. Имаше една програма Playonlinux с която се свалят и подкарват различни приложения, включително и игри, но не съм я ползвал. Дано ти обясни някой, който има практически опит в това отношение. Не искам да ти напиша нещо, което съм намерил преди 2 минути с търсачката.

О - да. Налично ,но не и активно . Синаптик е по-доброто , но ще мине време докато го разбере и свикне . А така - малка среща с терминала за избиване на комплекси . :)

Какъв терминал ? Хранилището е налично.

Разрешаване на забранени хранилища и редактиране на sources.list

1. Начин : Инсталира се synaptic и от менюто "настройки" се отваря "Източници на софтуер" /хранилища/. Отмятат се всички хранилища /без предварително издадените актуализации/, излиза се от настройките, презареждат се хранилищата, намира се пакета с търсачката на мениджъра и се инсталира.

2. Начин : Натискаш Alt+F2, пишеш gksu nautilus в конзолката и стартираш файловият мениджър като администратор. Отиваш във "файлова система">>etc>>apt, отваряш с текстови редактор файловете sources.list и sources.list.save и премахваш /изтриваш/ коментарите /знакът #/, които са поставени пред редовете на partner, backports и extra хранилищата. Запазваш промените и затваряш файловият браузър. Ако не можеш да се оправиш с премахването на коментарите за няколко секунди ще ти генерирам готова листа с разрешени хранилища, които да поставиш в двата файла на мястото на съществуващата.

3. Начин : Сега вече стигнахме до терминала.

Пишеш в терминала sudo gedit /etc/apt/sources.list и файлът се отваря директно с текстовият редактор gedit и с администраторски права. Премахваш коментарите пред редовете, както ти обясних или копираш там готова листа. Запомняш промените и затваряш файла.

След това пишеш sudo gedit /etc/apt/sources.list.save и редактираш и този файл по същият начин.

Виж как е при мен http://s19.postimage...4x768_scrot.png

Пиша leafpad вместо gedit, защото ползвам друг текстови редактор, но принципът е същият.

Според мен и трите начина са лесни, но бих ти препоръчал да инсталираш synaptic защото действително работи по- добре от ubuntu-software-center, който ми е показвал очевадни бъгове. Просто има още какво да се работи по него.

О - да. Налично ,но не и активно . Синаптик е по-доброто , но ще мине време докато го разбере и свикне . А така - малка среща с терминала за избиване на комплекси . :)

Нещо против терминала? Следващия път когато трябва да достигна сървър в щатите и скоростта до там ми е 30-40 килобайта в секунда ще ви викна да пуснете графична среда и инструменти. Освен това графичната среда страда от същите ограничения както при Windows, MacOS, ограничен сте до възможностите на програмата. А аз не съм, защото начините по които мога да комбинирам наличните програми е безкраен!

Нищо против нямам ползването терминала. Само, че тук става въпрос за добавяне на ppa в sources.list.d при наличие на същото хранилище в sources.list. Нещо напълно излишно. Дори е предпоставка за бъдещи проблеми със sorces.list. Ако е само до skype - потребителят може просто да го свали от официалната страница без да пипа в хранилищата.

• 1 месец по-късно...

Добър вечер след известно отсъствие на компютъра ми вече мога да започна смяната на линдолси но ще имам нужда от помощ.Изтрих стария Windows и всичко е чисто и празно на ново както се казва.Сега съм в началото на стъпка Инсталиране/създаване на дял .Мисля да направя 3 дяла. 1-главен и 2 потребителски мой-1 за музика и 2рия за всичко останало.Главния дял ще е 20ГБ за музика мисля да е 100ГБ и останалия да е 380ГБ от наличните 500ГБ чист хард диск.Сега трябва да избера за главния дял на кое "място за монтиране" да е имам следните възможности " / " - "/boot'' - "/home" - "/tmp" - "/usr" - "/var" - "/srv" - "/opt" "/usr/locan" .А за Логистически какъв трябва да е?

Добър вечер след известно отсъствие на компютъра ми вече мога да започна смяната на линдолси но ще имам нужда от помощ.Изтрих стария Windows и всичко е чисто и празно на ново както се казва.Сега съм в началото на стъпка Инсталиране/създаване на дял .Мисля да направя 3 дяла. 1-главен и 2 потребителски мой-1 за музика и 2рия за всичко останало.Главния дял ще е 20ГБ за музика мисля да е 100ГБ и останалия да е 380ГБ от наличните 500ГБ чист хард диск.Сега трябва да избера за главния дял на кое "място за монтиране" да е имам следните възможности

" / " - "/boot'' - "/home" - "/tmp" - "/usr" - "/var" - "/srv" - "/opt" "/usr/locan" .А за Логистически какъв трябва да е?

/ - главния

за друите можете да решите по-късно

И прочетете малко за партиции и файлови системи!!!

По прочетох и го до нагласих.А да попитам след като инсталирам нещо например Чрониум и искам да пробвам ФиреФокс как да го махна и за другите програми ли е същия принципа на махане ?

Принципа за махане е като този за инсталиране. Отваряш мениджъра на пакети и презареждаш хранилищата. Ако искаш да инсталираш някоя програма я задаваш за инсталиране и прилагаш. Инсталатора ще свали програмата от хранилищата и ще я инсталира. Ако искаш да премахнеш инсталирана програма я задаваш за премахване и прилагаш промените. Относно дяловете - най- важен е root дяла /кореновата файлова система/. Ако не си задал изрично друг дял, всички останали дялове се включват в него. Любимата ми конфигурация е един дял от 20-30 GB форматиран в ext3 или ext4 файлови системи за root, 1 дял от около 2 GB, форматиран в linux-swap за виртуална памeт и цялото останало пространство в един дял, форматиран в ext3/ext4 за Home дял /линукският еквивалент на D - диска/. При инсталацията се монтират само root и Home дяла. Swap дяла системата си го монтира автоматично.

• 3 седмици по-късно...

:drum2:Видео ръководство за създаване на дялове и инсталиране на PCLinuxOS KDE 2012.02 :drum2:

Видео ръководството е предназначено за потребители , на които харддиска е вече със създадени дялове

Публикувано изображение

съдържащи информация ( снимки , музика , филми , документи и т.н. ) , но желаят да инсталира и ползват и Linux. Целта на видео ръководството е да се разбере как се създават необходимите дялове за инсталирането на Linux без да се загуби информация. Най-важното което трябва да направят потребителите е преди да се заемат с инсталацията е предварително да са заделили дял от харддиска ( На клипа избирам / посочвам въпросния дял ) например с размер 20000 MB или 20GB. Този дял НЕ трябва да съдържа информация , защото ще бъде загубена безвъзвратно ! За преоразмеряването , отделянето на част от харддиска , където ще бъде инсталиран PCLinuxOS може да се ползва Parted Magic

Редактирано от Мохикан. (преглед на промените)

Принципа за махане е като този за инсталиране. Отваряш мениджъра на пакети и презареждаш хранилищата. Ако искаш да инсталираш някоя програма я задаваш за инсталиране и прилагаш. Инсталатора ще свали програмата от хранилищата и ще я инсталира. Ако искаш да премахнеш инсталирана програма я задаваш за премахване и прилагаш промените.

Относно дяловете - най- важен е root дяла /кореновата файлова система/. Ако не си задал изрично друг дял, всички останали дялове се включват в него. Любимата ми конфигурация е един дял от 20-30 GB форматиран в ext3 или ext4 файлови системи за root, 1 дял от около 2 GB, форматиран в linux-swap за виртуална памeт и цялото останало пространство в един дял, форматиран в ext3/ext4 за Home дял /линукският еквивалент на D - диска/. При инсталацията се монтират само root и Home дяла. Swap дяла системата си го монтира автоматично.

Хмм...

А има ли значение home дяла (по принцип)?

Питам,защото аз си карам само с "/" дял и "Home" директорията си ми е там и нямам никакви проблеми. :)

Хмм...

А има ли значение home дяла (по принцип)?

Питам,защото аз си карам само с "/" дял и "Home" директорията си ми е там и нямам никакви проблеми. :)

Принципно има. Ако се направят отделни файлови системи имате възможност много по-гъвкаво да управлявате пространството и да се предпазите от проблеми при запълване на един дял. Прочетете тук за някои препоръки:

http://it.toolbox.com/wiki/index.php/Suggestions_and_ideas_about_filesystem_sizing_on_Linux

От гледна точка на работата на системата няма никакво значение дали Home дяла е на отделен дял или е включен в root дяла. Когато е на отделен дял обаче, при преинсталация можеш да монтираш Home дяла без форматиране на новата система. Така не само си запазваш информацията, но и потребителските настройки на програмите и графичната среда, които са в Home/user.

От гледна точка на работата на системата няма никакво значение дали Home дяла е на отделен дял или е включен в root дяла. Когато е на отделен дял обаче, при преинсталация можеш да монтираш Home дяла без форматиране на новата система. Така не само си запазваш информацията, но и потребителските настройки на програмите и графичната среда, които са в Home/user.

То за преинсталацията е ясно.Имах предвид,от гледна точка на performance и бързодействие,като цяло,на системата :)

Принципно има. Ако се направят отделни файлови системи имате възможност много по-гъвкаво да управлявате пространството и да се предпазите от проблеми при запълване на един дял. Прочетете тук за някои препоръки:

http://it.toolbox.co...sizing_on_Linux

Благодаря,ще го прочета :)

От друга страна ако харда ти е зелен Western Digital с размер над 1T и /home е на отделен дял определено няма как да пропуснеш разликата в бързодействието.... :P

Буквален. Позиционирането им е толкава бавно, че разликата, когато се работи активно с две файлови системи на различни места е лесно забележима. Дори наличието на много RAM, използването решения от типа на fs2ram и забраната за запис на last access време не са в състояние да решат напълно проблема.

Предполагам, че следващият ми диск ще бъде такъв, защото последният път, когато купувах не намерих по- малки от 500 GB. Въпреки това ще оставя отделен Home дял, защото не знам на какво ще преточа толкава информация, ако се скапе системата. Нямам външен диск.

Съветът ми е все пак ако е WD да вземеш черен, или поне син. Зеленият наистина бави досадно, и то имайки предвид че дебиана ми е безобразно лек в сравнение с разните *buntu-та (доста съм си поиграл да очистя гномските извратени нагромождения на абстракшън леъри) и работата с диска е пъти по-малко от типичната (същата инсталация на eee1000 с голяма батерия работи 11-14 часа). Случвало ми се е няколко пъти дори системата да се хлъцва за половин-една секунда - примерно при инсталиране на ъпгрейди и едновременно гледане на филм или свирене на flac (mplayer и audacious, така че не е от плеърите. alsa разбира се, pulse audio не употребявам). Дори с античната синя 160-ка, която в момента ми е / и /home е значително по-бързо от няколко дяла на зеления 1.5. Ако все пак разликата в цената те принуди да избереш такъв най-добре сложи / и /home другаде, а него го ползвай като един работен дял. Проблемите са със скоростта на позициониране. Линейните четене и писане работят относително прилично.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Здравейте! :) Съжалявам , ако тези въпроси вече са били задавани :) Днес си взех notebook HP 635 с AMD E300 (1.3 GHz) , 4GB RAM ,500 GB HDD.Компютъра върви със Suse Enterprise Linux 11 SP1 , но при пускането му започва инсталацията й.До сега съм работил на Windows ,но искам да премина на Linux.Имам няколко въпроса: 1. Как да разбера дали Suse-a след инсталация ще иска отделно заплащане или ще е готова за ползване? 2. Има ли вариант да не завършвам изобщо инсталацията и да инсталирам Ubuntu (тъй като с него имам малко повече опит,инсталирал съм го на виртуални машини) ? 3. Важи ли правилото , че за RAM 4 и над 4 GB се използва 64 битова система? 4. Най - лаишкият въпрос:никога не съм разделял HDD на дялове при инсталиране на Linux...има ли някаква принципна разлика с Windows? Благодаря :)

Редактирано от HotMusicFan (преглед на промените)

Здравейте! :)

Съжалявам , ако тези въпроси вече са били задавани :)

Днес си взех notebook HP 635 с AMD E300 (1.3 GHz) , 4GB RAM ,500 GB HDD.Компютъра върви със Suse Enterprise Linux 11 SP1 , но при пускането му започва инсталацията й.До сега съм работил на Windows ,но искам да премина на Linux.Имам няколко въпроса:

1. Как да разбера дали Suse-a след инсталация ще иска отделно заплащане или ще е готова за ползване?

2. Има ли вариант да не завършвам изобщо инсталацията и да инсталирам Ubuntu (тъй като с него имам малко повече опит,инсталирал съм го на виртуални машини) ?

3. Най - лаишкият въпрос:никога не съм разделял HDD на дялове при инсталиране на Linux...има ли някаква принципна разлика с Windows?

Благодаря :)

1. Не, няма да иска заплащане, но ако в документацията нямате супорт/контракт номер няма да имате ъпдейти

2. Да, слагате ЦД и зареждате от него

3. ТОва е дълга история, много по-различно е като идея, ще трябва да почетете какво са партиции, защо е нужно да разделяме диска, какво е LVM, различни файлови системи и т.н.

Здравейте! :)

Съжалявам , ако тези въпроси вече са били задавани :)

Днес си взех notebook HP 635 с AMD E300 (1.3 GHz) , 4GB RAM ,500 GB HDD.Компютъра върви със Suse Enterprise Linux 11 SP1 , но при пускането му започва инсталацията й.До сега съм работил на Windows ,но искам да премина на Linux.Имам няколко въпроса:

1. Как да разбера дали Suse-a след инсталация ще иска отделно заплащане или ще е готова за ползване?

2. Има ли вариант да не завършвам изобщо инсталацията и да инсталирам Ubuntu (тъй като с него имам малко повече опит,инсталирал съм го на виртуални машини) ?

3. Важи ли правилото , че за RAM 4 и над 4 GB се използва 64 битова система?

4. Най - лаишкият въпрос:никога не съм разделял HDD на дялове при инсталиране на Linux...има ли някаква принципна разлика с Windows?

Благодаря :)

1. Системата е инсталирана. Това, което смяташ, че е инсталация са слединсталационните настройки.

2. Махай SLED и си инсталирай някаква свободна дистрибуция.

2. Относно дяловете - писал съм в същата тема, няколко поста по- нагоре. Идеалното разделяне на дяловете за мен е root, Home и SWAP дял.

Успех !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.