Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Усу има ли live CD и от къде мога да го дръпна евентуално?

Михнев, кажи ми за какво ти трябва линукс да намерим нещо по-сериозно и професионално

• Отговори 593
  • Прегледи 138,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Усу има ли live CD и от къде мога да го дръпна евентуално?

Има три версии на УСУ 5.2 , но няма на CD:

Пълна на DVD - 2021 MB, УСУ Мини на DVD - 935 MB и УСУ Нетбук на DVD 843 МБ

Tъй като се наложи да го слагам на една стара машина без DVD , направих през него live USB на флашка и така го инсталирах.

Дистрибуцията е на база най-поддържаният Линукс, с огромен брой програми така ,че не знам Capnemo какво толкова по професионално ще предложи независимо за какво се ползва!

http://skss.learnfree.eu/archives/2282

http://skss.learnfree.eu/contents

Може да се тегли оттук: http://learnfree.eu/

Редактирано от izen (преглед на промените)

...

Дистрибуцията е на база най-поддържаният Линукс, с огромен брой програми така ,че не знам Capnemo какво толкова по професионално ще предложи независимо за какво се ползва!

Може да се тегли оттук: http://learnfree.eu/

1. Дефинирията "най-поддържаният Линукс" е леко пресилена

2. Ценността на една ОС е не да има хиляди програми за нея, а да има тези програми с които човек работи и му трябват

3. RHEL, SuSE, Mandriva, Ubuntu (оригинала) - това са професионалните, останалото са или ТНТМ разработки или one man show или тестова платформа (Fedora, OpenSuSE)

1. Дефинирията "най-поддържаният Линукс" е леко пресилена

2. Ценността на една ОС е не да има хиляди програми за нея, а да има тези програми с които човек работи и му трябват

3. RHEL, SuSE, Mandriva, Ubuntu (оригинала) - това са професионалните, останалото са или ТНТМ разработки или one man show или тестова платформа (Fedora, OpenSuSE)

Честно казано не ми се влиза в спора кой Линукс е по велик, имам своите разочарования и от SuSE и от Mandriva. Но ако трябва да говорим за пълно професионално ползване, на цитираните, трябва да ползваме платените им вeрсии и платената им поддръжка.

В случая не виждам такива изисквания.

Редактирано от izen (преглед на промените)

Честно казано не ми се влиза в спора кой Линукс е по велик, имам своите разочарования и от SuSE и от Mandriva. Но ако трябва да говорим за пълно професионално ползване, на цитираните, трябва да ползваме платените им вeрсии и платената им поддръжка.

В случая не виждам такива изисквания.

В случая аз не коментирам че някоя дистрибуция е велика, просто правя условно разделяне на орифесионални и гаражни. И това се басира на скромния ми опит от 15 години с линукс

П.П. И няма идеална дистрибуция, но всички могат да бъдат доведени до положение да вършат работата. Въпроса е колко труд ще се вложи и доколко държим след това да е стабилна

В случая аз не коментирам че някоя дистрибуция е велика, просто правя условно разделяне на орифесионални и гаражни. И това се басира на скромния ми опит от 15 години с линукс

П.П. И няма идеална дистрибуция, но всички могат да бъдат доведени до положение да вършат работата. Въпроса е колко труд ще се вложи и доколко държим след това да е стабилна

Предпочитам Fedora пред "професионалната Mandriva"

Изглежда Mandriva не се обича с ThinkPad-а ми и просто LiveCD-то не може да стартира, мята грешка някъде около дисковите контролери и RAID масивите и до там.

PCLinuxOS пък, който е Mandriva базиран си работи безпроблемно.

Fedora не само, че работи безпроблемно, но и засече целият хардуер и инсталира драйверите автоматично, по-специално за Wi-Fi картата, която повечето дистрибуции нещо не я обичаха и се налагаше да ползвам NDIS Wrapper, за да я подкарам.

RedHat е платен и за това не съм го пробвал.

Ubuntu не понасям-Това нещо просто лаги убийствено на по-слаб хардуер...

И е доста идиотично направено според мен.

А и още помня новината как Canonical сложили някакъв зловреден софтуер в една от версиите на Ubuntu(преди), по-специално беше нещо около Mozilla Firefox, не помня какво точно.

П.П KDE4 ме разочарова жестоко...

A и с моето ATi видео на лаптопа...УжасТ2

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...

RedHat е платен и за това не съм го пробвал.

....

Само да добавя един факт. Има дистрибуция CentOS, която е базирана на сорсовете на RHEL като е изключен само кода и други материали, които са обект на авторско право. ДО сега от личен опит не съм забелязал съществени разлики освен смяна на няколко имена и липса на няколко картинки

Само да добавя един факт. Има дистрибуция CentOS, която е базирана на сорсовете на RHEL като е изключен само кода и други материали, които са обект на авторско право. ДО сега от личен опит не съм забелязал съществени разлики освен смяна на няколко имена и липса на няколко картинки

Знам за CentOS.

Но не съм я инсталирал тази дистрибуция и не съм компетентен да я коментирам.

• 5 месеца по-късно...

Знам за CentOS.

Centos е операционна система съвместима на 99% с комерсиалната RedHat Enterprice Linux. Тази система няма общо с помията федора. Освен че са един бранд но Центос залагат на стабилност и дълга поддръжка (10 години поддръжка по сигурността)

Използва се предимно за Уеб сървъри Клъстери Виртуализация и много други.

Относно Десктоп насочени най симпатична ми е Пардус Линукс. С красив и лесен за разбиране инсталатор (Yali)

И много лесен за използване след инсталацията.

ПС: Аз съм Funtoo потребител

Знам за CentOS.

Аз ползвам основно нея, ако има въпроси и/или проблеми съм готов да помогна :wors:

Реших да се пробвам и с Open Suse 11.4. Направих unallocaded partition от Windows среда. Но като стигна до инсталационното меню, горе имам надпис Suggestion partitions. И с червен шрифт пише Shrinh sda5, което е целият хард диск. Дали това, означава че ще ми затрие всичко и как да посоча именно празния дял, който съм подготвил. Под Ubuntu и Mint, нямам проблеми, но тук е малко по-объркващо.

Реших да се пробвам и с Open Suse 11.4. Направих unallocaded partition от Windows среда. Но като стигна до инсталационното меню, горе имам надпис Suggestion partitions. И с червен шрифт пише Shrinh sda5, което е целият хард диск. Дали това, означава че ще ми затрие всичко и как да посоча именно празния дял, който съм подготвил. Под Ubuntu и Mint, нямам проблеми, но тук е малко по-объркващо.

sda5 не може да е целия1 диск, това е само една логическа партиция

sda5 не може да е целия1 диск, това е само една логическа партиция

Както и да е, май беше sda, говоря по памет.

а ако стартирате в конзола fdisk -l /dev/sda

какво се вижда?

Нямам инсталирам Линукс, така че няма как да стартирам тази команда.

Нямам инсталирам Линукс, така че няма как да стартирам тази команда.

По време на инсталацията с F2 се отваря конзола, където тази команда може да се изпълни

По време на инсталацията с F2 се отваря конзола, където тази команда може да се изпълни

Ок, ще пробвам, а на Вас какво Ви е нужно да разберете - кой дял ми е свободен ли?

Ок, ще пробвам, а на Вас какво Ви е нужно да разберете - кой дял ми е свободен ли?

не, по-скоро какво е разпределението на дяловете и защо инсталатора не иска да открие свободното пространство, което сте заделили

не, по-скоро какво е разпределението на дяловете и защо инсталатора не иска да открие свободното пространство, което сте заделили

Като дам на експерт, там ми открива дяловете, но въпроса е че като селектирам въпросния дял, горе в полето на suggest пак ми пише shrink hdd space 596GB (целия хард) и затова ме е стах да направя каквото и да било.

Подобно на това, но ми пише shrink partition http://www.linuxuser.co.uk/wp-content/uploads/2010/10/openSUSE-11-4-M2-Partitioning.jpg

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Като дам на експерт, там ми открива дяловете, но въпроса е че като селектирам въпросния дял, горе в полето на suggest пак ми пише shrink hdd space 596GB (целия хард) и затова ме е стах да направя каквото и да било.

едва след като видя таблицата ще мога да коментирам. Искате ли помощ или не?

едва след като видя таблицата ще мога да коментирам. Искате ли помощ или не?

Искам, ама май няма да я получа...

както желаете...

Не съм лейк та да не знам кой партишън да селектирам, питам за въпросния suggestioin..., но явно нямате опит с въпросната дистрибуция.

По-късно ще пиша за резултата.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Ето снимка за какво говоря, сега се сетих, че това shrink означава, че явно съм имал неформатирани няколко гигабайти и предлага да се добавят, за да стане дялa 253GB. Обаче ме тревожи следното предупреждение. Дали наистина ще форматира всичко?

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.