Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

trosho Мерси много :) Това ще ми е много от полза

• 3 месеца по-късно...
  • Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 2 месеца по-късно...

Прочетох мненията в началото,но не ми стана много ясно.Ако искам да инсталирам Дебаин на виртуална машина,как става това?Благодаря и се извинявам,ако въпросът се повтаря.

Прочетох мненията в началото,но не ми стана много ясно.Ако искам да инсталирам Дебаин на виртуална машина,как става това?Благодаря и се извинявам,ако въпросът се повтаря.

1. Създаваш нова виртуална машина 4-10гб диск, поне 512 рам

2. Сваляш си нетинст исо файла и го закачаш на цд-то на виртуалката

3. Запускаш, цепиш диск, избираш България и много важно е да избереш български мирор за сваляне, дефакто от там ще дръпне 1-2 гб.

4. некст, некст ... и си готов

HTH

• 2 месеца по-късно...

Здравейте.

Бих желал да ми кажете , а ако може и да ми обясните или дадете от някаде урок дали може да се сложи линукс през usb ? Трябва ми за слаба машинка която е на 400Mgz,128MB Ram,4GB HDD , която няма cd.

Извинявам се предварително ако някъде в темата има такова запитване , но прегледах всичко и не видях.

Благодаря предварително.

Поздрави. :headphones:

Преди всичко трябва да е ясно дали машината може да стартира от USB. Проверява се дали има възможност за такава настройка в BIOS-а.

Има тема (цък) с подобно питане. Двете грешки на питащия бяха, че 1-во - не четеше внимателно линковете, които му се даваха (накрая изтрих своите), а искаше да му го "нарисуваме", и 2-ро - така и не се сети да си опише подробно хардуера.

Има и тема (цък), свързана с направата на стартираща USB флашка. Въпреки че е свързана с използването на флашката в Live вариант, в нея има някои полезни съвети и линкове.

В тази тема (цък) са споменати някои дистрибуции (но не всички), които са подходящи за по-слаби машини. Има и други подходящи (главно с XFCE, LXDE, IceWM), но за тях има смисъл да се пише, ако е изпълнено условието от първото изречение.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейе, реших да изпробвам Mandriva на VMware Workstation. Свалих я от офстраницата иинсталирах безплатния вариянт (ONE), а не Powerpack Всичко се случи без проблеми, има си всичко- плеяри, моззилла, торент клиент, освен едно: -Не успявам да инсталирам добавките на VMware. Излиза ми на някакъв диск, долу в дясно от изплаващо меню на Delphi Цъкам два пъти на диска,излизат две папки, цъкам два пъти на първата, тръгва да се инсталира но повече нищо не се случва..... Някой би ли помогнал.....

Здравейе, реших да изпробвам Mandriva на VMware Workstation. Свалих я от офстраницата иинсталирах безплатния вариянт (ONE), а не Powerpack

Всичко се случи без проблеми, има си всичко- плеяри, моззилла, торент клиент, освен едно:

-Не успявам да инсталирам добавките на VMware.

Излиза ми на някакъв диск, долу в дясно от изплаващо меню на Delphi

Цъкам два пъти на диска,излизат две папки, цъкам два пъти на първата, тръгва да се инсталира но повече нищо не се случва.....

Някой би ли помогнал.....

Проблемът според мен е във VMWare.

Проблемът според мен е във VMWare.

rpm не връща статуса след инсталация..
  • 1 месец по-късно...

Искам да попитам когато създавам дяловете за Linux(ще ползвам Ubuntu Desctop 8.10), ext3 и SWAPSPACE как трябва да са: Primary Partition или Logical Partition

Искам да попитам когато създавам дяловете за Linux(ще ползвам Ubuntu Desctop 8.10), ext3 и SWAPSPACE как трябва да са: Primary Partition или Logical Partition

Казва се Desktop (Десктоп), ext3 трябва да ти е / който да е primary-единствено, swap си е swap, другите дялове пак logical. Има вече 9.04 beta. 8.10 никой не използва от напредналите линукс среди в които съм аз.

Редактирано от ZOnDiTino (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Здравейте.

Инсталирах си Ubuntu9.04 , уж всичко мина нормално, обаче имам 2 проблемчета. Прегледах темите, но не намерих отговор.

1. Имам swap дял 1 ГБт, но всеки път, като рестартирам, трябва да го включвам ръчно, през Редактора на дялове. Не знам защо, при рестарт се изключва. Дайте ми някаква команда за терминала, за да го включа перманентно, или каквато там магия се прави, аз съм начинаещ и още не са ми съвсем ясни нещата. Публикувано изображение

2. Процесора ми е 3,2 ГХз, РАМ 512, уж покривам изискванията за Убунту9.04, но ми дърпа ужасно много от ресурсите на процесора. Не съм сигурен дали се изразих правилно, затова прилагам 2 скрийншота. Нормално ли е при минимален брой включени програми процесора ми да е на почти 100%? Според мен не. Ако и вие мислите така, каква според вас може да е причината и как евентуално да я отстраня?

post-220478-1244316464_thumb.png

post-220478-1244316475_thumb.png

@Luciferian. Провери дали във файл /etc/fstab имаш запис подобен на някои от тези:

/dev/hdb1 none swap sw 0 0

UUID=9bfef05f-0ffa-40f9-85e3-87f53b352a7f swap swap defaults 0 0

Ако няма, ще трябва да добавиш такъв ред. За да определиш кой е swap дялът, може да използваш "sudo fdisk -l" (търсиш "Linux swap / Solaris"). Ако искаш да използваш UUID, вместо означение подобно на /dev/hdb1, може да разбереш uuid на дяла с команда подобна на "sudo blkid /dev/hdb1". След редакцията на /etc/fstab, включваш swap дяла с рестарт или с команда "sudo swapon -a". За да видиш използваните swap дялове (или файлове), командата е "sudo swapon -s" (или команда "cat /proc/swaps"). За някои команди не е необходимо sudo, но ги пиша така за всеки случай. Повече инфо за swap дяловете/файловете има например тук.

На първата снимка се вижда, че теглиш нещо с 225KB/s. Не се знае какво правиш точно в момента и дали това може да натоварва толкова процесора (според мен не). Възможно е да става въпрос за индексиране на файловете с tracker или за един бъг, свързан с него - цък. Този бъг, ако причината е в него, се оправя с update на libtrackerclient0 и мога само да те посъветвам да инсталираш всички updates до момента.

Ако натоварването продължава, може да пуснеш изхода от команда top -b -n 1 (показана тук), за да го видят по-знаещите.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 9 месеца по-късно...

Препоръчайте нещо като за тотален инвалид с повече декстоп среда за интернет,музика,филми + сигурност ...

Препоръчайте нещо като за тотален инвалид с повече декстоп среда за интернет,музика,филми + сигурност ...

на тази страница има доста дистрота .....и всички са за начинаещи .

Линукс минт , Убунту ,Пс линукс, Мепис ...повечето има лайф сд ...пробвай ги .

http://distrowatch.com/search.php?category=Beginners&origin=All&basedon=All&desktop=All&architecture=All&status=Active

• 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Наскоро инсталирах уиндоус ХП на VMware Workstation ,ако може да ми предложите подходящ Linux още по добре ако е и на български. :yanim:

Наскоро инсталирах уиндоус ХП на VMware Workstation ,ако може да ми предложите подходящ Linux още по добре ако е и на български. :yanim:

http://software.opensuse.org/112/bg

Ето ти линк, но това че е на български не помага много, трябва си знание на командите. Инсталацията му е удобна и разбираема.

Интерфейса също. Тук го има и в лайф вариант, така че да пробваш първо.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Наскоро инсталирах уиндоус ХП на VMware Workstation ,ако може да ми предложите подходящ Linux още по добре ако е и на български. :)

УСУ Linux на български, вкл. преведен Help.

http://learnfree.eu/archives/13

http://skss.learnfree.eu/archives/1631

http://learnfree.eu/archives/84

какви първоначални програми трябва да се инсталират за да бъде пълно функционална системата

какви първоначални програми трябва да се инсталират за да бъде пълно функционална системата

Пускаш лайв сд-то, на Десктопа имаш икона за инсталиране и следващ стъпките за инсталиране. Тази дистрибуция е пълнофункционална с макс.брой програми

• 5 месеца по-късно...

Пускаш лайв сд-то, на Десктопа имаш икона за инсталиране и следващ стъпките за инсталиране. Тази дистрибуция е пълнофункционална с макс.брой програми

Усу има ли live CD и от къде мога да го дръпна евентуално?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.