Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

ДА, то че ще е първо от "жив" диск е ясно... За по-натам ще видя. Ако ми хареса, хареса.

Докато ми е "безплатен" Прозореца и не са ми почукали на вратата, ще гледам през тях.

Но се замислям и за бъдещето, та затова почвам живо да надзъртам към Линукс.

Мисля, че там нещата напреднаха много стремглаво.

В последните 5 години има наистина много сериозни стъпки напред. А защо не пробваш vmware server, който е безплатен и ти позволява да създаваш виртуални машини на доста операционни системи?
  • Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Обаче мисля да изчакам още около седмица (когато излиза Ubuntu 8.04), защото прочетох следното нещо в страницата на "Ubuntu за човешки същества": За използващите Windows e осигурен нов начин за инсталация на Убунту. Инсталацията се извършва директно от Windows, при което се създава един голям файл, съдържащ в себе си виртуална файлова система, в която се инсталира Убунту. Макар и имащ известни ограничения (няма възможност за хибернация и може да се усети лек спад в бързодействието), този начин предлага може би най-лесен начин да се опита Убунту без да има нужда от разделяне на диска, създаване на Линукс дялове и т.н.. Това направо ме разби! Не знаех, че има такива животни!?

Обаче мисля да изчакам още около седмица (когато излиза Ubuntu 8.04), защото прочетох следното нещо в страницата на "Ubuntu

за човешки същества":

За използващите Windows e осигурен нов начин за инсталация на Убунту. Инсталацията се извършва директно от Windows, при което се създава един голям файл, съдържащ в себе си виртуална файлова система, в която се инсталира Убунту. Макар и имащ известни ограничения (няма възможност за хибернация и може да се усети лек спад в бързодействието), този начин предлага може би най-лесен начин да се опита Убунту без да има нужда от разделяне на диска, създаване на Линукс дялове и т.н..

Това направо ме разби! Не знаех, че има такива животни!?

Инсталаторът на убунту wubi си го има от миналата година. Още сега можеш да си инсталираш Ubuntu Linux по този начин, но няма да се възползваш напълно от възможностите на системата. Хвърли един поглед на тази статия:

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1...5c4d9fc2a142a14

Хм... от казаното тук излиза, че на автора на напътствията, хард диска също е разделен на 5 дяла:

"Тъй като аз бях заделил предварително 10 GB дял (форматиран с Ext3) и 512 MB Swap дял, YaST ги откри автоматично и предложи да ги използва за инсталацията. Също така YaST засече и трите ми Windows дяла (форматирани с NTFS) и предложи да ги монтира към основната файлова система (в Linux устройствата се монтират)."

1. 10 GB за Линукс (и порграми към него вероятно в това число)

2. 0.5 GB за swap за Линукса

3. C:\ (Windows)

4. D:\

5. E:\

Съвсем ясно казва човека, че Yast (линукс инсталатор вероятно) му е разпознал дяловете (и 5-те) и му е предложил

да ги монтира всичките, сиреч да ги вижда и след инсталацията, даже трите са от Windows!!!

Което още повече ме обърква заради изискването което обсъдихме по-горе, че не може Линукс да разпознава

повече от 4 логически дяла и поради това, вероятно да не може да подреди файловата си система. Не разбрах!?

Последно възможно ли е харда ми (ако е например 500 GB) да си го разделя на 10 дяла и Линукс да може

да се инсталира (дори ако трябва да добави свой си дял за swap-a си, а някой от 10-те да ползва за програмите си)?!

Доста противиречиви теория и практика, така като чета!?

Или това е възможно само със и чрез дистрибуцията SuSe и няма такава възможност със и чрез Ubuntu?!

Съвсем се обърках!?

Ето какво казва авторът по-сетне:

"По принцип openSUSE заема около 2,5 GB, включително и необходимия, а и предостатъчен за всеки потребител, софтуер."

Това значи ли, че програмите за и от Линукс, се инсталират и трябва да бъдат инсталирани на ДЯЛА, в който е и самия Линукс?!

Защото при мен Windows-a ми е на C:\ и само той е на C:\!

Никакви програми не инсталирам и не съм инсталирал в C:\ освен необходимите на Windows при самото му инсталиране, които

той сам си ги слага така или иначе (WMP, Paint, Games, MovieMaker и т.н. без да пита дали и кои).

При Линукс това така ли е или където е Линукс, там трябва да са и всички програми, които са линуксски, но например съм искал

да ги инсталирам след неговата инсталация?! Сиреч мога ли на единия дял да имам Линукса (и системните му програми), а на

ДРУГ ДЯЛ програми за линукс платформа, които впоследствие съм си харесал и искам да си инсталирам. Доста е объркващо?!

И последно, задължително ли е да има ОТДЕЛЕН ДЯЛ само за линуксския swap файл!? При Windows не е така, поне не

задължително да е така (макар и да е добре за функционалността swap файла за Windows да бъде на дял различен от дяла,

на който е Windows-a). Както и да е. Сега по-горните неща ме объркват.

И най-вече ограничението за 4 дяла, които линукс-инсталацията максимално изисква. Това ми е доста странно като изискване!?

И това дето го казва автора за 5-дяла и пак се обърквам!?

Хм... от казаното тук излиза, че на автора на напътствията, хард диска също е разделен на 5 дяла:

1. Ограничавай се в излиянията, опитай се да задаваш въпросите си кратко и концентрирано. Нали не мислиш че на всеки му се чете толкова дълог текст.

2. От гледна точка на линукса всичко е едно дърво и отделните клонове може да са самостоятелни части (партиции), а може и да са част от корена. Програмите се инсталират стандартно на 3 места, но можеш да инсталираш и другаде (с повече знания)

3. ако си добре с английския като стартова точна прочети това: http://wiki.ittoolbox.com/index.php/Sugges...zing_on_Solaris

(знам че е за UNIX, но е приложимо (с други цифри) и за линукс)

4. Възможно е да няма swap или да е много малък дял или даже да е фай нейде из файловите системи

Linux ще ти вижда дяловете, не се притеснявай Публикувано изображение При инсталацията можеш да ги mount-неш, форматираш си само дял за коренова система и swap. Второ, в началото въобще няма да ти се налага да мислиш за софтуер Публикувано изображение Не е като при джамовете, при Линукс се инсталират в пътека. Можеш да си монтираш отделни дялове за /var /usr и така нататък, но е излишна гимнастика. Просто на дяла ти е самата система и всичкия софт към нея. И да, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да имаш отделен swap дял, който линукс ще си го форматира като му кажеш при инсталацията. Трябва да е 1.5 пъти повече от рамта ти.

Не се паникьосвай, всичко ще дойде на мястото си. Няма нужда от толкова притеснение. След като имаш 4 дяла на харда, ОС-ма ще ги оползотвори. Ще си виждаш бозата, ще си имаш swap, коренова система и дял за другите ти неща, но не ти препоръчвам да пишеш в Бозанския дял филми и т.н.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Можеш да си монтираш отделни дялове за /var /usr и така нататък, но е излишна гимнастика. Просто на дяла ти е самата система и всичкия софт към нея.

Това пък (с една файлова система за всичко) е много порочна практика. Ето как изглеждат дяловете на една система, предвидена да работи 24/7:

/dev/mapper/rootvg-lvroot on / type ext3 (rw)
 /dev/mapper/rootvg-lvhome on /home type ext3 (rw)
 /dev/mapper/rootvg-lvvar on /var type ext3 (rw)
 /dev/mapper/rootvg-lvopt on /opt type ext3 (rw)
 /dev/mapper/rootvg-lvusr on /usr type ext3 (rw)
 /dev/mapper/rootvg-lvtmp on /tmp type ext3 (rw)
 /dev/sda1 on /boot type ext3 (rw)
В конкретни случаи може да се добавят /usr/local /usr/src /var/spool /var/log и още някои

И да, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да имаш отделен swap дял, който линукс ще си го форматира като му кажеш при инсталацията. Трябва да е 1.5 пъти повече от рамта ти.

Не е задължително, само силно пожелателно. Размера зависи от приложенията, които ще работят

Което още повече ме обърква заради изискването което обсъдихме по-горе, че не може Линукс да разпознава повече от 4 логически дяла и поради това, вероятно да не може да подреди файловата си система. Не разбрах!?

Няма такова изискване или ограничение. Има изискване за максимум 4 Primary дяла и то е дошло от MS DOS/IBM от началото на Персоналните компютри. То касае само разделянето на диска на дялове и няма връзка с инсталирането на Linux или Windows.

Последно възможно ли е харда ми (ако е например 500 GB) да си го разделя на 10 дяла и Линукс да може

да се инсталира (дори ако трябва да добави свой си дял за swap-a си, а някой от 10-те да ползва за програмите си)?!

Да, възможно е. Но от тези 10 дяла, само 3 могат да са primary. Останалите 7 трябва да са logical, т.е. направени в extended partition. Linux няма проблеми с инсталирането, стига да имаш свободно място. За използването на отделен дял за програмите - приеми, че донякъде можеш, ако си expert. Обясненията след малко.

Това значи ли, че програмите за и от Линукс, се инсталират и трябва да бъдат инсталирани на ДЯЛА, в който е и самия Линукс?!

...

Сиреч мога ли на единия дял да имам Линукса (и системните му програми), а на ДРУГ ДЯЛ програми за линукс платформа, които впоследствие съм си харесал и искам да си инсталирам. Доста е объркващо?!

Тук мислиш като потребител на Windows. При него имаш C:, D: ... Това означава, че на C: имаш една фйлова система, чийто корен е C:\, на D: имаш отделна файлова система, чийто корен е D:\ и т.н. Т.е. за всеки дял - отделна файлова система.

Как е при Linux. Цитирам capnemo:

2. От гледна точка на линукса всичко е едно дърво и отделните клонове може да са самостоятелни части (партиции), а може и да са част от корена.

Само ще разясня. В Linux имаш само една файлова система и нейният корен е / - нарича се root (съвпада с името на администратора - "root", но е съвсем различно нещо). Файловата система е с дървовидна структура (същата, каквато имаш в C:). Всеки клон е отделна директория/папка - тя съдържа файлове и може да се разклонява по нататък, ако съдържа в себе си други директории.

Сега разликата - за Linux няма значение дали тази директория се намира в същия дял, където е корена / ("... може и да са част от корена") или се намира на друг дял, различен от root ("...и отделните клонове може да са самостоятелни части (партиции)..."). Така имаш една централизирана файлова система, която обхваща няколко дяла от диска или дисковете. Всеки дял може да има различна файлова система - това означава, че всяка директория изнесена на отделен дял може да има файлова система, различна от тази на корена /. (В Windows няма как "C:\Windows" да е с NTFS, а "C:\Windows\Temp" да е с FAT ?!).

capnemo е дал пример за отделянето на директориите /home, /var, /opt, /usr, /tmp върху отделни дялове. Те стават част от файловата система като се "монтират" по време на стартиране на системата или в последствие. Но такова разделяне, май е необходимо само при сървъри.

Надявам се, че само допълвам обясненията на capnemo и Linux_user.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Надявам се, че само допълвам обясненията на capnemo и Linux_user.

Само да допълня че при съвременните версии човек може да мине само с 2 партиции за линукс, останалите (както съм посочил по-горе в примера) се създават по малко по-специални начини

С тези обяснения се отклоняваме от темата - "Инсталация ...", но пък може да са полезни за начинаещите.

Сега малко за инсталирането на програмите.

Защото при мен Windows-a ми е на C:\ и само той е на C:\!

Никакви програми не инсталирам и не съм инсталирал в C:\ освен необходимите на Windows при самото му инсталиране, които той сам си ги слага така или иначе (WMP, Paint, Games, MovieMaker и т.н. без да пита дали и кои).

Тук си в лека грешка. Това, че указваш да се инсталират на D:\, не означава, че всичко отива там. Само ще спомена няколко места - C:\Windows\system32\, C:\Program Files\Common Files\, C:\Documents and Settings\. Ами регистрито?

При Линукс това така ли е или където е Линукс, там трябва да са и всички програми, които са линуксски, но например съм искал да ги инсталирам след неговата инсталация?! Сиреч мога ли на единия дял да имам Линукса (и системните му програми), а на ДРУГ ДЯЛ програми за линукс платформа, които впоследствие съм си харесал и искам да си инсталирам. Доста е объркващо?!

Приеми, че нещата при Linux са различни и ти трябва да се нагодиш към тях.

След самата инсталация имаш и системни програми, и потребителски програми. Частите на една програма се намират на различни места. Изпълними части (няма .exe-та), конфигурационни файлове и библиотеки за общо ползване са на различни (едно или повече) места. За такова разделение и за такава подредба на директориите сигурно си има добра причина и Linux я е наследил от татко си UNIX.

При Windows, за да инсталираш програма, тя трябва да дойде със собствен инсталатор. И всеки пише и маже по регистрито и в системните директории. В Linux всяка (почти) дистрибуция поддържа репозитория/хранилище с програми в интернет, т.е. пакетите (програмите/частите на една програма) са ти на едно място. Имаш пакетен мениджър, който сваля и инсталира желаното от теб. Има и други начини, но това е най-честият и най-лесен начин.

За да не се простирам в обяснения, ето един линк, който е помогнал на много хора.

Ами мисля, че аз съм абсолютно бос, начинаещ и ИСКАМ да си ИНСТАЛИРАМ Линукс. Затова преминаха мимоходом като казах, че естествено първо с "жива" проба (LiveCD, но само по себе си това не е инсталация на Линукс и затова не разпитвам за този процес на разглеждане и жив тест. Да, нямам проблеми с английския и прочетох на доста места информация на английски, която обаче не смеех да приложа направо и насляпо. Та затова питам. Съжалявам за длгите постове, но мисля, че за всеки отделен човек си зависи само неговата ситуация и инсталация конкретно за неговия случай. 1. Най-много ме притеснява самото изискване, swap файла за линукс да трябва да е на отделен дял, който се създава по време на инсталацията на Линукс или предварително с форматираща програма. Всичко е добре, но когато можеш да заделиш само един свободен цял дял (например уиндоуски наречен Е:\, както е при мен), това изискване за допълнителен дял, моментално сигнализира за форматиране на хард диска. Може пък да може самата форматираща програма (или Линукс инсталационна процедура) да ми раздели Е:\ дяла на две части, като се ограничава само до него и това по никакъв начин да не нарушава формата на останалите дялове. Ако е така, значи притесненията са ми никакви. Но не разбирам какъв точно е процеса на разделяне на харда под Линукс, щом като разбрах, че отй по различен начин вижда структурата на този хард. Говореше се само за максимално 4 логически дяла, после видях, че 5 дяла също... Просто малки неточности, които мен лично много ме объркват. Това е и защото не искам да засягам по никакъв начин останалите си Уиндоуски дялове. Не заради Уиндоус, а заради информацията, която е лично мое творчество и чието довършване ще правя под Уиндоус. Такава е ситуацията при мен. Мога да освободя само един сегашен дял Е:\ за Линукс. Ако е сигурно, че каквито и да са процесите на инсталацията на Линукс (файлова таблица на форматиране, делене на дялове, боравене с устройства и др.), то тя няма по никакъв начин да засегне "границите", информацията, форматирането и прочее параметри на останалите дялове, бих инсталирал, но все още не съм сигурен дали би се случило точно това, защото всеки е писал или говори за своите случаи, а те не винаги при всички са едни и същи. Та от това се обърквам. П.П. За жалост тези проблеми не могат да се опишат с две изречения. Поне аз не мога...

Сега явно чак разбирам, че Primary дял не е непременно цял хард-диск, а може да е негов дял примерно като C:\ D:\ и другите в този вид и ред! Осване Primary кави други има и къде са и могат да са те!? Това само при линукс ли е. Защото аз при Уиндоус като дялове, освен споменатие C:\ D:\ и т.н. други разделения като дялове на хард не познавам. Сигурно е нещо елементарно, но не съм го чел досега.

Сега явно чак разбирам, че Primary дял не е непременно цял хард-диск, а може да е негов дял примерно като

C:\

D:\

и другите в този вид и ред! Осване Primary кави други има и къде са и могат да са те!?

Това само при линукс ли е. Защото аз при Уиндоус като дялове, освен споменатие

C:\

D:\ и т.н.

други разделения като дялове на хард не познавам. Сигурно е нещо елементарно, но не съм го чел досега.

Един диск може да бъде разделен на 4096 парчета (или подобно число) т.е. можеш да имаш толкова букви. Друг е въпроса че под Windows можеш да имаш максимум 24 (май) букви. Под линукс всички дискове изглеждат като едно дърво. И вземи прочети книгата, която цитираха по-горе.

П.П. И спри да пишеш тези фермани. Съсредоточи се и поши кратко и ясно. Заети хора сме и нямаме време да ги четем!!!

• 2 седмици по-късно...

Не съм сигурен дали е за тук въпроса ми, но все пак. Значи с Partition Magic си направих партишъни за да мога да си запиша Linux. Но накрая се получи, че имам 2 малки дяла ext3. Въпроса ми е дали от линукса има някакъв начин да ги събера да се получи един, защото Windows не може да ги прочете. :P

Не разбрах дали вече си инсталирал Линукс, но ако не си просто изтриваш единя ext3 партишън и разширяваш другия. Можеш да го направиш с почти всяко LiveCD, GParted, Hiren или както си почнал Partition Magic, но с нея не съм работил.

Осване Primary кави други има и къде са и могат да са те!?

Един хард диск можеш да разделиш на максимум 4 дяла. Това са Primary. За да е разделен хардът ти на повече от 4, трябва да се създаде допълнителен Extended дял, който може да е само един и заема мястото на един Primary(тоест прие наличието на един Extended дял може да има максимум 3 Primary дяла). След като се създаде Extended дял в него се създават Logical дялове, които могат да са много, не мога да ти кажа колко, но със сигурност достатъчно :P

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)

Некой да помогнеч щото уж четох,четох и пак омазах работата Публикувано изображение Значи имах инсталиран Уиндоус. Диска ми беше разделен на на 3 от двата диска на които не беше Уиндоса отрязах с Партишън Меджик по 10 ГБ. И си ги оставих така Unpartitioned понеже не можах да ги събера. След това пробвах да инсталирам Убунту 8.04 и когато дойде този хубав момент в който трябваше да му кажа как да ми раздели дисковете (бяха ме посъветвали) да му дам автоматично да си намери как. И сега се оказа че Убунту е форматирало целия диск и се е инсталнало само то (като нали си е оставило 2 ГБ SWAP). Първия въпрос е някои ако може да обясни как стана така, кое съм объркал (понеже имах много важна информация на диска и се чуда дали има някъкв шанс да я възтановя). И другия е как да го изтрия Убунту-то, за да си инсталирам Уиндоус и да си поиграя още с виртуална машина, защотот виждам че май, май въобще не съм наясно с Линукс. Плс помагайте. :go ahead:

Инсталиране автоматично на целия хард оцначава, че убунту трие всичко и се инсталира. Ти си разбил джама. За възстановяване, ако имаш backup ще е по-лесно, но ако нямаш не знам дали ще е възможно. Трябвало е да инсталираш кореновата файлова система на един свободен дял, а swap- на друг и всичко щеше да е тип-топ.

Малко по-нагоре в темата и аз писах, писах, ама явно напразно.

"Мога ли да си запазя данните (музика, филми, други файлове), ако ги събера на един дял, например D:?"

Да, можеш. Можеш да си запазиш и дял C: с инсталираният на него Windows. В момента при мен е точно така.

По време на инсталацията НЕ избираш опцията за използване на целият диск. Можеш с някоя от описаните по-горе програми да изтриеш излишните ти дялове или да ги преоразмериш (намалиш/увеличиш), за да направиш свободно място за Linux. Дяла с данните НЕ трябва да се форматира в никакъв случай.

Сега при наличие на свободно място, ако инсталатора ти предлага такава опция, можеш да избереш автоматично разделяне на свободното място. Ако няма такава опция остава ръчното разделяне на свободното място. С повече внимание няма да си затриеш данните.

"... НЕ избираш опцията за използване на целият диск. ..." - точно обратното си направил, избрал си автоматично разделяне на целият диск. Ако е имало опция за автоматично разделяне на СВОБОДНОТО място, трябвало е нея да избереш. Иначе се прави ръчно разделяне на диска. (Някои инсталатори имат и опция за автоматично свиване на Windows дяловете - за хора без опит с partition manager програми).

Поне 10 човека във форума са казали, че ако не си инсталирал Linux преди това, най-добре е първо да го направиш във виртуална машина. Върху виртуалният диск (с Hiren's Boot CD или друго) можеш да направиш NTFS/Windows дялове, с подредба и брой като на истинският ти диск (разбира се с минимални размери). Така ще направиш нещо като симулация и ще знаеш какво точно те очаква при "истинско" инсталиране.

При първа инсталация не се бърза, а се чете всяка дума на екрана (имаш инсталация и на български). Ако имаш ценни данни върху диска и ако дори едно нещо не ти е ясно, по-добре е да прекъснеш инсталацията и да питаш.

Съжалявам че го казвам, ама май си загубил всичко на Windows дяловете. Те са били изтрити, на тяхно място са направени нови и върху новите са записани файловете на Ubuntu. Ако има възможност да се спаси поне нещо от предишните файлове и ако някой знае как, нека се обади.

Инсталацията на Windows може да изтрие всичко от Ubuntu, така че не ти трябва специална програма.

Отначало ви моля да ме извините ако задавам много глупав въпрос, но ......не мога да се спрявя сам, и уж доста рових и не открих обяснени подобни проблеми. В момента съм с Ubuntu инсталиран от CD и реших да опитам да инсталирам други дистрибуции. При опита ми с DVD-тата на Mandriva 2008 - i586 и x86-64 още като започне зареждането ми дава някакъв графичен проблем и не виждам нищо (въпреки че опитах да променя разделителното способност на инсталацията), а DVD-тата са читави и работят на други компютри. При опита ми с SUSE DVD-тата 11.0 Beta 2 и 10,3 зарежда ядрото до 25% и машината се рестартира. При опита ми с Gentoo live DVD -amd64 instaler още в началото ми изписва, че няма свободна памет за зареждане на ядрото, въпреки, че имам 2047М RAM, 8 GB ext3 за / и около 3 GB за swap, а процесора е AMD Athlon™ X2 Dual-Core с L1 128K и L2 512K. Въпроса ми за коя памет от всички пише, че не е достатъчна. Възможно ли е нещо да не ми опознава видеото на PCI Express 1.0 x16 nVIDIA GeForce 8400 GS въпреки че е 512М. В крайна сметка като ми писна от опити с DVD-та си инсталирах пак Ubuntu-то от CD-то и пак си работи супер.

Здравейте. С Partition Magic дадох на ЛИНУКС дяла да е Active. И сега като избера да пусна Windows-a ми дава OS is shut down. Ако няkой може да каже как да си направя пак Windows-a активен, че да мога да го пусна :wors:

Не съм сигурен дали е за тук въпроса ми, но все пак. Значи с Partition Magic си направих партишъни за да мога да си запиша Linux. Но накрая се получи, че имам 2 малки дяла ext3. Въпроса ми е дали от линукса има някакъв начин да ги събера да се получи един, защото Windows не може да ги прочете. :wors:

Нямаш проблем, погледни LVM

Здравейте. С Partition Magic дадох на ЛИНУКС дяла да е Active. И сега като избера да пусна Windows-a ми дава OS is shut down. Ако няkой може да каже как да си направя пак Windows-a активен, че да мога да го пусна :wors:

Може да използваш Hiren's Boot CD (има няколко програми за боравене с партициите) или Live CD с linux, на което има GParted, Qtparted или Diskmanager.

Може да използваш Hiren's Boot CD (има няколко програми за боравене с партициите) или Live CD с linux, на което има GParted, Qtparted или Diskmanager.

Няма ли да е по лесно да направи дяла с бозата активен и да скрие този с линукса? Един вид както си го е прецакал така да си го оправи.

Няма ли да е по лесно да направи дяла с бозата активен и да скрие този с линукса? Един вид както си го е прецакал така да си го оправи.

Не.

Това е заобикаляне на проблема, не решаването му. Пък и нищо не е прецакано.

Аз бих препоръчал Hiren's Boot Cd за операцията.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Предполагам, че си го е прецакал с Partition Magic докато е бил под Windows. След рестарта Win-а не иска да се стартира, защото MBR прехвърля boot-ването към active дяла, а там няма boot loader.

При мен положението е точно такова, но на active дяла имам инсталиран GRUB. Направил съм го така, за да мога (при желание) да махна Ubuntu и GRUB с изтриване на дяла и след като направя active дял C:, да се стартира направо Windows - казано по друг начин, да не пипам MBR.

/off Преди малко имах проблеми точно със стартиране на Windows. След опит за defrag на registry-то с TuneUp Utilities, Win-а отказа да "запали". Опитите за стартиране с инсталационното CD и стигане до recovery конзолата удариха на камък (може би заради особеното положение, описано по-горе). Трябваше само да възтановя един файл от backup копието му.

Накрая, за пореден път, ме спаси "RoadStarter BootCD", което включва WinXP live, Linux live и Hiren's BootCD. С чиста съвест го препоръчвам на всеки - може да ви потрябва, когато имате най-голяма нужда.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.