Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Трябва да имаш ДВА дяла, един за самата коренова система с точка на монтиране /

и втората за SWAP

даваш ръчно разделяне и си избираш двата дяла, които искаш да форматираш. Успех Публикувано изображение

Два по 5 ГБ ? стават ли, щот ще си моунтвам другите дялове, и ако съм разбрал правилно, един EXT3 и един Swap? така ли ?

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Два по 5 ГБ ? стават ли, щот ще си моунтвам другите дялове, и ако съм разбрал правилно, един EXT3 и един Swap? така ли ?

Точно, с една забележка - този за SWAP не 5 гб, а път и половина повече от рамта ти, по правило. Ако не искаш толкова да заделяш, направо 1 гб Swap. Публикувано изображение

Точно, с една забележка - този за SWAP не 5 гб, а път и половина повече от рамта ти, по правило. Ако не искаш толкова да заделяш, направо 1 гб Swap. Публикувано изображение

еми значи да 5, щот имам 2 гб рам

еми значи да 5, щот имам 2 гб рам

Виж, по принцип 1,5 пъти рамта.. значи 3 гб. Но повечето хора считат това за абсурдно много, ти си прецени. Разлика няма да усетиш, ако инсталираше на целия хард системата сама щеше да си прецени. Аз съм с 1гб и дебиан си отдели 2,5 гигабайта. Слагай 4 гб и това е. Публикувано изображение

Аве кви 5 гб за SWAP!? Да слага 1гб и толкова!

Лично аз не съм виждал система без swap. При ВСИЧКИ СИСТЕМИ, които сами си определят swap-a е 1,5 пъти :rolleyes:

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

понеже съм пълен новак искам да попитам, при инсталация на програми, трябва ли да се пишат някви редове(като програмен език), тука като четя кво пишат все едно на патагоснки....и ми казаха за някво WINE, дет отваряло ексета....има ли нещо вярно...другото е че ползвам MAC MAKEUP, мога ли под линукс да си сменя МАК-а

понеже съм пълен новак искам да попитам, при инсталация на програми, трябва ли да се пишат някви редове(като програмен език), тука като четя кво пишат все едно на патагоснки....и ми казаха за някво WINE, дет отваряло ексета....има ли нещо вярно...другото е че ползвам MAC MAKEUP, мога ли под линукс да си сменя МАК-а

... трябва и ЧЕТЕНЕ

http://linux-bg.org/

http://www.linux.org/

http://www.linux.com/

По в1 - това е най-бързият начин.. но може и с клик- начин

в2 - вярно е, но не разчитай винаги на него

благодаря много, ще го инсталирам утре сигурно, и ще се уча лека полека....само да питам, понеже мисля да слагам бетата....да чакам ли за официалната версия ?

благодаря много, ще го инсталирам утре сигурно, и ще се уча лека полека....само да питам, понеже мисля да слагам бетата....да чакам ли за официалната версия ?

10 човека ако питаш, сигурно поне 15 мнения.. както решиш. Лична моя препоръка- ако нищо не си записал все още, насочи се към версия 7.10. Иначе Ubuntu е много подходяща за хора, които за пръв път се сблъскват с linux.

Успех Публикувано изображение

При инсталацията на Debian никага не задавам място за виртуална памет, защото не знам как, а и имам 2GB RAM и мисля че нямам много полза от виртуална! Можете ли да ми кажете (покажете) как да задавам това място? Как изглеждат настройките? Това swap може ли да се зададе след инсталацията? Place...

При инсталацията на Debian никага не задавам място за виртуална памет, защото не знам как, а и имам 2GB RAM и мисля че нямам много полза от виртуална!

Можете ли да ми кажете (покажете) как да задавам това място? Как изглеждат настройките?

Това swap може ли да се зададе след инсталацията?

Place...

създава се партиция тип swap (това надявам се знаеш как става, ето тук примерен код)

[root@localhost ~]# [b]fdisk /dev/hdb[/b]
 Device contains neither a valid DOS partition table, nor Sun, SGI or OSF disklabel
 Building a new DOS disklabel. Changes will remain in memory only,
 until you decide to write them. After that, of course, the previous
 content won't be recoverable.

The number of cylinders for this disk is set to 2080.
 There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,
 and could in certain setups cause problems with:
 1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO)
 2) booting and partitioning software from other OSs
	(e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)
 Warning: invalid flag 0x0000 of partition table 4 will be corrected by w(rite)

Command (m for help): [b]n[/b]
 Command action
	e   extended
	p   primary partition (1-4)
[b] p[/b]
 Partition number (1-4): [b]1[/b]
 First cylinder (1-2080, default 1):[b]1[/b]
 Using default value 1
 Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-2080, default 2080): [b]+512m[/b]

Command (m for help): [b]p[/b]

Disk /dev/hdb: 1073 MB, 1073741824 bytes
 16 heads, 63 sectors/track, 2080 cylinders
 Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes

Device Boot	  Start		 End	  Blocks   Id  System
 /dev/hdb1			   1		 993	  500440+  83  Linux

Command (m for help): [b]t[/b]
 Selected partition 1
 Hex code (type L to list codes): [b]82[/b]
 Changed system type of partition 1 to 82 (Linux swap / Solaris)

Command (m for help): [b]w[/b]
 The partition table has been altered!

Calling ioctl() to re-read partition table.
 Syncing disks.
 [root@localhost ~]# [b]mkswap /dev/hdb1[/b]
 Setting up swapspace version 1, size = 512446 kB
 [root@localhost ~]# [b]swapon /dev/hdb1[/b]
 [root@localhost ~]# free
			  total	   used	   free	 shared	buffers	 cached
 Mem:		515524	 200244	 315280		  0	  13756	 144964
 -/+ buffers/cache:	  41524	 474000
 Swap:	  1549000		  0	1549000
Тук показва че имам 1.5Г виртуална памет, защото вече имам 1Г предварително

П.П. черни са нещата, които въвеждам

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Това го знам ДА Въпреки че имам много познания, това го незнаех Това прозвуча като самовъзхвала Балгодаря ти!

Това го знам ДА

Въпреки че имам много познания, това го незнаех

Това прозвуча като самовъзхвала

Балгодаря ти!

Няма защо, радвам се че успях да помогна

Между другото има начин ако нямаш свободно непартиционирано пространство да си създадеш файл, нойто да си го заплюеш за виртуална памет

dd if=/dev/zero of=/path/to/swap_file bs=1024 count=512000
mkswap /path/to/swap_file
swapon /path/to/swap_file
Това създава файл с пълен път /path/to/swap_file и размер около 512 МБ и го прави swap.

Не забравяй да добавиш съответния ред в /etc/fstab

Няма защо, радвам се че успях да помогна

Между другото има начин ако нямаш свободно непартиционирано пространство да си създадеш файл, нойто да си го заплюеш за виртуална памет

dd if=/dev/zero of=/path/to/swap_file bs=1024 count=512000
 mkswap /path/to/swap_file
 swapon /path/to/swap_file
Това създава файл с пълен път /path/to/swap_file и размер около 512 МБ и го прави swap.

Не забравяй да добавиш съответния ред в /etc/fstab

ОК Пич.

Благодаря ти! Вторият код ще ми бъде много полезен.

П.П. Въпроса ми беше, защото мислех че ако експериментирам може да смажа нещо!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, тъй като не успях да намеря никъде описание за това как точно и "на чисто" се инсталира Линукс, ще задам въпросите си, така както при мен е ситуацията. Ще разделя на две цекции, тъй като може би ще ми се наложи и от двете начални позиции да направя инсталацията. Говорим за инсталация , а не за LiveCD - стартиране директно от диск. И така: Част I: Авслолютно "девствен" твърд диск 1. Инсталация на абслолютно "девствен" (неформатиран) твърд диск. Четох, че се налагало самата инсталация на Линукс да бъде приложена така, че да ѝ се позволи сама да форматира твърдия диск в някакви клъстъри ext3 или нещо подобно като файлова система на твърдия диск (подобно както Уиндоус инсталацията дава възможност за форматиране на харда в NTFS или FAT32 файлова система). Това така ли е (трябва ли да е) и възможно ли е самата Линукс инсталация да форматира харда в желаната ext3 форма? Ако трябва с друга програма да стане това, то как ще стане при абслолютно "девствен" хард-диск идващ директно от сглобената току що компютърна конфигурация с нови елемнти в нея, след като на него не може да има програми. Не и докато е "девствен". И с коя програма?! Трябва ли да се правят някакви специални или първи подготовки от BIOS функциите на ситемата? 2. Четох че при линукса всичко се третирало като файл. Това означава ли, че няма така нареченото разделение на хард диска на отделни устройства C:\ D:\ E:\ и т.н., както е например при Уиндоус? Ако пък има отделни устройство, то как става разделянето на за един Линукс (например дистрибуция Ubuntu или SuSe), така че да е изпълнено непознатото все още за мен условие на форматиране в типа ext3 или както се води там?! 3. Четох и че трябвало да се задели ДЯЛ (?! вероятно значи може да се разделят устройства) за така нареченият swap (виртулна памет, част от твърдия диск в помощ на реалната RAM памет) файл или това не е ДЯЛ, а всъщност може да е просто място от харда в MB или GB, което да може да се настройва след самата инсталация на линукса или по време докато се инсталира тя?! 4. Ако приемем, че по някакъв начин вече сме успели да форматираме твърдия си диск в ext3 или съответния тип за файловата система, която е желателна (или задължителна) за един Линукс, то той в каква среда ще бъде: графична или конзолна (по подобие на дос-конзолата), защото съм чел, че е възможно в една от две графични среди да бъде (gnome или kde) или директно само чрез конзолно командване да функционира?! Може ли да бъде избирана графичната среда при или след самата инсталация на дистрибуцията или това (тази графична среда) зависи само от самата дистрибуция и не може да се променя поради това нещо? Питам защото тези разновиднсти на дистрибуции и графични среди или конзолната, страшно объркват начинаещия като мен да влезе в света на Линукс (едната била с gnome, другата с kde, трета само с конзола)?! Част II: Инсталация при ситуацията "Идвам от Уиндоус" Ето какви са условията: 1. Хардът ми е разделен от предишна Уиндоус инсталация на четири дяла: C:\ D:\ E:\ F:\ Всеки от тях е форматиран в типа NTFS файлова система. Уиндоусът ми е на устройство C:\ (или едно от другите). Искам да премина изцяло на Линукс. Не ме интересува какво ще се случи с Уиндоуса. Тук въпросът ми е самият Линукс ли ще изтрие Уиндоуса (ако наистина инсталирам ВЪРХУ втория, сиреч в моя случай в C:\) или трябва да направя това с форматираща програма. Ако е второто то как да стане това при положение, че ще трябва да я подкарам под Уиндоуса пък да форматирвам дяла, на който е самия Уиндоус?! Могат ли и кои форматиращи програми да форматират твърдия диск (или само негов вече наличен дял), така че да отговарят на нуждата от файлова система за Линукс?! И как да стане това, ако трябва да е само чрез тях, когато те също ще трябва да функционират под Уиндоуса, докато извършват форматирането на самия дял на който е Уиндоуса (и да го изтрият поради това форматиране). Малко ми прилича на това като в желанието си да си сложиш вратовръзка се самообесиш!? 1.1 Нека сега предположим, че на останалите устройствата от твърдия диск, на които не е Уиндоуса, имаме файлове като музика, филми, документи, архиви, изобщо файлове които не искаме да загубим като налична информация. а) Ако Линукса (след отговора на въпроса за инсталцията му и необходимата подготовка на твърдия диск за това) вече е наличен в нашия дял C:\ за негов, то дали предвид въпросите от Част I, самият Линукс ще разпознава себе си като намиращ се в дял C:\ или той изобщо ще счита целия твърд диск за един дял и няма да можем да видим необходимите ни филми, музика и т.н. от предишния Уиндоус!? б) Ако пък той осъзнава себе си, че е в дял C:\ форматиран в система ext3, ще успява ли да вижда файловете и самите останали дялове на твърдия диск от Уиндоусската инсталация и ще може ли да ги отваря с някое свое приложение при такава ситуация (може ли да вижда NTFS или FAT32 система на форматиране?! 2. Толкова ли е наложително Линукса да бъде инсталиран върху своя собствена файлова система, на която трябва да форматиран твърдия диск (целия?!) или отредения му дял?! И защо!? Какви са предимствата за това пред познатите ни от Уиндоус системи на форматиране NTFS и\или FAT32 такава?! Пречи ли, ако за в бъдеще оставим останалите дялове в Уиндоусска тип система на форматиране и ще може ли върху тях да записваме и в последствие и четем файлове добити чрез Линукс и неговите приложения?! 3. Мога ли да инсталирам Линукс, ако ще трябва наистина да разделям даден дял, така че да добия поне още един за swap файла (което моментално означава загубване на всякаква файлова таблица и по целия твърд диск, а оттам и загуба на всякаква инфромация по останалите дялове) или това не трябва да е отделен ДЯЛ за този swap файл. Ясно е че, ако искам Линукса ми да е на C:\ и swap файла да е на вече съществуващ дял D:\ няма проблем и няма нужда да преразделям твърдия диск. Но вероятно, ако е задължително преминаването към ситема ext3, то бих загубил информацията върху D:\ останала ми от времето на Уиндоуса, заради поставянето там на swap файла за Линукс. Малко е глупаво при положение, че в наши дни рядко някой си позволява да заделя личен дял само и единствено за swap файл, но възможно е и така да е необходимо за Линукс. Знам ли как е?! Това са като за начало въпросите ми. Опитвах да чета за Линукс, но никъде не намерих изложение по тези първоначални проблеми! Очаквам конкретни отговори от вече препатили и минали по тоя път. Щото и само с четене не става!

Здравейте,

тъй като не успях да намеря никъде описание за това как точно и "на чисто" се инсталира Линукс,

Тук и тук има писано. От тук можеш да си свалиш броеве на "Вестник за Линукс". Има статии по твоите въпроси и много друга информация.

Част I: Авслолютно "девствен" твърд диск

1. Инсталация на абслолютно "девствен" (неформатиран) твърд диск.

Четох, че се налагало самата инсталация на Линукс да бъде приложена така, че да ѝ се позволи

сама да форматира твърдия диск в някакви клъстъри ext3 или нещо подобно като файлова система

на твърдия диск (подобно както Уиндоус инсталацията дава възможност за форматиране на харда

в NTFS или FAT32 файлова система). Това така ли е (трябва ли да е) и възможно ли е самата Линукс

инсталация да форматира харда в желаната ext3 форма?

Ext3 е файлова система. Можеш да форматираш дял от диска, като зададеш файловата систем да бъде Ext3. Linux може да чете от този дял, Windows не.

Инсталационният процес зависи от дистрибуцията. Най често можеш да зададеш да ти направи автоматично разделянето на диска (целият или само свободното място) на дялове. Другата опция е да направиш разделянето ръчно. Т.е. ДА, инсталиращата програма може да направи необходимите и дялове и да ги форматира в походящи файлови системи.

Ако трябва с друга програма да стане това, то как ще стане при абслолютно "девствен" хард-диск

идващ директно от сглобената току що компютърна конфигурация с нови елемнти в нея, след като

на него не може да има програми. Не и докато е "девствен". И с коя програма?!

Трябва ли да се правят някакви специални или първи подготовки от BIOS функциите на ситемата?

За инсталирането не е необходимо, но ако искаш можеш да го направиш. Използва се boot-ващо CD, напр. Hiren's Boot CD, GParted LiveCD, Parted Magic и др. В BIOS-а трябва да зададеш първото boot-ващо да е CD-то (DVD-то).

2. Четох че при линукса всичко се третирало като файл.

Това означава ли, че няма така нареченото разделение на хард диска на отделни устройства

C:\

D:\

E:\

и т.н., както е например при Уиндоус? Ако пък има отделни устройство, то как става разделянето на

за един Линукс (например дистрибуция Ubuntu или SuSe), така че да е изпълнено непознатото все

още за мен условие на форматиране в типа ext3 или както се води там?!

Да, устройствата в Linux се разглеждат като файлове. Например операцията по принтиране може да я разглеждаш като запис във файла, отговарящ на това устройство. Да, в Linux няма C:,D:,E:. Повече информация за структурата на директориите виж тук.

3. Четох и че трябвало да се задели ДЯЛ (?! вероятно значи може да се разделят устройства) за

така нареченият swap (виртулна памет, част от твърдия диск в помощ на реалната RAM памет) файл

или това не е ДЯЛ, а всъщност може да е просто място от харда в MB или GB, което да може да се

настройва след самата инсталация на линукса или по време докато се инсталира тя?!

Да, прави се swap дял, т.е. дял форматиран с файлова система (Linux) Swap. По принцип можеш (но май рядко се прави) да направиш файл, които да ползваш като swap/виртуална памет. Малко над въпроса ти е показано как става.

Размера на swap дяла зависи от предназначението на машината, използваният софтуер, обема на RAM паметта... От преди, когато обемът е бил 128-256MB, е останало правилото за (средно) 2xRAM паметта. Сега, при нормални обеми 1-2GB RAM, можеш да минеш и с по-малко от 2xRAM паметта. Ако искаш да ползваш функцията Hibernate, swap-ът трябва да бъде малко по-голям от обема на RAM паметта. По тази тема винаги има спорове (погледни малко преди твоя пост).

4. Ако приемем, че по някакъв начин вече сме успели да форматираме твърдия си диск в ext3 или

съответния тип за файловата система, която е желателна (или задължителна) за един Линукс, то

той в каква среда ще бъде: графична или конзолна (по подобие на дос-конзолата), защото съм

чел, че е възможно в една от две графични среди да бъде (gnome или kde) или директно само

чрез конзолно командване да функционира?! Може ли да бъде избирана графичната среда при

или след самата инсталация на дистрибуцията или това (тази графична среда) зависи само от самата

дистрибуция и не може да се променя поради това нещо? Питам защото тези разновиднсти на

дистрибуции и графични среди или конзолната, страшно объркват начинаещия като мен да влезе в

света на Линукс (едната била с gnome, другата с kde, трета само с конзола)?!

Тук разнообразието е огромно и зависи от дистрибуцията. Има дистрибуции (SUSE, Mandriva, Fedora), при които от инсталационното DVD можеш да избираш между KDE, GNOME или друга графична среда. Същите дистрибуции може да намериш (и инсталираш) като Live CD само с KDE или само с GNOME. Тук има тема за графичните среди.

Повечето дистрибуции се стремят да улеснят новаците и стартират в графичен режим. Изключение май са дистрибуциите за сървъри. Те работят в текстов режим. Не съм опитвал такива и може да бъркам.

Има и някои, които те пускат в конзола, но съдържат графична среда и може да си я пуснеш (най-често със startx).

Редактирано от trosho (преглед на промените)

trosho, благодаря ти за бързия отговор и препратки. Ако възникне нещо пак ще попитам тук. :angry:

Прочетох още и от вестника получих, по-скоро добих, малко по ясна представа, но и не съвсем, защото отново леко се обърках по проблема относно в крайна сметка Линукс разпознава ли и вижда ли (отчита ли ги като такива) логическите дялове. Цитат от вестника: "Освободете място за Линукс и неговите дялове. Може да го направите идеално с програмата Image Magic. Може да се извърши под Уиндоус. Oсвободете си МЯСТО на твърдия диск за Линукса - около 3 GB. Може на отделен дял или просто да си СТЕСНИТЕ дяла за Уиндоус, така че да се освободи мястото за Линукс. Дялът за Линукс е добре да не е Primary, а логичен! После може да го форматирате като линуксски дял. Създайте си и един малък ДЯЛ с голима 1,5 до 2 пъти размера на реалната ви, физическа RAM памет (дял за swap файл). Форматирайте го като swap." Винаги съм си мислел, че ако доразделяш вече разделен хард, ще загубиш информацията която е на него, освен ако не правиш дял върху останало, изобщо неформатирано място. От друга страна при линукс физическите дялове Primary и Secondary на двата кабелни-канала, се означавали HDa, HDb и HDc, HDe (d се изпуска?!). Цитат от вестника: "Самият хард диск може да се раздели на ДЯЛОВЕ. Може да имаме 4 логически дяла за линукс, като те са логически и ще влязат в последния Primary дял. Уиндоуса (ако го има) ще е винаги на първия дял и ще е означен като HDa1 Ако имате файлове (музика, филми) на дял отделен от дяла, на който ви е Уиндоус, то той ще е означен като HDa5 (или >5). Не искате такъв дял да си затриете и затова внимавайте. Тъмна Индия, бих казал. Последно, когато Линукс (или с някоя форматираща програма) задели ДЯЛ за себе си и за своя swap файл (логически дялове предполагам), то, ако твърдия диск ми е бил разделен досега на 4 логически дяла, те би трябвало да "се загубят" като информация, защото ще има преподреждане на клъстърите или както там се наричат отделните "клетки" при форматирането! Аз така го разбирам. Или всъщност Линукса (или форматиращата програма) осъзнават границите на сега съществуващ ДЯЛ например Е:\ и подразделя дялове за себе си в рамките на този дял Е:\ как да го разбирам и как е всъщност!? При "девствен" хард е ясно. Там просто давам цял формат на харда и после ВЕРОЯТНО могат да се правят логически дялове (но и това не се разбора така ли е), но пък Линукс уж не разбирал дялове, а за него целия хард е един и само пълен с файлове!? Е, не разбирам... последно кое е вярно?! Искам да инсталирам Линукса си на сега съществуващ дял E:\ и този дял е в NTFS файлова система форматиран. Линукса ще го разпознае ли като отделен дял и ще направи ли форматирането си във файловата система ext3 и поддял за swap-a си и дял за файловете на програмите си САМО в рамките на сега съществуващият дял E:\ и как става това, щом като всъщност той не разпознавал дялове като E:\ D:\ C:\ ?! Хич не разбрах, да му се не види! Страх ме е, ако дам на линукс или някоя форматираща прогрма да подраздели дяла ми E:\ за поместване на Линукса и swap-a му и файловете си, да не ми се прераздели ЦЕЛИЯ хард и да не мога да си видя файловете след това, а Уиндоуса да потъне в небитието!? А да каже след форматирането: честито имате линукс на дял HDa5, дял swap и дял files. Други нямате! Но имате мноооого свободно пространство (цял хард) и ако искате може да си направите форматиране на логически дялове за линукс на него! ОК? Последно как е!?

Продължавам с отговорите по част 2. (вчера ми се загуби поста)

Част II: Инсталация при ситуацията "Идвам от Уиндоус"

Ето какви са условията:

1. Хардът ми е разделен от предишна Уиндоус инсталация на четири дяла:

C:\

D:\

E:\

F:\

Всеки от тях е форматиран в типа NTFS файлова система.

Уиндоусът ми е на устройство C:\ (или едно от другите). Искам да премина изцяло на Линукс.

Не ме интересува какво ще се случи с Уиндоуса. Тук въпросът ми е самият Линукс ли ще изтрие

Уиндоуса (ако наистина инсталирам ВЪРХУ втория, сиреч в моя случай в C:\) или трябва да

направя това с форматираща програма. Ако е второто то как да стане това при положение, че

ще трябва да я подкарам под Уиндоуса пък да форматирвам дяла, на който е самия Уиндоус?!

Могат ли и кои форматиращи програми да форматират твърдия диск (или само негов вече наличен дял),

така че да отговарят на нуждата от файлова система за Линукс?! И как да стане това, ако трябва да е

само чрез тях, когато те също ще трябва да функционират под Уиндоуса, докато извършват форматирането

на самия дял на който е Уиндоуса (и да го изтрият поради това форматиране). Малко ми прилича на това

като в желанието си да си сложиш вратовръзка се самообесиш!?

Някои неща вече са писани в част 1.

Ако искаш да инсталираш върху целият диск (да затриеш Windows), инсталиращата програма може да го направи и сама да направи необходимите и дялове. При работа от Live CD/инсталационно CD не се ползват програми, инсталирани на хард диска. Затова можеш да изтриваш дялове, разделяш дял на два нови дяла, да сливаш два дяла в един. Форматирането е създаване на файлова система във вече направен дял на диска. За тези операции можеш да ползваш partition manager програми. При Live CD-та с Linux това са GParted/QtParted. В Hiren's Boot CD-то има windows-ките Acronis Disk Director/Paragon Partition Manager/Partition Magic.

1.1 Нека сега предположим, че на останалите устройствата от твърдия диск, на които не е Уиндоуса,

имаме файлове като музика, филми, документи, архиви, изобщо файлове които не искаме да загубим

като налична информация.

а) Ако Линукса (след отговора на въпроса за инсталцията му и необходимата подготовка на твърдия

диск за това) вече е наличен в нашия дял C:\ за негов, то дали предвид въпросите от Част I, самият

Линукс ще разпознава себе си като намиращ се в дял C:\ или той изобщо ще счита целия твърд диск

за един дял и няма да можем да видим необходимите ни филми, музика и т.н. от предишния Уиндоус!?

б) Ако пък той осъзнава себе си, че е в дял C:\ форматиран в система ext3, ще успява ли да вижда файловете

и самите останали дялове на твърдия диск от Уиндоусската инсталация и ще може ли да ги отваря с някое

свое приложение при такава ситуация (може ли да вижда NTFS или FAT32 система на форматиране?!

Тук въпросите а) и б) са малко объркани/объркващи. Ще трябват малко разяснения за свъзрзването на устройствата (дискове, CD-та) и за дяловете на диска.

На един IDE кабел можеш да свържеш два хард диска. Единият ще е Master (Главен, Господар), другият ще е Slave (Подчинен, Роб). На втори IDE кабел можеш да свържеш още две устройства - пак едното е Master, другото е Slave. Тогава под Linux ще имаш устройства hda (IDE канал/кабел 1, Master), hdb (IDE канал 1, Slave), hdc (IDE канал 2, Master) и hdd (IDE канал 2, Slave). При SATA дискове нямаш Master/Slave, а канал1/канал2 и т.н., а устройствата са sda/sdb...

Сега за дяловете на диска. Мoжеш да имаш до 4 Primary дяла на един диск. Ако искаш да направиш повече, трябва на направиш Extended дял и в него можеш да имаш до... много, не си спомням точно, Logical/Логически дялове. Т.е. Extended е контейнер, който съхранява други дялове, за да се преодолее ограничението. Ако имаш Extended, дял той заема мястото на 4-тия(?) Primary дял. За разяснение един пример. Имам два primary дяла, направил съм Extended дял (може да е само един на диск) и вътре в него имам още два дяла. Общо 4 дяла. Windows ще ми показва (aко са форматирани с NTFS/FAT) C:, D: (двата Primary), E: и F: (двата дяла в Extended). При същото разделяне, Linux ще показва hda1 (C:), hda2 (D:), hda5 (E:) и hda6 (F:). Extended дяла е винаги hda4(?). Можеш да направиш само още един Primary дял (и още много logical) и той ще стане hda3 . Дано това ти е полезно и дано нещо не бъркам.

Сега на въпросите ти. Аз ги разбирам така:

"Мога ли да си запазя данните (музика, филми, други файлове), ако ги събера на един дял, например D:?"

Да, можеш. Можеш да си запазиш и дял C: с инсталираният на него Windows. В момента при мен е точно така.

По време на инсталацията НЕ избираш опцията за използване на целият диск. Можеш с някоя от описаните по-горе програми да изтриеш излишните ти дялове или да ги преоразмериш (намалиш/увеличиш), за да направиш свободно място за Linux. Дяла с данните НЕ трябва да се форматира в никакъв случай.

Сега при наличие на свободно място, ако инсталатора ти предлага такава опция, можеш да избереш автоматично разделяне на свободното място. Ако няма такава опция остава ръчното разделяне на свободното място. С повече внимание няма да си затриеш данните.

"Ще "вижда" ли Linux NTFS/FAT дяловете? Ще мога ли да ползвам файловете си под Linux?"

Да, в повечето случаи ще можеш. Условието е в избраната от теб дистрибуция да е включена поддръжка за NTFS. Ако няма включена по подразбиране, можеш да добавиш поддръжка за NTFS дялове. За FAT нямаш проблеми. В по-голяма част от случаите дяловете на Windows ще бъдат автоматично настроени и монтирани. Някъде може да се наложи да редактираш конфигурационни файлове за да ги монтираш и използваш.

Да, за повечето windows-ки програми има аналогични за Linux. За мултимедията (музика, филми) при някои дистрибуции може да се наложи допълнително да инсталираш кодеци. Не са влкючени, защото някои мултимедийни формати (.mp3 например) не са свободни.

2. Толкова ли е наложително Линукса да бъде инсталиран върху своя собствена файлова система, на която

трябва да форматиран твърдия диск (целия?!) или отредения му дял?! И защо!? Какви са предимствата

за това пред познатите ни от Уиндоус системи на форматиране NTFS и\или FAT32 такава?!

Пречи ли, ако за в бъдеще оставим останалите дялове в Уиндоусска тип система на форматиране и ще

може ли върху тях да записваме и в последствие и четем файлове добити чрез Линукс и неговите

приложения?!

Linux трябва да бъде инсталиран на дял с файлова система, която се поддържа от ядрото на операционната система. Нативната файлова система за Linux e ext2/ext3/(ext4?). Поддържа и други - reiserfs, xfs и jfs (повече инфо тук, тук и тук). Не всички дистрибуции поддържат по подразбиране всички тези файлови системи.

Файловете в NTFS дял се фрагментират с течение на времето и скоростта намалява все повече и повече. Налага се дефрагментация. При ext3 и другите системи, тази фрагментация е незначителна. За FAT, която е по-зле и от NTFS, няма смисъл да говорим. Единственото ѝ предимство е, че се поддържа едновреммено от Windows и Linux.

За последната част от въпроса виж по-нагоре. Да, при работа под Linux ще може да записваш в NTFS дялове, но записът не е препоръчителен. Четенето от там е безпроблемно. Лично аз избягвам да записвам в windows-ките дялове неща, свалени от интернет. Под Linux не ползвам антивирусна и ако в свалените файлове има някаква гад,

може да си заразя Windows-a. Ако ги ползвам само под Linux няма опасност. Дори и да има вирус, най-често той е за Windows и не може да зарази Linux-а.

3. Мога ли да инсталирам Линукс, ако ще трябва наистина да разделям даден дял, така че да добия

поне още един за swap файла (което моментално означава загубване на всякаква файлова таблица

и по целия твърд диск, а оттам и загуба на всякаква инфромация по останалите дялове) или това не

трябва да е отделен ДЯЛ за този swap файл. Ясно е че, ако искам Линукса ми да е на C:\ и swap

файла да е на вече съществуващ дял D:\ няма проблем и няма нужда да преразделям твърдия диск.

Но вероятно, ако е задължително преминаването към ситема ext3, то бих загубил информацията

върху D:\ останала ми от времето на Уиндоуса, заради поставянето там на swap файла за Линукс.

Малко е глупаво при положение, че в наши дни рядко някой си позволява да заделя личен дял само

и единствено за swap файл, но възможно е и така да е необходимо за Линукс. Знам ли как е?!

По-нагоре говорехме за разделянето на дяловете и за swap дяла. Ако се направи внимателно, т.е знаеш какво правиш, няма опасност от загуба на данни. Windows иска да се инсталира винаги на Primary дял и (най-често) това да е първият дял на хард диска. Linux не предявява такива капризи. Когато аз си инсталирам Linux, винаги root дяла ми e Primary (или най-малкото правя малък дял /boot като Primary). Не съм пробвал да правя root дяла като Extended, поправка - като logical в Extended партишъна, може и да става. Ако правя отделен дял за /home, най-често той е на Extended дял, поправка - на logical дял в Extended партишъна, за да не ми заема бройка от Primary дяловете.

За виртуалната памет няма значение (може би) дали е на отделен дял или във файл. Поне от гледна точка на това, че винаги ще ти заема място на диска. За Linux винаги си правя swap дял.

===

Надявам се да съм отговорил правилно, защото не съм голям expert. Ако има грешки, нека съфорумците да помагат.

Прочети още веднъж част 1 и 2, че стана малко объркано, и пиши ако има още въпроси.

Ето това се казва обяснение! Благодаря, trosho. Значи все пак Линукс вижда "границите" на сега разделения ми хард, който е на Primary мастер и е разделен на 4. Значи спокойно мога да кажа на Линукс инсталацията да избере да се инсталира в E:\ Но след като той не разпознава Е:\ как да разбера, че е разбрал кои са му поне "границите" на това Е:\ Дори и да ми ги покаже като файлове: hda1 = C:\ hda2 = D:\ и т.н. ще мога ли поне да съм сигурен че ги е разбрал точно КАТО проверя какво съдържат!? На C:\ ми е уиндоуса и около 1 GB негов swap файл (за който в уиндоус не е необходимо да създаваш НОВ ДЯЛ, както това разбирам е необходимо в Линукс и което ме притеснява) На D:\ имам файлове, и програми На Е:\ на него смятам (в неговите граници) да инсталирам Уиндоуса и swap-a му и програмите му и всичко Линуксско! На F:\ имам програми за Уиндоуса (плеъри, векторни, растерни, и т.н. програмки) Има ли някаква база за притеснение, ако дам Линукса и всичко негово да се разположи САМО в E:\ (макар да не знам как точно ще позная, че е "онова уиндоусското Е:\), че при разделянето на това Е:\ на поддялове, необходим му за swapa и отделен поддял за файловете и програмите към Линукс, че това СЪЗДАВАНЕ и ФОРМАТИРАНЕ в нови ДЯЛОВЕ и система ext3, ще предизвика РАЗДЕЛЯНЕ и по селия твърд диск и това ще е пагубно за Уиндоуса ми и файловете отпреди!? Сиреч Линукса ще разбере ли границите на E:\ и ще може ли да създаде нужните му поддялове само в това Е:\ и това създаване на поддялове и форматирането им НЯМА да окаже НИКАКВО влияние на останалите дялове извън Е:\. просто искам както си ми е сега Е:\ по време на инсталацията на Убунту да видя, че той ще разпознае как досега ми е разделен харда (нищо че е навсякъде със система NTFS) и дори да си ги нарече със свои означения както казваш: hda: hda1/hda2 и т.н. аз ще мога да видя отново какво има на всеки отделен дял и да позная по съдържанието кой от тях отговоря на Е:\ и да му кажа: "Ето тук си форматирай, разделяй си поддялове, прави си swap дял, НО НЕ излизай от този цял ДЯЛ и не пипай и не разваляй (не форматирай, не пренаржадай) файлови системи ИЗВЪН този дял!" Това ме мъчи сега...

Знаех си, че няма да стане, щом харда ми вече е разделен на 4. Той е 40 GB Hitachi, стар но не е мръднал и никога не ми е дал грешка досега. раздлен е средно аритметично на по 10 GB. За съжаление мога да освобождавам напълно само Е:\ . Иначе - нов хард за Линукса. Щом като на един Primary канал не мога да имам повече от 4 дяла според Линукс изискването... Но пък уж има някакво изискване дялът за Линукс да не е Primary, а логичен!? Сиреч, това че не може цял хард да е Линукс само, а винаги трябва да е разделим и разделен на ПОНЕ два логически дяла. Така ли да го разбирам? Но във вестникът пише, че дялът за Линукс НЕ Е ДОБРЕ да е Primary. Хм, значи може да е Primary, но не е добре. Нещо се обърках сега и с тези Primary Master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave. Ако взема нов хард само за Линукса, то той значи ще ми е на Secondary Master кабела, така ли да го разбирам. Но пък сегашния ми хард мисля, че е на Primary master, a това не е било добре за Линукс!? Доста се пооплетох. :)

Но във вестникът пише, че дялът за Линукс НЕ Е ДОБРЕ да е Primary. Хм, значи може да е Primary, но не е добре.

Не вярвай на това! може да бъде primary, logical без никакъв проблем. Едно време имаше ограничения, но сега нямай грижи

Аз не съм опитвал да инсталирам на extended дял, но може да е вярно.

А, забравих по-горе да напиша, че дяловете, които правиш в extended partition-а се наричат Logical/Логически.

На extended не можеш да инсталираш нищо, а само да направиш logical томове

На extended не можеш да инсталираш нищо, а само да направиш logical томове

Ама и аз съм една куха лейка Публикувано изображение . Абсолютно вярно, мерси за поправката.

===

А, и една питанка. Дял или том е правилното?

Или пък primary дял, но логически том, за да се различават??

Ама и аз съм една куха лейка Публикувано изображение . Абсолютно вярно, мерси за поправката.

===

А, и една питанка. Дял или том е правилното?

Или пък primary дял, но логически том, за да се различават??

както си избереш, поне за мен в този контекст са синоними, но по-добре дял, защото в UNIX/Linux том има малко по-различно значение

ДА, то че ще е първо от "жив" диск е ясно... За по-натам ще видя. Ако ми хареса, хареса. Докато ми е "безплатен" Прозореца и не са ми почукали на вратата, ще гледам през тях. Но се замислям и за бъдещето, та затова почвам живо да надзъртам към Линукс. Мисля, че там нещата напреднаха много стремглаво.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.