Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Ето снимка за какво говоря, сега се сетих, че това shrink означава, че явно съм имал неформатирани няколко гигабайти и предлага да се добавят, за да стане дялa 253GB. Обаче ме тревожи следното предупреждение. Дали наистина ще форматира всичко?

Публикувано изображение

тук никъде не виждам тази партиция коятто казвате че сте направил. За това ви казах коя команда да изпълните!!!!!

• Отговори 593
  • Прегледи 137,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

тук никъде не виждам тази партиция коятто казвате че сте направил. За това ви казах коя команда да изпълните!!!!!

Няма такава възможност - не става! Както и да е, престраших се като все пак се вгледах в написаното от диалог бокса и пише, че ще се форматира в зависимост от зададените настройки. Прегледах какви се те и видях, че пише do not format и продължих. Проблема е обаче че въпросните Линукс дялове, изобщо не знаех че ги има, а още по-странното е че заделих 16GB като неформатирани и не ми ги вижда, съответно няма как да ги използвам...?!? Идеи?

Няма такава възможност - не става! Както и да е, престраших се като все пак се вгледах в написаното от диалог бокса и пише, че ще се форматира в зависимост от зададените настройки. Прегледах какви се те и видях, че пише do not format и продължих. Проблема е обаче че въпросните Линукс дялове, изобщо не знаех че ги има, а още по-странното е че заделих 16GB като неформатирани и не ми ги вижда, съответно няма как да ги използвам...?!? Идеи?

ИНсталатора ги е направил. Прочетете в инсталационните документи как можете да отворите конзола по време на инсталация, може да е Alt+F2, Ctrl+Alt+F2. Именно за да видя тази партиция ми трябваше резултата от командата
  • 2 месеца по-късно...

Имам малък проблем с инсталацията. Реших първо да изпробвам новия линукс 11.04. Така де направих всичко което трябва, първо да тръгва записвачката и така стигнах до менюто където избираш дали искаш да изпробваш или да инсталираш линукс но когато дам да изпробвам нищо не става екрана стой черен а записвачката върти но нищо не става. Някакви идеи ?

• 2 месеца по-късно...

Аз бях на линукс ама нещо ми беше прекалено сложно да го използвам .. Имам го на диск.. .ама май трудно се исталира и се колебая дали да не пробвам да си го сложа пак.Имам Linux Ubuntо 11.4

Редактирано от DarkAmor (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Аз бях на линукс ама нещо ми беше прекалено сложно да го използвам .. Имам го на диск.. .ама май трудно се исталира и се колебая дали да не пробвам да си го сложа пак.Имам Linux Ubuntо 11.4

пробвайте във виртуална машина, така ако нещо не стане като хората можете просто да я изтриете и започнете от начало

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Здравейте, Някой би ли ми обяснил има ли как да сложа windows 7, след като сега съм с ubuntu . пробвах да сложа windows по стандартния начин, но след форматиране и инсталация не ми разпознава харда(или нещо такова, щото нали се рестартира след копиране на файовете и си седи черен екран и въобще на буутва :Х ). След това слагам диска на убунту , инсталирам си и всичко е тип топ О.о ей ся проам пак и прави проблеми и с убунтуту ... а бе нещо мега здраво се ебава . Ако това има някво значение : компютъра ми не е за 64 битова система, но по погрешка първия път сложих 64битово убунту и след едни ъпдейти крашна мега мощно. След това вече пробвах да сложа windows но не стана :Х пф тежък случай, надявам се някой да има решение :Х Един приятел каза, че убунту си правело някви работи по харда и дори след форматиране (аз даже изтриш партишъна и после с windows пак го добавих ) оставали някви работи и windows не го разпознавал :Х

Най-добре ако искаш да имаш и двете ОС е да почнеш с Уиндоус 7 и като стигнеш до мястото за разделяне на харда изтриваш всички дялове (като предварително трябва да си запазил на дискове или флашка/преносим хард ценната си информация), разделяш ги наново като пьрво си заделяш дял за Уиндос-а (при което ще поиска да си направи системен дял от 100mb с което се сьгласяваш), после си правиш един дял около 20 гига за Убунту-то, а останалите зависи колко голям ти е диска ги оставяш като трети дял, или го разделяш на още дялове. След инсталацията на Уиндоус-а плюс програми, драйвери (ако са необходими) рестартираш и продьлжаваш с Убунту-то. Можеш да го стартираш като Live CD или направо да избереш инсталация, но за препорьчване е да го стартираш като Live CD, защото така ще имаш вьзможност да разбереш Убунту-то как вижда дяла който си предварително заделил за него, и тогава да стартираш инсталатора! Като стартираш инсталатора и стигнеш до избор на инсталация като - изтриване на целия диск, инсталиране на Убунту вьтре в Уиндоус (двете ОС една под друга) и опцията за напреднали, която всьщност трябва да избереш! Като се отвори прозореца ще знаеш кой е дяла който си предварително заделил при инсталацията на Уиндоус-а за Убунту-то, и го маркираш. След това го изтриваш и заделяш от него дял за виртуална памет (примерно ако имаш реално един гигабайт рам заделяш 2048), а останалото го правиш Root (главен) дял "/" (без кавичките) който след сьздаването му отново маркираш (виждаш дали се е отметнало за форматиране, ако не е отново го маркираш) и след това избираш инсталиране! От там нататьк е лесно и ще се справиш! Това е в общи линии. Успех!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Надградих новото Убунту 11.10 от предишното 11.04. Не мога да разбера как да върна нормалния изглед. При предната инсталация също беше така, но открих при стартирането на ОС си избирах изгледа, сега нещо не се получава.

а ти ако искаш стой на морзовия ключ и крушката и се кефи. Повече няма какво да говоря на глухи и слепи линуксари. Ай де останете си със здраве!

морзовият ключ все пак идва на мода :indian:;)

морзовият ключ все пак идва на мода :D :D

Доказваш само думите ми за вас! За радост обаче има и разбрани хора между тях.

Здравейте! Надградих новото Убунту 11.10 от предишното 11.04. Не мога да разбера как да върна нормалния изглед. При предната инсталация също беше така, но открих при стартирането на ОС си избирах изгледа, сега нещо не се получава.

Здравейте. Стария Gnome не е инсталиран в новата версия 11.04 . Но за да се върнете към него, много лесно можете да го инсталирате с тези команди:

sudo apt-get install gnome-session-fallback #за Gnome classic with panel
# или
sudo apt-get install gnome-shell #за Gnome shell

Също така липсва и стария Synaptic. За да го инсталирате и върнете използвайте това:

sudo apt-get install synaptic

Доказваш само думите ми за вас! За радост обаче има и разбрани хора между тях.

Виж сега, драги, в думите ти се усеща някаква враждебност :) Някак си не става ясно от мненията ти кои са Вас и кои са Тях :D А цитирах мнението ти отпреди няколко дена не заради друго, а защото ми се видя странно как докато изпълняваш обещанието си да седиш на "прекрасния интерфейс и да оставиш глухите слепи тъпи ограничени и т.н ;) линуксари да си цъкат сметалата" изведнъж правиш някакви ъпдейти на Убунту и т.н. Естествено, че може да правиш каквото искаш, но ми се видя противоестествено.... :shake_puter:

п.с Подчертания цитат е обогатен смислово, не твърдя че си казал точно това ....;)

Здравейте. Стария Gnome не е инсталиран в новата версия 11.04 . Но за да се върнете към него, много лесно можете да го инсталирате с тези команди:

sudo apt-get install gnome-session-fallback #за Gnome classic with panel
# или
sudo apt-get install gnome-shell #за Gnome shell

Също така липсва и стария Synaptic. За да го инсталирате и върнете използвайте това:

sudo apt-get install synaptic
Благодаря за отговора. :D
  • 3 месеца по-късно...

Здравейте :) , имам един леко глупавичак въпрос за което искам да се извиня предварително. Значи положението е следното: Наскоро си взех лаптоп HP и с него ми дадох 2 диска (HP users guide и System Recovery DVD SLED 11 Linux). В началото го пренебрегнах и си инсталирах една сравнително читава ОС ( Windows 7 ) , казвам сравнително читава понеже от както съм я качил нямам никакви забележки към нея. Всичко върви като по ноти. Реших обаче да кача и един линукс паралелно с Windows-a.Поразтърсих в интернет някой релийз дето да ми хване окото и тогава се сетих за въпросният диск. Понеже като цяло съм имал допир до OpenSuse дистрибуцията реших да се спра на нея. Тук обаче се замислих: защо да търся някоя версия на OpenSuse и да си играя да я записвам на диск или boot-flash , като имам записана на диск при това с оригинален код. Направих една boot-флашка с hirren boot ... и направих някой модификаций на хард диска. Отделих 22GB , като въпросните 22 ги разделих на 2 едната я форматирах като Linux-SWAP (10GB free) , а другата я фарматнаха под ext2 (12 GB free) , и двата дяла са логични. Реших , че вече съм готов да започна с инсталацията сложих диска и зачаках ... появи се едно съобщение непомня точно какво попишеше , но в общи линии ми казваше , че ако продължа ще унищожа цялата информация на dev/sda , а това не ми допада понеже dev/sda би трябвало да целият хард диск. въпросните два дяла бяха sda7 и sda8 .Несмея да продължа защото ако наистина унищожи всичко на хард диска ще се видя в голямо приключение има доста неща които не съм склонен да ги загубя. Тук идва момента в който иска да помоля за съдействие. Предложете как да постъпя ? Къде бъркам ? Благодаря предварително на всичко отзовали се и на тези който са отделили време да прочетат това което съм написал :)

Това SLED 11 Linux си е сьщо Suse но версия за корпорации и фирми т.е. платената версия! Обаче не мога да ти се начудя защо ти е суап файл с такава големина?! Примерно ако имаш 512 мегабайта рам се прави суап с големина 1024 MB, или ако е един гигабайт (1024 MB) се прави суап с големина 2048 MB, а за 2, 3, 4 и помече рам суап файла е излишен! ;) Суап се прави логически дял, а другия главен! И защо използваш ext2 като ext4 е по-добрия вариант?! Имам чувството, че все едно за пьрви пьт инсталираш линукс?! За Сусе-то не знам дали става, но с Убунту и базирани на него може да инсталираш Линукс вьтре в Уиндоуса с помощта на Wubi ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Пламене за лаптопите тоя суап е задължителен заради хибернацията . Ако си на десктоп може да си направиш един 512мб колкото да има ноооо при лаптопите е два пъти и половина от общата рам памет. А както казва capnemo има машини с по 32Gb и пак име е малко. зависи си от това за какво ще се ползва машината.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Пламене за лаптопите тоя суап е задължителен заради хибернацията . Ако си на десктоп може да си направиш един 512мб колкото да има ноооо при лаптопите е два пъти и половина от общата рам памет.

Всъщност е необходим с размера на РАМ-а и малко отгоре. Но и по-тежки приложения биха се "зарадвали" на пейджинга и на десктоп машина :)

...

Подобно мнение важи единствено пред изказалия го. И питам защо пък точно два пъти и половина, а не 2.66?

Хибернацията е точно такава при декстоп, каквато и при мобилен. При мобилен служи да предаде информацията за съхранение от паметта на енергонезависимо устройство преди да изключи батерията поради изтощение. По този начин се съхранява работата по отделните файлове и отворени приложения и при следващ старт на системата потребителят продължава от това място, без загуба на информация.

Мобилен с 3GB памет и ОС-ма Ubuntu 10.10. Swaр дял точно 1024MB. Повече е само разточителство. Натоварена система при това положение никога не е надхвърляла 250MB заето място в swap.

Повече swap е оправдано, ако се работи с тежки приложения (графика, CAD/CAM) и разбира се повече физическа памет, но рано или късно там в паметта остават боклуци и рестартът е неизбежен.

Времето на два пъти и половина отмина. Това важеше за мобилни с 256MB физическа памет.

Здравейте отново. Под дебиан базираните дистрота pppoe се пуска с конзолата с sudo pppoeconf ,kak се пуска при Сусе примерно ? Моля някой добър потребител да драсне 3 реда как се пуска това прословуто pppoe та поне да се знае за различните по- развити дистрота как стават нещата . Разбира се има го написано на много места но какво пречи да го има тук в по синтезиран вид. Конзолните команди мисля ще са най удобни.

Здравейте отново. Под дебиан базираните дистрота pppoe се пуска с конзолата с sudo pppoeconf ,kak се пуска при Сусе примерно ? Моля някой добър потребител да драсне 3 реда как се пуска това прословуто pppoe та поне да се знае за различните по- развити дистрота как стават нещата . Разбира се има го написано на много места но какво пречи да го има тук в по синтезиран вид. Конзолните команди мисля ще са най удобни.

1. разровете yast

2.

su - 
<паролата на root>
pppoeconf

При SUSE няма команда pppoeconf. От YAST>>настройване на мрежата, избираш, дали да свързваш системата с network manager /което ти препоръчвам/ или през конзолата със su ifup dsl0 и изключване с ifdown dsl0 Предварително трябва да си я конфигурирал - потребителско име, парола и да стартира автоматично. Ако имаш нужда да е да разбереш как става, ще пусна едно Live CD да напускам снимки. Преполагам обаче, че вече съм го правил в други форуми и ако ползваш google ще разбереш и без да обяснявам подробности.

От 2 месеца търся дистрибуция на линукс която да отговаря на няколко неща:

1. Да е с GNOM 2

2. Да е лесна за работа колкото Убунту,Минт и подобни

3. Да има цикъл на обновяване на пакетите поне 3 години. Да са стабилни версии по-възможност.

Масата потребители ще ползват линукс за елементарни неща и ако на всеки 18 месеца им се налага да преинсталират заради изместватнето на 5 менюта от ляво в дясно е много смешно. Та идеята ми е да съм си с графичната среда която аз искам и да и се обновяват само прогамите и дупките по сигурността (ако има такива).Като свикна да работя с нещо и да знам къде какво да натисна да не ми се налага заради някоя умна глава някъде по белия свят да се уча отново на разбъркани менюта Юнити, Гном 3,4,5 и тн. Нека да си има дистрота за тестови платформи но поне тия масовите да вземат да ги унифицират и като почнат нещо да го довършат до края. Сега примерно на мен ми харесва Убунту ама с тва Юнити ще се въздържа да го ползвам. Алтернативата е Минт и там почнаха да си правят експерименти с разни и различни графични доработки. Като ще е свободен код и софт да ми предложат алтернатива ако нещо не ми харесва да го премахна и да си сложа това което аз искам без от него да ми се осакати системата и да бъда лишен от ъпдейти.Изобщо ми се струва ,че концепцията за юзер настроените дистрота е збъркана. Така и така секи прави самоделки поне да има 2-3 дистрибуции които да са максимално близки и лесни за разбиране. Последния пример е от днес със Минт Дебиан едишъна. Инсталирам го аз както си трябва. Пускам си обновяването и хоп грешка и до там (заради един пакет всичко умря) . После наслагали всякакви простотии даже и иконка за ADSL/PPPoE настройка ама забравили да сложат и иконка за драйвер за видеото ( защо ли ) ,същото това го има във всяка една тяхна дистрибуция. И аз почвам да рова като гламав 3 часа в нета да видя аджеба как да си инсталирам един кирлив видео драйвер дето се инсталира с един клик в версия 12 . Намерих аз някакво решение правя го стъпка по стъпка като е написано и о чудо рестарт и няма никой тука. Ни графична среда ни нищо. Ето ви един елементарен пример за нещо дето ще откаже на секундата един току що решил да пробва потребител. Мислите ли ,че като кажете на Пешо от Мало големанци иди в Яст -Мяст и той ще ви разбере.Като ви попитах пееди малко за тия настройки е не защото аз не мога да си ги намеря и сам и да ги прообвам ами защото има хора дето нито език знаят нито са чак толкова навътре с материята и нямат и времето да се бълтаят пшо 1 седмица за едно пикливо видео или настройка за интернета. Сега е момента да се започне с това колко съм тъп и мурзелив ,че не чета в нета и не се интересувам. Само за сведение до сега никой не ми е ровил по машината и сам съм се оправял и с Линукси и с Макинтоши и секви други бози. Аз и с линукса ще се оправа ама айде като ще сме полезни и градивни с нещо поне да е като хората. Щом и capnemo е на мнение ,че линукса е далече от удобсвото за десктоп съм на 100% склонен да се съглася с него понеже той има и опита и знанието и достатъчно време е прекарал в потдръжка на линукс и уникс системи . За човек който от 15 - 20 години се занимава с тая материя и на десктоп компютъра му има Windows какво да коментирам . Явно той е със него не защото не може да е с който си поиска Линукс . Тази тема е започната през 2007 г. и до сега как пък не се намери начин да се сложи възможност за графична настройка на интернета (PPPoE) . Да има 2 графични среди изчистени и подредени ами се налага да пишем по конзолите като туземци. И през 2077 Линукс няма да е мръднал много що се отнася до потребителски интерфейс,за сървъри и тем подобни промишлени приложения може да е много стабилен и гъвкав ,но за домашна употреба е гола вода и кал в ушите. Куцо и съкато събира и компилира знайни и незнайни дистрибуции коя от коя по калпави.То се доказа ,че когато сериозна компания се заеме с даден проект има развитие. Каноникъл,Редхад,Сусе. Ейпъл,Соларис. От другото и чеп за зеле не става. Това всичкото дето го написах си е лично мое мнение по темата за Линукса за начинаещи и никой не ангажирам с него. Просто ме хвана яд как от 2 месеца искам да мина на Линукс и тия дребни и дразнещи неща ме принуждават да си стоя на Windows.Може Windows да е най лошата система на планетата но е потребителски настроена и веднъж като свикнеш на нея всичко си работио както трябва и се очаква.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

AlkatrazBG , също доста труд и ровене падна докато инсталирам някои програми на CentOS 6.2 , реших да съм полезен и направих Видео ръководства като добавих нужните файлове и команди за целта.

От 2 месеца търся дистрибуция на линукс която да отговаря на няколко неща:

1. Да е с GNOM 2

2. Да е лесна за работа колкото Убунту,Минт и подобни

3. Да има цикъл на обновяване на пакетите поне 3 години. Да са стабилни версии по-възможност.

По първите две точки лично аз ползвам УСУ! Първо защото Българско дистро, а и е направено за най-начинаещите т.е. всичко си има вградено и предварително настроено, защото е правено преди всичко за училищата, но може да се ползва от всеки!

За третата точка мисля, че само LTS версиите имат такова обновяване! УСУ 5.2 е базирано на Убунту 10.04 което е LTS но си е вече старичко! Всеки си избира най-доброто, но от всички дистрота които пробвах УСУ най-много ми допадна, а и бе единственото дистро което 100% ме отказа от Уиндоус! ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.