Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Първо си направи root парола,описъл съм го по-горе.После разгледай това внимателно...

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защо не пробваш с WUBI да си инсталираш UBUNTU ето ти линк как става това.http://skss.bloghub.org/archives/146

Ами аз спазих всичките инструкций,но уви,не стана,стигнах до там да ме пита коя ОС да избера Уин,или убинту,давам на убунту и нищо-черен екран без никакви признаци за зареждане на нещо.Какъв може да е проблема,и евентуално ,неговото решение.AMD Sempron/tm/2500+,1.66ghz-64битов.

Аз имах един стар хард диск от брат ми и го вързах специално за Linux. Обяснете ми като на напълно начинаещ - какво да очаквам от CentOS 5, какъвто ще бъде качен на виртуален сървър, който аз трябва да управлявам. Което в момента ми е пълна мъгла. Свалих Live CD на CentOS 5 и го подкарах. Изглежда красиво, горе-доле чаткам нещата, но така ли ще го виждам на виртуалния сървър? И на какво да наблегна за администрация на виртуален сървър?

Аз имах един стар хард диск от брат ми и го вързах специално за Linux. Обяснете ми като на напълно начинаещ - какво да очаквам от CentOS 5, какъвто ще бъде качен на виртуален сървър, който аз трябва да управлявам. Което в момента ми е пълна мъгла. Свалих Live CD на CentOS 5 и го подкарах. Изглежда красиво, горе-доле чаткам нещата, но така ли ще го виждам на виртуалния сървър? И на какво да наблегна за администрация на виртуален сървър?

Виртуалния сървър е същия като реалния (почти), само че работи във виртуална машина (vmware, xen...) т.е. администрацията е същата. само че за СЪРВЪР забрави за графичен интерфейс и такива глезотийки. Имаш само командна линия. За по-подробна информация потърси една книга на български за начинаещи за линукс (не й помня името)

Виртуалния сървър е същия като реалния (почти), само че работи във виртуална машина (vmware, xen...) т.е. администрацията е същата. само че за СЪРВЪР забрави за графичен интерфейс и такива глезотийки. Имаш само командна линия. За по-подробна информация потърси една книга на български за начинаещи за линукс (не й помня името)

Много те моля да си спомниш!

Благодаря ти за яснотата.

Супер си! :-)

Мен това, което ме ужасява е, че изобщо не зная като ми преместят сайта на виртуалния сървър какво ще видя на екрана като стъпя на него в новата си роля. А това преминаване не е съвсем доброволно. :-(

Редактирано от bimbargo (преглед на промените)

Супер си! :-)

Мен това, което ме ужасява е, че изобщо не зная като ми преместят сайта на виртуалния сървър какво ще видя на екрана като стъпя на него в новата си роля. А това преминаване не е съвсем доброволно. :-(

Ами ще виждаш нещо такова:

http://supportweb.cs.bham.ac.uk/remote_acc.../putty_term.png

http://supportweb.cs.bham.ac.uk/remote_acc...images/pscp.png

Докато свикнеш (ако не си все още) с командната линия е мъка, но след това ще видиш колко по-лесно стават нещата

Е, поне е ясно какво ще ми се изблещи на екрана. Значи ще наблегна на команден ред и команди.

А как се управлява сайт от команден ред ми е бая загадка. Като съм свикнал с тоя Windows и съвсем съм забравил DOS . . . Защото аз си пуснах CentOS 4 и много красивичко изглежда, ама каква полза? Терминалния прозорец явно трябва да гледам. Само!

"Услугата виртуален сървър се предлага с инсталация на ОС (CentOS v.4 или v.5), уеб сървър (Apache), MySQL сървър и PHP" - това ще е качено на сървъра, те ще го конфигурират и преместят сайта. А после? Неизвестно. Публикувано изображение

Е, поне е ясно какво ще ми се изблещи на екрана. Значи ще наблегна на команден ред и команди.

А как се управлява сайт от команден ред ми е бая загадка. Като съм свикнал с тоя Windows и съвсем съм забравил DOS . . . Защото аз си пуснах CentOS 4 и много красивичко изглежда, ама каква полза? Терминалния прозорец явно трябва да гледам. Само!

"Услугата виртуален сървър се предлага с инсталация на ОС (CentOS v.4 или v.5), уеб сървър (Apache), MySQL сървър и PHP" - това ще е качено на сървъра, те ще го конфигурират и преместят сайта. А после? Неизвестно. Публикувано изображение

После четене и експерименти (прави си ги в къщи на виртуална машина) Е, сигурно има ще имаш някакъв уеб базиран интерфейс, но за повечето конфигуриране четеш и питаш :-)
  • 5 седмици по-късно...

Някой имал ли е подобен проблем при boot-ването на PCLinuxOS LiveCD:

no ide channels found [ok]
searching for the loop image: [done]
error: unable to mount the livecd 
dropping you to a limited shell

passwd сменяш root парола

passwd X сменяш паролата на X

passwd -d X изтриваш паролата на X

:angry:

Знаеш ли в кой акаунт влизаш?

хм.знаеш ми адреса,може ли да се се отбиеш?ако си от женски пол?става ли?данайаай.софт.сом
  • 2 седмици по-късно...

Уфф до са пробвах с няколко дистрибуции и нито една неможах да инсталирам. Само с кубунту го инсталирах стигнах до там където ме пита какво да зареди (linux/win) и след като избера аз убунтуто и зарейда там 10инареда и спира... трябваше да натисна Ctrl Alt Del за рестарт и да си пусна XP'то.. при другите дистрибуции ми даваше проблеми още преди да е заредило LiveCD'то (пак с такъв черен екран)

Сега ще пробвам това с vmplayer'а :)

Искам да попитам сега след като съм инсталирал кубунту но немога да го подкарам, как да го деинсталирам?

Аз немога да ти кажя как да стане но предполагам ако е грубо да е със формат, но ако си качиш ubuntu няма да имаш проблеми аз съм от скоро с него но едно научих докато го инсталвах, ако си случайно с повече от един хард махни втория само създава прблеми масхината го намира и почва на него да инсталва.

Аз в момента се опетвам да си пусна нета на ubutu-тото незнам защо но на XP има нет а ubuntu незнам защо но разпознава мрежата но няма нет :clap:

• 2 седмици по-късно...

Уча се на Линукс Федора5, да обаче, след поредния опит за инсталация (разгеле успешен) имам проблем с Х-а. В момента съм на минимална резолюция (800х600), както я пипна, за да я увелича, така тая гад маже всичко по екрана, и пляска което където му скимне, прозорците са насечени (все едно съм ги рязала с бръснарски ножчета). Знам, че вече няма поддръжка за тази федора, но с това разполагам за момента. Ъпдейтнах системата, проблема все още е проблем. Кво да го правя? В момента си развалям очите и псувам като невидяла...

Уча се на Линукс Федора5, да .......

Здравей ! След , като имаш проблем с Федора - защо не опиташ с друго дистро ?! Има над 150 дистрибуции и все една от всички ще ти пасне на компа . Не искам да прозвучи , като реклама , но защо не опиташ с най-известните : Debian , Ubuntu , KUbuntu , Tilix /на български език/ , PCLinuxOS , Mandriva и т.н. ?!

Успех !

Уча се на Линукс Федора5, да обаче, след поредния опит за инсталация (разгеле успешен) имам проблем с Х-а. В момента съм на минимална резолюция (800х600), както я пипна, за да я увелича, така тая гад маже всичко по екрана, и пляска което където му скимне, прозорците са насечени (все едно съм ги рязала с бръснарски ножчета). Знам, че вече няма поддръжка за тази федора, но с това разполагам за момента. Ъпдейтнах системата, проблема все още е проблем. Кво да го правя?

В момента си развалям очите и псувам като невидяла...

Здравей.Както повечето дистрибуции разполагат с инструмен за конфигуриране на Х сървъра, федора също има такъв.Нужно е само да изпълниш следната команда с администраторски акаунт - > redhat-config-xfree86 .Ще се появи меню , чрез което ще можеш да нагласиш настройките,които желаеш Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Е, първо ще трябва да си инсталира или преинсталира правилният драйвер за видеокартата. Отделно, нямам спомен мандривата коректно да задава хоризонтална и вертикална честота на монитора (това автоматичното ).

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, искам да попитам дали мога да пусна Beryl, ако ползвам убунту 7,10 през VMware Player . Защото няправих няколко опита да пусна визуалните ефекти, но ми казва , че не може да бъдат пуснати.

Здравейте, искам да попитам дали мога да пусна Beryl, ако ползвам убунту 7,10 през VMware Player . Защото няправих няколко опита да пусна визуалните ефекти, но ми казва , че не може да бъдат пуснати.

Не мога да ти кажа точно, но и аз съм опитвал и не става...

Не мога да ти кажа точно, но и аз съм опитвал и не става...

Естествено. Никакви 3D ефекти не се поддържат от Virtual box или Vmware или другите програми за виртуални машини. Beryl става на машина, инсталирана или от жива дистрибуция с необходимите драйвери. (Или поне така пишеше в някоя документация на Virtual Box)

Beryl става на машина, инсталирана или от жива дистрибуция с необходимите драйвери. (Или поне така пишеше в някоя документация на Virtual Box)

Е да де, ама аз не питам за Virtual box , а колкото до живата дистрибуция след като си инсталирам драйверите и ми иска рестарт познай какво става? Ами всичко от начало.

Е да де, ама аз не питам за Virtual box , а колкото до живата дистрибуция след като си инсталирам драйверите и ми иска рестарт познай какво става? Ами всичко от начало.

Положението за съжаление не е по-различно при Vmware за съжаление Публикувано изображение

За първоначалното питане мнението ми е - във VirtualBox не може. Линукс разпознава и настройва не твоята истинска видео карта, а нещо от сорта на VirtualBox_нещо_си. Нали в настройките задаваш колко от обема на видеопаметта да се използва, т.е. във VirtualBox разполагаш с "виртуална" видеокарта - с ограничен обем и без 3D ускорение.

За VMware Player не съм сигурен, но вероятно и там е същото.

Сега за следващото питане - при работа с LiveCD могат да се пуснат 3D ефектите. Със сигурност става при Linux Mint и при PCLinuxOS.

Просто след инсталирането на драйверите не се рестартира. За да влязат в дейстие новите настройки, даваш Logout и рестартираш X server-а с <Ctrl><Alt><BackSpace>. При следващо влизане всичко би трябвало да работи.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

искам да инсталирам Убунту 8.04 бетата, специално отделих един дял от харда ми и го напраих EXT3 уж така трябвало да е, да обаче като дам да инсталира и имам 2 варианта или на целия хдд а имам и ХР или ръчно. на ръчно ми дава че нямало root ??? помощ ?

Редактирано от CoCa-CoLa_FAN (преглед на промените)

искам да инсталирам Убунту 8.04 бетата, специално отделих един дял от харда ми и го напраих EXT3 уж така трябвало да е, да обаче като дам да инсталира и имам 2 варианта или на целия хдд а имам и ХР или ръчно. на ръчно ми дава че нямало root ??? помощ ?

Трябва да имаш ДВА дяла, един за самата коренова система с точка на монтиране /

и втората за SWAP

даваш ръчно разделяне и си избираш двата дяла, които искаш да форматираш. Успех Публикувано изображение

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.