Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Здравейте :speak: Преди известно време си "опекох" един диск с PCLinuxOS. Буутнах го разгледах го и когато най - ха края успях да намеря beryl (миля ,че така се пишеше) темата и кликнах да я пусна, системата ме изхвърли при юзър акаунтите (така да го кажа) после когато отново влизах в root акаунта дадох на dark3d и ми излезна съобщение ,че моята система не поддържала 3D, а конфигурацията на компа ми е : 512 МБ Рам 160 ГБ Хард Диск (C: 30гб D: 124гб) 128 МБ Видео Рам - Видеокарта nVidia Ge Force 7300 AMD Sempron 2800+ Процесор Gigabayte GA-K8NE-RH Дънна платка Да поясня само, че Линукса го пускам от лайф СД-то не е инсталиран, защото все още се уча, а иначе операционната система която е инсталирана на харада е Windows Vista Ultimate. Надявам се не съм пропуснал нещо :grimace: ако съм изпуснал нещо кажете за да допълня :wow: Та въпроса ми е как може да си пусна Beryl темата и 3D ефектите ?

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Първо прочети малко за Линукс и после инсталирай. Най-добре пробвай с виртуална машина - така няма да инсталираш нищо и ще можеш да се запознаеш с Линукс. Първо инсталирай vmplayer после си свали готовата виртуална машина Ubuntu Ultimate. Така ще имаш Линукс който стартираш като обиновенна програма в Уиндос и можеш да го разучаваш на воля.

Упътване:

how-to-install-vmware-player-on-windows

run-ubuntu-linux-on-windows-xp-using

Oт др място мога ли да си дръпна Ubuntu-то , понеже в този торент има малко сийдари или няма въобще ?

Редактирано от LordVeidar (преглед на промените)

Здравейте ;) Преди известно време си "опекох" един диск с PCLinuxOS. Буутнах го разгледах го и когато най - ха края успях да намеря beryl (миля ,че така се пишеше) темата и кликнах да я пусна, системата ме изхвърли при юзър акаунтите

(така да го кажа) после когато отново влизах в root акаунта дадох на dark3d и ми излезна съобщение ,че моята система не поддържала 3D, а конфигурацията на компа ми е :

512 МБ Рам

160 ГБ Хард Диск (C: 30гб D: 124гб)

128 МБ Видео Рам - Видеокарта nVidia Ge Force 7300

AMD Sempron 2800+ Процесор

Gigabayte GA-K8NE-RH Дънна платка

Да поясня само, че Линукса го пускам от лайф СД-то не е инсталиран, защото все още се уча, а иначе операционната система която е инсталирана на харада е Windows Vista Ultimate.

Надявам се не съм пропуснал нещо :eek: ако съм изпуснал нещо кажете за да допълня ;)

Та въпроса ми е как може да си пусна Beryl темата и 3D ефектите ?

Трябва да си го инсталирал, на харда и да са сложени драйвърите. Погледни на сайта им за повече информация

Трябва да си го инсталирал, на харда и да са сложени драйвърите. Погледни на сайта им за повече информация

Мерси много :eek:

Oт др място мога ли да си дръпна Ubuntu-то , понеже в този торент има малко сийдари или няма въобще ?

Здравей ! Защо не пробваш от Тук ? Гарантирам ти , че много бързо ще го изтеглиш . Избери български сървър и .... дърпай . Успех !

Благодаря за помощта , но на мен ми трябва VirtualMachine за VMware , а тук са обикновените дистро-та . Те едва ли ще ми трябват .

Благодаря за помощта , но на мен ми трябва VirtualMachine за VMware , а тук са обикновените дистро-та . Те едва ли ще ми трябват .

Публикувано изображение

Това много смешно звучи. Сега да ти обясним. Целта на емулаторите било то Wmware, VirtualBox или който и да е имат за цел да създадат среда за работа на различни операционни системи под работеща такава. Не се изисква инсталираните виртуални машини да са специални или нещо такова. Трябват ти напълно нормални инсталационни DVD/CD-та. В повечето случаи за х86 архитектури. Можеш изключително лесно да си ги намериш с помощта на google. Ако и това не успееш да направиш по-добре не се занимавай с линукси. :speak:

Отиваш на сайта на vmware и си избираш - там има бол. Научете се да търсите - пусни едно търсене в Гугъл да видиш що нещо има!

Навсякаде намерих торенти , които имат малко сийдари и скоростта е ужасна . Мисълта ми беше , да не тегля от торенти , но явно никои не ме е разбрал . Все пак благодаря за помощта. @MDMA досега не бях ползвал VMware и незнаех , че с тава с обикновени дистрота (DVD/CD-та).

Редактирано от LordVeidar (преглед на промените)

Здравей ! Не е възможно да намираш само торент-файлове ?! Погледна ли ми мнението от предната страница : Цък

Първо да благодаря на @maicky , за помощта :) Сега идва другия въпрос : подкарвам си Ubuntut-то с VMWare Player -а , но ОС ми иска user и pass а преди това не ме е питало да задавам такива параметри . Ако на някой му идва нещо на ум да помага :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте :wors: може ли да ми препоръчате някоя лайф дистрибуция на Линукс ? Само да допълня по възможност да видя и 3Д ефектите но без да я инсталирам на компа! Пробвал съм PCLinuxOS и съм много доволен само че искам да пробвам и други дистрибуциии. Публикувано изображение

Повечето Линукси ги има на LiveCD.Бих ти препоръчал като за начола да пробваш с Tilix.След каот пуснеш LiveCD-то просто натискаш върху инсталиране и следваш инструкцийте.Друго което се инсталира по почти същия начин само,че на английски е Ubuntu 7.04

• 1 месец по-късно...

Инсталирай се Ubuntu най-готината Линукс базирана операцйонна система.Аз сега пиша от нея, много готина.

Ето малко снимки от него:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от marto008 (преглед на промените)

Значи опитах да инсталирам убунту от лайф сд,като преди това си форматирах 2 дяла както сте описали.На автоматичен инстал нещо нещеше и затова следвах втората опция-с водене.Зареди до 46% и половин час не мръдна?Съответно му дадох рестарт и след това не ми тръгна и уина??Какво не правя както трябва?Нали може и двете на една машина?

Значи опитах да инсталирам убунту от лайф сд,като преди това си форматирах 2 дяла както сте описали.На автоматичен инстал нещо нещеше и затова следвах втората опция-с водене.Зареди до 46% и половин час не мръдна?Съответно му дадох рестарт и след това не ми тръгна и уина??Какво не правя както трябва?Нали може и двете на една машина?

Здравей ! Да , може и двете на един компютър . Явно нещо си сбъркал при разделянето и форматирането на дяловете на харда . Има трета опция , където ръчно да разделиш дяловете . Тогава ще ти покаже целия хард-диск и ти ще избереш точно от кой дял да отдели . Него ще форматира и там ще се инсталира .

Опитай пак . Не мисля , че си загубил Уиндоус-а - просто сега не иска да ти зареди нито една система , защото нямаш инсталиран GRUB или Lilo . ...

Майки,ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ човек.Тъкмо щях да преинсталирам уина.Инсталирах убунту и сега вече работят и двете.Добре че леко бях чел и имам някакво елементарно понятие кво е grub и lilo,за да се замисля кво ми казваш :)

Ако имаш проблем при инсталацията на Убунту пробвай да го инсталираш с Wubi.

Ако имаш проблем при инсталацията на Убунту пробвай да го инсталираш с Wubi.

Здравей ! ..... И какво ще се промени , ако все пак има проблем с инсталацията :doh: ?! ... Не мисля , че е нужно да слага допълнителни програми , като се има в предвид , че някой има проблем още с инсталацията на дистрибуцията .

Сега идва другия въпрос : подкарвам си Ubuntut-то с VMWare Player -а , но ОС ми иска user и pass а преди това не ме е питало да задавам такива параметри . Ако на някой му идва нещо на ум да помага :ph34r:

И при мен е така. Публикувано изображение

passwd сменяш root парола passwd X сменяш паролата на X passwd -d X изтриваш паролата на X :ph34r: Знаеш ли в кой акаунт влизаш?

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

На кое име се води домашната ти директория?Линукс има различни акаунти в които не бива много да се бъркаш...

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

На XP-то, когато цъкна върху старт бутона отгоре пише Techno Vision. За това ли става въпрос? Аз съм пълен лаик и дано правилно съм разбрал въпросът ти. П.С. След като прочетох тук там ми стана ясно, че не ме питаш това. Но аз не съм задавал нито user нито pass и аз не знам от къде да ги получа.

Редактирано от ogibo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.