Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

AlkatrazBG, като чета дългата ти тирада и мърморене за пореден път се убеждавам, че някои потребители като чуят за операционна система то трябва тя задължително да е аналог на Уиндоус - разбирай щракай с мишка и съответно с пръсти. Обясненията ти защо предпочиташ Уиндоус пред Линукс са доста куци, а примера с PPPoE е направо смешен. Откакто съществува NetworkManager>Network Connections, който отдавна е включен в повечето големи дистрибуции настройката на връзката отнема под минута в графична среда. Гугъл веднага ми даде отговор на твоето терзание - http://linkbg.com/?p=116

Ползвам Линукс от 7,8 години и съм свидетел на огромния прогрес на графичните му среди. От 3 години като ОС във фирмата без преинсталация и бих казал почти без проблеми. И с много рядко писане в конзолата като "туземец". Да не говоря, че колегите въобще не са в час, но нямат проблем с ползването му.

Мисля, че Уиндоус е твоята операционна система, а ако искаш Линукс се насочи към някой с платена поддръжка за да ти оправят проблемите.

Иначе, plamen74 ти е дал много добър пример за максимално добро линукс дистро.

Извинявам се за малко острия тон, а също, че се измества темата.

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

......И с много рядко писане в конзолата като "туземец". ......

Иначе, plamen74 ти е дал много добър пример за максимално добро линукс дистро.

....

izen, за мен туземци са тези, които възприемат линука само като графичен интерфейс и цъкат с мишката. Занимавам се сигурно повече от 15 години с тази ОС и все си пиша в конзолата и все правя разни магийки и чудеса, а не като други да съм ограничен с това, което може конкретната програма с графичен интерфейс!

Пламен може да е дал нелоша дистрибуция, но да е "максимално добро линукс дистро" е просто пресилено. Добро за какво, за кого?

Ако си се опитал да инсталираш ubuntu просто няма начин да не успееш ! Има един интересен вариант при него, който се казва ubuntu for windows. Като им влезнеш в официалния сайт и download има какво ubuntu да си свалиш и там има едно файлче 2mb, което го сваляш и само задаваш в кой дял искаш да ти е линукса и колко GB памет да ти заеме. В две думи даваш няколко пъти next и след 20-30 мин linuxa ти е инсталиран по лесно от един photoshop, дори имаш ли връзка с интернет ще ти е намерило всички драйвери. От там нататък, ако не си някакъв върл фен на windows-ките игри и програми(не, че с повечко четене няма да ги подкараш и на linux!) просто няма да стартираш друго освен linux-a :)

Известно е че има както сървърно ориентирани дистрибуции, така и десктоп ориентирани. В случая УСУ за мен е една максимално добра убунту десктоп дистрибуция с макс брой добре подбрани графични инструменти, което я прави подходяща за начинаещи( и не само) потребители. Включени са основни и допълнителни програми достатъчни за почти напълно функционална работа в десктоп среда, много от които аналог на уиндоуските приложения. Capnemo, все пак една от посоките на развитие на Линукс е ориентирана към по широк кръг потрбители, вкл. и с по ниска инф. култура. Мисля, че Убунту се появи точно с тази идея, и новата графична среда Unity( която аз никак не харесвам!) е продължение в тази посока. Разбира се силата на конзолата в Линукс е неоспорима, но за нея се иска много повече а и всеки начинаещ потребител се спича само като чуе за работа в извънграфична среда. Затова пък впоследствие всички опират до нея когато трябва да решат някой проблем и така вървят напред.

....

Capnemo, все пак една от посоките на развитие на Линукс е ориентирана към по широк кръг потрбители, вкл. и с по ниска инф. култура. Мисля, че Убунту се появи точно с тази идея, и новата графична среда Unity( която аз никак не харесвам!) е продължение в тази посока. Разбира се силата на конзолата в Линукс е неоспорима, но за нея се иска много повече а и всеки начинаещ потребител се спича само като чуе за работа в извънграфична среда. Затова пък впоследствие всички опират до нея когато трябва да решат някой проблем и така вървят напред.

Не, това е глобална грешка. Линукс за десктоп ВИНАГИ ще си остане маргинална ОС, Тя е намерила мястото си и използването й като десктоп е заради глезотия, мързел или много специфични изисквания. Не ме разбирайте че не харесвам Линукс, просто десктопа не е неговата сила

Не, това е глобална грешка. Линукс за десктоп ВИНАГИ ще си остане маргинална ОС, Тя е намерила мястото си и използването й като десктоп е заради глезотия, мързел или много специфични изисквания. Не ме разбирайте че не харесвам Линукс, просто десктопа не е неговата сила

Е, това доста крайно изказване, чак пък глобална грешка и т.н. Ползването и като десктоп е от достатъчно на брой потребители за да опровергае такова твърдение, а и не разбрах защо не трябва да се развива в тази посока, поради каква причина трябва да остане сървърно ориентирана, където превъзходството и наистина е неоспоримо.

Izen Аз не предпочитам Windows и за това съм на Mac OS . Ако съм искал конзола да съм си инсталирал сървърна версия . Не мрънкам и си решавам проблемите сам. Нито ще дойдеш да ми ги оправиш ти нито някой друг. Линукс като не иска да е десктоп ориентиран ще си остане система за сървъри и за ентусиасти. Не ми е проблем да съм с която си поискам операционна система измислена на планетата и да работя с нея но искам като инсталирам нещо с определена визия и възможности то да си седи такова а не да се налага на всеки 6 месеца да му изменят изгледа. Искам GNOM 2 и нищо по различно от него ( лошо ли е) , и за това ще си инсталирам дистрибуция с тоя шел и ще и спра ъпдейтите и така ще си реша проблема . Знаех си че ако изкажа малко по различно мнение ще се намери някой като тебе да ми казва аз какъв юзер съм и на какво трябва да седя. Ако трябва ще си инсталирам един Слакауер и ще го настройвам 3 месеца и пак ще имам това което аз желая и в вида в който на мене ми изнася.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

... Добро за какво, за кого?

За другите не знам, но за мен е (по-горе споменах защо)!

AlkatrazBG Мак-а и на мен ми харесва, но пьрво нямам толкова много пари, че да си го купя (а хакинтош не искам) и второ дори и да имам парите пак няма да го купя като знам, че цетана му е като на автомобил втора рька ;)

А дистрибуции колкото искаш има - избора е голям! Например един приятел беше решил да тества Linpus, но когато аз го тествах вьв виртуална машина се оказа, че не иска да стартира след инсталацията, а и дистро което няма БГ локализация не е много за предпочитане за хора незнаещи английски, а и Линпус-а има само английски и китайски! Колкото и да е добро, колко от незнаещите английски биха го ползвали?!

capnemo и аз като теб обичам да ползвам конзолата ;) В повечето случаи Alt+F2 и стартирам което ми трябва!

Izen Аз не предпочитам Windows и за това съм на Mac OS . Ако съм искал конзола да съм си инсталирал сървърна версия . Не мрънкам и си решавам проблемите сам. Нито ще дойдеш да ми ги оправиш ти нито някой друг. Линукс като не иска да е десктоп ориентиран ще си остане система за сървъри и за ентусиасти. Не ми е проблем да съм с която си поискам операционна система измислена на планетата и да работя с нея но искам като инсталирам нещо с определена визия и възможности то да си седи такова а не да се налага на всеки 6 месеца да му изменят изгледа. Искам GNOM 2 и нищо по различно от него ( лошо ли е) , и за това ще си инсталирам дистрибуция с тоя шел и ще и спра ъпдейтите и така ще си реша проблема . Знаех си че ако изкажа малко по различно мнение ще се намери някой като тебе да ми казва аз какъв юзер съм и на какво трябва да седя. Ако трябва ще си инсталирам един Слакауер и ще го настройвам 3 месеца и пак ще имам това което аз желая и в вида в който на мене ми изнася.

Вероятно съм те засегнал, но ми е трудно да разбера какъв точно ти е проблема. Вярно е, че се спира поддръжката, като най напред security updates , по-късно изцяло. Много хора се притесняват от спиране поддръжката на Уиндоус ХР , но това е неизбежно. Относно ъпдейтите правилно е да се спрат, когато нещата са в ред защото проблемите започват 90% след ненужни ъпдейти, особено на графични драйвери и нови ядра. Много хора затова предпочитат стабилни версии и такива с дълга поддръжка, което на практика е почти същото.

И аз като теб предпочитам Гном 2 и проблема го решавам, като след като инсталирам и конфигурирам всички нужни за мен приложения правя Remastersys, и чрез него клиентски или пълно копие на системата като имидж фаил. Това е изключително удобен инструмент и ми решава проблема със спиране на поддръжката, особено за по стар хардуер, а основно позволява директна инсталация от диск с всички предварително инсталирани програми.

Правил съм такива дискове и за приятели, които искат готова система според техните нужди.

Remastersys e дебиан ориентиран, но подобен инструмент имаше и в Мандрива и PCLinuxOS, имам такъв диск правен с PCLinux 2009.1, която също отдавна не се поддържа.

Добър ден! Реших машинката от подписа да я подкарам под Linux и по-точно под Kubuntu, но се притеснявам за драйверите, понеже в сайта на Intel за моето дъно няма драйвери. Та въпроса ми е ако си сложа kubuntu дали ще ми тръгне без проблем ?

Количеството рам памет е малко. Част от него се заделя за видеото. Kubuntu ползва KDE файлов управител, а той е ресурсоемък. Насочи се към нещо по-леко, иначе драйверите не са ти проблем за тази дистрибуция. Пробвай Xubuntu или Lubuntu, и то 10.04 версии.

• 3 седмици по-късно...

Имай в предвид, че Lubuntu 10.04 имаше един бъг, който не успях да отстраня.При смянана клавиатурната подредба знаменцето на BG липсваше, въпреки, че беше налично в pixmaps. Версия 10.10 беше перфектна, но поддръжката и изтичва краят на април. 11.04 и 11.10 не могат да се свързват с pppoe през netwark manager, а само с pppoeconf през конзолата. Та най- добре избери xubuntu 10.04, Linux Mint 9 LXDE или XFCE или LMDE с XFCE. последната мисля, че ще бъде особено подходяща за теб. Това http://img190.imageshack.us/img190/4070/debianwheezy.png е Debian Wheezy с XFCE на която е базирана и LMD с XFCE. Консумацията е ниска, а средата е доста стабилна. Единственият и недостатък е частичният превод на български, но той постоянно се подобрява.

• 2 седмици по-късно...

привет на всички ;) имам проблем и мисля ,че тук е точното място да си споделя мъките :D снощи си свалих убунту 11.10 което е 32 бит-а и реших да го пробвам на лаптопа си ( acer aspire 5732z ).до тук всичко беше ток и жица.рестартирах лаптопа ,буутна се ,излезе менюто за тест на меморито ,за инсталацията и за стартиране на убунту без да се инсталира. е реших да стартирам ОС за да я видя какво представлява ( новата ,последно работех на 8 ) и тук вече идва проблема... излиза ми на екрана една камара редове с команди което приемам ,че е нормално и логично ,но след това екрана на лаптопа се изключва ,но се чува мелодия която ми подсказва ,че се е стартирал. направих го 3-4 пъти и все така става.харда ми е празен ,току преди теста форматиран.взех и свързах монитора от настолния компютър с лаптопа и картина се появи.само на лаптопа няма ,защо така ,има ли оправия ? ако може някой да помогне ще съм благодарен !

Малко е странно да не ти разпознае Intel-ска видеокарта. Юнити май е доста капризна. Пусни някоя по- стара 64 битова версия - примерно Ubuntu 10.04 и виж то как се държи. Ако държиш да е точно 11.10 - ползвай Xubuntu или Кубунту.

честно казано не държа да е 11.10 ,просо на убунту ми е много приятен дизайна :) мерси ще пробвам...

И аз имам проблем с настройките на вградена в дъното интелска видеокарта.Картата е 82915G/GV. Не може да се зададе по-голяма резолюция от 1024/768, а на 23" монитор тази резолюция не изглежда добре. Със Кубунту 11.10 сам. От 3-4 дни инсталирах на друг дял/диск/ Кубунту 12.04, но положението е абсолютно същото. Някой има ли идея как мога да задам резолюция 1680/1050 или поне 1440/900?

peter@peter-desktop:~$ xrandr Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 4096 x 4096 VGA1 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm 1024x768 60.0* 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 peter@peter-desktop:~$

Май и при теб свободният драйвър поддържа до 4096/4096. Опита ли да вдигнеш резолюцията през някакъв графичен инструмент. Не мога да ти предложа да редактираш директно xorg.conf, защото, доколкото знам в Убунту няма такъв файл и трябва да го генерираш.

В форума на Убунту са дали следното решение за тази карта http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1893793

sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel

sudo gdm restat ако си с GNOM

or, for kde

sudo kdm restart aкo си с KDE

Може и да се бъркам заради 25-те преинсталации за 2 седмици но ми се мерна при ъпдейт на Кубунту ,че тегли и обновяване за тия интелски карти . Брех мама му стара точно пък от Интел карта не съм очаквал изненади в линукс :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.