Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за SATA кабел

Featured Replies

Харда ми е вързан със САТА кабел.Последните дни се случва компютъра да забива.Инсталацията е прясна,пуснах тест на рамта и харда,всичко мина без грешки.Температурите са нормални.След като забие трябва да се изключи от захранването за малко за да палне пак,иначе компютъра пали ама харда неще да върти.Забелязвам че като наместя въпросния кабел няма проблеми.Обаче той си е хлабав и на дъното и на самия хард.Мисълта ми е дали въпросния кабел може да прави мизерията?Лошото е че забива произволно,ако знаех какво е да съм го метнал в кофата досега.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

Най-лесно ще е да пробваш с един нов кабел. ;) Случвало ми се е компютър да забива заради скапан SATA или IDE кабел.

• Автор

Мерси,сега закрепих положението като ръгнах кабела на другото място на дъното(има два САТА изхода).Ако забие пак ще сменя кабела,трябва да имам такъв.

Те по принцип седят малко хлабаво тия кабели. Моят е същия...

• Автор

Именно,седят хлабаво.Засега на другия САТА слот на дъното не е забивало,ако го направи или ще сложа подложка(най-вероятно клечка за зъби) която хем да не е проводник и да държи стегнато или направо ще го сменя.Що не са ги направили със щипки тия кабели да им се чудиш.

• Автор

Все още не е забило,имам си резервен САТА кабел за смяна ако има мизерия.Прави ми впечатление друго,часовника изостава след като изрично го сверих сутринта.Сега вече е с час назад,знам че синхронизира около 1 път в седмицата.Вече незнам какво става.

Все още не е забило,имам си резервен САТА кабел за смяна ако има мизерия.Прави ми впечатление друго,часовника изостава след като изрично го сверих сутринта.Сега вече е с час назад,знам че синхронизира около 1 път в седмицата.Вече незнам какво става.

Опитайте с друг сървър за точно време. На сайта на Microsoft е на разположение полезна статия с адреси на такива сървъри – вижте на http://support.microsoft.com/kb/262680. Не е актуализирана от октомври 2003 г., така че някои от сървърите в списъка може вече да ги няма, но все някой ще ви послужи.

По-добро решение би било да ползвате софтуера от проекта NTP (Network Time Protocol, мрежов протокол за точно време). Той ползва пул (група) от сървъри, така че не е фатално някой от тях да изчезне. Освен това измерва неточността на часовника и сам съобразява необходимата честота на сверяване. Това обаче може да се окаже неуместно, ако нямате постоянна Интернет връзка. Ако решите да опитате NTP, версията за Windows можете да вземете от www.meinberg.de/english/sw/ntp.htm. Инсталирането е лесно – можете да потвърдите всички предложени настройки, освен на въпроса за групата от сървъри. Там (вижте снимката) поставете отметка пред ”Create an initial configuration file…”, а в падащия списък отдолу изберете европейския пул.

В Windows няма средство за задаване на интервал от време, през който да се сверява часовникът. Microsoft дори не предлага инструкция как да се направи това с редактора на Регистъра на Windows, Registry Editor. В Мрежата могат да се намерят указания за Windows 2000, които обаче не вървят за XP. Все пак начин има.

Пуснете Registry Editor и разгърнете Hkey_Local_MachineSystemCurrentControlSetServicesW32TimeTimeProviders и после изберете NtpClient. Вдясно щракнете двукратно върху стойността SpecialPollInterval. Ако такава няма, създайте я – щракнете вдясно с десния бутон на мишката и от контекстното меню изберете New, Dword Value и задайте име SpecialPollInterval. Установете я на желаното от вас време (в секунди), през което желаете да се сверява часовникът. Внимавайте – по подразбиране се очаква да въведете числото в шестнайсетично представяне, а не в десетично.

За да избегнем евентуално объркване, в директория Help на диска към списанието ви предлагаме три файла за автоматична промяна на Регистъра. Би трябвало да работят на Windows XP и Windows Server 2003. С файла timeupd_6hr.reg ще накарате часовникът да се сверява автоматично през 6 часа. Съответно, с timeupd_1day.reg – веднъж дневно, а с timeupd_default.reg ще върнете обичайното ежеседмично автоматично сверяване. След стартиране на съответния файл, рестартирайте компютъра, или поне услугата Windows Time Service – едва след това промяната ще влезе в сила.

Източник: PCWORLD.BG

Да не би CMOS батерията да си отива?

Това ще е малкото зло...за часовника отговаря обикновенно друг чип който ако се повреди...

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• Автор

И аз помислих за батерията,оставих компютъра цяла нощ да работи за тест.Засега няма проблеми,ще го оставя и през деня докато съм на работа.Снощи сверих часовника от Уиндоус и погледнах в БИОС-а,там също беше наред.Ще пиша пак ако има проблем.

Напоследък default сървърите за времето не работят... Препоръчвам ти също да си сложиш нов, който работи. Аз съм си сложил един от Редмънд, ама не помна кой точно, на компютъра вкъщи ми е, а сега съм на работа.

bg.pool.ntp.org - българският тайм сървър. Случва се и тои да е зает, но ако изчакате няколко секунди и повторите сработва. Ако не ви харесва - пишете в google - time server и изскача една гора сървър-и.

П.П. Windows сверява BIOS.

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Така,след като продължи да забива(най-често като го натоваря) смених SATA кабела с нов.Нямаше ефект,смених и батерийката на дъното с нова.Днес след 10 минути игра на Toca.Pro.Race.Driver пак заби.Рестартирах го и се оправи,преди малко пуснах компютъра и той не пална монитора,рестартирах го и тръгна.Пак тествах рам,хард и гледах температури.Всичко е нормално,температурите са ми следните плюс/минус 4-5 градуса:

526843_orig.jpg

Какво може да е....дъното?Като казах за него то е Asrock K8NF4G-SATA2(има още гаранция гледам).Посъветвайте ме какво да направя господа хардуерни специалисти щото съм склонен към насилие над компютъра вече.

:P

Така,след като продължи да забива(най-често като го натоваря) смених SATA кабела с нов.Нямаше ефект,смених и батерийката на дъното с нова.Днес след 10 минути игра на Toca.Pro.Race.Driver пак заби.Рестартирах го и се оправи,преди малко пуснах компютъра и той не пална монитора,рестартирах го и тръгна.Пак тествах рам,хард и гледах температури.Всичко е нормално,температурите са ми следните плюс/минус 4-5 градуса:

526843_orig.jpg

Какво може да е....дъното?Като казах за него то е Asrock K8NF4G-SATA2(има още гаранция гледам).Посъветвайте ме какво да направя господа хардуерни специалисти щото съм склонен към насилие над компютъра вече.

:question:

А може би захранването! sad.gif

• Автор

Защо мислиш че е то?Иначе и то е на 4-5 месеца,Forton 350 PNF.

Оставам с впечатлението, че компа ти забива след по-сериозно натоварване, например десетина минути игра на Токата. Това ме навежда на мисълта за проблем с терпературите. Опитай при свален капак да пипнеш радиатора на чипсета, ама Фнимателската, да не се изгориш. Ако ти залепне пръста.. трябва да се вземат мерки за охлаждането в тези жарки дни. Погледнах термометъра, в момента (20:48 часа) е 31 градуса при мен (в Сливен) на 1.2 метра от пода...

Ако температурите са нормални за условията, трябва да се пробва с подмяна на компонентите, един по една biggrin.gif както казват някои мои съграждани, за да се види проблема. Дано не е дъното де и дано да е в гаранция проблемния чаркалък laugh.gif

Ами освен да погледнеш и температурите на видеокартата, струва ми се че от там ти идват проблемите. Захранването е напълно в нормите по скрийншота, който си приложил.

• Автор

527046_t.jpg

Незнам на кое викаш радиатор на чипсет ама ако е 1 е нормално топло.2 е горещо ама си държа ръката на него.

Ами освен да погледнеш и температурите на видеокартата

Карам с вграденото видео и не съм геймър,отвреме навреме покарвам нещо.

Иначе имам вариант да взема назаем в понеделник едно смотано захранване и да пробвам и с него.Хубаво е ако е някой компонент да се знае за да мога да го рекламирам или да си го купя.Пък и няма как да докажа че има проблем там където съм купил чарка защото забиването не става всеки път и ще ме помислят за луд.Още отсега се сещам как ще се обадят да си прибера компа защото му няма нищо,ще го донеса и пак ще се случи....и така безкрай.Иначе компютъра е купен от едно място с гаранция за всеки чарк.Отделно съм купил от друго място едната платка рам и захранването.

Ами видеото ти се намира в No1 :question: и освен да има някакъв конфликт в софтуера, не виждам какво може да е. определено не е захранване, поне по показанията на Еверест, но може да погледнеш и в БИОС как е!

Прави са някои, като ти казват да си замериш волтажа на захранването.

Вземи си кабел със клик-букса такава, която ще хваща добре и няма да се клати.

Моля те да уточниш също така и начина на забиване: Freeze, BSOD или друго.

Пробвай да го натовариш малко да речем 5 минути и преди това пусни програма (Everest примерно) която да ти отчете температурните показатели преди и по време на натоварване и съответно след за да може да се ориентира човек.

Добави доппълнителен вентилатор изкарващ отзад топлият въздух и един отпред за вкарване на свеж такъв.

@ pit

1 е радиатора на чипсета, а 2 е на видеото. Хайде със здраве :question:

Редактирано от error_404 (преглед на промените)

• Автор
Моля те да уточниш също така и начина на забиване: Freeze, BSOD или друго.

Незнам кое от изброените какво е ама забиването се състои в това че екрана остава да свети,харда спира да върти и нищо неможе да се направи освен ресет по грубия начин.При натоварване темперетурите се покачват с максимум 5 градуса,гледах днес при около два часа конвертиране(там натоварването е на макс).

Евереста ти докладва доста добри волтажи, но според това което пишеш за забиването ми се струва, че другите са прави. Пробвай с друго захранване, но първо погледни дали твоето се охлажда добре, т.е. дали му се върти перката. Случвало се е да стават такива замръзвания точно при не добре охлаждащо се захранване. Друго не се сещам, освен както казах по горе, софтуерен конфликт.

• Автор

Бе то лесно ще го форматна за два часа ама не съм убеден че това може да е.Засега разкарах молекса на харда и го пуснах на нормалното си захранване.Ако прави мизерия ще пробвам с друго захранване в понеделник.

• Автор

Натоварих харда на макс с един ерор скан за 30 минути,вдигна 45 градуса.Всичко работи,утре ще напъна и видеото с една игрица да не би да е от него,имам подръка едно малко вентилаторче което ще пасне на радиатора на вграденото видео да пробвам и с него.Сега лягам да гледам Нос страх.

527153_t.jpg

• Автор

Тази сутрин пак ми изостана часовника въпреки че съм с трета(чисто нова батерия).Иначе досега не е забивал откакто смених захранващия на харда.Захранването ли да е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.