Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ясни са датите за задължителните матури!

Featured Replies

• Автор
Мислиш ли?! Аз не мисля така... :speak: Кой нормален ученик е ЗА матурите?! За много хора матурите за абсолютно безсмислени.... да не говорим, че нямат право да обявят окончателно, че такива ще има в края на 11 началото на 12 клас... Не виждам защо ги защитаваш..... Това което създава излишно напрежение са именно матурите...

Изобщо не можеш да ме убедиш, че има смисъл от матурите..... Ако мислиш, че можеш пробвай се... :P

И един въпрос: На колко си години?

Време е Вълчев да си подаде оставката..... ;) О-СТА-ВКАААА! И да стане министър на ХУМОРА И САТИРАТА ;)

Ами да мисля,след като го казвам че малко хора роптаят срещу матурите значи е така!Много нормални ученици са за матурите.От друга тема разбрах че ти въобще не знаеш какво ще представляват матурите,ами явно хич не си се и поинтересувала и веднага си почнала да роптаеш без да знаеш за какво става въпрос.Мисля че е редно,човек преди да

изказва едно мнение е хубаво да провери за какво става въпрос и тогава да говори.След като е решено да има матури ще ги има.И вместо да роптаеш седни си на дупето и чети за да успееш!Матурите не са ти виновни,вие просто не сте научени да учите,много ви е по-лесно да седнете в кафенето,да пушите цигари в двора на училищата,да не влизате в часове,да се правите на болни и да си стоите в къщи понеже имате извинителни бележки,а не да ходите на училище и да си готвите уроците.Така че оправдания не желая да приемам,ама то така ама онова така!Не е важно на колко съм години!Но само ще ти кажа че съм завършил средно образование доста отдавна в началото на този век!

И съм държал две задължителни матури и не съм ревал като вас.Седнал съм си на задника,чел съм и съм си ги взел!

А не съм се оплаквал,ама то матурите,ама тва онова,стига се оплаквайте!

Ами и министър Вълчев да си подаде оставката,няма да ви се промени дереджето.Мислиш ли че следващия министър и той няма да въведе матурите!За матурите се говори от далечната 2003 година,е все някога трябва да ги въведат,все трябва да има випуск които да е първи!Така че стига си се оплаквала ти и тези като теб единиците които са против матурите!Матурите са под формата на тестове,от тестовете ли ви е страх?

http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi

Ето тук,са примерни варианти на матурите и наредба 1 с програмите за матурите и наредба 3,за организация и провеждане на матурите!

Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Ще седнете,ще почетете и ще си вземете матурите!Успех!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

• Отговори 69
  • Прегледи 26,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

От друга тема разбрах че ти въобще не знаеш какво ще представляват матурите,ами явно хич не си се и поинтересувала и веднага си почнала да роптаеш без да знаеш за какво става въпрос.Мисля че е редно,човек преди да

изказва едно мнение е хубаво да провери за какво става въпрос и тогава да говори.

Виж аз по литература и английски съм добре и самите тестове не ме притесняват... Но какъв е смисъла да ги държа?

Матурите не са ти виновни,вие просто не сте научени да учите,

Ами кой трябва да ни научи? Не е ли това работа на образователната система да организира нещата така, че да се "научим"?!

Така че оправдания не желая да приемам,ама то така ама онова така!

Еми не приемай... аз не те и карам даже ;) Всичко което казвам си е "на мойта сметка".

Не е важно на колко съм години!Но само ще ти кажа че съм завършил средно образование доста отдавна в началото на този век!

Доста отдавна.... ето това ми стига ;)

И съм държал две задължителни матури и не съм ревал като вас.Седнал съм си на задника,чел съм и съм си ги взел!

А не съм се оплаквал,ама то матурите,ама тва онова,стига се оплаквайте!

:shake_puter: Да беше сега 12 клас да ги държиш по този начин, по който са ни ги натресли в края на миналата учебна/началото на тази да те питам тогава....

Ами и министър Вълчев да си подаде оставката,няма да ви се промени дереджето.Мислиш ли че следващия министър и той няма да въведе матурите!

Прав си... всички са от един бустан с тикви....

За матурите се говори от далечната 2003 година,е все някога трябва да ги въведат,все трябва да има випуск които да е първи!

Еми да ги бяха обявили от 2003та та да знаем, че ще ги държим.... За това ли толкова години се "трепам" да пиша интерпретативни съчинения и после "ама то ще е тест... бля бля"

Така че стига си се оплаквала ти и тези като теб единиците които са против матурите!

Хахаахахаахах повярвай ми познавам повече 12класници от теб и всички сме против... Това, че не виждаш нещо не значи, че го няма нали така?! А и както сам каза ние просто нямаме време нито да четем пък камо ли да пишем по разни форуми от "цигари и ходене по кафета"...

Матурите са под формата на тестове,от тестовете ли ви е страх?

Страх ме е "само Халеевата комета да не кривне при своето поредно идване към Земята."

Лек ден и УСПЕХ в усмиряването на страстите! Аз ще си продължавам да наливам масло в огъня каквото и да казваш... cool.gif

http://mon.bg/opencms/opencms/documents/dzi

Ето тук,са примерни варианти на матурите и наредба 1 с програмите за матурите и наредба 3,за организация и провеждане на матурите!

Сега като си отвориш примерния вариант по съответните предмети,ще видиш какво представляват матурите!Матурите са под формата на тестове,по всеки предмет!Така че не се бойте не е страшно!Ще седнете,ще почетете и ще си вземете матурите!Успех!

Абе като цъкна на примерния вариант след това файла ми излиза на няква маймуница. Някой ще копне ли една две страници във форума да видя за ко иде реч...

• Автор
Виж аз по литература и английски съм добре и самите тестове не ме притесняват... Но какъв е смисъла да ги държа?

Ами кой трябва да ни научи? Не е ли това работа на образователната система да организира нещата така, че да се "научим"?!

Еми не приемай... аз не те и карам даже :wors: Всичко което казвам си е "на мойта сметка".

Доста отдавна.... ето това ми стига ;)

;) Да беше сега 12 клас да ги държиш по този начин, по който са ни ги натресли в края на миналата учебна/началото на тази да те питам тогава....

Прав си... всички са от един бустан с тикви....

Еми да ги бяха обявили от 2003та та да знаем, че ще ги държим.... За това ли толкова години се "трепам" да пиша интерпретативни съчинения и после "ама то ще е тест... бля бля"

Хахаахахаахах повярвай ми познавам повече 12класници от теб и всички сме против... Това, че не виждаш нещо не значи, че го няма нали така?! А и както сам каза ние просто нямаме време нито да четем пък камо ли да пишем по разни форуми от "цигари и ходене по кафета"...

Страх ме е "само Халеевата комета да не кривне при своето поредно идване към Земята."

Лек ден и УСПЕХ в усмиряването на страстите! Аз ще си продължавам да наливам масло в огъня каквото и да казваш... cool.gif

Няма какво да коментирам повече!Аз съм си изказал мненията и гледната точка в няколко постинга!Няма смисъл да се повтарям и да пиша все едно и също!

Абе като цъкна на примерния вариант след това файла ми излиза на няква маймуница. Някой ще копне ли една две страници във форума да видя за ко иде реч...

Причината за да ти излизат текстовете на Маймуница е в разминаване на Шрифтовете между твоя word i между worda na kоито е писан съответният текстов файл,единия вариант е да преинсталираш офис пакета си,а другия е да качиш добавки към worda.А по кой предмет те интересува,да ти копнем тест?Ако можеш да ги видиш сам е най-добре,защото че може да ги видиш по всички предмети.

Причината за да ти излизат текстовете на Маймуница е в разминаване на Шрифтовете между твоя word i между worda na kоито е писан съответният текстов файл,единия вариант е да преинсталираш офис пакета си,а другия е да качиш добавки към worda.А по кой предмет те интересува,да ти копнем тест?Ако можеш да ги видиш сам е най-добре,защото че може да ги видиш по всички предмети.

На работа съм...не става това с преинсталацията въпреки, че и да ставаше трябваше да викна някой друг да го направи.

Ми постни малко от българския и литературата,хахахах и историята? ;)

Ако ти се вижда много просто ми ги прати на ЛС. Мерси...много за услугата,че ме гризе любопитството...

• Автор
На работа съм...не става това с преинсталацията въпреки, че и да ставаше трябваше да викна някой друг да го направи.

Ми постни малко от българския и литературата,хахахах и историята? :)

Ако ти се вижда много просто ми ги прати на ЛС. Мерси...много за услугата,че ме гризе любопитството...

Ок,нямаш проблем пращам ти ги на лична!

Абе чакайте малко, то още ли е сигурно, че ще има матури? Щото на мене ми казаха, че щели да ги махат, някой съдел министъра за 30ст.

• Автор
Абе чакайте малко, то още ли е сигурно, че ще има матури? Щото на мене ми казаха, че щели да ги махат, някой съдел министъра за 30ст.

Да,ще има матури!А министъра не го съдят за матури,а учители го съдят за 30ст,защото с изказванията уронвал професията на учителя,и не отстоявал техните интереси!

Да,ще има матури!А министъра не го съдят за матури,а учители го съдят за 30ст,защото с изказванията уронвал професията на учителя,и не отстоявал техните интереси!

Да съдят министъра за матурите същния човек, който преди успя да осъди държавата последния път като се опитаха да въведат матури.

Подписка против МАТУРИТЕ

http://maturi2008.hit.bg/

Редактирано от demHP (преглед на промените)

• Автор
Да съдят министъра за матурите същния човек, който преди успя да осъди държавата последния път като се опитаха да въведат матури.

Никой не съди министъра за матурите,много си в грешка!Кристиан Гьошев които осъди министерството през 2003 година,

не съди министерството за матури,в момента е почнал дело свързано със намаляване на държавните изпити които държат студентите по право преди да завършат!Така че преди да говорип нещо провери как стоят нещата!!!

;) Молете се да не се вземе решение до края на седмицатар защото може да ни отложат матурите cool.gif

Матурите са пална глупост!!!Защто ``УВАЖАЕМИЯ`` Г-н министъ не се опита да се постави на наше място и той да седне да ми научи материала за кадидатстуденските и едновременно с това материала за матурите.Не мисля че има ученик кото си спомня ученото през последните 3 години по предметите които ще избере. :speak:

• Автор
;) Молете се да не се вземе решение до края на седмицатар защото може да ни отложат матурите cool.gif

Ами предполага се че решение няма да се вземе не само докрая на седмицата,ами не се знае въобще кога ще се вземе!

В четвъртък ще има национален митинг пред Мс от 11 часа и от 14.00 пред народното събрание!Със сигурност до края на седмицата няма да се учи!Може да не се учи и следващите седмици,ако стачката продължи!А ако няма договорености тя може да продължи доста дълго време!Но тогава ще стане лошо,защото може да се стигне до анулиране на годината!Така че не се радвайте много че може заради стачката да ви махнат матурите,защото опасността от анулиране на годината нараства!!По-добре да имате година с матури!Отколкото да няма нито матури,а годината ви да е нулева!!

Незнам вече какво да правя, да се радвам ли или да не се радвам.Знам само че нивото на управляващтите ни е тчно ``0``.Дори сигурно и те незнаят какво правят.Точно няколко дни преди изборите наваршвам 18,но няма да гласувам за никого защтото никой не заслува моя глс (доверие).Нищто не сам получила от никого,за да получават и те от мен нещо в случая глас (доверие).И нека баде ясно на двамата министри че втори след учителите щте бадем ние със стачка ПРОТИВ МАТУРИТЕ!!!! :offtopic_s:

Този мин. Вълчев разиграва играта " тука има - тука няма " ,аз лично миналата година го слушах когато каза ,че матури няма да има по рано от 2009г. ,тъй като трябвало да се оеднаквят учебниците във всички училища .Преспа и реши друго , матури да има през 2008 г .На база на какво ??Аз съм родител и дъщеря ми точно тази година е 12 клас не съм съгласна че трябва да има матури .Матури има на запад но с тези матури се влиза във вузовете

1 Децата ни учат по различни учебници във всяко училище

2.Не може да казват че матурите ще влезнат в сила през 2009 година да нямат никаква яснота никаква подготовка и да учат по -стара програма и сега изведнъж матури да има .

3. Какво ще спечели той с тези матури .......или пък децата ни ????????? ;);)

• Автор
Този мин. Вълчев разиграва играта " тука има - тука няма " ,аз лично миналата година го слушах когато каза ,че матури няма да има по рано от 2009г. ,тъй като трябвало да се оеднаквят учебниците във всички училища .Преспа и реши друго , матури да има през 2008 г .На база на какво ??Аз съм родител и дъщеря ми точно тази година е 12 клас не съм съгласна че трябва да има матури .Матури има на запад но с тези матури се влиза във вузовете

1 Децата ни учат по различни учебници във всяко училище

2.Не може да казват че матурите ще влезнат в сила през 2009 година да нямат никаква яснота никаква подготовка и да учат по -стара програма и сега изведнъж матури да има .

3. Какво ще спечели той с тези матури .......или пък децата ни ????????? ;):angry:

Всички ученици които тази година са в 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като всички те се обучават по една и съща програма в която не са заложени матури!Сегашните петокласници и шестокласници се обучават по новата програма в която е заложено завършване на средно образование с матури!Следователно първите матури трябва да са след около 6-7 години най-рано!

Матурите няма как да бъдат вход за ВУЗ!Те не могат да заменят кандидатстудентските изпити!Кандидатстудентски изпити винаги е имало и ще има!Както съм писал в друга тема идеята матурите да служат като вход за ВУЗ беше отхвърлена с гръм и трясък от ректорите и академичните ръководства на университетите на състоялата се през лятото среща!Беше решено че приема във Университет ще става с приемни изпити провеждани от самото Висше училище,а не с матури!Също беше решено че кандидатстудентски изпити ще има не само през 2008,но и през 2009,2010,2011 и т,н,или по-точно казано и за в бъдеще!Подробно съм писал за тези неща за матурите и за решенията на ректорите на университети в друга тема!Така че тук само съм вмъкнал само най-важните неща по въпроса!

Министъра каза че университетите решават как да се осъществява приема в тях,и че нито той нито никой не може да им се меси в тези решения и да им казва как да приемат и да решава вместо самите университети,защото всяка такава намеса се счита в намеса в автономията на висшите училища,a както знаем висшите училища са автономни!

Наскоро Министър Вълчев каза ,че главната цел на матурите е да се види колко тежат оценките в различните училища,да се види дали завършващите имат познания,да се види какво е качеството на образованието!

Според заплащането и качеството на образованието е такова ............ Нивото беше добро по- наше врме но откакто почнаха тези реформи явно некачествени ,всичко се срина . какво е качеството в България щом една Румъния ни мина а за Сърбия и Албания явно тези горе не им е мястото там . Не може да е безаконие " Рибата мириша от главата , а не от опашката " :)

Не разбирам защо матурите няма как да са вход за вузовете нали сме тръгнали към запада защо трябва пак да побългаряваме ?????Или на министрите така им е угодно ??След като ги въвежда тези матури ще следваме тяхния начин ,значи тука има противоречие Как на запад е така какво значи това ,че всичко ни е сбъркано .Защо тогава трябва да правим нещо което е безсмислица cool.gif

Редактирано от spider66 (преглед на промените)

• Автор
Не разбирам защо матурите няма как да са вход за вузовете нали сме тръгнали към запада защо трябва пак да побългаряваме ?????Или на министрите така им е угодно ??След като ги въвежда тези матури ще следваме тяхния начин ,значи тука има противоречие Как на запад е така какво значи това ,че всичко ни е сбъркано .Защо тогава трябва да правим нещо което е безсмислица cool.gif

Малко по-горе съм ти казал защо не може матурите да са вход за вуз!Освен това оценката от матурата не може да се равнява на оценката от кандидатстудентския изпит,матурите са под формата на тестове,не се знае какво ще е качеството на матурите!Има и много други причини но в момента не ми се обяснява!Целта на матурите е не да са вход за вуз а да се види качеството на образованието и знанията на завършващите!Просто така стоят нещата!

bebsi8910, doctors със сигурност е някой, който ако не друго знае как да пише и си е направил труда да прочете правилата на форума!.

И нещата не са точно така както ти ги представяш. Матурите в Европа и като цяло системата им на обучение е много по-различна от нашата, така че не говори за неща от които не разбираш.

Образованието ни в чужбина не се признава - да, но се признават качествата, който един човек може да не притежава дори да е завършил "Иейл" (чист пример - Джордж Буш).

Колкото до матурите - и аз не съм съгласна за начина на въвеждането им, да много оплескаха нещата, но ако един човек си учи редовно (и има качествен преподавател) за него матурата няма да е проблем.

Така че, хайде стига с грозните и бунтарски изказвания - научете се да се изразявате и да пишете, защото където и да отидете, това са две елементарни езикови качества на които се държи.

Матурите са точно за да са оценка за наученото от ученика през курса му на обучение и целта е, да са оценката, по която се извършва последващ прием във висши учебни заседения. Матурите не са просто за да намираме работа на безработни учители, а да са отражение на знанията на всеки ученик. Така че всеки да си сяда на дупето и да чете. cool.gif

Не знам на каква въэраст си и не ме и интересува.Аз сам редовна ученичка и несам заваршвала с по малко от 5.50 но не е в това въпроса.Не можеш да ме накараш да повярвам че дори и пълен отличник учил редовно само с по едно минаване на материала през 3-те години ще успее да се подготви задоволително добре за матурата.В ТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ОБЕДИ!!!!Явно по ваше време не е било сащото каквото е убочението сег.За това никои не ни разбира нас учениците.Много добре сам запозната с всчко сварзано с матурите защтото ме интерессува и засяга.Когато учебниците се уеднаквят навсякъде тогава мисля че щте баде уметно да се въведатрно сега-не мисля.Ако ти беше на мое място и от това ти зависеше приема във ВУЗ мисля че и ти щтеше да си настроен/а така!!!Ако се примиряваш да те тапчат и мачкат и никои не чува гласа тирсажалявам аз не мога!!!Нали сме ДЪРЖАВА и всички имат равни права????Ето сега се видя кой какво право имо-НИКАКВО!!!!

Не знам на каква въэраст си и не ме и интересува.Аз сам редовна ученичка и несам заваршвала с по малко от 5.50 но не е в това въпроса.Не можеш да ме накараш да повярвам че дори и пълен отличник учил редовно само с по едно минаване на материала през 3-те години ще успее да се подготви задоволително добре за матурата.В ТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ОБЕДИ!!!!Явно по ваше време не е било сащото каквото е убочението сег.За това никои не ни разбира нас учениците.Много добре сам запозната с всчко сварзано с матурите защтото ме интерессува и засяга.Когато учебниците се уеднаквят навсякъде тогава мисля че щте баде уметно да се въведатрно сега-не мисля.Ако ти беше на мое място и от това ти зависеше приема във ВУЗ мисля че и ти щтеше да си настроен/а така!!!Ако се примиряваш да те тапчат и мачкат и никои не чува гласа тирсажалявам аз не мога!!!Нали сме ДЪРЖАВА и всички имат равни права????Ето сега се видя кой какво право имо-НИКАКВО!!!!

Цифрата и правописът ти са абсолютно доказателство, че матура трябва да има. Оплакват се незнаещите, ако знаехте нямаше да мрънкотите толкова. Ама е много лесно да спиш цяла година и да имаш шестици, кофтито е да ги защитиш после.

Видях ви аз примерните тестчета. Смешна работа. Не би ли подготвени. Мен щеше да ме е срам ако за подобно нещо въобще изпитвам нужда от подготовка.

Аз съм 12 клас и също съм против матурите (по обясними причини, които съм обяснявала стотици пъти), но не се притеснявам, че не съм подготвена за тях, защото специално по БЕЛ ще проверяват знанията ти (правопис, пунктоация и основни неща свързани с литературата). Всъщност разбирам притесненията ти - като гледам постовете ти и начина ти на писане, мислене и изразяване и аз щях да се притеснявам, че няма да мога да си взема матурите. :shock11:

Аз уча в едно от най-елитните училища в моя град (не че вече има такова нещо като "елитно училище"), преди да си ме нападнал/а с разни дразги за това къде уча :yanim:.

Мен кандидатсването във ВУЗ не ме притеснява - ще кандидатсвам в чужбина, а ако не ме приемат в СУ и нямам никакви притеснения относно моите знания и подготовка по съответните предмети. Може би за това не се паля като теб и не бързам да търся вината във всичко останали, но не и в себе си.

Сега - аз съм си го казвала, но пак да го кажа. Не знам Вълчев какво право е завършил (аз уча основи на правото и пак я знам тази клауза в закона), но матури за ученици, които в момента са 7-12 клас НЕ трябва да има (принципно), защото не е заложено в програмата по която учим. И все пак ми е все едно - единственото, което не ми харесва е натрупването на многото изпити, което предполага допълнително напрежение, защото изпитите, които аз ще държа са точно преди матурите. И за миг не съм си помисляла (при положение, че видях примерни матури по БЕЛ и английски), че няма да се справя с матурата, за това и не вия като теб. Щом смяташ, че не си подготвена върви на частни уроци по български език - барем научиш и някое друго основно правило в българския език.

Дете мило, правописа ти е плачевен и трябва да се замислиш сериозно, ако искаш да си изкараш матурата. Аз не искам да те ОБЕД-вам :shock11: че да не взема да те изям. Не това ми е целта. Никой не иска да те тъпче и не за тъпкане са измислени матурите. Ти не ходиш на училище, защото лошите възрастни се забавляват да ти четат глупостите, а за да се научиш да не пишеш такива.

Разбери, че на училище се ходи за твоя полза, ако не си го разбрала до сега, жалко за прахосаното време. А матурите са просто логичният завършек на обучението ти в школото. Радвай се, че има хора, които с внимание и тук ти обясняват някои неща и стига рипа. Бебето реве в люлката докато не го нахраниш, но ти си вече голяма и би следвало да виждаш, че няма смисъл да плачкаш за всяко нещо. Не помага. :yanim:

Чети, имаш време. А и слаби оценки да изкараш, щом се стараеш и знаеш, какво искаш, ще успееш. Аз навремето влязох в един ВУЗ със сравнително нисък успех за специалността ми, но го завърших като отличник на випуска ми. Така че когато се стараеш, това не остава незабелязано. А оценките са само моментна оценка на познанията ти. Винаги има възможност да се стегнеш и да подобриш познанията си. А и вече има толкова много университети в България. По мое време се състезавахме само за държавна поръчка и само за 20 места близо 1200 души. Днес има много повече възможности. Така че смело напред и не си оплаквай времето. Определено имаш шансове пред себе си.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.