Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ясни са датите за задължителните матури!

Featured Replies

По мое време се състезавахме само за държавна поръчка и само за 20 места близо 1200 души. Днес има много повече възможности. Така че смело напред и не си оплаквай времето.

Днес има толкова много възможности, че има хора записани да учат с оценка от изпита 2.33 :line dance:

Не си попълват местата хората, да не говорим, че някой факултети на СУ, дето уж се води за сносен университет не успяха да си запълнят местата тази година и имаше извънреден прием. :jumping11: Така че ако е само за едното влизане във ВУЗ - в днешно време всеки може :handshake:.

• Отговори 69
  • Прегледи 25,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Наистина видях примерните тестчета, но те не могат да бъдат дадени на истинската матура, защото са като за олигофрени (Никой да не се обижда, дори и момичето с бележник за 5,50 и правопис за 2,00). Ако някой ми даде такъв тест, ще се разплача от унижение, после ще се смея докато повърна и като повърна, ще гледам да е върху листа със задачи.

Само че това няма да стане никога. Отсега се шушука сред учители и ученици от гимназията ми, че щели да бъдат отвратителни. И какво става, имам за 4 години усърдно учене по БЕЛ 6,00 в дипломата и на матурата 5,25, а искам да се състезавам за място в специалност Скандинавистика. Ще вземе ли някой оценката от матурата за балообразуващ или ще мога да избирам между двете оценки?

Днес има толкова много възможности, че има хора записани да учат с оценка от изпита 2.33 :line dance:

Не си попълват местата хората, да не говорим, че някой факултети на СУ, дето уж се води за сносен университет не успяха да си запълнят местата тази година и имаше извънреден прием. :jumping11: Така че ако е само за едното влизане във ВУЗ - в днешно време всеки може :handshake:.

така е за съжаление, проблема е в мафиотската структура на университетите, които просто вземат пари за да подхвърлят някакви си дипломи. Уви те се и признават много лесно навсякъде, но това не е толкова проблем, защото не можещите бързо си тръгват за България. Все пак жалко за младежта, която се натиска да учи висше, а всъщност няма да завърши дори с познания достойни за гимназист. Уви пазарната икономика на университетски дипломи е в стихията си в България. sad.gif

Още един пример, че пазарната икономика не може да е решител на всички проблеми.

• Автор
Наистина видях примерните тестчета, но те не могат да бъдат дадени на истинската матура, защото са като за олигофрени (Никой да не се обижда, дори и момичето с бележник за 5,50 и правопис за 2,00). Ако някой ми даде такъв тест, ще се разплача от унижение, после ще се смея докато повърна и като повърна, ще гледам да е върху листа със задачи.

Само че това няма да стане никога. Отсега се шушука сред учители и ученици от гимназията ми, че щели да бъдат отвратителни. И какво става, имам за 4 години усърдно учене по БЕЛ 6,00 в дипломата и на матурата 5,25, а искам да се състезавам за място в специалност Скандинавистика. Ще вземе ли някой оценката от матурата за балообразуващ или ще мога да избирам между двете оценки?

Нещата на матурата няма да бъдат по различни от това което дадено в примерните матури!Все пак примерните матури са дадени за да се има впредвид какво ще представляват матуритеТака ,че четете и ще успеете!Успех!Мисля че ще може да избираш коя от двете оценки да си ползваш като балообразуваща дали тази от дипломата или от матурата!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

Аз пъ не мога да се похваля , че уча в най елитната гимназия и ето точно за това се паля,защото тези от езиковити и прочие ще изкарат на матура висока оценка.Много ясно тяхната подготовка е много добра,защото примерно те имат 10-15 часа в седмицата математика или английски,аз от обикновенната гимназия имам 4 часал.За какво говорим????Плюс това те учат по учубници за профилирана паралелка,а аз за непрофилирана.В този случай аз трябва да си давам пари за допълнителни часове по избрания от мен предмет.Ето каде се разминават нещата.Не се притеснявам за нищо друго освен за това че аз трябва да започна уроци по 3 предмета(1.БЕЛ за задължителната матура,2.Математика-Избраната от мен и 3.Биология-за кандидатстуденските),а тези от профилираните и елитни училищта излизат подготвени.Не обвинявам никой просто мисля че нивото на основните предмети по които трябва да се държи матурата трябва да е еднакво във всички училищта,а то за сега не е така.Ето за това се се ядоосвм. ;)

Само в езиковите е така. Аз съм в икономическа и имам 3 часа БЕЛ и 2 часа математика. От 10 клас не изучавам нито биология, химия, физика и география. Преподавателката ми по литература е под всякаква критика и все пак не съм се притеснила толкова:question:. Има си едни сборници писани от Валери Стефанов и други подобни, където дават допълнителна подготовка за матурата. И в края на крайщата от теб се иска да вземеш матурата, а не да имаш 6.00 на нея :question:.

Аз пъ не мога да се похваля , че уча в най елитната гимназия и ето точно за това се паля,защото тези от езиковити и прочие ще изкарат на матура висока оценка.Много ясно тяхната подготовка е много добра,защото примерно те имат 10-15 часа в седмицата математика или английски,аз от обикновенната гимназия имам 4 часал.За какво говорим????Плюс това те учат по учубници за профилирана паралелка,а аз за непрофилирана.В този случай аз трябва да си давам пари за допълнителни часове по избрания от мен предмет.Ето каде се разминават нещата.Не се притеснявам за нищо друго освен за това че аз трябва да започна уроци по 3 предмета(1.БЕЛ за задължителната матура,2.Математика-Избраната от мен и 3.Биология-за кандидатстуденските),а тези от профилираните и елитни училищта излизат подготвени.Не обвинявам никой просто мисля че нивото на основните предмети по които трябва да се държи матурата трябва да е еднакво във всички училищта,а то за сега не е така.Ето за това се се ядоосвм. :question:

Мило дете, сега надявам се, ако прочетеш собственото си последно писание, ще разбереш, защо е важно да се ориентираш в живота, колкото се може по-рано. Освен това е важно да разбереш, че не си женена за никоя специалност и не си родена за да станеш лекар, художник или каквото и да е друго. Търси активно, каква РАБОТА да си намериш, какво да РАБОТИШ, което ще ти е най-добре с твоята подготовка. Не може всички да станем лекари и адвокати. Трябва да има и метачи по улиците. А кой какъв ще стане, зависи от това, кой как се е подготвил. Ето защо трябва да се уважаваме и респектираме всяка професия, а не да елитаризираме лекарската или която и да е друга професия. Не ставай идолопоклоник на професии. Просто си търси начин да си изкарваш пари и да си човечна. Аз се ожених за жена без професия, без образование. Нека се уважаваме, без да си гледаме професиите.

Искам да ме приемат медицина,но за това ми трябва висока диплума.Аз същто мисля че ще я взема,но ако оценката е ниска много малък ми е шанса,защото ми пада диплумата ,а тя ми влиза като балообразуваща. sad.gif Ето това ме притеснява,дори и една стотна може да не ми стигне за да вляза.Отделям много време за учене и се подготвям вече втора година и ако матурата ми провали нещата...........губя една година.Това е гадно да знае че си полагал огромни усилия и накрая всичко да се провали за една стотна примерно. :lock:

• Автор
Искам да ме приемат медицина,но за това ми трябва висока диплума.Аз същто мисля че ще я взема,но ако оценката е ниска много малък ми е шанса,защото ми пада диплумата ,а тя ми влиза като балообразуваща. sad.gif Ето това ме притеснява,дори и една стотна може да не ми стигне за да вляза.Отделям много време за учене и се подготвям вече втора година и ако матурата ми провали нещата...........губя една година.Това е гадно да знае че си полагал огромни усилия и накрая всичко да се провали за една стотна примерно. :clap:

Общия успех от дипломата няма никакво отношение към кандидатстването!Искам да ти кажа ,че преди години по решение на Мон и ректорите на университети общия успех от дипломата започна да не се взима при кандидатстване,защото поставя кандидатстудентите в неравностойно положение!Така че общия успех от дипломата не участва въобще във балообразуването и никъде не се взима!Взимат се само оценките от балообразуващите предмети в дипломата които са химия и биология!Другата част от бала я правиш като се явиш на кандидатстудентските изпити по същите предмети!Така че главно всичко зависи от това което ще получиш като оценка на кандидатстудентския изпит!

Искам да ме приемат медицина,но за това ми трябва висока диплума.Аз същто мисля че ще я взема,но ако оценката е ниска много малък ми е шанса,защото ми пада диплумата ,а тя ми влиза като балообразуваща. sad.gif Ето това ме притеснява,дори и една стотна може да не ми стигне за да вляза.Отделям много време за учене и се подготвям вече втора година и ако матурата ми провали нещата...........губя една година.Това е гадно да знае че си полагал огромни усилия и накрая всичко да се провали за една стотна примерно. :)

Както вече doctors любезно ти обясни, оценките от диплОмата ти ще бъдат само тези, които са ти необходими за медицина (демек химия и биология), надявам се да не си 12 клас (защото аз тези неща ги знаех още в 11), защото говори лошо за теб, че не си информирана какви са условията за кандидатсване. Мои приятел го приеха медицина и се готви 2 години (имайки в предвид, че е момче), така че се надявам да си си направила сметката правилно.

Във всеки ти пожелавам успех!

Да това го знаем добре ,но може ли човекда бъде сигурен ,че този мин. Вълчев няма да му скимне тази година , както за матурите така и за дипломите да са балообразуващи ,няма никаква яснота за нищо . Всъщност не само оценките по - биология и химия ,а и оценката от изпита . И това го знаем не от преди 2години , а много по - рано .

Направена е сметката правилно .

Матурите и тестовете за елитни гимназии ще бъдат отложени заради учителската стачка. Това прогнозира за "Стандарт" шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева след поредния провал на преговорите снощи.

в-к "Стандарт"

Участвайте в петицията против матури 2008 ВАШИЯ ГЛАС Е ВАЖЕН !!!- http://www.bgpetition.com/maturi/sign.html

Гледам петицийка, и тъй като аз с друго обикновено не мога да помогна не подминавам петицииките. Тъй де, на никого не му пречи да отдели две минути и да защити тезата, която защитава.

И така де, отварям аз петицииката и се зачитам. Да видя кой какво е сътворил. Еми, няма да я подпиша. Въпреки, че съм съгласна, че този випуск не трябва да се явява на матура.

Като сте решили да се борите правете го, обаче мислете.

Нима си мислите, че някой ще ви вземе насериозно когато елементарни граматически правила не сте спазили.

Не.

Едно такова нещо може да бъде само свидетелство за качество та образованието. И за съжаление не му прави комплимент.

• Автор
Да това го знаем добре ,но може ли човекда бъде сигурен ,че този мин. Вълчев няма да му скимне тази година , както за матурите така и за дипломите да са балообразуващи ,няма никаква яснота за нищо . Всъщност не само оценките по - биология и химия ,а и оценката от изпита . И това го знаем не от преди 2години , а много по - рано .

Направена е сметката правилно .

На министър Вълчев,не може да му скимне нищо такова!Няма как общия успех от дипломата,да участва като балообразуващ и да бъде взет при кандидатстване,тъй като тези неща не ги решава министър Вълчев,а университетите и техните ректори!Затова преди години премахнаха участието на общия успех от дипломата при кандидатстване,понеже поставя кандидатите в неравностойно положение!Така че общия успех от дипломата няма как да играе при кандидатстване,като той не се взима и няма да се взима и за напред!

Редактирано от doctors (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
angry.gif Всички са полудели, тези матури ще ни съсипят. Хора трябва да се направи нещо!!! А министър Вълчев няма ли да си подаде оставката вече angry.gif

Редактирано от marisa (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Останах втрещен от това видео- http://www.zamaturite.bg/Video.html Не мога да си представя що за дебил трябва да си, за да си мислиш че това е добър начин да пропагандират матурите. На мен бъдещето ми зависи от тези измишльотини, а те са направили "Трейлър". Не знам просто каква е тази кочина българия, в която съм се родил. Как може да се пусне такова нещо официално от министерството?! :wors: Просто много се насъбра и това тотално ме разби. То не бяха липси на критерии, разтуряне на седянки, ами и това...

Гледах видеото, пуснаха го по телевизият снощи, и тотално ме изкефи. То голяма част от сегашната младеж само от трейлъри разбира. biggrin.gif Надявам се да разпознават и хората от портретите, дано. По темата: Време беше да се случи! Да не е този випуск, да не е следващия, да не е по-следаващия... и така до безкрай. Стига с това отлагане на неизбежното. Вярно е, че нещата не са много синхронизирани, но и това ще стане.

Матури трябва да има, друг е въпроса дали по този начин трябва да се провеждат !

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.