Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хипократовата клетва

Featured Replies

• Автор

Аз се чудя защото въобще тази клетва се дава от лекарите. В голямата си част те отдавна многократно са я нарушавали.

Но инче клетва има ейййй живот ли бе да го опишеш :)

А прочете ли я преди да си напишеш умните приказки ?

Док, не е ли време клетвата малко да се осъвремени? Все пак са минали доста векове от написването й.

Смисълът, естествено, не трябва да се променя. ;)

Има много варианти-да осъвременявали са я-по соц време у нас лекарите не се заклеваха с "Хипократовата клетва" ами със съвременния и вариант.Той все още е официален според българското законодателство и можете да я откриет в ППЗНЗ (Правилника за Прилагане на Закона за Народното Здраве) -глава 10 та:

Чл. 159. (1) Съгласно чл. 89 от закона при връчване на дипломите за завършено висше образование лекарите-български граждани, задължително полагат лекарска клетва. (2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1994 г.)

Лекарската клетва има следния текст:

Като пристъпвам към изпълнението на лекарските си задължения, тържествено обещавам пред своите учители и колеги, пред целия български народ да работя честно и добросъвестно за опазване и укрепване здравето и щастието на всеки човек, на всеки гражданин на България, на цялото човечество.
В своята професионална дейност винаги ще се ръководя от общочовешките принципи и идеали, от хуманизма и всеотдайността на моите предшественици.
В името на моя Бог и моята религия ще лекувам безкористно всички болни, ще се отнасям грижливо и с любов към тях без оглед на тяхната национална, религиозна, политическа и социална принадлежност. Ще ги изследвам цялостно, с високо чувство за отговорност, с такт и умение и винаги ще създавам обстановка на сърдечност, съчувствие и взаимно доверие.
Обещавам да запазя за своите учители уважението и признателността, които им дължа.
И занапред ще изучавам медицинската наука и с всички сили ще съдействам за нейното процъфтяване. Задължавам се да лекувам въз основа на научни медицински знания и с помощта на съвременни лечебни средства до пълното оздравяване на болния. Няма да се отказвам от лечение даже и тогава, когато не е останала никаква надежда за успех, и няма да прекъсна живота на болния дори и да съм помолен да извърша това.
В интерес на болните ще търся съветите на моите колеги по професия и самият аз никога няма да им отказвам помощ и съдействие.
Обещавам да не предприемам без медицински и социални показания изкуствено прекъсване на бременността.
Заклевам се да не давам гласност на сведенията, които болните ми доверяват, освен ако те представляват опасност за обществото и държавата.
Непрестанно ще подобрявам квалификацията и професионалното умение, ще предавам своя опит и знания на сътрудниците и помощниците си, активно ще участвам в повишаването на здравната култура на населението, в профилактиката на заболяванията и в усъвършенстването на здравеопазването.
Аз всякога ще помня своя лекарски дълг и високата си отговорност пред народа и държавата.
Тържествено, свободно и с чест полагам тази клетва и обещавам да и бъда верен до края на живота си!
В името на Бога, на моите уважавани учители и моя обичан народ - заклех се!

Това е в България. В Туркменистан, например, от 2005 година лекарите не полагат хипократова клетва, а клетва към вярност към президента Сапармурат Ниязов и неговата книга “Рухнама”. Клетвата е със следният текст :

След като получих високата квалификация лекар и упражнявайки професионална дейност, тържествено падам на колене и се заклевам във вярност към заветите на Великия Сапармурат Туркменбаши /лидер на всички туркмени/ и във великите идеали на Свети Рухнама

за повече инфо-тук

• Отговори 75
  • Прегледи 39,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

:) Голяма работа си, Док!

В този си вид клетвата звучи добре и май няма нужда от повече редактиране.

-------------------

Виж, примерът с "Великия водач на Туркмените" ме разби отвсякъде. Публикувано изображение Споменатата във връзка с него клетва би трябвало да успокои духовете на особено недоволните от нашето здравеопазване хора.

На вратата на всеки лекарски кабинет в България трябва да се закачи табелка със следното съдържание:

"Недоволните получават направление за лечение в Туркменистан" ;)

Trichocephalus, бях повече от сигурен че ми опонираш и ти го направи.

Първо мога да те посъветвам полека с тона това че си мод не ти дава кой знае какви привилегии. Включвайки в това и тона ти!!! Това дебело го подчертавам!!!

Сега за клетвата

Ето този абзац ми е любим:

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Преди време ми се наложи да потърся спешна помощ. Прегледа премина нормално естествено мед. техниката беше под всякаква критика, но това не е проблем, че парите за нея са малко, а в начина на работа на самите лекари и медицински среди. Като през прегледа лекаря съвсем откровено сваляше мед. сестрата. Но това лирично отклонение е за разкош.

Та дойде приказката за лечение и лекарства. Лекаря започна че състоянието ми е много добро и т.н и т.н.

Чупейки пръсти и придобивайки съзаклячниски вид започна да ме убеждава да посетя аптеката му, в която има много хубави лекарства на билкова основа (грубо казано) Аз си станах казах добре но той продължи с мен изпрати ме до врата продължавайки да си говори за неговите илачи. И нито дума за състоянието ми. Бях отвратен от него.

Искам да спомена, че имам много приятели лекари и то много добри лекари, които сега навлизат в професията. Така че си имaм мерило за лекари.

Мога да ти кажа, че търгашите лекари в храма на Хигия (ако не ме лъже паметта) са много.

До колкото разбирам ти или си лекар или се учиш за лекар. Приеми един съвет от мен или по точно една много готина римска мисъл.

Qui proficit in litteris, sed deficit in moribus, plus deficit, quam proficit

И нека тя да ти стане мото. Много е полезна

Ако ти е проблем латинския език мога да ти преведа.

Редактирано от Oddesey (преглед на промените)

• Автор

Trichocephalus, бях повече от сигурен че ми опонираш и ти го направи.

Първо мога да те посъветвам полека с тона това че си мод не ти дава кой знае какви привилегии. Включвайки в това и тона ти!!! Това дебело го подчертавам!!!

Не коментрирам. Олекна ли ти, след като си го каза ? Ако не е-мога да ти препоръчам добър психиатър.

Сега за клетвата

Ето този абзац ми е любим:

Преди време ми се наложи да потърся спешна помощ. Прегледа премина нормално естествено мед. техниката беше под всякаква критика, но това не е проблем, че парите за нея са малко, а в начина на работа на самите лекари и медицински среди. Като през прегледа лекаря съвсем откровено сваляше мед. сестрата. Но това лирично отклонение е за разкош.

Та дойде приказката за лечение и лекарства. Лекаря започна че състоянието ми е много добро и т.н и т.н.

Чупейки пръсти и придобивайки съзаклячниски вид започна да ме убеждава да посетя аптеката му, в която има много хубави лекарства на билкова основа (грубо казано) Аз си станах казах добре но той продължи с мен изпрати ме до врата продължавайки да си говори за неговите илачи. И нито дума за състоянието ми. Бях отвратен от него.

Искам да спомена, че имам много приятели лекари и то много добри лекари, които сега навлизат в професията. Така че си имaм мерило за лекари.

Та нещо не разбирам какво показваш с примера си.

В цитата е казано-

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Той точно това е и направил-препоръчал ти е режим и терапия според познанията си. Тоест-неговите познания, не твоите. Ти като не си доволен от него-върви при друг лекар, който според теб е по-добър и достоен. Лекари много по света. Никой не те е вързал да седиш при един, щом не ти харесва.

Мога да ти кажа, че търгашите лекари в храма на Хигия (ако не ме лъже паметта) са много.

Заради това и лекарите, които не мислят за пари (безсребърниците) ги обявяват за светци -за справка-виж житията на св.св. Козма и Дамян :speak:

Рядко се срещат такива.

До колкото разбирам ти или си лекар или се учиш за лекар. Приеми един съвет от мен или по точно една много готина римска мисъл.

Qui proficit in litteris, sed deficit in moribus, plus deficit, quam proficit

И нека тя да ти стане мото. Много е полезна

Ако ти е проблем латинския език мога да ти преведа.

Също без коментар.Олекна ли ти, като го каза ?

Какъв спор за клетвата се развихря тук. Безмислен при това. Сякаш всеки положил клетвата трябва да стане светец, да лекува без пари и никога да не греши. Май така виждат нещата пациентите (горките, те хем нищо не разбират, хем винаги желаят повече, предимно невъзможни неща), да не говорим пък ако дойде време за плащане. Доктори много, характери всякакви. Клетвата си е историческо наследство, първият етически кодекс и практическо ръководство по хуманност ако щете, но пък ако имаш хуманността в себе си, то ти се заклел и без да изричаш думите. Ако я нямаш - съсловните организации си правят етически кодекси, които да следваш, че да не оплетеш конците. За съжаление в България този кодекс не е много познат, по едно време го имаше, сега май го няма, нито пък се изучава деонтологията в университетите (има някакви наченки, то е така между другото). Та и аз не разбирам онези, които се пенят като стане дума за клетвата.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

• Автор

Какъв спор за клетвата се развихря тук. Безмислен при това. Сякаш всеки положил клетвата трябва да стане светец, да лекува без пари и никога да не греши. Май така виждат нещата пациентите (горките, те хем нищо не разбират, хем винаги желаят повече, предимно невъзможни неща), да не говорим пък ако дойде време за плащане. Доктори много, характери всякакви.

Клетвата си е историческо наследство, първият етически кодекс и практическо ръководство по хуманност ако щете, но пък ако имаш хуманността в себе си, то ти се заклел и без да изричаш думите. Ако я нямаш - съсловните организации си правят етически кодекси, които да следваш, че да не оплетеш конците. За съжаление в България този кодекс не е много познат, по едно време го имаше, сега май го няма, нито пък се изучава деонтологията в университетите (има някакви наченки, то е така между другото).

Та и аз не разбирам онези, които се пенят като стане дума за клетвата.

Аз също- и заради това постанах и комунистическата клетва-виж по-горе. Там, наистина има следния израз :

.....ще лекувам безкористно всички болни.......

но това беше преди 1989 година . Извратената система доведе до уродства и в медицината-всички го знаем.

...

Извратената система доведе до уродства и в медицината - всички го знаем.

Така е! И досега мисленето на много хора е толкова изкривено, че не успяват адекватно да отразяват обективната истина и сблъсъкът с някои неща им причинява болка.

Рехабилитационният период ще продължи няколко поколения. Няма гаранция, че народът ни някога ще "оздравее" напълно.

Фактът, че руснаците са доста по-зле от нас, едва ли ни успокоява. Дори в бившата Източна Германия положението все още не е розово. И там навсякъде срещаш наследени кошмари, но са поне две поколения пред нас.

----------------

Крайно време е всеки българин да започне да върши качествено работата си.

Само тогава можем да разчитаме, че срещу нашия качествен продукт ще получим нещо със същото качество, създадено от други хора.

Докато се лъжем един-друг, докато мажем и работим мърляво, ще получаваме насреща съответния еквивалент на нашия труд.

Ясно е, че е невъзможно съзнанието на българите да се промени изведнъж. Подобни очаквания са чист идеализъм.

Добре е все пак да се започне с това всички да се замислят по въпроса.

Докато всеки от нас се прави на тарикат, по-големите от него тарикати ще го минават, и така до безкрай.

Явно много ни харесва да ни работят, щом непрекъснато се опитваме да прецакаме другите... Публикувано изображение

Какво да правиш, нация от мазохисти... :offtopic_s:Публикувано изображение

Trichocephalus,

Той точно това е и направил-препоръчал ти е режим и терапия според познанията си. Тоест-неговите познания, не твоите. Ти като не си доволен от него-върви при друг лекар, който според теб е по-добър и достоен. Лекари много по света. Никой не те е вързал да седиш при един, щом не ти харесва.

Сега как да отида при друг при положение, че аз съм в бърза помощ. Там си имаше само един лекар и мед. сестра.

Ако лекаря я е докарал да продава илачи в болницата моля, нека си направи будка в кабинета. Та цирка да е пълен.

Много жалко за теб, ако мислиш по този начин. Ако си лекар откажи се. Няма смисъл да се мъчиш, а и скоро ще стане така. че лекарите с подобно отношение и грешките които правят ще плащат много висока цена непосилна за някои. Горко на неграмотния.

Това отношение, което демонстрираш е именно причините да бъдете непрекъснато оплювани и хулени лекарите. Лекарската гилдия в България е толкова прогнила и преминала всякакви норми, че просто няма на къде. А затова не е виновна нито държавната система в миналото или сега.

Та я да видим ти май си скаран с латинския напиши поне един свободен превод на сентенцията, та ако нужда ще правим корекция. Тааа...............................

ПС. Браво !!!! Много е готина !:lol6:

Редактирано от Oddesey (преглед на промените)

• Автор

За да мирнеш-сентенцията ти гласи следното :

Който успява в науката, но изостава в морала, той повече изостава, отколково успява !

На останали те ти писаници няма и да отговорям, но относно здравеопазването в България си има отделна тема.

Всеки нов офтопик тук ще бъде санкциониран веднага!

sapienti sat!

• 7 месеца по-късно...

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

ЗАКЛЕХ СЕ!

Аха! Според знанията си е ключовата дума тук. Толкова са им знанията на некадърните доктори! :P Има и добри специалисти, но са малко. Повечето са опасни за здравето на човека.

• Автор

Аха! Според знанията си е ключовата дума тук. Толкова са им знанията на некадърните доктори! ;) Има и добри специалисти, но са малко. Повечето са опасни за здравето на човека.

Ами-стани по-добър от тях-някой пречи ли ти ? Запиши медицина, учи и стани добър.Тогава ще можеш да оценяваш работата на другите.

• 9 месеца по-късно...
  • Автор

Хипократовата клетва – завръщане в бъдещето

12.06.2009, zdrave.net

Публикувано изображение

„Класическата Хипократова клетва е неприложима в модерната медицинска практика и непригодна да изрази отговорностите, които лекарите поемаме към своите пациенти. Цели три параграфа от нея се занимават с клетви в богове, в които никой съвременен човек не вярва", заявява в онлайн медицински форум д-р Стивън Канер от болницата в Масачузетс.

„Предпочитам да мисля за термина Хипократова клетва, а не за названието ХипократоваТА клетва", отчасти му опонира неговият колега му Даниел Дешлер. Според него полагането на клетва от новозавършилите медицински специалисти е знак за значимост, обвързване и тържественост, с каквито са белязани раждането на нов човек, изборът на партньор в живота и прощаването с мъртвите. Точните думи, които използваме в такива случаи, може да варират за различните времена и култури, но човешките емоции, които тези думи предизвикват, са универсални.

За младите лекари, току-що излезли от учебните зали, Хипократовата клетва е

по-скоро емоционален ритуал,

отколкото професионален закон.

Въпреки това тя често търпи критики – че е морално остаряла, неадекватна за новите медицински и икономически условия, или пък че покрива твърде ограничен спектър от отношенията лекар – лекар и лекар – пациент, които реалността е в състояние да предостави. Критиците й сочат като спорни или направо смешни фразите в нея, които забраняват извършването на аборти, евтаназията и дори извършването на хирургични операции.

Всеки е чувал за Хипократовата клетва и на пръв поглед всички знаем какво съдържа тя. Оказва се обаче, че неяснотите около текста започват още от самото начало – от момента, в който той е бил създаден.

Исторически погледнато, Хипократовата клетва е създадена в 4 век преди Христа, а авторството й обикновено се приписва на Хипократ. В действителност това не е толкова сигурно, въпреки че клетвата със сигурност е наречена на бащата на съвременната медицина. Някои автори допускат, че всъщност тя е творение на някой от учениците на Хипократ, а класическият учен Лудвиг Еделщайн дори предполагал, че е написана от питагорейците. Теорията му обаче е поставяна под съмнение поради липса на свидетелства за училище по питагорейска медицина, уточнява Уикипедия. Друг мит е, че именно в Хипократовата клетва е записан основният принцип в медицината - primum not nocere („Преди всичко не вреди"). Оказва се обаче, че в оригиналния вариант на клетвата такава фраза няма. Най-близък по смисъл е параграфът, в който се обещава, че лекарят ще предписва подходящ режим за доброто на пациентите си, според своите възможности, и ще ги пази от вреди.

Своеобразен „Пътеводител на Хипократовата клетва" публикува преди време във в. „Индипендънт" д-р Даниел Сокол, специалист по медицинска етика в St George's University и директор на програмата по клинична етика в Imperial College в Лондон. Потресен от факта, че помолени да назоват известен лекар от историята на медицината, студентите обикновено назовават д-р Хаус или Харолд Шипман, д-р Сокол решава да направи анализ на Хипократовата клетва, с който да докаже, че

в ерата на технологичното развитие

и козметичната хирургия,

духът й е също толкова актуален, колкото и по времето на Хипократ.

„Кълна се в името на Аполон - Лечителя, на Асклепий, Хигия и Панацея, и нека свидетели ми бъдат всички богове и богини, че ще спазвам тази клетва, доколкото ми стигат силите и познанията", започва клетвата. В основата на тази фраза стои древногръцката митология, според която богът лечител Аполон се влюбил в смъртна – Коронида, и изпратил бял гарван да се грижи за нея в негово отсъствие. Когато гарванът казал на Аполон, че Коронида обича друг човек, от гнева му гарванът почернял. За да отмъсти за брат си, сестрата на Аполон простреляла Коронида със стрела. Издъхвайки, Коронида разкрила пред Аполон, че в утробата й расте неговото дете. Въпреки че не успял да спаси Коронида, Аполон спасил нероденото дете Асклепий. Хигия, богинята на здравето, и Панацея, богинята на изцелението, са дъщери на Асклепий. Според някои легенди, самият Хипократ е бил потомък на един от синовете на Асклепий.

Следващият параграф на Хипократовата клетва инструктира лекаря да помага на учителите си като на свои родители и да предава изкуството на медицината на следващите поколения лечители. После идва обещанието лекарят да действа само в интерес на своите пациенти и да ги предпазва от несправедливост – например в случай че животоспасяващ медикамент е недостъпен в системата на общественото здравеопазване, да се борят това да се поправи, вмята д-р Даниел Сокол.

Следващият абзац очевидно засяга евтаназията и асистираното от лекар самоубийство - „Не ще поднеса смъртоносни отрови на никого, дори да ме помоли, нито сам ще предложа такъв съвет". Според двама от водещите изследователи на Хипократовата клетва обаче – Литър и Майлс - тази част загатва за често срещаната навремето практика

лекарите да се използват

за политически убийства.

Думата евтаназия, която в буквален превод означава спокойна смърт, е измислена цял век след написването на клетвата.

„Никога не ще дам на жена песар", продължава текстът, което обикновено се интерпретира като отхвърляне на аборта. Абортът в онези времена обаче е бил легален, а в текста се споменават единствено песарите (парчета напоена вълна, които се поставяли във влагалището, за да предизвикат аборт), а не оралните методи срещу бременност, които също са се използвали в древна Гърция. Тъй като песарите може да причинят смъртоносни инфекции, авторът на клетвата може би е говорил по-скоро за самия метод, отколкото за моралната страна на аборта.

„Ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от всякакво престъпление", е призив за професионална почтеност. Съвременното тълкуване на фразата гласи, че лекарите трябва да се въздържат от неморално поведение и да устоят на изкушенията, които съпътстват привилегированото им положение (например днес фармацевтичните компании предлагат щедри подаръци).

Друго погрешно схващане е, че Хипократовата клетва забранява хирургията, като указва лекарят да не реже страдащите от камъни, а да го остави на по-опитните в тези дейности. Това обаче може да се тълкува и като напътствие медиците да бъдат готови да признават границите на своята компетентност и да насочват пациентите към точните специалисти.

Текстът на Хипократовата клетва обещава още, че влизайки в домовете на болните, лекарят няма да се поддава на любовни увлечения, както и че чутото за личния живот на пациентите му ще да остане тайна завинаги. Клетвата завършва с обещанието, че онези, които живеят и работят според правилата й,

ще се радват на живота

и уважението на хората навеки,

а престъпилите я ще ги сполети обратното.

На този последен параграф от клетвата обръща внимание и проф. Тодор Захариев, ръководител на клиниката по съдова хирургия в „Света Екатерина". Заради погрешен прочит на Хипократовата клетва от години общественото мнение у нас приема, че лекарите трябва безрезервно и всеотдайно да отдават всичко от себе си в служба на пациента, посочва той, без да се отчита, че и те имат своите граждански права и професионални интереси. Когато обаче обществото не е изпълнило дълга си към лекаря и не го е направило заможен, щастлив и уважаван човек, се стига до нарушаване на клетвата и даже до корупция, твърди проф. Захариев.

Морал, традиция, обет – това са ключовите думи, с които студенти по медицина от София говорят за Хипократовата клетва, запитани какво означава тя за тях. От височината на студентските скамейки, те все още мечтаят за времето, когато „ще трябва да мислим първо за хората" и да „даваме всичко от себе си, без да желаем нищо".

Изглежда че, ако се поотърси от нафталина и снизходителното отношение към времето, в което е създадена, в Хипократовата клетва може да се намерят много вечни истини. Днес нейните послания са залегнали в основата на етичните кодекси на лекарите в десетки държави по света.

С мнението на проф. Тодор Захариев относно Хипократовата клетва и нейното тълкуване можете да се запознаете в рубриката ни „Гост на Zdrave.net". В „Мнения и коментари" пък можете да видите какво мислят за нея група студенти по медицина от София.

• 4 седмици по-късно...

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва. На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще. * Извинявай, не ми стана ясно - какво означава този текст, ако изуча децата на учителя, те не полагат ли същата клетва и имат задължения към мен и моите деца??? * Предварително благодаря за отговора

• Автор

Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Тоест : ако те положат клетвата, ще гледат на мен като на баща: ще ми помагат да живея и ще ми дават каквото ми е нужно, и ще гледат децата ми като на свои братя.

Но няма да имат някакви допълнителни задължения към мен- в смисъл материални или нематериални облаги, които да съм си поискал от тях в замяна на обучението им.

Тоест : ако те положат клетвата, ще гледат на мен като на баща: ще ми помагат да живея и ще ми дават каквото ми е нужно, и ще гледат децата ми като на свои братя.

Но няма да имат някакви допълнителни задължения към мен- в смисъл материални или нематериални облаги, които да съм си поискал от тях в замяна на обучението им.

Имам предвид, че клетвата изисква обвързване, което те ще поемат към децата ти, при положение че обещаваш да

ад поемеш задължения. и едновременно освобождаваш наследниците от такива - тавтология.

а отделно знам че си запознат в детайли с традицията на лекарските династии и начините на специализация:yanim:

и причината е проста - колеги сме

• Автор

Мда ;) Личното ми мнение е, че става дума за други задължения (освен професионалните) или свързани с издръжката на семесйството на учителя - в смисъл, че и тогава сигурно е имало корумпирани учители, които са искали максимума от учениците си, щом текстът е включен в клетвата.

ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

* Извинявай, не ми стана ясно - какво означава този текст,

ако изуча децата на учителя, те не полагат ли същата клетва и имат задължения към мен и моите деца???

* Предварително благодаря за отговора

Какво толкова трудно има тук за разбиране.

Пасажът се отнася за висшето изкуство, наречено медицина и буквално гласи: Даром получих, даром ще давам, на който поиска да го изучи.

Гилдията на медиците и без тази клетва сме като роднини - като братя и сестри, понеже прекрасно знаем каква е цената на живота. Останалите хора я забравят, оплетени в дребни тревоги и ежедневни суети...

Това е най-красивата клетва, която човек би могъл да поеме върху себе си. В името на Аполон хората да бъдат като братя!

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

На интересен текст от Хипократ попаднах :

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи."

Хипократ (писано около 420 г. преди н.е.)

Верно?

И ние бакалаврите по специалността "Управление на здравните грижи и преподаване на медицинска практика в медицинските колежи" полагаме същата клетва при дипломирането си,но към нея е добавен и така нареченият клетвен лист на Флоранс Найтингейл,където има такъв абзац:"Ще правя всичко по силите си да съхраня здравето на потърсилия помощ от мен,за да съхраня чрез действията си своето благосъстояние,благосъстоянието на нуждаещия се и за благото на обществото!"Да ви прави впечатление градацията и кой е на първо място в този абзац?А нещо за живота на тази,която е написала този клетвен лист?

На интересен текст от Хипократ попаднах :

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи."

Хипократ (писано около 420 г. преди н.е.)

И точно този текст е в основата на пълната версия на Хипократовата клетва,който се чете напоследък в някои медицински университети.
  • 3 месеца по-късно...

Нашите доктори за съжаление не я спазват! хората са казали че не от всеки става доктор, но масово лекарите у нас, не ни лекуват както трябва! За съжаление, това е ралността в българия! Публикувано изображение

• Автор

Нашите доктори за съжаление не я спазват! хората са казали че не от всеки става доктор, но масово лекарите у нас, не ни лекуват както трябва! За съжаление, това е ралността в българия! Публикувано изображение

Хайде прочети клетвата и тогава говори за лечение, ако обичаш.

диктатори 

като не ти харесва - врачки и баячки има под път и над път.

"като не ти харесва - врачки и баячки има под път и над път." Cure,ще може ли за празниците да махнете оная си работа от хората или това няма как да се случи

Редактирано от trix (преглед на промените)

Sorry, Trix, ама някои хора, такива като теб, си го търсят нарочно, че и се нагласят...

" Cure,ще може ли за празниците да махнете оная си работа от хората или това няма как да се случи"

"Sorry, Trix, ама някои хора, такива като теб, си го търсят нарочно, че и се нагласят..."

Явно,че " това няма как да се случи" Публикувано изображение

Не ми се мисли какво можете да причините на един човек...

Редактирано от trix (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.